Plusz

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

2022.05.13. 14:15
Ajánlom
Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.

Idén a szomszédos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is csatlakozik programokkal az Eleven Tavasz eseménysorozathoz. Lesz egy kis versengéssel egybekötött Műegyetemi Piknik, a „Kvíz a szomszédban” című programon pedig

az egyetem hallgatóinak kérdései mentén, ismert kultúr- és kultuszhelyek érintésével ismerhetjük meg a Bartók Béla Boulevard-t.

Lesz továbbá bűvészkellékvásár a Figaró Bűvészboltban, molinóból táskavarrás a Medence Csoport jóvoltából. Elkészíthetjük saját sárkányunkat a Kornél galéria-bolt-kávézónál, de lesz drámajáték köztéren, játékvásár, Hadik Irodalmi Kvíz. Készíthetünk ökotárcát gombabőrből, Oláh Sándor Mindenki seper! című performansza keretében közösségben seperhetjük tisztára a Bartókot. A zöld szemlélet pedig minden művészeti, családi programot és workshopot átitat, zöldülnek a parkolók is.

A három nap során a Lánymányosi utcai 7:55 Coffee Shopnál kézműves foglalkozások várják a gyerekeket a fenntarthatóság jegyében, az Enter Bar pedig ingyenes társas- és videojátékhasználattal kedveskedik az Eleven Tavasz látogatói számára.

Pénteken a Kiss Áron Magyar Játék Társaságnál egy skandináv hagyományt, azaz a fűzött szívek készítésének praktikáját sajátíthatjuk el,

majd a KultPontban a vad- és gyógynövényekkel ismerkedhetünk meg, hogy aztán az Optika Valentinnél növényi tintákkal alkothassunk. Marcus Goldson workshopján tejesdobozokból készíthetünk állatokat, miközben a brit-kenyai művész alkotásai vesznek körbe minket a kiállítótérben.

ElevenOsz2-141507.jpg

A korábbi Eleven Ősz fesztivál programja (Fotó/Forrás: Szepesvári-fotó / Bartók Béla Boulevard)

Szombaton a Budai Arborétumtól spirituális séta is indul, amely a kert és a város összekapcsolásával közösségi alkotássá is alakul,

lesz Zöld séta Zsolnai Balázs vezetésével, aki a városi zöld újdonságokról, kertészetről, növényorvoslásról, faápolásról mesél,

a K.A.S. Galériában pedig családi agyagozásban vehetnek majd részt az érdeklődők. A KÉK Kortárs Építészeti Központ workshopja közös gondolkodásra hív a Bartók Béla út és környékén fellelhető üres terek funkcióiról, miközben a Feneketlen-tó (immáron Törőcsik Mari Park) melletti Kornélnál igazi fenevad készítése lesz a feladatunk: a pákozdi Sárkányfesztivál egyik szervezője előkészíti nektek a sárkányokat, ti meg befejezitek őket. A Gellért téren Rovar Szállót készítünk a rovaroknak és a madaraknak, a Gárdonyi téren

a Platán projekt keretében saját textilszatyrunkra készíthetünk platánmintát, miközben részt vehetünk a téren kivágott platán emlékére készülő totemoszlop építésében.

Lesz még aznap az utcában növényszövés, készíthetünk virágkaspót, elsajátíthatjuk a pecsétkészítés alapjait a VISU-val, a Játsszunk a placcon! – Drámajátékos workshopon az új embereken kívül színházi formákkal, versekkel és saját magaddal is megismerkedhetsz. Lesz bicajkerék-készítés és szövőműhely, miközben a Kelet Kávézó jóvoltából irodalmi zine készítő workshopot tartanak: a közös versalkotás során közelebb hozzák a résztvevőkhöz a környezetvédelmi témákat, érintve a klímaszorongást és a megoldásokat.

A Három Hét Galériában felnőtteknek és gyerekeknek arról tartanak workshopot, hogyan lehet hatni a térre, és a tér hogyan hat vissza ránk. Mindehhez közösen nézzük meg Benedek Barna Törés című kiállítását, ahol

megérthetjük, hogyan rendez a művész párhuzamos vonalakat sík felületen, hogy a tér, az irány és a mozgás illúzióját keltse.

A Forum Fabrikával saját, otthonról hozott, megunt pamut ruhadarabjainkat, táskáinkat díszíthetjük printekkel, de dekorálhatunk virágokkal és speciális technikával.

ElevenOsz3-141507.jpg

A korábbi Eleven Ősz fesztivál programja (Fotó/Forrás: Szepesvári-fotó / Bartók Béla Boulevard)

A K.A.S. Galériában egy kép készítését követhetjük végig, a Gárdonyi téren pedig a szabad zenélésen különböző dobokat próbálhatunk ki.  A Dobd fel a porcelánod! -workshopon saját, otthonról hozott, megunt porcelán- és kerámiatárgyainkat aktualizálhatjuk. A BorSorban a legjobb természetfilmekbe pillanthatunk be egy szörp vagy egy fröccs társaságában,

a Kiss Áron Magyar Játéktársaságnál népművészetünk motívumai mentén társasjátékozhatunk, de ugyanitt játékvásár is vár minket,

de nem érdemes kihagyni a Figaró Bűvészbolt Bűvész leszek! című egyórás bűvészfoglalkozását, ahol izgalmas trükköket tanítanak nekünk. 

Vasárnap a Pagony Könyvesboltban szülő-gyerkőc textil-újrahasznosító workshop vár, madarakat készíthetünk a Kiss Áron Magyar Játék Társaságnál, lesz virágültetés a Bercsényi utcában, az Allee-ban pedig Upcycling akrilmedál-készítő workshop vár mindenkit.

A könnyen elsajátítható technikákat bemutató upcycling workshop résztvevői hulladékból formálhatnak trendi, egyedi, meghatározható karakterű medálokat.

A Gárdonyi téren a Fuzzy Earth tagjaival egyszerű, természetben talált tárgyak 3D-szkennelésével hozhatunk létre új alternatív valóságokat.

A vasárnapi programot a biciklik szerelmesei se hagyják ki! Lesz tanulópálya a gyerekeknek a Gárdonyi téren, de két keréken az egész utcát is megismerhetjük ezen a napon. Mindemellett megépíthetjük első makettünket a Magyar Makettezőkért Egyesületnél.

Eleven Tavasz
Bartók Béla Boulevard, május 20-22.

Az Eleven Tavasz részletes programfüzete az alábbi felületen elérhető.

Fejléckép: A korábbi Eleven Ősz fesztivál programja (fotó/forrás: Szepesvári-fotó / Bartók Béla Boulevard)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Zenés színház

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Jazz/World

Júniusban irány Szentendre! – Jazz esték a Barcsay udvarban

Szentendre évszaktól függetlenül mindig kínál valami varázslatosat, június elején a jazzkedvelőket kényezteti majd. Nemzetközi és hazai sztárokkal indul a Ferenczy Múzeumi Centrum új programsorozata, a Jazz Estek Szentendrén, melynek eseményeit a hangulatos Barcsay udvarban kísérhetik figyelemmel 2022. június 3. és 5. között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A való világ aprócska mása: hétvégi város- és vasútmodell kiállítás Pestújhelyen

Kicsit a legóról, de sokkal inkább a modellezés szerelmeseiről szól az a bemutató, amely három napig, május 20. és 22. között várja az érdeklődőket a Pestújhelyi Közösségi Házban, az 1-es Villamos Klub szervezésében.
Plusz hír

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.
Plusz ajánló

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.