Plusz

KULT50 - Az ember a művész mögött

2017.07.18. 10:18
Ajánlom
Egy felmérés szerint a magyarok csaknem 80 százaléka semmilyen művészeti tevékenységben nem vett részt életében. De akkor kik szolgáltatják nekünk a művészetet? Férfiak vagy nők? Fiatalok vagy az idősebb generáció? A Fidelio KULT50 kiadványából és az abból készült infografikánkból sokat megtudhatunk a mai magyar művészeti élet meghatározó alakjairól.

A Fidelio KULT50 nemcsak azért hiánypótló alkotás, mert izgalmas lenyomatot ad a jelen magyar kultúráról, hanem azért is, mert a művészek portréin és történetein keresztül büszkévé és kíváncsivá teszi az olvasót.

Büszkévé, mert az elmúlt időszakban ezek az alkotók olyan kiemelkedő művészi teljesítményt nyújtottak, amivel itthon és a határon túl is elismerést váltottak ki. Kíváncsivá, mert olyan művekről van szó a kiadvány portréiban, amikről úgy érezzük, hogy ha még nem kerültünk velük kapcsolatba, akkor azonnal meg kell ismernünk.

DSC2845

DSC2845 (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

A KULT50 igazodási pontot nyújt.
  • Bacsó Kristóf klasszikus zenészként hegedűt tanult, tinédzser-dühből kezdett el szaxofonozni.
  • Baráti Kristóf gyerekkora nagy részét Venezuelában töltötte és 5 évesen kezdett zenélni.
  • Kokas Katalin egy 1698-ban gyártott Stradivari hangszeren játszik.
  • Fajgerné Dudás Andreának egy Kahlo-festmény adott erőt az önkifejezéshez és önmaga elfogadásához.
  • Kovács János 1976 óta jár az Operába, sok lehetősége lett volna külföldön is, de ő mindvégig hűséges volt a házhoz.
  • Kurtág házaspárról unokájuk, Judit készíti portréfilmjüket.
  • Lukács Miklós 8 évesen, orvosi javallatra, migrén ellen kezdett el cimbalmozni.
  • Zányi Tamás folyamatosan nyitott füllel jár, ha érdekes hangot hall, azonnal felveszi.
  • Dragomán György édesapja álmát is beteljesítette azzal, hogy író lett.
  • Frenák Pál szülei siketnémák voltak, így az első elsajátított nyelv számára a jelnyelv volt.

A kiadványban található művészportrék mellett olvashatunk a jövő és a múlt tehetségeiről, street artról és a mai magyar film sikereiről, de a popkultúra meghatározó arcait is megismerhetjük.

Infografikánkban néhány konkrét adat alapján mutatjuk meg, hogy ki ez az 50 művész, és milyen a (valójában nyilván nem létező) magyar átlagművész.

kult50 grafikon

kult50 grafikon (Fotó/Forrás: Brand & Content)

A KULT50-et keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg online, ide kattintva!

A cikket a Brand & Content készítette.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Jazz/World

Libabőrösek lettünk Freddie Mercury elveszettnek hitt felvétele hallatán

A Time című dal egyetlen zongorával előadott, elveszettnek hitt változata Time Waits For No One címen jelent meg csütörtökön.
Klasszikus

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz kutatás

A zene, amitől kevésbé csípnek a szúnyogok

A zene hatásáról különféle helyzetekben már számtalan kutatást végeztek, tudjuk, hogy a muzsika a bűnözőktől a kutyákig mindenkire jó hatással van. A szúnyogokról nem is beszélve.
Plusz hír

Kulka János, Péterfy Bori és Reisz Gábor az idei Ördögkatlanon

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes, irodalmi és egyéb programmal várja a látogatókat július 30. és augusztus 3. között a 12. Ördögkatlan Fesztivál, ahol idén a Fidelio Színpad is a helyszínek között szerepel.
Plusz Partitúra

Zala megyében kalandozik a Partitúra

Néprajz, olaj, történelem és zene. A Partitúra kulturális időutazása ezúttal a pannon dombok alatt folytatódik szerdán este a Duna televízióban. A műsor ősi dallamok nyomába ered, méghozzá különleges nők főszereplésével. 
Plusz Partitúra

Így készült a Partitúra szentendrei adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal Szentendrére, Kisorosziba és a Pilisbe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát.
Plusz hír

Negyven év elteltével bizonyították, hogy meggyilkolták az ukrán zeneszerzőt

Pletyka szinten évek óta vitatták az öngyilkosságot, bizonyítani azonban csak most sikerült a Kijevi Törvényszéki Tudományos Kutatóintézet munkatársainak, hogy Volodimir Ivaszjuk nem önkezével vetett véget az életének, hanem megölték, majd öngyilkosságnak állították be halálát.