Plusz

Különleges zenei élmények, műfaji sokszínűség és legendás előadók a Cziffra Fesztiválon

2023.02.07. 13:05
Ajánlom
Nyitókoncerttel és díjátadóval veszi kezdetét február 26-án a Cziffra Fesztivál 2023-as programsorozata, amely május végéig számos eseménnyel, változatos műfajkínálattal várja az érdeklődőket. A Cziffra György Fesztivál egyik sajátossága, hogy a klasszikus zenei hangversenyek mellett egyéb izgalmas programokat is kínál közönségének. Idén sem lesz ez másképp: találkozhatunk tudományos előadással, báresttel, igényes könnyűzenei koncerttel, képzőművészeti kiállítással.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A Cziffra György Fesztivál minden eseményén az adott műfaj igazi ikonjai lépnek fel, mint a könnyűzenében Kovács Kati, aki Balázs János zongoraművésszel együtt ad közös koncertet; a Széchenyi- és Bolyai-díjas agykutató, Freund Tamás, aki a zene és a tudomány közötti kapcsolatot mutatja be előadásában; a Hot Jazz Band, akik a bárzenét, illetve Sárközy Lajos és zenekara, akik a cigányzenét képviselik a műsorban. Kelemen Barnabás hegedűművész és Balogh Kálmán cimbalomművész Balázs Jánossal együtt Brahms különböző arcait mutatják be a közönségnek, és nem utolsósorban szerepel a fellépők között az idei gyerekprogram sztárfellépője, Halász Judit, aki Balázs János vendégeként egy egészen rendhagyó műsorral várja a családokat.

A szervezők életre hívtak egy Liszt-maraton koncertet is, amelyen több generáció jelentős zongoraművészei szólaltatják meg Liszt összes rapszódiáját.

A sorozat keretében Balázs János márciusban Brüsszelbe is ellátogat. A Cziffra Fesztivál kiemelt szponzora az MVM.

dohnanyi_zenekar-130159.jpg

Budafoki Dohnányi Zenekar (Fotó/Forrás: Cziffra Fesztivál)

Párizs aranykorát idézi meg a Cziffra György Fesztivál nyitókoncertje február 26-án a Zeneakadémia Nagytermében, ezen az eseményen kerülnek átadásra hagyományosan a Cziffra Fesztivál díjai. Márciusban Brüsszelben, Budapesten és Zalaegerszegen is találkozhat a közönség programokkal. A Magyar Zene Házában Dr. Freund Tamás Széchenyi- és Bolyai-díjas agykutató estjén megismerhetjük a kreatív gondolkodóképesség fejlődésének agyi mechanizmusait, továbbá

szó lesz az érzelemgazdagság, a motiváció szerepéről a hatékony tanulásban, valamint arról, hogy a művészettel nevelés milyen hatással van belső világunk fejlesztésére.

Még ebben a hónapban Zalaegerszegen emlékeznek meg Cziffra 40 évvel ezelőtti, a városban adott hangversenyéről, valamint Brüsszelben is koncerttel tisztelegnek a zongorazseni munkássága előtt.

Kovács Kati megkerülhetetlen alakja a magyar kultúrának, s ez korántsem csak a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjat kiérdemelt, egyedi és varázslatos művészetének tudható be. Lenyűgöző személyiségével, önazonosságával legalább akkora nyomot hagyott generációk emlékezetében, mint felejthetetlen dalaival. Partnereként Balázs János, a zenei stílusok és műfajok polihisztora, mindig érzékeny, a pillanatból merítkező zongorajátékával teszi feledhetetlenné az estét. A zenés utazás közben Gundel Takács Gábor páratlan karakterével, a két előadóval közösen idézi fel a pesti bárkorszak hangulatát és legendás történeteit április 5-én a MOMKultban.

„A pesti éjszaka élni akar!” mottójára a Fesztivál megszokott helyszínén, a MOMKult Színháztermében, a Báresten eleveníti fel április 14-én a Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és zenekara a II. világháború utáni Budapest kávéházi életét,

amelynek szerves része volt nemcsak a ropogós csárdás, a tengerentúli jazz és a cikázó hegedűszó, de Cziffra György zongorajátéka is.

CsalogGabor_kreditHrotkoBalint-101440.jpg

Csalog Gábor (Fotó/Forrás: Hrotkó Bálint / Cziffra Fesztivál)

Igazi klasszikus zenei csemegének ígérkezik a Liszt-maraton Liszt Ferenc összes rapszódiájának bemutatásával. Bartók Béla így fogalmazott Liszt Ferenc Magyar rapszódiáiról„Formailag, technikailag azonban ezek is tökéletesek, sokszor talán tökéletesebbek, mint egynémely nagyobbszabású, tartalmilag jelentékenyebb műve.”  Diadalmas része ez a liszti életműnek, s mi sem ünnepelhetné méltóbban, mint egy nagyszabású, színes maraton, amely során egészen eltérő személyiségű művészek egyedi megközelítésében élvezhetjük és fedezhetjük fel újra a rapszódiák kincseit április 17-én a MOMKultban. Közreműködnek: Báll Dávid, Csalog Gábor, Érdi Tamás, Ránki Fülöp, Király Csaba és Mocsári Károly zongoraművészek.

Johannes Brahms két arca mutatkozik meg április 26-án a Magyar Zene Háza Koncerttermében megrendezésre kerülő Brahms-esten: a kifinomult kamarazenész és a világ felé nyitott szívvel forduló zseni, aki azonnal a saját nyelvére fordítja új felfedezéseit.

Az előadóknak különleges kihívást, a hallgatóságnak felejthetetlen utazást jelent a szerző három hegedű-zongora szonátájának egymás utáni megszólalása.

Annál is inkább, hiszen hazánk elsőrangú művészei – Kelemen Barnabás és Balázs János – tolmácsolják, a magyar táncokat pedig Balogh Kálmán egyedi hangzásvilágú cimbalomjátéka teszi még izgalmasabbá és eredetibbé.

A szervezők idén sem feledkeznek meg a gyerekekről, hiszen a zenei nevelést nem lehet elég korán kezdeni – és nincs ennél mókásabb, élvezetesebb tanulás. A végtelenül sokoldalú, emberi rezdülésekre különlegesen érzékeny Balázs János évek óta nyitogatja a kicsik számára a zenei világ kapuit, gyermekkoncertjén most a műfaj legendás alakja siet segítségére: Halász Judit, aki színészi karrierje mellett új műfajt teremtett gyermekeknek szóló vers-dalaival. Generációk nőttek fel lemezeit hallgatva, vele együtt énekelve, játszva, tanulva, érezve. Ezen az estén tehát nemcsak a gyermekek, de az örök gyermekek számára is garantált a szórakozás május 21-én a MOMKultban.

A programok között találhatók még képzőművészeti kiállítások, zenés tárlatvezetések, könyvbemutató és filmpremier.

02_halaszjudit_koncertfoto_nagy2-114256.jpg

Halász Judit (Fotó/Forrás: Cziffra Fesztivál)

Támogatók: Kőbányai Önkormányzat, Hegyvidéki Önkormányzat, XIII. Kerületi Önkormányzat, Budafok-Tétény Önkormányzata, MOMKult.

További információ, jegyek és egyéb programok a fesztivál weboldalán.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Balázs János (Forrás: Cziffra Fesztivál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Mesepályázatot hirdetnek Méhes György emlékére

A Méhes György – Nagy Elek Alapítvány és a Magyar Írószövetség csaknem egymillió forint összdíjazással Méhes György-mesepályázatot hirdet magyar gyermekirodalmi művek születésének ösztönzésére.
Plusz interjú

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Plusz hír

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz ajánló

Győrkőcfesztivál – Három napra idén is a gyerkőcöké lesz Győr belvárosa

Az ország legnagyobb összművészeti, ingyenes családi fesztiválját idén 16. alkalommal rendezi meg a főszervező Vaskakas Bábszínház, június 30. és július 2. között Győrben. A fesztivál szlogenje: Tíz helyszínen ezer program, zsebpénz nem kell, mert ingyen van!
Plusz magazin

Az ezerarcú popikon – A Petőfi-kultusz nyomában

Éppen ma 175 éve, hogy 1848. március 15-én az európai városok sorában Pest-Budán is kitört a forradalom. Petőfi Sándor, a márciusi ifjak vezére és hőse születésének 200. évfordulóját ünnepeljük idén. A Fidelio a kettős ünnep kapcsán összeállítást készített a „Petőfi-kultuszról”.