Plusz

Koncertdömpinggel készül a nyárra az Óbudai Társaskör

2022.05.23. 10:55
Ajánlom
Júniusban harmincegy művész és két zenekar lép színpadra az Óbudai Társaskörben. A kamarazenei estek rajongóinak kedvelt helyszínén ezúttal fellép Drahos Béla fuvolaművész, a Kodály Vonósnégyes, a Fischer Annie-ösztöndíjas Devich Gergely és Balogh Ádám, valamint játszik a Hot Jazz Band.

Kollár-Klemencz László, Farkas Róbert és Dargay Marcell június 2-i estje igazi unikum a kultúrarajongóknak. A Zsidó Művészeti Napok keretében Kollár-Klemencz László énekes-rendező-író, a Budapest Bár zenekar alapítójával, Farkas Róbert hegedűművésszel, valamint Dargay Marcell zeneszerzővel mutat be egy különleges, művészi ötletekkel teli zenei kísérletet az Óbudai Társaskörben. A Zabolátlan lovaim című produkcióban új köntösbe öltöztetnek emblematikus magyar és külföldi szerzeményeket, köztük Kollár-Klemencz sajátjait is.

Különleges hangulatvilágú, gyönyörű, szenvedéllyel és líraisággal telített, ismert és kevésbé ismert dalokat válogattak egy csokorba. Klasszikus francia sanzonokból, a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek nagy klasszikusaiból és a kortárs popkultúrából is szemezgettek

– többek közt Jacques Brel, Yves Montand, Dalida, Viszockij, Johnny Cash, Benjamin Clementine, Cseh Tamás, Paolo Conte, Marlene Dietrich számaiból. A műsor különlegessége, hogy szinte mindegyiknek új magyar fordítást adtak, amelyeket Grecsó Krisztián, Máthé Zsolt és Kollár-Klemencz László írtak kifejezetten erre a válogatásra.

A hónap másik kiemelt programja a többszörösen díjazott, nemzetközileg is elismert Hot Jazz Band koncertje, június 11-én. Magyarország legkedveltebb jazz-zenekara Meseautó című estjét hozza a Társaskörbe – az együttes az 1920-as, '30-as, '40-es évek népszerű melódiáit kelti életre korhű tolmácsolásban. Közreműködik Bényei Tamás (trombita, bendzsó, ének), Kovács Tamás (harsona, ének), Fodor László (klarinét, altszaxofon), Szabó Lóránt (gitár, bendzsó), Juhász Zoltán (nagybőgő) és Galbács István (dobok).

HotJazzBandfoto2020Millenium-105124.jpg

Hot Jazz Band (Fotó/Forrás: 2020Millenium / Óbudai Társaskör)

A kamarazenei kínálatban öt formáció érkezik a Kiskorona7 színpadára, öt különböző tematikájú összeállítással. Június 1-jén két világjáró magyar művész találkozik Óbudán egy közös koncerten: Környei Zsófia, a Concerto Budapest koncertmestere és Gődény Márta Párizsban élő zongoraművész Ébredés című estjén Mozarttól Saint-Saënsig kalauzolja a közönséget. A Kamarazenei Csemege koncertsorozat legújabb programja ezúttal a német romantikához kapcsolódik: Schumann tükrében Dohnányira emlékezik június 3-án Fejes Krisztina (zongora), Szabó Gábor, Langer Ágnes (hegedű), Csonka Emil (brácsa) és Onczay Zoltán (gordonka). Június 9-én Drahos Béla fuvolaművész és Villányi Dániel zongoraművész közös estjén négy fuvola-zongora szonáta csendül fel. A Kodály Vonósnégyes Nyári szerenád című műsora június 10-én Wolf különleges hangulatú Olasz szerenádjával veszi kezdetét – a színpadon Falvay Attila, Bangó Ferenc (hegedű), Tuska Zoltán (brácsa) és Éder György (gordonka). 29-én Fischer Annie-ösztöndíjasok adnak hangversenyt a legendás zongoraművésznő emlékére. Devich Gergely gordonkázik, Balogh Ádám zongorázik.

A júniusi koncertpalettán két szólóest is várja a Kiskorona7 közönségét. Június 8-án Fenyvesi Gabriella Rea zeneakadémiai hallgató oratórium és dal diplomakoncertje és Vadászy Domonkos zongorakoncertje június 24-én. A fiatal művész Chopin-, Schubert- és César Franck-műveket játszik, hegedűn közreműködik Fejér Árpád Attila.

A zenekari koncerteket olyan együttesek képviselik a hónapban, amelyek rendszeres vendégei Óbuda klasszikus zenei központjának. Az Óbudai Jubileumi Zenekar évadzáró koncertjét Gazda Péter vezényletével június 15-én láthatja a közönség. Műsorukon Vanhal d-moll szimfóniája, valamint Mozart-, Vivaldi- és Decsényi-szerzemények szerepelnek.

KQ_2020_2-minijpg_jpg-105007.jpg

Kodály Vonósnégyes (Fotó/Forrás: Óbudai Társaskör)

Az Anima Musicae Kamarazenekar 2010. június 20-án tartotta bemutatkozó hangversenyét az Óbudai Társaskörben. Az azóta számos nemzetközi sikert is elért együttes minden évben itt ünnepli születésnapját, így 2022-ben is színpadra lépnek ezen a napon.

Egyre népszerűbbek a Kiskorona7 interaktív gyermekprogramjai. Június 10-én délelőtt ismét jelentkezik a Bölcsiszínház, ezúttal A három pillangó című dalos-bábos mese várja a gyerekeket félévesektől a négyévesekig.

Az ismert gyermekdalok és mondókák klasszikus környezetben, rövid mesébe szerkesztve hangzanak el. A baba-mama klub jellegű zenei program végén lehetőség nyílik további közös höcögtetésre és beszélgetésre.

Előadók: Kővári Eszter Sára (ének, mese, buborékok), Peltzer Ferenc (gitár, hangok). Ugyancsak 10-én, délután, már az óvodásoknak szól a Hangolda című, vidám ismeretterjesztő játék dalokkal, hangokkal. Kővári Eszter Sára partnere ezúttal Szlama Annamária gitárművész, pedagógus lesz.

A zenetörténet legismertebb zeneszerzői és az ő szerelmi életük – felnőtteknek szól az utolsó júniusi összeállítás: Nagy zenészek, nagy szerelmek #DebussyBősze Ádám előadás-sorozatának következő darabja június 30-án várja a közönséget.

Fejléckép: Kollár-Klemencz László, Dargay Marcell és Farkas Róbert (fotó/forrás: Révai Sára / Óbudai Társaskör)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Plusz ajánló

Zene és sport már három tó mellett – kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz-zenei élet legnívósabb előadóit hozza el júniusban a Velencei-tó, júliusban a Tisza-tó, augusztusban pedig a Balaton partjára.
Plusz ajánló

Nyári pezsgés a Fidelióval

Megjelent a Fidelio 2022. július-augusztusi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Keresse az ismert terjesztési pontokon!
Plusz ajánló

„Képzelj el egy várost!” – elindult a Labor15 podcast

Képzelj el egy várost! – így indul a tizenötödik kerület új podcastjának, a Labor15-nek minden adása. A műsorvezető Marton Éva vendégeivel arra a keresi a választ, hogy mi kell a közös alkotáshoz. A műsor első adásának témája a Göncz100, de vendég lesz Merker Dávid és Korn Anita is.
Plusz hír

Joyce Ulyssese mint európai Odüsszeia – a Kreatív Európa pályázatán nyert Budapest is

Európa-szerte 18 város, köztük Budapest nyerte a Kreatív Európa program 1,78 millió eurós támogatását egy kétéves, nagyívű kulturális projekt megvalósítására, amely James Joyce Ulysses című művét helyezi mai kontextusba.