Plusz

Kultúrák találkozása az életerő és az újjászületés jegyében – interjú a Kínai Kulturális Központ vezetőjével

2023.01.20. 14:35
Ajánlom
Egy kínai mondás szerint a nemzetek közötti barátság az emberek közelségén alapul, a népek közelsége pedig a két ország közötti megértésen és bizalmon. Ennek előmozdításán dolgozik Magyarországon a Budapesti Kínai Kulturális Központ, amelynek igazgatójával, Jin Haóval az év legnagyobb kínai ünnepe, a január 22-én kezdődő Holdújév apropóján beszélgettünk a kétoldalú kulturális kapcsolatokról, a központ tevékenységéről és a tradíciók megőrzésének fontosságáról.
IMG_1555-120014.jpg

Jin Hao, a Budapesti Kínai Kulturális Központ igazgatója és Jang Csao, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője a kínai horoszkóp bélyegsorozat új darabjának bemutatóján (Fotó/Forrás: Budapesti Kínai Kulturális Központ)

A Budapesti Kínai Kulturális Központ közvetlen bepillantást enged a magyaroknak a kínai kultúrába. Mely kezdeményezések és programok bizonyultak a legnépszerűbbnek az elmúlt években?

A Budapesti Kínai Kulturális Központ 2020-as alapítása óta számos kulturális csereprogramot indított Kína és Magyarország között. Ezek között szerepeltek az olyan hagyományos kínai ünnepekhez és fesztiválokhoz kapcsolódó események, mint a Tavaszünnep, a Sárkányhajó Fesztivál, az Őszközép ünnep vagy a 24 napszak. Megismertettük a magyar közönséggel az ismert kínai turisztikai célpontokat, érdekes történelmű és kultúrájú városokat, a hagyományos kínai népművészeti termékeket, a szellemi kulturális örökséget, valamint a magyar mondókákhoz hasonló kínai versikéket és a bennük rejlő történeteket. A publikum mindegyiket jól fogadta. Ezen kívül gyermekrajzpályázatot és kreatív tervpályázatot is hirdettünk, amelyek szintén sok résztvevőt vonzottak.

A legnépszerűbb programoknak általában az olyan személyes élmények bizonyulnak, mint a holdsütikészítés az Őszközépünnep idején, a kínai harcművészeti bemutatóink vagy a hagyományos kínai zenei események, amelyet sokan élveznek.

Két rendkívül népszerű online rovatunk is fut: az egyik „A Panda Talpa”, amiben a házigazda, Cserkész Gábor, videón keresztül kalauzolja a nézőket a kínai kultúrában, és válaszokat ad a kétoldalú kulturális kapcsolatok kérdéseire. A másik népszerű rovatunk címe „Tianyu Kínában”, amiben egy Kínában tanuló magyar fiatal, Lengyel Bence járja az országot, és ötleteket, jótanácsokat oszt meg azokkal, akik Kínába terveznek ellátogatni.

Milyen eredményeket sikerült elérniük a kétoldalú kulturális kapcsolatok fejlesztésében?

A Kína és Magyarország közötti kulturális csere és együttműködés folyamatos, és szinte minden nap új eredményeket hoz, amelyeket nem egyszerű összefoglalni. Az elmúlt évben együttműködtünk a Nemzeti Vagyon Kezeléséért Felelős Tárca Nélküli Minisztériummal, a Magyarországi Kínai Nagykövetséggel és a Magyar Postával a kínai zodiákus bélyegek kibocsátásában, a Magyar Fotóművészek Szövetségével egy online fotókiállításban, a magyarországi „Kortárs Kínai Könyvklubbal” egy kínai irodalmat népszerűsítő rendezvény szervezésében, valamint online párbeszédet indítottunk matyó hímzőművészekkel és vállalkozásokkal a kínai és magyar hímzőművészet témájában.

A központon keresztül egyre több magyar ismerkedik meg a kínai kultúrával, és mi is hatással vagyunk a magyar kultúra kínai terjesztésére.

A koronavírus-járvány következtében az induláskor elsősorban az online térben szervezték az eseményeiket. Milyen várakozásokkal tekint a Központ a személyes találkozásokra épülő programokra? Milyen terveik vannak 2023-ra?

A koronavírus-járványt a hátunk mögött tudva, 2023-tól több, személyes találkozáson alapuló tevékenységet is tervezünk. Az idei kínai újévhez kapcsolódóan például gazdag holdújévi eseményekkel jelentkezünk: Budapesten és Pekingben, online és offline egyaránt színes újévi programokat mutatunk be. Május-júniusban tervezzük a Kínai Kulturális Turizmus Hetét, ezen kívül pedig számos rendezvényt szeretnénk megvalósítani a hagyományos kínai viseletek, a teaszertartás, a gasztronómia, a hagyományos építészet és a klasszikus festészet témakörében.

Milyen területeken tudja a cserekapcsolatok létrejöttét elősegíteni a Budapesti Kínai Kulturális Központ a két ország között?

Célunk, hogy a Budapesti Kínai Kulturális Központot az emberek közötti csereprogramok és együttműködés platformjává tegyük azért, hogy egyre több érdeklődőt és kulturális-turisztikai intézményt ösztönözzünk mindkét országból arra, hogy részt vegyenek ezekben a csereprogramokban és együttműködésekben, és így előmozdítsuk a két ország közötti kapcsolatokat. Keményen dolgozunk azon, hogy a kínai és magyar művészek, művészeti intézmények, irodalmárok, népművészek és kézművesek, pedagógusok és más területek képviselői közötti együttműködések összhangba kerüljenek, valamint hogy ezekhez platformot és találkozási lehetőségeket biztosítsunk.

IMG_1453-120025.jpg

Kínai és Magyarország képviselői a kínai horoszkóp bélyegsorozat új darabjának bemutatóján (Fotó/Forrás: Budapesti Kínai Kulturális Központ)

Ön hogy érzi magát Magyarországon, mennyire épültek be a magyar hagyományok a hétköznapjaiba?

Egyre többet próbálok megtapasztalni a magyar kultúrából, amikor csak lehetőségem nyílik rá. Zenekedvelő vagyok, az elmúlt évben sok koncerten volt szerencsém részt venni Magyarországon, ahol a zenészek virtuozitása és a táncosok szenvedélyes improvizációi megérintettek és magukkal ragadtak. Nemrég pedig kipróbáltam a szegedi halászlé készítését dunai pontyból, és szerintem nagyon magyaros íze lett, mindenkinek nagyon ízlett!

Közeleg a Holdújév, amely a legfontosabb tradicionális ünnep Kínában. Milyen hagyományok kapcsolódnak hozzá?

A kínai újév a családi összejövetelek ideje. Az év utolsó napján, szilveszterkor, összegyűlik három-négy generáció, nagyszülőktől az unokákig, hogy szerencsekaraktereket írjanak, tisztelegjenek az ősök előtt, majd a szilveszteri vacsora elfogyasztása közben megnézik a kínai újévi gálát, beszélgetnek és petárdákat gyújtanak.

A hagyományos holdújévi ünnep tizenöt napig tart, ami alatt az emberek templomokba, színházakba és lámpásvásárokba is ellátogatnak, hogy megosszák az év örömét és az új évre vonatkozó kívánságaikat.

Hogyan ünnepli a Budapesti Kínai Kulturális Központ az eseményt Magyarországon?

Idén a kínai újév alkalmából újraindítottuk a kínai zodiákus bélyegek offline bevezetését. Január 16-án a Magyar Gazdaságfejlesztési Minisztériummal, a Magyarországi Kínai Nagykövetséggel és a Magyar Postával közösen szerveztük meg a Nyúl évére készült horoszkóp bélyeg ünnepi kibocsátását. Január 20-án kínai kulturális bemutatóval és tradicionális kínai zenei flashmobbal várjuk az érdeklődőket a XI. kerületi Allee bevásárlóközpont átriumában, ahol újévi ajándékot is nyerhetnek azok, akik részt vesznek a fotózáson. Erről a központ Facebook-oldalán találnak bővebb információt.

Clip008700_02_42_15Still003-115945.png

A kínai horoszkóp bélyegsorozat legújabb, a Nyúl évét köszöntő darabja (Fotó/Forrás: Budapesti Kínai Kulturális Központ)

Mit várhatunk a Nyúl évétől? Mik jellemzik ezt a jegyet?

A kínai kultúrában a nyúl a szelídség, a kedvesség, a találékonyság és az állandó életerő szimbóluma, a magyar kultúrában pedig az újjászületés és a remény kapcsolódik hozzá. Reméljük, hogy a Nyúl éve új fejlődési lehetőségeket és erőt hoz a gyarapodáshoz. Sok szerencsét kívánunk Kínának és Magyarországnak a jövőbeni csereprogramokhoz és együttműködéshez!

A Budapesti Kínai Kulturális Központ közösségi felülete itt érhető el. >>>

Fejléckép: Jin Hao, a Budapesti Kínai Kulturális Központ igazgatója a kínai horoszkóp bélyegsorozat új darabjának bemutatóján (forrás: Budapesti Kínai Kulturális Központ)

Támogatott tartalom.

Reményt és újjászületést hoz a Nyúl éve – új darabbal bővült a Magyar Posta kínai horoszkóp bélyegsorozata

Kapcsolódó

Reményt és újjászületést hoz a Nyúl éve – új darabbal bővült a Magyar Posta kínai horoszkóp bélyegsorozata

Idén tizedik alkalommal bocsátott ki zodiákus bélyegkisívet a Magyar Posta a kínai Holdújévhez kapcsolódóan. A bemutatón az alkalomra gyártott, elsőnapi pecséttel látták el az alkalmi borítékra felragasztott bélyeget, amely a Nyúl évét köszönti.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Színház

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Különleges zenei élmények, műfaji sokszínűség és legendás előadók a Cziffra Fesztiválon

Nyitókoncerttel és díjátadóval veszi kezdetét február 26-án a Cziffra Fesztivál 2023-as programsorozata, amely május végéig számos eseménnyel, változatos műfajkínálattal várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Fáy Miklós: Mi a színház legfontosabb tanítása?

Fáy Miklós kritikus állandó rovatában ezúttal könyvet, koncertet és zenei albumot ajánl olvasóink figyelmébe.
Plusz ajánló

Grecsó Krisztián lesz a ZeneShowja következő vendége

Mi a művészet célja ma a 21. században? Milyen viszony fűzi az írót a komolyzenéhez? Egyebek közt erre is választ kaphatunk február 15-én az Akvárium Klubban, ahol Grecsó Krisztián felolvassa a Wagner zenéjére írt szövegét is.
Plusz magazin

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Plusz hír

Verset küld a NASA a Jupiter második holdjához

Az emberiség évezredek óta ír verseket az égitestekről, az égitesteknek – de egészen idáig olyasmi még nem fordult elő, hogy az adott mű aztán el is jusson oda. Ada Limón versével azonban most ez fog történni.