Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

2021.01.21. 16:50
Ajánlom
Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?

Tegnap nagyszabású ceremóniával beiktatták Joe Bident, az Egyesült Államok 46. elnökét. Már napokkal ezelőtt tudni lehetett, hogy neves popsztárok „hakniznak” majd a jeles napon: Lady Gaga, aki aktívan kampányolt Biden mellett, himnuszt énekel, Jennifer Lopez pedig koncertet ad.

Bárki is felelt az ünnepség fellépői névsoráért, minden bizonnyal könnyebb dolga volt, mint az előd, Donald Trump stábjának négy éve. Akkor Trump csapata Elton Johnt ígérte az ünneplő tömegnek, de kiderült, a brit énekes nem tudott az ígéretről – nem meglepetés, hogy játszani sem akart. Helyette fellépett Tony Orlando, a közepesen ismert popénekes a hetvenes évekből, a 3 Doors Down nevű post-grunge banda, akik a kétezres években még valakinek számítottak, ám ma már csak halványuló nevek a sufniba vágott MP3-lejátszó kijelzőjén, valamint Toby Keith countryénekes. A szerény névsort egy tizenhat éves lány díszítette még, aki korábban, tízévesen második lett az America’s Got Talent tehetségkutatón. A Trump-ceremónia végleg köznevetség tárgyává vált, miután Andrea Bocelli és számos híresség után még a Bruce Springsteen-emlékzenekar is lemondta a szereplést, több zenész pedig arról számolt be, hogy honorárium nélkül próbálták beszervezni őket.

Alaposan megkomponált gála a sokszínűség jegyében

Joe Biden beiktatásán Lady Gaga énekelte a Csillagos, sávos lobogót, a tömegeket pedig jobban érdekelte a magához képest egyébként visszafogott öltözéke, az aranyszínű mikrofon és a mellére tűzött hatalmas békegalambot formázó bross, mint a hangja. Nem először lépett fel az amerikai himnusszal, de most máshogy adta elő, mint például a 2016-os Super Bowlon, ahol popos díszítésekkel énekelt. Most inkább a musicalszínház gesztusaihoz és énektechnikájához nyúlt. A muzsikusgeekek a harmonizációt és a váltott metrumot elemezgetik (például Adam Neely a mai videójában), Gaga ugyanis a „Gave proof...” kezdetű sornál 3/4-es lüktetésre vált az addigi 4/4 után. Ez önmagában egyébként nem szokatlan, főleg nem szentségtörés, máshogy, kicsit más harmóniákkal énekelt himnuszt Whitney Houston, Marvin Gaye vagy Jennifer Hudson, nem beszélve a más hangnemről. Az amerikaiak nem szigorúak ilyen tekintetben, ellentétben velünk, magyarokkal. Tavaly Radics Gigit kis híján megkövezték néhány díszítés miatt. Hasonló megoldás a tengerentúlon teljesen elfogadott lenne.

Ezután Jennifer Lopez lépett színpadra, hogy egyveleget adjon elő az America the Beautiful és a This Land Is Your Land című dalokból. Mintha csak egy Disney-film záródalát hallottuk volna. Jennifer Lopez érzelmes előadásába még egy spanyolul énekelt sorpár is belefért. A spanyolajkú kisebbségnek tett gesztus persze látványos tüntetés volt a Trump-adminisztráció ellenkező előjelű intézkedései ellen is (amelyek „visszacsinálását” Biden amúgy már az első munkanapján elkezdte). A műsorról countryénekes sem hiányozhatott: Garth Brooks Amazing Grace-t énekelt.

Miközben Trumpot négy éve még a Bruce Springsteen-emlékzenekar is cserben hagyta, Joe Biden azzal dicsekedhet, hogy maga a „Főnök” zenélt a Celebrating America című tévéadásban (a Land of Hope and Dreams című dalt), amelyet a beiktatási ünnepség után közvetítettek.

A show házigazdája Tom Hanks volt, és a műsorszerkesztők mindent megtettek, hogy bemutassák az amerikai kreatív szcéna sokszínűségét.

A 78 éves új elnököt sok bírálat érte a kora miatt – miközben Obama negyvenhét évesen az egyik legifjabb elnöke volt az USA-nak, Biden az eddigi legidősebb, akit beiktatnak –, talán ezért lehetett, hogy a műsort kifejezetten fiatalosra szabták. Például olyan előadó is fellépett, mint a pszichedelikus soult játszó, feltörekvő zenekar, a Black Pumas. A sztárok névsorát pedig Justin Timberlake, a Foo Fighters, Demi Lovato, Jon Bon Jovi, John Legend, Springsteen és Yo-Yo Ma gyarapította. A Lincoln-emlékmű tükörmedencéjénél Joe Biden a koronavírus-járványra reflektálva a gyógyulás felé kötelezte el magát. Lori Marie Key michigani nővér Amazing Grace-t énekelt, Yolanda Adams gospelelőadó pedig Cohen Hallelujah című örökzöldjét. Az európai fül számára már-már szokatlan egy ilyen, a giccs határán egyensúlyozó produkció. (A teljes műsort itt lehet megnézni.)

Zenészekkel villogó politikusok, politikusokkal villogó zenészek

A zenei produkciók minden elnöki beiktatás kötelező és fontos elemei 1789 óta, amikor George Washington lóháton tette meg az utat Mount Vernontól New Yorkig, útközben pedig zenészek és zeneszerzők éltették.

Az első igazán nagyszabású gála Franklin D. Roosevelt nevéhez fűződik, akinek tiszteletére Irving Berlin, Mickey Rooney és Charlie Chaplin is fellépett 1941-ben.

Utóbbi A diktátor című filmből jól ismert monológját adta elő.

president-john-f-kennedy-with-wife-walking-on-inaugural-ball-154724.jpg

John F. Kennedy és felesége, Jackie megérkezik a beiktatási gálára (Fotó/Forrás: Wikimedia Commons)

John F. Kennedy még rangosabb társaságban találta magát 1961-ben, amikor Frank Sinatra házigazda volt, Harry Belafonte, Nat King Cole, Ella Fitzgerald, Gene Kelly, Ethel Merman, Laurence Olivier és Sidney Poitier pedig fellépők a beiktatási bálján.

Bill Clinton beiktatásán Barbra Streisand lépett fel, aki állítja, az elnök kedvenc dala az Evergreen. De énekelt Elton John, az újraegyesült Fleetwood Mac, valamint Michael Jackson is, aki a Gone Too Soon-nal az AIDS-krízisre reflektált, a Heal the World című dalt pedig a gyerekeknek címezte. (Akkor kedves gesztusnak tűnt, ma már máshogy értékeljük, ugye?)

Habár sokan az Egyesült Államok egyik legrosszabb elnökének tartják az országot az iraki háborúba rángató George W. Busht, a beiktatási gálája valóságos sztárparádé volt. Ricky Martin ellopta a showt a The Cup of Life című dallal, és egy kicsit meg is táncoltatta az elnököt.

GettyImages-1317259-154048.jpg

Ricky Martin megtáncoltatja George W. Bush elnököt a beiktatásán 2001-ben (Fotó/Forrás: Rick Wilking/Liaison/Getty Images Hungary)

A jazzrajongásáról ismert Barack Obama beiktatásán 2009. január 19-én 400 ezren vettek részt, és szörnyen sok „nagy név” volt a fellépők között: Jon Bon Jovi, Garth Brooks, Sheryl Crow, Renée Fleming, Josh Groban, Herbie Hancock, John Legend, Shakira, Bruce Springsteen, James Taylor, a U2, Usher, will.i.am és Stevie Wonder. És olyan zenészek, akiknek a jelenléte a ’60-as évek baloldaliságát idézte vissza: Pete Seeger és James Taylor. A showt Beyoncé zárta,

de aligha rá emlékeznek sokan, hanem Aretha Franklinre, aki a My Country Tis of Thee című patrióta dalt adta elő, amely egykor az ország nem hivatalos himnusza volt.

Fejléckép: Lady Gaga az amerikai himnuszt énekli
Joe Biden beiktatási ünnepségén 2021. január 21-én Washingtonban.
Fotó: Rob Carr / Getty Images Hungary

Obama, a jazz szerelmese

Kapcsolódó

Obama, a jazz szerelmese

Leköszönt az USA első afroamerikai elnöke, aki nemcsak ebben volt első, hanem többek között abban is, hogy az emberek megismerhették zenei ízlését azáltal, hogy rendszeresen nyilvánosságra hozta zenei lejátszási listáit, sőt, énektehetségét is sokszor megcsillogtatta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Beépítés helyett erdősítés Buda természetvédelmi területén

A Mocsáros-dűlő a hetvenes években beépíthető terület lett, de végül nem lett panelpark. Budapest vezetése most honos növényeket ültet a természetvédelmi területen az élhető, zöld főváros programjának jegyében.
Plusz hír

Bowie dala szólt a marsi landolás közben, de nem Bowie énekelt

Több mint 470 millió kilométer megtétele után sikeresen landolt a Marson a NASA Perseverance marsjárója közép-európai idő szerint csütörtök este. Közben Yungblud feldolgozásában David Bowie Life on Mars című dala szólt.
Plusz hír

Óriási lila pulóver díszíti a bécsi Stephansdomot

A bécsi Stephansdom idén egy rendhagyó böjti lepellel, egy hatalmas, kötött lila pulóverrel készült a húsvétig tartó böjti időszakra. A kortárs képzőművészeti alkotást Erwin Wurm osztrák művész tervezte, akinek nem ez az egyetlen alkotása a székesegyházban.
Plusz ajánló

Szenvedélybetegek rehabilitációs otthonát támogatja a Quimby koncertfilmje

Február 27-én több mint 24 órán át elérhető a Quimby újonnan rögzített koncertfilmje, amelyben meghívott vendégművészek énekelnek. Kiss Tibi még nincs a zenekarral, segítségre van szüksége.
Plusz ajánló

Tanuljon az Isteni színjátékról Nádasdy professzor úr fordításából!

Hoványi Márton, az ELTE TÓK adjunktusa vezetésével február 24-én nyilvános mesterkurzust indít a Műgond Dante Isteni színjáték című művéről. Az előadók között van a mű legújabb fordítója, Nádasdy Ádám is.