Plusz

Krimi a koliban

2011.04.28. 19:46
Ajánlom
A Mathias Corvinus Collegium projektje keretében április 19-én „a világot jelentő deszkákra lépett" Agatha Christie Mousetrap című darabjának feldolgozásával nyolc hallgató. A projekt célja egy angol nyelvű darab előadása volt. A projekt beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

A Mathias Corvinus Collegium projektje keretében április 19-én „a világot jelentő deszkákra lépett" Agatha Christie Mousetrap című darabjának feldolgozásával nyolc hallgató. A projekt célja egy angol nyelvű darab előadása volt. A projektvezető Csák Anna (a darabban Mr. Paravicini szerepében) színészi képzettséggel nem rendelkező, de annál lelkesebb és érdeklődő természetű jelentkezőkből kovácsolt csapatot.

A próbák döcögősen indultak, lévén, hogy ez kötelezettség volt számukra. Mégis elvállalták a szerepeket és a velük járó munkát. A szöveget meg kellett rövidíteni, ebben nagy segítség volt Sánta Eszter, aki Miss Casewellt alakította.

A történet egy vidéki vendégházban játszódik, ahol az ifjú házaspár érdekes lakókra tesz szert. Mr. és Mrs. Ralston (Hegyi Kristóf és Szabó Anita) nem kis terhet vett a nyakába a szobák kiadásával. Erre akkor döbbennek rá igazán, amikor megérkezik az első vendég. Christopher Wren (Hajnal Balázs) egy fiatal szélhámos, azonnal belopja magát Mollie szívébe, ugyanakkor Gilesben ellenszenvet vált ki különös viselkedésével. Mrs. Boyle (Benczi Melinda) érkezése még nagyobb kellemetlenség. Az idős hölgy mindent kritikusan szemlél. Major Metcalffal (Erdőssy Gellért) együtt érkeznek, de Metcalf nem zavar túl sok vizet. Ő inkább csendes, nyugodt. Az utolsó lakó pedig az ironikus Miss Casewell. A hatalmas hóvihar azonban egy nem várt vendéget is a Monkswell Manorba sodor: Mr. Paravicini autója felborult és az úriember a szálló szolgáltatásait kénytelen igénybe venni.

Az alaphelyzet jellemző a krimiregényekre: először megismerjük a szereplőket, mindenki gyanús, mindenki titkol valamit. Aztán megtörténik a gyilkosság. Mrs. Boyle halála egyfelől várható volt, hiszen mindenkit idegesített állandó rosszalló megjegyzéseivel. Még a haláleset előtt azonban a rend őrzője is feltűnik Trotter felügyelő (Tuza Ágnes) személyében. A felügyelő vállalja a gyilkosság után az ügy felgöngyölítését. Már-már Columbo-i furfagossággal próbálja kideríteni ki is a gyilkos. Aztán persze a jól megszokott és előre várt csavar sem maradhat el.

A szereplők személyiségét könnyű színre vinni, pont ezért esett a választás erre a regényre. A színészek nem csak az angol nyelvű szöveg elsajátításával birkóztak meg, hanem annak visszaadásával is. Az előadás érthető volt annak ellenére, hogy nem a királyi család akcentusával szólaltak meg. Az alacsony költségvetésből dolgozó projekt ötletesen oldotta meg a felmerülő nehézségeket. Az asztali- és állólámpák sorbakapcsolásával különleges hangulatot adva oldották meg a világítást. A színpadkép egyszerű volt, ugyanakkor az összes szükséges funkció helyet kapott (a kézzel festett kandallót emelném ki).

A színészek játéka élvezetes volt, együtt izgult a közönség, vajon mi lesz a vége, ki a gyilkos. Persze vannak örök elégedetlenek és túlbuzgó krimirajongók, akik előre tudták a csattanót. Az első felvonás humoros jeleneteit ellensúlyozta a második „kihallgatással" terhes hangulata. Mrs. Boyle fuldoklása és Mollie meglepettségtől való hátrálása nem is sikerülhetett volna jobban. Christopher bohósága és Giles szigora, ugyanakkor a két férfi közti verseny Mollie kegyeiért, valamint Miss Casewell fanyar humora is átjött.

Az előadás pikantériája, hogy a kevés hímnemű színész miatt egyes férfi szerepeket lányok játszottak. Mr. Paravicini, a titokzatos idegen és Trotter felügyelő megformálói nem tűntek életidegennek, inkább humortöbbletet adtak a darabhoz.

Nem szabad megfeledkezni Heinik Sáráról sem, aki a darab színfalak mögötti szervezését koordinálta és egyben a súgó szerepét is betöltötte.

Egyszeri és megismételhetetlen volt az előadás, a Collegium lakói és a meghívott vendégek valószínűleg elfogultan nézték a darabot. Személy szerint széles vigyorral konstatáltam, egy-egy szereplő humoros megnyilvánulásait és éreztem az adrenalint a véremben, amikor megtörtént a gyilkosság. A közönség vastapssal hálálta meg a csoport fél éves fáradozásait. A projekt ezennel sikeresen lezárult.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz ősz

Megjelent a szeptemberi Fidelio

Az ingyenes programmagazin szeptemberi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Fekete Ernővel, Fischer Ádámmal, Felméry Lilivel és Trill Zsolttal. Lapozzon bele online!
Plusz nka

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.