Plusz

Koncertekkel és könyvbemutatókkal hangolódik a szeptemberre az Óbudai Társaskör

2021.08.26. 13:20
Ajánlom
Tíz telt házas programmal nyitott újra a Kiskorona7, amely a július 9-i indulás után előadói estekkel, kötetbemutatókkal és kiállításokkal várja az érdeklődőket szeptemberben.

Az őszt ugyancsak tíz programmal, tízféle estével kezdik a szervezők a Kiskorona7-ben: a Till Ottó emlékest szólistája Érdi Tamás lesz, de az Ars Sacra Fesztivál két hangversenyének is az Óbudai Társaskör ad otthont. Visszatér a koncertterem kedvelt sorozata a Gitármuzsika, melynek keretében olyan kiváló művészek állnak színpadra, mint Bodrogi Éva és Marczi Mariann, Korompay Katalin Ybl-díjas építész pedig épületbejárást tart majd, miközben a galériában Fekete Balázs fenegyerek képeiből nyílik tárlat.

Kiskorona7_ObudaiTarsaskor_foto_EderVera-130734.jpeg

Kiskorona7 (Fotó/Forrás: Éder Vera / Óbudai Társaskör)

A programok már szeptember 1-jén elkezdődnek a Hét Krajcár Kiadó Estek könyvbemutatójával. Turbók Attila újságíró, költő Elsüllyedt tanú című kötete egy magánéleti válság utáni csendben született.

Idővel „eltűnt a konkrét élethelyzet magánéleti jellege, sorsuk része lett a sűrített drámaiság a maga többértelmű jelentésével”

– mondja művéről a szerző. A bemutatón közreműködik Kurucz Ádám előadóművész, Mihály Gyula pánsípon, Szabó Ildikó zongorán, Nagy Ákos pedig gitáron játszik.

Nem ez lesz az egyetlen könyvbemutató, szeptember 20-án ugyanis a közönség is megismerheti Benke László versválogatását, a Ketten a forrásnál, Szerelmeskönyvet. A kötet világához Tallián Mariann színművész és Lázár Balázs előadóművész hozza közelebb az érdeklődőket.

Az Ars Sacra Fesztivál keretében lép színpadra szeptember 9-én Szikora Borbála fuvolaművész és Tóth Viktor, akik Bach, Schubert, Chopin és Verdi zenei világát idézik meg, 11-én pedig a Várady család muzsikál Bolla Milán interaktív gyerekműsorában.

Roth Ede sorozatának következő állomása, a Gitármuzsika Óbudán szeptember 15-én Horváth László gitárművész és Baldauf Veronika oboaművész közreműködésével hangol egy egyedi hangulatú estére, melyen a klasszikus gitárirodalom szerzőinek kompozícióiból válogatnak a fellépők.

MarcziMariann_BodrogiEva_foto_Kiskorona7-131506.jpg

Marczi Mariann és Bodrogi Éva (Fotó/Forrás: Kiskorona7)

A ’20-as, ’30-as éveket idézi meg Bodrogi Éva énekművész és Marczi Mariann zongoraművész Tiszta kabaré! estje. Az előadás William Bolcom kabarédalai, Eric Satie művei, Kurt Weill muzsikája és a magyar származású Joseph Kozma zenéje mentén repíti vissza a nézőket a múlt század nagyvárosainak fülledt éjszakáiba.

Fiatal művészek is bemutatkoznak az Óbudai Társaskör szeptemberi programsorozatában.

A Kamarakör szeptember 23-i Új lendület című koncertjén Osztrosits Eszter hegedül, Kurgyis András játszik brácsán és Szilasi Dávid zongorán Brahms és Schumann darabjait állítva a fókuszba.

A részletes programokról az Óbudai Társaskör oldala ad tájékoztatást.

Fejléckép: Horgas Eszter fellépése a Kiskorona7 kertjében júliusban (fotó forrása: Óbudai Társaskör)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Itt és más: 150 kortárs élmény 15 nap alatt a Budapesti Őszi Fesztiválon

Színpaddá válnak a terek Budapest szerte szeptember 26. és október 10. között. A kortárs kultúra sokszínű világába kaphatnak betekintést a városlakók és az ide látogatók a Budapesti Őszi Fesztiválon. A harminc éve útnak indított fővárosi fesztivál 2021 őszén megújult formában tér vissza és 30 helyszínen 150 élménnyel várja az érdeklődőket.
Plusz interjú

Bőség, teljesség, családi összetartozás – elkezdődött a kínai Őszközép ünnep

Szeptember 21-én kezdetét vette Kína második legfontosabb ünnepe, az Őszközép ünnep, amihez a Budapesti Kínai Kulturális Központ online programsorozatával csatlakozott. Jin Haóval, a Budapesti Kínai Kulturális Intézet igazgatóval beszélgettünk.
Plusz ajánló

Hazai filmekre hangol az októberi Fidelio

A magyar film szerelmeseinek kedvezünk legújabb számunkban: megemlékezünk az idén 100 éves született Jancsó Miklósról, foglalkozunk a 120 éves magyar filmművészet történetével és interjút közlünk Enyedi Ildikóval, frissen bemutatott rendezése kapcsán. Az októberi lap megtalálható az ismert terjesztési pontokon, és online is átlapozható!
Plusz hír

Emlékbélyeggel tisztelegnek a 100 éve született Pilinszky János előtt

Alkalmi bélyeget bocsájtott ki a Magyar Posta szeptember 14-én Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. évfordulója alkalmából. A bélyeghez tartozó borítékon az Aranykori töredék című vers részlete olvasható.
Plusz ajánló

Nemzetközi sztárírók és a hazai kulturális élet legjava a 2021-es PesText fesztiválon

Közel 80 fellépővel és több mint 50 programmal rendezik meg idén a PesText világirodalmi és kulturális fesztivált. Szeptember 17-26. között nyolc vidéki és budapesti helyszínen várják a látogatókat, köztük az A38 Hajón, a B32 Galériában, az Ottlik-kertben és a Petőfi Irodalmi Múzeumban.