Plusz

Kulturális programsorozat a természet és a vadászat jegyében

2021.08.25. 12:15
Ajánlom
A Magyar Mezőgazdasági Múzeum új kiállításának megnyitójával közösen tartották meg az „Egy a Természettel” kulturális fesztivál sajtótájékoztatóját. A programsorozat a szeptember 25. és október 14. között zajló Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőrendezvénye.

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás húsznapos programsorozatát (szeptember 25.–október 14., HUNGEXPO.) országos kulturális fesztivál kíséri abból a célból, hogy rámutasson: a természet és a vadászat számos művészeti ágra inspirálóan hatott. A sokszínű programok között megtalálhatók klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítések, irodalmi estek, színházi előadások, lovasprogramok, valamint képző- és iparművészeti tárlatok, amelyek a világkiállítás időszakán túl is látogathatók lesznek.

vadaszati_sajtaj-113332.jpg

Az "Egy a Természettel" kulturális fesztivál sajtótájékoztatója (Fotó/Forrás: Kovács Attila / MTI)

A sajtótájékoztatón Lőrinczy György, a fesztivál kurátora elmondta: 

„Jómagam, megrögzött urbánus kultúraszervezőként, bevallom, kicsit félve és megszeppenve vágtam neki a megtisztelő feladatnak, hogy kurátorként összeállítsam a rendezvénysorozat programját. Mára már felismertem a téma jelentőségét, szembesülhettem a bőség zavarával és azzal a ténnyel, hogy vadászati és halászati kultúránk a sokszínű és egyedülálló magyar kultúrtörténet nélkülözhetetlen és szerves része.

Megismerve a területen dolgozó nagyszerű szakembereket, ismét megbizonyosodhattam afelől, miszerint szenvedély nélkül nem érdemes élni. Remélem, hogy ez az egyedülálló alkalom, a fesztivál húsz napja lehetőséget teremt arra, hogy kíváncsivá váljunk egymás szenvedélyére, és megismerjük annak értékeit, és jelentőségét a világban. 

Augusztus 25-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban egy átfogó, eddig soha nem látott fegyvertörténeti kiállítás nyílik Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon címmel, valamint ugyancsak a Vajdahunyad várában szeptember közepén az Iparművészeti Múzeum Terítéken címmel rendez tárlatot, kerámia- és üveggyűjteményének luxusdarabjaiból. A világkiállítás ideje alatt rendhagyó tárlatvezetéssel is készülnek a szervezők, ahol többek között a Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon kiállítás egyik kurátora, Németh Balázs mesél fegyvertörténeti érdekességekről és a vadászat szerepéről. 

A világkiállítás tiszteletére a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban Széchenyi Zsigmond fotóival találkozhatunk, míg az intézmény természetfotó kiállítása az Erzsébet téren talált otthonra, ahol a Trash Art Magyarország 2021 pályaművei is helyet kapnak.  

szechenyi_albumuj-113627.jpg

Széchenyi-album (Fotó/Forrás: Robert Capa Központ )

Az eseménysorozat nyitókoncertje szeptember 26-án a Müpa és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar rendezésében valósul meg. Kimagasló klasszikus zenei előadók művei csendülnek fel, többek között Rameau, Vivaldi, Händel, Haydn, Wagner és Johann Strauss darabjai, míg a kortárs zenét Dubrovay László Vadász című szimfóniája és Eötvös Péter A kefelábú pillangók tánca képviseli. Nemcsak műfaji szempontból lesz változatos az est, hanem előadói oldalról is: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész Lisztet és Eötvöst játszik, míg korosztálya egyik legtehetségesebb hegedűse, Pusker Júlia Vivaldit.

Balazs_Janos_R2226222_CEmmer_Laszlo_col-113003.jpg

Balázs János (Fotó/Forrás: Emmer László)

A fesztivál zárókoncertjén október 13-án a Zeneakadémián, Marc-Antoine Charpentier barokk zeneműveit vezényli Vashegyi György együttesei élén. A klasszikus zene mellett világzenei koncertekkel is készülnek a szervezők: az Akvárium Klubban a világkiállításon részt vevő nemzetek egzotikus muzsikájában tehetünk felfedezést, a járványhelyzet miatt, magyar előadók tolmácsolásában. 

A filmek és az irodalom kedvelőit is izgalmas programok várják. Az Urániában két lenyűgöző életutat ismerhetünk meg: Fekete Istvánét, aki a hazai „erdész-vadász irodalom” legismertebb művelője volt, illetve a kalandos életű Kittenberger Kálmánét. A Petőfi Irodalmi Ügynökség szervezésében Murányi Sándor Olivér olvas fel legújabb, A medvék nem késnek címet viselő kötetéből.

werkfotouj-113928.jpg

Kittenberger - Az utolsó vadászat (Fotó/Forrás: werkfotó)

A zenés színházi produkciókat Földes László Hobo Vadászat című lemezének színházi adaptációja képviseli, amit a Vidnyánszky Attila rendezésében, a Nemzeti Színházban tekinthetünk meg, valamint a Vadak ura című musical, amelynek ősbemutatójára fesztivál zárónapján – október 14-én – kerül sor. A Magyar Állami Operaház szervezésében az Eiffel Műhelyházban részleteket adnak elő Weber A bűvös vadász című operájából, az Erkel Színházban pedig a Giselle című balettet mutatják be.

giselle_foto1_berecz_valter2-114117.jpg

Giselle (Fotó/Forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Az „Egy a Természettel” kulturális fesztivál programjait tartalmazó Fidelio különszám ide kattintva érhető el. 

Fejléckép: Györgyi Giergl Alajos: Vadásztársaság a Gerecse hegységben (forrás: Szépművészeti Múzeum)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Itt és más: 150 kortárs élmény 15 nap alatt a Budapesti Őszi Fesztiválon

Színpaddá válnak a terek Budapest szerte szeptember 26. és október 10. között. A kortárs kultúra sokszínű világába kaphatnak betekintést a városlakók és az ide látogatók a Budapesti Őszi Fesztiválon. A harminc éve útnak indított fővárosi fesztivál 2021 őszén megújult formában tér vissza és 30 helyszínen 150 élménnyel várja az érdeklődőket.
Plusz interjú

Bőség, teljesség, családi összetartozás – elkezdődött a kínai Őszközép ünnep

Szeptember 21-én kezdetét vette Kína második legfontosabb ünnepe, az Őszközép ünnep, amihez a Budapesti Kínai Kulturális Központ online programsorozatával csatlakozott. Jin Haóval, a Budapesti Kínai Kulturális Intézet igazgatóval beszélgettünk.
Plusz ajánló

Hazai filmekre hangol az októberi Fidelio

A magyar film szerelmeseinek kedvezünk legújabb számunkban: megemlékezünk az idén 100 éves született Jancsó Miklósról, foglalkozunk a 120 éves magyar filmművészet történetével és interjút közlünk Enyedi Ildikóval, frissen bemutatott rendezése kapcsán. Az októberi lap megtalálható az ismert terjesztési pontokon, és online is átlapozható!
Plusz hír

Emlékbélyeggel tisztelegnek a 100 éve született Pilinszky János előtt

Alkalmi bélyeget bocsájtott ki a Magyar Posta szeptember 14-én Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. évfordulója alkalmából. A bélyeghez tartozó borítékon az Aranykori töredék című vers részlete olvasható.
Plusz ajánló

Nemzetközi sztárírók és a hazai kulturális élet legjava a 2021-es PesText fesztiválon

Közel 80 fellépővel és több mint 50 programmal rendezik meg idén a PesText világirodalmi és kulturális fesztivált. Szeptember 17-26. között nyolc vidéki és budapesti helyszínen várják a látogatókat, köztük az A38 Hajón, a B32 Galériában, az Ottlik-kertben és a Petőfi Irodalmi Múzeumban.