Plusz

Kulturális sokszínűség a ZsiMü kínálatában

2021.10.12. 17:55
Ajánlom
Az eredetileg májusra tervezett Zsidó Művészeti Napok programjai a világjárvány miatt nem tudtak megvalósulni, így rendhagyó módon októbertől decemberig tart a zsidó kultúra ünnepe, melynek kínálatában izgalmas előadások, egyedi felállású zenei formációk, népszerű művészek és egy különleges kiállítás is szerepel a már jól ismert helyszíneken.

A MOMKultban október 17-én a Budapest Bár koncertje várja a közönséget. A Farkas Róbert által vezetett népszerű zenekar estje Grecsó Krisztián közreműködése révén valósul meg. Az író egyedi humorával és magával ragadó írásaival egészíti ki a zenekar és énekesei - Behumi Dóri, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, Németh Juci, Szűcs Krisztián - muzsikáját.

November 27-én a Karády Katalinról szóló jazz-sztorit tűzi műsorára a ZsiMü, Ópiumkeringő címmel, a MOM-ban.

A legendás dalokat Fekete-Kovács Kornél vezetésével a Modern Art Orchestra kíséretében lesz hallható. A legendás és felejthetetlen hangú énekesnőt Pataki Szilvia színésznő formája meg. A koncert-színházi előadáson elhangzó zenéket Subicz Gábor egyedi hangszerelése teszi különlegessé.

large_MAO_szines_1920x850_19992_mao_171223MuPA-111928.jpg

Modern Art Orchestra (Fotó/Forrás: Müpa)

Meghitt családi élmény várja a gyerekeket és szüleiket a Frankel Zsinagógában a Hanuka első napján, november 28-án délelőtt. Bíró Eszter és zenekara a Makkabeusok győzelméről, a kis korsó cseppnyi olajának csodákkal teli történetéről is mesél.

December 2-án a klasszikus zene kedvelői számára kihagyhatatlan az Aranykor című hangverseny a Zeneakadémián. Az est főszereplői két nemzetközi hírű kiváló művész: Korcsolán Orsolya (hegedű), többek között fellépett a Deutsche Grammophon, a Naxos America és a London-i Filharmonikus Zenekar szólistájaként, valamint Bonnyai Apolka (zongora) a New York-i Carnegie Hall, a Kyoto-i zongora fesztivál, és a Washington-i Kennedy Center vendégművésze.

Mácsai Pál rendszeres fellépője a Zsidó Művészeti Napoknak, idén december 8-án a Befogad és kitaszít a világ című Villon-estet hozza el a nézőknek Huzella Péter társaságában, amelyet a MOM-ban tekinthet meg a közönség.

December 9-én, Kováts Kriszta énekesnő Biblia-Show című lemezbemutató koncertjét is a MOM-ban valósul meg, amelynek témái ismerősek lehetnek mindenki számára, hiszen az európai, azon belül a zsidó-keresztény kultúra alaptörténetei (Noé bárkája, a bábeli torony, a fáraó álma, vagy a betlehemi csillagok…).

December 22-én Horgas Eszter fuvolaművész, Kálloy Molnár Péter, Falusi Mariann és a ClassJazz Band új bemutatóját rendezik, Imagine-fenegyerekek, akik megváltoztatták a világot címmel.

e6927-092827.jpg

Horgas Eszter (Fotó/Forrás: Horgas Eszter)

Egy új, összművészeti produkciót láthat a közönség, ahol az énekes és hangszeres virtuóz játék találkozik a színház és a látvány világával. A fesztiválra készült színdarab, 16 világslágerrel, egyedülálló élményt ígér. A közönség olyan „fenegyerekek” (Elton John – Kálloy Molnár Péter előadásában –, Freddie Mercury, John Lennon, Paul Simon, Madonna, Tina Turner, Nina Simone, Edith Piaf, Jim Morrison, George Michael) dalait és történeteit hallhatja, akiknek életútja más és más, de mindegyikük bejárja a határok nélküli boldogság és a határok nélküli pokol útját.

HanukAkusztik! December 26-án, a Cotton Club Singers exkluzív unplugged koncertje ígér felejthetetlen szórakozást a MOMKult színháztermében. A VeszprémFest-en idén nyáron óriási sikere volt a 25 éves együttes jubileumi koncertjének, most a budapesti közönség élvezheti az előadásukat.

A ZsiMÜ koncepciójához illeszkedve a legnagyobb slágereiken kívül világhírű zsidó szerzők dalaival színesítik a programot. Az ünnepi koncerten a népszerű énekesek - Kozma Orsolya, Szűcs Gabriella, Zsédenyi Adrienn, Fehér Gábor és László Boldizsár – mellett akusztikus hangszereken a Cotton Club Band játszik. 

December 27-én Náray Erika és művészbarátai - Peller Anna és Peller Károly - Időutazás - dalok és sztorik az Oscar díj történetéből című estjével zárul a 2021-es ZsiMü programsorozata.   

A filmzenés időutazás közel 90 év legjobb mozgóképes dalaival biztosítja, hogy minden korosztály megtalálja a számára legkedvesebb zenét. 

ZsiMü Extra!

A CITYarts Pieces for Peace (Hungarian Pieces) - "A béke benned is ott van" - egy földrészeket és országokat összekötő rendezvénysorozat a New York-i szeptember 11-i tragédia kapcsán indult, amelyhez jelenleg a világ több mint 100 országa kapcsolódott. A CITYarts Alapítvány amerikai székhelyű, és 30 éve szervez hasonló rendezvényeket szerte a világon.

A ZsiMü-t 2020-ban kereste meg az alapítvány, hogy kapcsolódjon be a CITYarts tevékenységébe. A Zsidó Művészeti Napok ehhez partnerként az Igazgyöngy Alapítványt kérte fel, mert feladataiban megtestesül mindaz, ami a CITYArts tevékenységében fontos: az oktatás, a művészet, az esélyteremtés és civil szervezeti kezdeményezés sajátos ötvözete. Így születtek meg a kiállításon szereplő művek. 

Fejléckép: Horgas Eszter és Mácsai Pál

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Plusz

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.
Plusz ajánló

Épülettörténeti séta naplementével koronázva 

A Pesti Vigadó terei csodálatos történeteket rejtenek a 19-20. századi Budapest életéből, amelyeket május 24-én mi is átélhetünk az intézmény épülettörténeti sétája során. 
Plusz ajánló

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.