Plusz

Kutrik Bence, Dobri Dániel és Balogh Máté is Artisjus-díjat kapott

2023.06.06. 09:20
Ajánlom
Idén is kiosztották könnyű- és komolyzenei kategóriákban az Artisjus díjakat: összesen tizenkét zeneszerző, szövegíró, illetve alkotói közösség munkáját ismerték el. Menyhárt János életműdíjat, Török Ádám pedig posztumusz életműdíjat kapott a szerzői egyesülettől. A komolyzenei kategóriákban Balogh Mátét, Dobri Dánielt és Kutrik Bencét ismerték el.

Az Artisjus 23. alkalommal díjazta a legkiválóbbnak ítélt kortárs zeneszerzőket és szövegírókat azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a sikeres zenei produkciókra és az ezekbe fektetett szerzői munka jelentőségére.

Az elismerés presztízse többek között abban rejlik, hogy a pályatársak ítélik oda a díjakat a kitüntetett művészeknek.

Ezúttal is az Artisjus szerzőkből és egy zeneműkiadóból álló vezetősége döntött a díjazottakról, a könnyűzenei alkotók kiválasztását külön szakmai bizottság – nevezetesen Bágyi Balázs, Both Miklós, Jónás Vera, Kocsák Tibor és Sebestyén Áron – készítette elő. Az elismeréseket június 5-én adták át a Magyar Zene Házában. 

Az év komolyzenei műve kategóriában két művet is díjaztak: Balogh Mátét a Sinfonia Nr. 1. című alkotásáért ismerték el. „Bátorság is kell ahhoz, hogy a klasszika és romantika nagy művei után valaki úgy érezze, hogy van mondanivalója, amelyet hozzá tud tenni a szimfóniák hatalmas repertoárjának hangjaihoz. A Győri Filharmonikus Zenekar és Rajna Martin megrendelésére készült és nekik dedikált Szimfóniával Balogh Máté bőségesen és meggyőzően megfelelt e kihívásnak.

Ez a felvillanyozóan ötletes és szép zene megérdemli, hogy még sokan és sokszor játsszák

– írja laudációjában Szitha Tünde.

A kategória másik díjazottja Kutrik Bence Tavasz-esti dal című szerzeménye, amely kapcsán Bánkövi Gyula a következőképpen fogalmazott: „A gyászban adtak vigaszt a zeneszerzőnek Juhász Gyula sorai. A hirtelen, őszinte találkozást varázslatos kórusmű követte, melyet nem csupán az azt bemutató világhírű Cantemus, de más kórus is műsorára tűz, pedig még egyéves sincs. A költemény utolsó két sorából a fájdalom mellett a Pilis lábánál élő szerző természetszeretete és művészi ars poétikája is kiszól.”

A könnyűzenei junior kategória idén több szempontból is kivételes:

most először kapta mindhárom díjat női alkotó vagy női dalszerző vezetésével működő csapat,

emellett a huszonkét éves Takács Dorina (Deva) az Artisjus-díj történetének legfiatalabb egyéni díjazottja.

Menyhárt Jánost életműdíjjal, Török Ádámot posztumusz életműdíjjal, Szendőfi Pétert az év könnyűzeneszerzője címmel, Molnár Tamást pedig az év könnyűzenei szövegírója díjjal tüntették ki. Az év produkciójának Tátrai Tibor supergroupját, a godfater. zenekart választották. Junior Artisjus-díjat kapott Takács Dorina (Deva), Vörös Cintia (Sisi), valamint a Nagy Emma Quintet tagjai, azaz Nagy Emma, Cseh Péter, Dénes Ábel, Klausz Ádám, Oláh Krisztián. Az év magyarnóta-szerzője Horváth Péter lett.

Fejléckép: Kutrik Bence, Dobri Dániel és Balogh Máté (Fotó/Forrás: Artisjus)

Dua Lipa és a mikrotonális popszám – beszélgetés Balogh Máté zeneszerzővel

Kapcsolódó

Dua Lipa és a mikrotonális popszám – beszélgetés Balogh Máté zeneszerzővel

Nemrég a prágai MicroFesten mutatták be Balogh Máté Horn Speech 2023 című kürtdarabját, ennek kapcsán a mikrotonális zene közérthetőségéről, a beszédszerű zenéről, és Ligeti Györgyhöz fűződő kapcsolatáról is beszélgettünk.

Darvasi László kapja idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

Darvasi László kapja idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

A József Attila-díjas költő Az év légiutas-kísérője című novelláskötetéért, valamint teljes írói életművéért veheti át az Artisjus Irodalmi Nagydíjat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Színház

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Jazz/World

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.
Plusz hír

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Plusz ajánló

30 éves a Nemzeti Kulturális Alap – kulturális programokkal vár az NKA

A Budapest szívében, a Benczúr Házban tartott háromnapos rendezvény az Alap által támogatott művészeti értékeket mutatja be 2023. szeptember 29. és október 1. között.
Plusz ajánló

Őszi kulturális élmények a Klebelsberg Kastélyban – Irodalom, zene, film és izgalmas beszélgetések varázslatos környezetben

A néhány éve helyreállított épületegyüttes ma szállodaként, valamint kiemelt rendezvényközpontként üzemel. A kastély szalonja pedig rangos kulturális programoknak ad helyet.
Plusz ajánló

Remek művészek vallanak saját életükről egy új stand up sorozatban 

Az Egy életem elnevezésű önéletrajzi stand up sorozat első estjén, szeptember 30-án Grecsó Krisztián író áll színpadra, őt követi majd Szinetár Dóra színész-, énekesnő, valamint Mucsi Zoltán színművész.