Plusz

Kováts Adél színművész és Sumonyi Papp Zoltán költő, író is a XIII. kerület díszpolgára lett

2023.06.01. 15:15
Ajánlom
85 éves a XIII. kerület. Ebből az alkalomból Dr. Tóth József polgármester – a képviselő-testület, a lakosság, a civil és a társadalmi szervezetek javaslatai alapján – díszpolgári címet adományozott Kováts Adél Kossuth-díjas színművésznek, a Radnóti Miklós Színház igazgatójának, Dr. Simonyi András diplomatának, egyetemi tanárnak, Magyarország egykori washingtoni nagykövetének, Sumonyi Papp Zoltán József Attila-díjas költőnek, írónak, rádiós irodalmi szerkesztőnek.

Mindannyian jelentősen kötődnek a XIII. kerülethez, életútjuk során kimagasló munkásságukkal hozzájárultak a kerület fejlődéséhez, tevékenységükkel erősítették annak hírnevét, tekintélyét. Jelenleg 93 díszpolgára van a XIII. kerületnek. A születésnapon Budapest Főváros XIII. Kerületért-díjban részesült – többek között – Fischer Aurél cukrász és a XIII. kerületi oktatásban-nevelésben résztvevő pedagógusok közössége.

Kováts Adél

Kossuth-díjas színművész, a Radnóti Színház igazgatója

Több mint egy évtizede él családjával – férjével és lányával – a kerületben. Lakása ablakából pont a Radnóti Miklós-szoborra lát. „Jólesik a lelkemnek mélyebb jelentést tulajdonítani ennek” – mondja. Elsősorban színésznek tartja magát, az igazgatást pedig gondoskodásnak: „A színészet a hivatásom, és az oxigén, amely nélkül nem tudok létezni”.

1983-ban végezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Előbb a Nemzeti Színházhoz szerződött, itt csaknem tíz évig játszott. 1993 óta a Radnóti Színház tagja, 2016 februárjától a teátrum igazgatója, jelenleg a második direktori ciklusát tölti. Vezetőként is azt képviseli: két ember közt a legrövidebb és a legsimább út az őszinteség. Büszkén említi, hogy szülei következetesen nevelték, nála családi indíttatás, hogy mindenért tenni kell és érdemes. Igazgatása alatt a Radnóti Színház hangsúlyosan vállal társadalmi missziót, legújabb érzékenyítő kampányuk azt üzeni: mindannyian felelősek vagyunk egymásért.

11-152820.jpg

Kováts Adél átveszi a díszpolgári címet (Fotó/Forrás: XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal)

Kováts Adél úgy érzi, a XIII. kerületben, Újlipótvárosban valódi lokálpatrióta lehet, ez a kötődés számára felelősséget is jelent a lakóhelyért, és még többet szeretne tenni az itt lakókért. „Közülük nagyon sokan nézőink is a Radnótiban. Gyakran megállítanak a környéken, rákérdeznek az előadásainkra. Fontos nekem a visszajelzésük” – fogalmaz.

Dr. Simonyi András

diplomata, egyetemi tanár

Beleszületett a XIII. kerületbe. „Erős a kötődésem a városrészhez, születésem óta a Hollán Ernő utca lakosa vagyok, ma is ezt tekintem az otthonomnak. Iskoláimat a Dózsa György úti ének-zenei általánosban kezdtem. Itt fogott meg örökre a zene. A gitár lett az én igazi hangszerem” – mondja.

A kilencvenes évek második felében közreműködött hazánk NATO-csatlakozásában, Magyarország első NATO-nagykövete volt Brüsszelben. 2002-től öt évig Washingtonban teljesített szolgálatot mint nagykövet. Négy csúcstalálkozót hozott össze a két felsővezetés között.

Kiválóan gitározik. Lehetett volna zenész is. Annak idején Presser Gábor javasolta neki, hogy tanuljon tovább. 1975-ben diplomázott a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem (a mai Corvinus elődje) közlekedés szakán. Idővel politikatudományok terén megszerezte a PhD fokozatot. A gitározást soha nem hagyta abba. Külföldi diplomatatársaival rockzenekarokat alapított.

2-153016.jpg

Dr. Simonyi András átveszi a díszpolgári címet (Fotó/Forrás: XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal)

Simonyi András washingtoni nagykövetként a magyar kreativitás egyik szószólója volt. Már abban az időben is azt képviselte: a 21. század legfontosabb erőforrása a kreativitás lesz, a globális problémák megoldásához a művészetek a kreativitás igazi forrásaiként tudnak hozzájárulni.

Sumonyi Papp Zoltán

József Attila-díjas költő, író, rádiós irodalmi szerkesztő

Verseit először – a hatvanas évek legelején – az Élet és Irodalom, a Kortárs és az Új Írás közölte. 1966-ban diplomázott az ELTE BTK magyar-orosz szakán. Négy évig a Művelt Nép Könyvterjesztő Vállalat szerkesztője volt. 1970-ben került a Magyar Rádióhoz. Tíz évig a bemondók osztályát, 1980 és 1987 között az irodalmi osztály Irodalmi Újság és Társalgó – Másfél óra irodalomkedvelőknek című műsorait vezette, majd tizenöt évig a Rádiószínházat, 2002-től 2007-ig a Kossuth Rádió Vallási és Közművelődési Szerkesztőségét. Első verseskötetét 1967-ben adták ki. Azóta csaknem negyven műve jelent meg, köztük versek, regények, történelmi regények, drámák, legutóbb pedig, 2020-ban, Tessék mondani, milyen vallású? című könyve irodalmi anekdotákkal. Azt vallja: „Az irodalom az emlékezet meghosszabbítása.” 2002-ben választották a Magyar PEN Club ügyvezető elnökévé, 2010-től elnökévé; 2011 óta tiszteletbeli elnöke a szervezetnek.

3-153133.jpg

Sumonyi Papp Zoltán átveszi a díszpolgári címet (Fotó/Forrás: XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal)

Sumonyi Papp Zoltán 1964 óta él a XIII. kerületben, jelenleg az Újlipótvárosban. 2010-től a kerületi Kassák Lajos Irodalmi Díj zsűrielnöke. 2016-ban Budapest Főváros XIII. Kerületért díjjal tüntették ki. 2013-től a Magyar Civil Becsületrendet odaítélő Ars Humanica Hungarica Kör tagja, amely „a nemes emberi alapértékek humanista hagyományainak és értékeinek művelésére és ápolására alakult”.

A XIII. kerület születésnapján Budapest Főváros XIII. Kerületért-díjban részesültek:

Bubics Ádám művelődésszervező, kulturális antropológus, Fischer Aurél cukrász, Dr. Iring András vezető főorvos, Dr. Monostori László esperes, plébániai kormányzó, Thomaidu Elefteria, a XIII. Kerületi Görög Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és a XIII. kerületi oktatásban-nevelésben résztvevő pedagógusok közössége.

Fejléckép: Sumonyi Papp Zoltán, Dr. Simonyi András, Kováts Adél (forrás: XIII. kerület Polgármesteri Hivatala)

„Egy színész önbizalma hamar meginog” – Kováts Adél vehette át a Páger Antal-színészdíjat

Kapcsolódó

„Egy színész önbizalma hamar meginog” – Kováts Adél vehette át a Páger Antal-színészdíjat

A színművésznőnek május 14-én adták át a makói önkormányzat elismerését, amelyet minden évben az a színész vehet át, aki a kuratórium döntése alapján leginkább méltó a makói születésű Páger Antal szellemi és szakmai örökségéhez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.
Plusz hír

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Plusz ajánló

30 éves a Nemzeti Kulturális Alap – kulturális programokkal vár az NKA

A Budapest szívében, a Benczúr Házban tartott háromnapos rendezvény az Alap által támogatott művészeti értékeket mutatja be 2023. szeptember 29. és október 1. között.
Plusz ajánló

Őszi kulturális élmények a Klebelsberg Kastélyban – Irodalom, zene, film és izgalmas beszélgetések varázslatos környezetben

A néhány éve helyreállított épületegyüttes ma szállodaként, valamint kiemelt rendezvényközpontként üzemel. A kastély szalonja pedig rangos kulturális programoknak ad helyet.
Plusz ajánló

Remek művészek vallanak saját életükről egy új stand up sorozatban 

Az Egy életem elnevezésű önéletrajzi stand up sorozat első estjén, szeptember 30-án Grecsó Krisztián író áll színpadra, őt követi majd Szinetár Dóra színész-, énekesnő, valamint Mucsi Zoltán színművész.