Plusz

Kulturális programsorozat a természet és a vadászat jegyében

2021.08.25. 12:15
Ajánlom
A Magyar Mezőgazdasági Múzeum új kiállításának megnyitójával közösen tartották meg az „Egy a Természettel” kulturális fesztivál sajtótájékoztatóját. A programsorozat a szeptember 25. és október 14. között zajló Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőrendezvénye.

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás húsznapos programsorozatát (szeptember 25.–október 14., HUNGEXPO.) országos kulturális fesztivál kíséri abból a célból, hogy rámutasson: a természet és a vadászat számos művészeti ágra inspirálóan hatott. A sokszínű programok között megtalálhatók klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítések, irodalmi estek, színházi előadások, lovasprogramok, valamint képző- és iparművészeti tárlatok, amelyek a világkiállítás időszakán túl is látogathatók lesznek.

vadaszati_sajtaj-113332.jpg

Az "Egy a Természettel" kulturális fesztivál sajtótájékoztatója (Fotó/Forrás: Kovács Attila / MTI)

A sajtótájékoztatón Lőrinczy György, a fesztivál kurátora elmondta: 

„Jómagam, megrögzött urbánus kultúraszervezőként, bevallom, kicsit félve és megszeppenve vágtam neki a megtisztelő feladatnak, hogy kurátorként összeállítsam a rendezvénysorozat programját. Mára már felismertem a téma jelentőségét, szembesülhettem a bőség zavarával és azzal a ténnyel, hogy vadászati és halászati kultúránk a sokszínű és egyedülálló magyar kultúrtörténet nélkülözhetetlen és szerves része.

Megismerve a területen dolgozó nagyszerű szakembereket, ismét megbizonyosodhattam afelől, miszerint szenvedély nélkül nem érdemes élni. Remélem, hogy ez az egyedülálló alkalom, a fesztivál húsz napja lehetőséget teremt arra, hogy kíváncsivá váljunk egymás szenvedélyére, és megismerjük annak értékeit, és jelentőségét a világban. 

Augusztus 25-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban egy átfogó, eddig soha nem látott fegyvertörténeti kiállítás nyílik Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon címmel, valamint ugyancsak a Vajdahunyad várában szeptember közepén az Iparművészeti Múzeum Terítéken címmel rendez tárlatot, kerámia- és üveggyűjteményének luxusdarabjaiból. A világkiállítás ideje alatt rendhagyó tárlatvezetéssel is készülnek a szervezők, ahol többek között a Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon kiállítás egyik kurátora, Németh Balázs mesél fegyvertörténeti érdekességekről és a vadászat szerepéről. 

A világkiállítás tiszteletére a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban Széchenyi Zsigmond fotóival találkozhatunk, míg az intézmény természetfotó kiállítása az Erzsébet téren talált otthonra, ahol a Trash Art Magyarország 2021 pályaművei is helyet kapnak.  

szechenyi_albumuj-113627.jpg

Széchenyi-album (Fotó/Forrás: Robert Capa Központ )

Az eseménysorozat nyitókoncertje szeptember 26-án a Müpa és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar rendezésében valósul meg. Kimagasló klasszikus zenei előadók művei csendülnek fel, többek között Rameau, Vivaldi, Händel, Haydn, Wagner és Johann Strauss darabjai, míg a kortárs zenét Dubrovay László Vadász című szimfóniája és Eötvös Péter A kefelábú pillangók tánca képviseli. Nemcsak műfaji szempontból lesz változatos az est, hanem előadói oldalról is: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész Lisztet és Eötvöst játszik, míg korosztálya egyik legtehetségesebb hegedűse, Pusker Júlia Vivaldit.

Balazs_Janos_R2226222_CEmmer_Laszlo_col-113003.jpg

Balázs János (Fotó/Forrás: Emmer László)

A fesztivál zárókoncertjén október 13-án a Zeneakadémián, Marc-Antoine Charpentier barokk zeneműveit vezényli Vashegyi György együttesei élén. A klasszikus zene mellett világzenei koncertekkel is készülnek a szervezők: az Akvárium Klubban a világkiállításon részt vevő nemzetek egzotikus muzsikájában tehetünk felfedezést, a járványhelyzet miatt, magyar előadók tolmácsolásában. 

A filmek és az irodalom kedvelőit is izgalmas programok várják. Az Urániában két lenyűgöző életutat ismerhetünk meg: Fekete Istvánét, aki a hazai „erdész-vadász irodalom” legismertebb művelője volt, illetve a kalandos életű Kittenberger Kálmánét. A Petőfi Irodalmi Ügynökség szervezésében Murányi Sándor Olivér olvas fel legújabb, A medvék nem késnek címet viselő kötetéből.

werkfotouj-113928.jpg

Kittenberger - Az utolsó vadászat (Fotó/Forrás: werkfotó)

A zenés színházi produkciókat Földes László Hobo Vadászat című lemezének színházi adaptációja képviseli, amit a Vidnyánszky Attila rendezésében, a Nemzeti Színházban tekinthetünk meg, valamint a Vadak ura című musical, amelynek ősbemutatójára fesztivál zárónapján – október 14-én – kerül sor. A Magyar Állami Operaház szervezésében az Eiffel Műhelyházban részleteket adnak elő Weber A bűvös vadász című operájából, az Erkel Színházban pedig a Giselle című balettet mutatják be.

giselle_foto1_berecz_valter2-114117.jpg

Giselle (Fotó/Forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Az „Egy a Természettel” kulturális fesztivál programjait tartalmazó Fidelio különszám ide kattintva érhető el. 

Fejléckép: Györgyi Giergl Alajos: Vadásztársaság a Gerecse hegységben (forrás: Szépművészeti Múzeum)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Klasszikus

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Nyitott Ház – ismét kitárja kapuit a Pesti Vigadó

Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia székháza, ez alkalomból május 11-én ismét megrendezik a Nyitott Ház elnevezésű programjukat, amely során egyebek közt kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális előadásokkal vagy épp táncházzal várják az érdeklődőket ingyenesen. 
Plusz ajánló

Az Esterházy Art Award 2023-as díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

Április 14-én 11 és 17 óra között megnyitókkal, performanszokkal, terülj-terülj asztalkámmal, a város utcáin felvonuló rézfúvós bandával, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeiben. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan.
Plusz ajánló

Idén is labdarúgó tornával emlékezik Esterházy Péterre a FISZ

A Fiatal Írók Szövetsége immáron ötödik alkalommal szervezi meg a Futball-EP elnevezésű tornáját, amelynek mérkőzései között Esterházy Péternek ajánlott felolvasásokat hallgathat meg a közönség. A rendezvényre április 13-án a Bikás parkban kerül sor.
Plusz ajánló

Pódiumprogramok a MOMkult kupolájában

A műfaji sokszínűség jegyében szervezett estek nem csupán interaktivitásra csábítják a nézőket, de kötetlen információszerzést is jelenthetnek.
Plusz ajánló

„Tedd magad szabaddá” – hirdeti idén is a Mézesvölgyi Nyár

Három nagykoncerttel és hét színház sikerdarabjaival készül az idei szezonra a Mézesvölgyi Nyár. Pest megye legnagyobb szabadtéri, összművészeti fesztiválja huszonhárom estén át, húsznál több különböző programot kínál idén is Veresegyházon.