Plusz

Kulturális programok középpontjában a vadászat

2021.10.10. 13:30
Ajánlom
Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál utolsó öt napja is izgalmas és tartalmas programokat kínál. Az események között megtalálhatók klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítés, színházi előadás, valamint képző- és iparművészeti tárlatok, amelyek részben a világkiállítás időszakán túl is látogathatók lesznek.

Az „Egy a Természettel” kulturális fesztivál vasárnaptól négy napon át változatos zenei programokkal vár mindenkit az Akvárium Klubba Vendégeink zenéje címmel, ahol a kiállító országok népzenéi hallhatók. A fellépők között megtalálható a Chalabant, a Dresch Vonós Quartettet, a Meybahart, valamint a Fanfara Complexat.  

Dresch_kep-123854.jpg

Dresch Vonós Quartet (Fotó/Forrás: Akvárium Klub)

Október 11-én a filmek szerelmeseinek kedveznek, az Urániában Kittenberger Kálmán, a nemzetközi hírű természettudós és vadászíró kalandos életútját lehet megismerni, Bodrogi Gyula főszereplésével.

Október 13-án a Zeneakadémián a vadászat témakörét feldolgozó barokk operákat mutatnak be Vashegyi György vezényletével,

míg a fesztivál zárónapján, október 14-én a Vadak ura című musical ősbemutatója az erdők titokzatos világába kalauzol. 

PURCELLKorus_RaffayZsofiZeneakademia_jpg-122609.jpg

Purcell Kórus és Orfeo Zenekar (Fotó/Forrás: Raffay Zsófi)

Emellett az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából megvalósuló kiállítások továbbra is látogathatók. A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon címmel egy átfogó, eddig soha nem látott fegyvertörténeti kiállítás nyílt a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum vadászati témájú műtárgyaiból. A gyűjteményi anyaghoz mintegy negyven, vadászat ihlette alkotással kapcsolódik a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria.

Gyorgyi_Giergl_Alajos_Vadasztarsasag_a_Gerecse_hegysegben_uj-112926.jpg

Györgyi Giergl Alajos: Vadásztársaság a Gerecse hegységben (Fotó/Forrás: Szépművészeti Múzeum)

Szintén a Vajdahunyad várában tekinthető meg az Iparművészeti Múzeum kerámia- és üveggyűjteményének luxusdarabjaiból összeállított válogatás Terítéken címmel, míg a Szépművészeti Múzeum Augustin Hirsvogel vadak és szárnyasok befogását, elejtését ábrázoló ötvenhárom lapból álló üvegablakterv-sorozatát állította ki.

forras_Iparmuveszeti_Muzeum1-124609.jpg

Terítéken - Vadászat és reprezentáció (Fotó/Forrás: Iparművészeti Múzeum)

A Ludwig Múzeum tereiben közel harminc kortárs képzőművész alkotása által ismerhető meg, hogyan is gondolkodnak ma a művészek a természet és a vadászat kapcsolatáról.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a híres vadász, gróf Széchenyi Zsigmond özvegye által megőrzött fotóalbumok képanyagát állította ki, míg az intézmény természetfotó kiállítása, az Erzsébet téren valósult meg, ahol a Trash Art Magyarország 2021 pályaművei is helyet kaptak. 

termeszetfoto_kiallitas_forras_CAPA_kozpont_vagott-124250.jpg

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ természetfotó kiállítása (Fotó/Forrás: Capa Központ)

Fejléckép: Széchenyi-album (forrás: Capa Központ)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.
Plusz ajánló

Épülettörténeti séta naplementével koronázva 

A Pesti Vigadó terei csodálatos történeteket rejtenek a 19-20. századi Budapest életéből, amelyeket május 24-én mi is átélhetünk az intézmény épülettörténeti sétája során. 
Plusz ajánló

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.