Plusz

Kulturális sokszínűség a ZsiMü kínálatában

2021.10.12. 17:55
Ajánlom
Az eredetileg májusra tervezett Zsidó Művészeti Napok programjai a világjárvány miatt nem tudtak megvalósulni, így rendhagyó módon októbertől decemberig tart a zsidó kultúra ünnepe, melynek kínálatában izgalmas előadások, egyedi felállású zenei formációk, népszerű művészek és egy különleges kiállítás is szerepel a már jól ismert helyszíneken.

A MOMKultban október 17-én a Budapest Bár koncertje várja a közönséget. A Farkas Róbert által vezetett népszerű zenekar estje Grecsó Krisztián közreműködése révén valósul meg. Az író egyedi humorával és magával ragadó írásaival egészíti ki a zenekar és énekesei - Behumi Dóri, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, Németh Juci, Szűcs Krisztián - muzsikáját.

November 27-én a Karády Katalinról szóló jazz-sztorit tűzi műsorára a ZsiMü, Ópiumkeringő címmel, a MOM-ban.

A legendás dalokat Fekete-Kovács Kornél vezetésével a Modern Art Orchestra kíséretében lesz hallható. A legendás és felejthetetlen hangú énekesnőt Pataki Szilvia színésznő formája meg. A koncert-színházi előadáson elhangzó zenéket Subicz Gábor egyedi hangszerelése teszi különlegessé.

large_MAO_szines_1920x850_19992_mao_171223MuPA-111928.jpg

Modern Art Orchestra (Fotó/Forrás: Müpa)

Meghitt családi élmény várja a gyerekeket és szüleiket a Frankel Zsinagógában a Hanuka első napján, november 28-án délelőtt. Bíró Eszter és zenekara a Makkabeusok győzelméről, a kis korsó cseppnyi olajának csodákkal teli történetéről is mesél.

December 2-án a klasszikus zene kedvelői számára kihagyhatatlan az Aranykor című hangverseny a Zeneakadémián. Az est főszereplői két nemzetközi hírű kiváló művész: Korcsolán Orsolya (hegedű), többek között fellépett a Deutsche Grammophon, a Naxos America és a London-i Filharmonikus Zenekar szólistájaként, valamint Bonnyai Apolka (zongora) a New York-i Carnegie Hall, a Kyoto-i zongora fesztivál, és a Washington-i Kennedy Center vendégművésze.

Mácsai Pál rendszeres fellépője a Zsidó Művészeti Napoknak, idén december 8-án a Befogad és kitaszít a világ című Villon-estet hozza el a nézőknek Huzella Péter társaságában, amelyet a MOM-ban tekinthet meg a közönség.

December 9-én, Kováts Kriszta énekesnő Biblia-Show című lemezbemutató koncertjét is a MOM-ban valósul meg, amelynek témái ismerősek lehetnek mindenki számára, hiszen az európai, azon belül a zsidó-keresztény kultúra alaptörténetei (Noé bárkája, a bábeli torony, a fáraó álma, vagy a betlehemi csillagok…).

December 22-én Horgas Eszter fuvolaművész, Kálloy Molnár Péter, Falusi Mariann és a ClassJazz Band új bemutatóját rendezik, Imagine-fenegyerekek, akik megváltoztatták a világot címmel.

e6927-092827.jpg

Horgas Eszter (Fotó/Forrás: Horgas Eszter)

Egy új, összművészeti produkciót láthat a közönség, ahol az énekes és hangszeres virtuóz játék találkozik a színház és a látvány világával. A fesztiválra készült színdarab, 16 világslágerrel, egyedülálló élményt ígér. A közönség olyan „fenegyerekek” (Elton John – Kálloy Molnár Péter előadásában –, Freddie Mercury, John Lennon, Paul Simon, Madonna, Tina Turner, Nina Simone, Edith Piaf, Jim Morrison, George Michael) dalait és történeteit hallhatja, akiknek életútja más és más, de mindegyikük bejárja a határok nélküli boldogság és a határok nélküli pokol útját.

HanukAkusztik! December 26-án, a Cotton Club Singers exkluzív unplugged koncertje ígér felejthetetlen szórakozást a MOMKult színháztermében. A VeszprémFest-en idén nyáron óriási sikere volt a 25 éves együttes jubileumi koncertjének, most a budapesti közönség élvezheti az előadásukat.

A ZsiMÜ koncepciójához illeszkedve a legnagyobb slágereiken kívül világhírű zsidó szerzők dalaival színesítik a programot. Az ünnepi koncerten a népszerű énekesek - Kozma Orsolya, Szűcs Gabriella, Zsédenyi Adrienn, Fehér Gábor és László Boldizsár – mellett akusztikus hangszereken a Cotton Club Band játszik. 

December 27-én Náray Erika és művészbarátai - Peller Anna és Peller Károly - Időutazás - dalok és sztorik az Oscar díj történetéből című estjével zárul a 2021-es ZsiMü programsorozata.   

A filmzenés időutazás közel 90 év legjobb mozgóképes dalaival biztosítja, hogy minden korosztály megtalálja a számára legkedvesebb zenét. 

ZsiMü Extra!

A CITYarts Pieces for Peace (Hungarian Pieces) - "A béke benned is ott van" - egy földrészeket és országokat összekötő rendezvénysorozat a New York-i szeptember 11-i tragédia kapcsán indult, amelyhez jelenleg a világ több mint 100 országa kapcsolódott. A CITYarts Alapítvány amerikai székhelyű, és 30 éve szervez hasonló rendezvényeket szerte a világon.

A ZsiMü-t 2020-ban kereste meg az alapítvány, hogy kapcsolódjon be a CITYarts tevékenységébe. A Zsidó Művészeti Napok ehhez partnerként az Igazgyöngy Alapítványt kérte fel, mert feladataiban megtestesül mindaz, ami a CITYArts tevékenységében fontos: az oktatás, a művészet, az esélyteremtés és civil szervezeti kezdeményezés sajátos ötvözete. Így születtek meg a kiállításon szereplő művek. 

Fejléckép: Horgas Eszter és Mácsai Pál

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Plusz hír

Verset küld a NASA a Jupiter második holdjához

Az emberiség évezredek óta ír verseket az égitestekről, az égitesteknek – de egészen idáig olyasmi még nem fordult elő, hogy az adott mű aztán el is jusson oda. Ada Limón versével azonban most ez fog történni. 
Plusz ajánló

Sztárfellépőkkel érkezik a 20 éves VeszprémFest

Az idén huszadik születésnapját ünneplő prémium zenei fesztivál programjában július 12. és 16. között Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea is a fellépők között szerepel.
Plusz hír

Závogyán Magdolna az új kultúráért felelős államtitkár

Február 1-jei hatállyal Závogyán Magdolnát nevezte ki kultúráért felelős államtitkárrá Novák Katalin köztársasági elnök, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter javaslatára.
Plusz gyász

Elhunyt Barrett Strong, a Motown kiadó énekes-dalszerzője

Elhunyt Barrett Strong, a legendás amerikai Motown kiadó egyik első sikeres művésze. Az énekes-dalszerző nevéhez olyan slágerek kapcsolódnak, mint a Money vagy a Papa Was a Rollin' Stone.