Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

2021.05.08. 16:25
Ajánlom
A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.

Az Eleven Tavasz, az utca nyárváró fesztiválja június 4. és 6. között várja az érdeklődőket, olyan izgalmas programokkal mint: jelenetszínház, gasztro- és irodalmi programok, kézműves foglalkozások, kvízek, társasjátékok és gyermekprogramok. Emellett folytatódik az

1 Művész 1 Porta elnevezésű kezdeményezés, az esemény idejére az utca szolgáltatói egy-egy művész bemutatkozására adnak lehetőséget.

Aki kilátogat a fesztiválra megcsodálhatja Besnyő Rita ékszerkiállítását a Faur Zsófi Galériában, a Cecil & Shadow elnevezésű alkotói csoport TÉR/FÉNY című kül- és beltéri installációját a Defo Labor parkolójában, a májusban nyíló KultPont és KözösségiTérben pedig Márián Gábor In Wonderland című tárlatát nézheti meg.

183302900_1954250014730919_5000466916880505928_n-153723.jpg

Márián Gábor In Wonderland című projektjének része (Fotó/Forrás: Bartók Béla Boulevard Facebook-oldal)

A fiatal művészgeneráció is bemutatkozik a programon:

Csizik Balázs fiatal fotóművész a KÉK – Kortárs Építészeti Központban, Tóth Annamária fiatal képzőművész a Bor és Kézművesben állítja ki az alkotásait, míg Oláh Anna egy platós autó ponyvája helyett könyvkötő vászonra fog festeni magán az autón.

De izgalmasnak ígérkezik Váczy Enikő művészete is, akit a Mészöly lépcső ihletett meg.

Folytatódik továbbá az az Emlékmackó adománygyűjtő program a Kiss Áron Magyar Játék Társaság szervezésében, a látogatók részt vehetnek a K.A.S. Galériában a Virágcsendéletet megörökítő vízfestő workshopon, a Tranzit Kávéháznál pedig kilehet majd színezni Bartók Béla felnagyított portréját.

A Három Hét Galériában tükröződő anyagokból különféle kompozíciókat lehet készíteni, Robitz Anikó Fonott tükör című kiállítása által fel lehet fedezni, hogyan kapcsolódnak ezek a különféle anyagok egymáshoz, és a nézőkhöz. Játékos nyílt napot tart a Magyar Makettezőkért Egyesület, a Béla Bár pedig az 1 Művész 1 Porta kezdeményezés keretében csatlakozik a programhoz Németh Franciska, Rácz Rebeka és Kiss Tibor design kiállításával és vásárával.

A Hadik és a Szatyor Bár kirakatában lenyűgöző fényinstalláció fogadja majd a nézőket, Wurk Ikona művész jóvoltából. Utóbbi helyszínen design vásár is lesz, a Gárdonyi téren pedig Kele Juci hiánypótLÁSS című kültéri installációja csodálható majd meg.

Juhász Anna ismét irodalmi, Mika Edit pedig helytörténeti sétával készül a programra, de az irodalomkedvelőket Juhász Anna egyéb izgalmas programokkal is várja.

Az Eleven Tavasz keretében a sokszínű helyi vállalkozások, izgalmas művészeti programot kínáló galériák, a finom falatokat felszolgáló éttermek, a hangulatos borozók és kávézók forgalmas utcából igazi közösséggé varázsolják a Bartók Béla Boulevardot. Teszik mindezt a hely szelleméhez méltón, hiszen egykoron olyan nagy nevek, mint Kosztolányi vagy Karinthy is itt töltötték szabadidejüket, itt merítettek ihletet az alkotáshoz. 

További információk és részletes programkínálat a Bartók Béla Boulevard honlapján elérhető. 

Fejléckép: Eleven Tavasz utcakép (forrás: Bartók Béla Boulevard honlapja)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.
Plusz ajánló

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.
Plusz hír

31. alkalommal várja a közönséget a Művészetek Völgye

Július 22. és 31. között több mint 2000 programmal csalogat a Balaton-felvidékre a Művészetek Völgye. Nagyszínpados koncertek, mesés panoráma, színház, újcirkusz, kortárs irodalom, izgalmas produkciók, beszélgetések, workshopok, kiállítások várnak idén is mindenkit.
Plusz hír

Május 10-én indul a Magyar Zene Háza szabadtéri szezonja

Feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada. Az ingyenes programok során DJ-szettek, kezdőket is váró táncházak, filmvetítések, valamint családi programok fogadják a látogatókat.
Plusz ajánló

Magyar kortárs művészeti fesztivált tartanak New Yorkban

A május 23. és 29. között megrendezett II. Hungary L!ve Festivalon a legnevesebb hazai független társulatok képviseltetik magukat.