Plusz

Kontinensről kontinensre a Titanic fedélzetén

2016.04.12. 16:17
Ajánlom
A hazai film-ínyencek naptárjában immár 23 éve biztos pont a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, hiszen olyan filmeket csal néhány vetítés erejéig a budapesti mozik vásznaira, amelyeket az óvatos forgalmazók egyébként nem mernének bevállalni. A különlegességekre fogékony közönség azonban kitombolhatja magát a tíznapos rendezvényen. Négy földrész filmjeiből szemezgettünk.
Európa - Olaszország

A Bigger Splash

A híres rocksztár és filmrendező párja egy kis szigeten próbálnak némi nyugalomra lelni, de egyszer csak felbukkan egy régi barát a lányával, a történet pedig nem várt fordulatokat vesz. Ez így nem hangzik még különösebben izgalmasan, de ha végigtekintünk a szereposztáson, ahol Tilda Swinton és Ralph Fiennes mellett az ifjú belga tehetség, Matthias Schoenaerts és a Szürke ötven árnyalata skatulyájából kikandikáló Dakota Johnson is feltűnik, máris érdemes jegyet váltani rá április 16-án 18:30-kor a Sugár Moziba vagy 21:00-kor a Puskinba.

A Bigger Splash

A Bigger Splash (Fotó/Forrás: Titanic Filmfesztivál)

Észak-Amerika - USA

Bone Tomahawk

Mikor tavaly év végén megszülettek a "nagyon vártuk a magyar mozikba, de senki nem mutatta be" jellegű listák, a Bone Tomahawk a legtöbb helyen feltűnt. Nem véletlenül, hiszen ez a bizarr horror-western az a típusú film, amelynek képei befészkelik magukat az agyunkba és napokig nem hagynak nyugodni. A kannibál indián törzset becserkésző négy vadnyugati hős története komótosan halad előre, hogy annál nagyobbat szóljon a végén. Az április 12-i vetítés után (18:45 Toldi Mozi) ajánlott még elidőzni a Toldi bárpultjánál, mert elaludni biztos, hogy képtelenek leszünk.

Bone Tomahawk

Bone Tomahawk (Fotó/Forrás: Scott Everett White / Titanic Filmfesztivál)

Ázsia - Dél-Korea

A bérgyilkosság

A japán megszállás idején, 1933-ban játszódó dél-koreai film tavaly hazájában kasszát robbantott és az amerikai szuperprodukciókat megelőzve vált az év legnézettebb mozijává. A gondolatébresztő thrillerben a Kínába száműzött ellenállók lecsapni készülnek az éppen Koreába látogató japán katonai vezetőre, de akad egy bökkenő: a legjobb bérgyilkos éppen börtönben ül. Bonyodalom tehát lesz elég, úgyhogy az elsőre ijesztőnek tűnő két és fél órás játékidő egy percig sem válik unalmassá. A film elcsíphető április 16-án 20:30-kor a Toldiban.

A bérgyilkosság

A bérgyilkosság (Fotó/Forrás: Titanic Filmfesztivál)

Ausztrália

Tanna

Az őserdővel borított távoli szigeten törzsi dráma bontakozik ki, mikor a fiatal lány, Wawa és a törzsfőnök unokája, Dain egymásba szeretnek. Ritkán látunk olyan filmet, amely egy tőlünk ennyire távol álló kultúrával foglalkozik, már ezért érdemes megtekinteni. A Tanna a fesztivál nyitófilmje volt, aki látta csakis szuperlatívuszokban beszélt lenyűgöző látványvilágáról és az amatőr szereplők megható játékáról. Április 15-én 17:00 órakor még egy vetítése lesz az Urániában.

Tanna

Tanna (Fotó/Forrás: Philippe Penel / Titanic Filmfesztivál)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Plusz

Van véleményed a kultúráról?  – Elstartolt a Kult50 jelölőkampánya!

Kik azok a művészek, kulturális szereplők, akik 2019-ben a legnagyobb hatással voltak rád? Jelöld őket a kultúra ötven arca közé!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz videó

Így készült a Partitúra szombathelyi adása

Szombathely felfedezésével ért véget a Partitúra legutóbbi évada. Werkvideó-sorozatunk utolsó darabjában Szent Márton szülővárosába kísértük el Miklósa Erika és Batta András országjáró műsorát, hogy megmutassuk a forgatás ellesett pillanatait.
Plusz advent

Javában tart az Advent Óbudán

E heti karácsonyi ajánlónkban december 11-17-i hétre kínálunk programot kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Plusz hír

A Szent István Bazilika előtti vásár lett Európa legszebb karácsonyi vására

Tavaly második helyezést ért el, idén azonban már a legtöbb szavazatot kapta a budapesti vásár, maga mögé utasítva többek között Bécset, Gdanskot és Brüsszelt.
Plusz kult50

Van véleményed a kultúráról?  – Elstartolt a Kult50 jelölőkampánya!

Kik azok a művészek, kulturális szereplők, akik 2019-ben a legnagyobb hatással voltak rád? Jelöld őket a kultúra ötven arca közé!
Plusz hír

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.