Plusz

Kulturális programsorozat a természet és a vadászat jegyében

2021.08.25. 12:15
Ajánlom
A Magyar Mezőgazdasági Múzeum új kiállításának megnyitójával közösen tartották meg az „Egy a Természettel” kulturális fesztivál sajtótájékoztatóját. A programsorozat a szeptember 25. és október 14. között zajló Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőrendezvénye.

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás húsznapos programsorozatát (szeptember 25.–október 14., HUNGEXPO.) országos kulturális fesztivál kíséri abból a célból, hogy rámutasson: a természet és a vadászat számos művészeti ágra inspirálóan hatott. A sokszínű programok között megtalálhatók klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítések, irodalmi estek, színházi előadások, lovasprogramok, valamint képző- és iparművészeti tárlatok, amelyek a világkiállítás időszakán túl is látogathatók lesznek.

vadaszati_sajtaj-113332.jpg

Az "Egy a Természettel" kulturális fesztivál sajtótájékoztatója (Fotó/Forrás: Kovács Attila / MTI)

A sajtótájékoztatón Lőrinczy György, a fesztivál kurátora elmondta: 

„Jómagam, megrögzött urbánus kultúraszervezőként, bevallom, kicsit félve és megszeppenve vágtam neki a megtisztelő feladatnak, hogy kurátorként összeállítsam a rendezvénysorozat programját. Mára már felismertem a téma jelentőségét, szembesülhettem a bőség zavarával és azzal a ténnyel, hogy vadászati és halászati kultúránk a sokszínű és egyedülálló magyar kultúrtörténet nélkülözhetetlen és szerves része.

Megismerve a területen dolgozó nagyszerű szakembereket, ismét megbizonyosodhattam afelől, miszerint szenvedély nélkül nem érdemes élni. Remélem, hogy ez az egyedülálló alkalom, a fesztivál húsz napja lehetőséget teremt arra, hogy kíváncsivá váljunk egymás szenvedélyére, és megismerjük annak értékeit, és jelentőségét a világban. 

Augusztus 25-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban egy átfogó, eddig soha nem látott fegyvertörténeti kiállítás nyílik Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon címmel, valamint ugyancsak a Vajdahunyad várában szeptember közepén az Iparművészeti Múzeum Terítéken címmel rendez tárlatot, kerámia- és üveggyűjteményének luxusdarabjaiból. A világkiállítás ideje alatt rendhagyó tárlatvezetéssel is készülnek a szervezők, ahol többek között a Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon kiállítás egyik kurátora, Németh Balázs mesél fegyvertörténeti érdekességekről és a vadászat szerepéről. 

A világkiállítás tiszteletére a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban Széchenyi Zsigmond fotóival találkozhatunk, míg az intézmény természetfotó kiállítása az Erzsébet téren talált otthonra, ahol a Trash Art Magyarország 2021 pályaművei is helyet kapnak.  

szechenyi_albumuj-113627.jpg

Széchenyi-album (Fotó/Forrás: Robert Capa Központ )

Az eseménysorozat nyitókoncertje szeptember 26-án a Müpa és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar rendezésében valósul meg. Kimagasló klasszikus zenei előadók művei csendülnek fel, többek között Rameau, Vivaldi, Händel, Haydn, Wagner és Johann Strauss darabjai, míg a kortárs zenét Dubrovay László Vadász című szimfóniája és Eötvös Péter A kefelábú pillangók tánca képviseli. Nemcsak műfaji szempontból lesz változatos az est, hanem előadói oldalról is: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész Lisztet és Eötvöst játszik, míg korosztálya egyik legtehetségesebb hegedűse, Pusker Júlia Vivaldit.

Balazs_Janos_R2226222_CEmmer_Laszlo_col-113003.jpg

Balázs János (Fotó/Forrás: Emmer László)

A fesztivál zárókoncertjén október 13-án a Zeneakadémián, Marc-Antoine Charpentier barokk zeneműveit vezényli Vashegyi György együttesei élén. A klasszikus zene mellett világzenei koncertekkel is készülnek a szervezők: az Akvárium Klubban a világkiállításon részt vevő nemzetek egzotikus muzsikájában tehetünk felfedezést, a járványhelyzet miatt, magyar előadók tolmácsolásában. 

A filmek és az irodalom kedvelőit is izgalmas programok várják. Az Urániában két lenyűgöző életutat ismerhetünk meg: Fekete Istvánét, aki a hazai „erdész-vadász irodalom” legismertebb művelője volt, illetve a kalandos életű Kittenberger Kálmánét. A Petőfi Irodalmi Ügynökség szervezésében Murányi Sándor Olivér olvas fel legújabb, A medvék nem késnek címet viselő kötetéből.

werkfotouj-113928.jpg

Kittenberger - Az utolsó vadászat (Fotó/Forrás: werkfotó)

A zenés színházi produkciókat Földes László Hobo Vadászat című lemezének színházi adaptációja képviseli, amit a Vidnyánszky Attila rendezésében, a Nemzeti Színházban tekinthetünk meg, valamint a Vadak ura című musical, amelynek ősbemutatójára fesztivál zárónapján – október 14-én – kerül sor. A Magyar Állami Operaház szervezésében az Eiffel Műhelyházban részleteket adnak elő Weber A bűvös vadász című operájából, az Erkel Színházban pedig a Giselle című balettet mutatják be.

giselle_foto1_berecz_valter2-114117.jpg

Giselle (Fotó/Forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Az „Egy a Természettel” kulturális fesztivál programjait tartalmazó Fidelio különszám ide kattintva érhető el. 

Fejléckép: Györgyi Giergl Alajos: Vadásztársaság a Gerecse hegységben (forrás: Szépművészeti Múzeum)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Vizuál

Pasifilm, háromgenerációnyi pasiüggyel – interjú Breier Ádámmal

Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról forgatott dokumentumfilmet, jelenleg pedig Lefkovicsék gyászolnak címmel készíti első nagyjátékfilmjét. Breier Ádám rendezővel többek közt a forgatókönyvírás nehézségeiről, kubai tanulmányairól, a zsidó kultúra megfoghatatlanságáról, a kritikáktól való félelemről beszélgettünk.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Színház

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Plusz interjú

„Ha tudom, hogy ekkora felhajtás lesz, nem csinálom” – Interjú Víg Mihállyal

Akkor is leírok egy mondatot, ha nem vagyok benne biztos, hogy fogok érte pénzt kapni – mondja Víg Mihály zeneszerző, író, aki szeptember 21-én ünnepli 65. születésnapját. A Balaton és a Trabant zenekarok alapító tagjával arról is beszélgettünk, miért lepték meg a róla készült portréfilmre kapott visszajelzések, mi szükséges a dalszerzéshez, és miért lehetséges, hogy mindannyian egy nagy, közös álomban vagyunk.
Plusz ajánló

Muzsikusok és képzőművészek lepik el Bakonybél gyönyörű monostorát – Jön a Gellért Ünnep

Bakonybél aprócska falu, ezernél alig többen lakják, gyönyörű fekvése mellett azonban az itt lakozó szellemiség is elbűvölő. Pár nap múlva a híres rendház a művészeteké lesz: szeptember 24-25-én első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Gellért Ünnepet a Szent Mauríciusz Monostorban.
Plusz hír

Lehetséges, hogy felfedezték Nefertiti királynő régóta keresett sírját

Évek óta eredménytelenül keresik Nefertiti (más átírásban Nofertiti) ókori egyiptomi királynő sírját a régészek, most viszont a neves egyiptológus, Zahi Hawass úgy véli, végre megtalálta, ezzel pedig megoldást kínálhat a régóta tartó Nefertiti-rejtélyre.
Plusz lapszemle

Kulka János: Annyira fura, hogy ez én vagyok

Exkluzív interjút adott az RTL Klubnak Kulka János, aki hamarosan debütáló szólólemezéhez forgat videoklipeket. A színművész betegségéről is vallott, illetve arról, hogy úgy érzi, kevesebb szükség van rá a filmes és a színházi világban.