Plusz

Legyen a kultúra most is a hétköznapok része! – Megjelent a Fidelio decemberi száma

2020.11.24. 15:25
Ajánlom
Az utolsó pillanatban hívtuk vissza a decemberi lapszámot, de – ha egy hét csúszással is – megjelent a Fidelio Magazin, amelynek hasábjain online közvetítéseket, lemezeket, könyveket ajánlunk és érdekes írásainkat osztjuk meg Olvasóinkkal.

Kedves Olvasóink!

A koronavírus-járvány lapunkat is új kihívások elé állította. A legutóbbi kormányzati bejelentést követően bezártak a színházak, a koncerthelyszínek, a múzeumok és a mozik, így az utolsó pillanatban kénytelenek voltunk a decemberi programokat tartalmazó újságot visszahívni és átgondolni, milyen használható információval tölthetnénk meg az oldalakat.

A vírus első, tavaszi hulláma idején egy új trend kezdett kibontakozni a kulturális fogyasztásban: a művészek és az intézmények átálltak az online tartalomgyártásra, sorra jelentkeztek az élő bejelentkezések, előadás- és koncert közvetítések, valamint a virtuálisan bejárható kiállítások. Pár hét alatt természetessé vált, hogy ilyen módon is kapcsolatban maradhatunk egymással, és nem kell teljesen lemondjunk a művészeti élményekről.

Ezért most, a második leállás idején a Fidelio annak szentelte a decemberi lapszámot, hogy minél több otthonról is élvezhető kulturális eseményt és produktumot ajánljon az olvasók figyelmébe.

A következő oldalakon behatóan foglalkozunk az online színházi közvetítésekkel, zenei albumokat, streamelt koncerteket, virtuális tárlatokat ajánlunk, valamint gazdag könyves melléklettel jelentkezünk, köztük hangoskönyvekkel is.

Bízunk benne, hogy mielőbb visszatérhetnek az élő találkozások és a közösségi élmények, addig is vigyázzunk egymásra!

Várhegyi András
főszerkesztő

A Fidelio Magazin decemberi számában a digitális közönség koráról írtunk: lehet-e közösségi élmény az online színház és koncert. Rozgonyi-Kulcsár Viktóriát a nyolcéves Jurányi Ház életéről és jövőjéről kérdeztük, Vági Bencét pedig a Recirquel Újcirkusz Társulat nagysikerű trilógiájáról, amely idén vált teljessé. A pályakezdő Rajna Martin vezénylésről, Harcsa Veronika és Razvaljajeva Anasztázia pedig műfajokon átívelő kalandokról mesélt. Fabényi Juliától arra voltunk kíváncsiak, mennyi munka van abban, hogy nemzetközi elismerést nyert el a Ludwig Múzeum, Ramháb Mária pedig a könyvtárosok csöndes, de nem érdektelen életéről beszélt.

Írunk Keith Jarrett budapesti lemezéről, a Partitúra című tévéműsor közelgő adásairól, Vámos Miklós pedig egy kínai szerző kötetét ajánlja. Nem csak könyveket ajánlunk, de a magazin hátoldalán található kuponnal spórolhat is a Líra könyvesboltjaiban.

Lapozzon bele a Fidelio magazinba online!

Különleges együttműködés keretében a Wolt futárai a könyvek mellé a decemberi Fidelio egy példányát is házhoz szállítják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Budapest, Amszterdam és Berlin együtt ünnepli Fischer Iván 70. születésnapját

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül.
Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.
Plusz

Bach és Händel művei szólnak az oltóközponttá alakított Salisbury Székesegyházban

Ideiglenes oltóközpont lett a 800 éves délnyugat-angliai Salisbury Katedrálisból. Az orvosok dolgoznak és orgonazene szól, miközben a 80 év felettiek megkapják a koronavírus elleni Pfizer/BioNTech vakcinát.
Színház

Lemond tisztségéről az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke

Csernai Mihály lemondását a HÖK közösségi oldalán közölte. Bejelentése egy nappal azután történik, hogy a HVG közölte az új vezetés által felkért oktatók névsorát.
Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz galéria

Két ember, akik a világ legmagasabb fáit fényképezik, hogy unokáik is láthassák őket

Az egyre nagyobb mértékben végrehajtott erdőirtások miatt veszélyben vannak a világ legmagasabb fái. Steven Pearce és Jennifer Sanger elhatározták, hogy lefényképezik őket, hátha észbe kapnak az erdőirtók: hatalmas értéket készülnek elpusztítani.
Plusz hír

Bach és Händel művei szólnak az oltóközponttá alakított Salisbury Székesegyházban

Ideiglenes oltóközpont lett a 800 éves délnyugat-angliai Salisbury Katedrálisból. Az orvosok dolgoznak és orgonazene szól, miközben a 80 év felettiek megkapják a koronavírus elleni Pfizer/BioNTech vakcinát.
Plusz hír

Online rendezik meg az éves szinkronszemlét

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Szinkron Alapszervezete (SziA) ősszel rendezte volna meg a hagyományos Szinkronünnepet és a Szinkronikum Díjátadó gálát, viszont a járványhelyzet miatt az esemény elmaradt. A szervezet azonban fontosnak tartja, hogy – habár most nincs lehetőség a személyes találkozásra – díjazza a tavalyi év legjobb szinkronos alkotásait és a legkiemelkedőbb művészeket.
Plusz hír

Gyönyörű, zöld kertté alakul Párizs legendás sugárútja, a Champs-Élysées

Átalakul a francia főváros leghíresebb sugárútja, miután Anne Hidalgo polgármester zöldutat adott a zöld elképzelésnek. 2030-ra már teljesen új fényben tündökölhet a ma még brutális autóforgalommal terhelt Champs-Élysées.
Plusz hír

A franciák már tesztkoncerteket szerveznek a hangversenyélet újraindulásáért

Jóllehet a kulturális intézmények januárban még nem nyithatnak ki Franciaországban, a zenei világ képviselői tesztkoncertek szervezését tervezik annak felmérésére, hogy mekkora a vírus terjedésének kockázata a kulturális rendezvényeken. A kísérlet legfőbb célja a nyári fesztiválszezon megmentése.