Plusz

Legyen a kultúra most is a hétköznapok része! – Megjelent a Fidelio decemberi száma

2020.11.24. 15:25
Ajánlom
Az utolsó pillanatban hívtuk vissza a decemberi lapszámot, de – ha egy hét csúszással is – megjelent a Fidelio Magazin, amelynek hasábjain online közvetítéseket, lemezeket, könyveket ajánlunk és érdekes írásainkat osztjuk meg Olvasóinkkal.

Kedves Olvasóink!

A koronavírus-járvány lapunkat is új kihívások elé állította. A legutóbbi kormányzati bejelentést követően bezártak a színházak, a koncerthelyszínek, a múzeumok és a mozik, így az utolsó pillanatban kénytelenek voltunk a decemberi programokat tartalmazó újságot visszahívni és átgondolni, milyen használható információval tölthetnénk meg az oldalakat.

A vírus első, tavaszi hulláma idején egy új trend kezdett kibontakozni a kulturális fogyasztásban: a művészek és az intézmények átálltak az online tartalomgyártásra, sorra jelentkeztek az élő bejelentkezések, előadás- és koncert közvetítések, valamint a virtuálisan bejárható kiállítások. Pár hét alatt természetessé vált, hogy ilyen módon is kapcsolatban maradhatunk egymással, és nem kell teljesen lemondjunk a művészeti élményekről.

Ezért most, a második leállás idején a Fidelio annak szentelte a decemberi lapszámot, hogy minél több otthonról is élvezhető kulturális eseményt és produktumot ajánljon az olvasók figyelmébe.

A következő oldalakon behatóan foglalkozunk az online színházi közvetítésekkel, zenei albumokat, streamelt koncerteket, virtuális tárlatokat ajánlunk, valamint gazdag könyves melléklettel jelentkezünk, köztük hangoskönyvekkel is.

Bízunk benne, hogy mielőbb visszatérhetnek az élő találkozások és a közösségi élmények, addig is vigyázzunk egymásra!

Várhegyi András
főszerkesztő

A Fidelio Magazin decemberi számában a digitális közönség koráról írtunk: lehet-e közösségi élmény az online színház és koncert. Rozgonyi-Kulcsár Viktóriát a nyolcéves Jurányi Ház életéről és jövőjéről kérdeztük, Vági Bencét pedig a Recirquel Újcirkusz Társulat nagysikerű trilógiájáról, amely idén vált teljessé. A pályakezdő Rajna Martin vezénylésről, Harcsa Veronika és Razvaljajeva Anasztázia pedig műfajokon átívelő kalandokról mesélt. Fabényi Juliától arra voltunk kíváncsiak, mennyi munka van abban, hogy nemzetközi elismerést nyert el a Ludwig Múzeum, Ramháb Mária pedig a könyvtárosok csöndes, de nem érdektelen életéről beszélt.

Írunk Keith Jarrett budapesti lemezéről, a Partitúra című tévéműsor közelgő adásairól, Vámos Miklós pedig egy kínai szerző kötetét ajánlja. Nem csak könyveket ajánlunk, de a magazin hátoldalán található kuponnal spórolhat is a Líra könyvesboltjaiban.

Lapozzon bele a Fidelio magazinba online!

Különleges együttműködés keretében a Wolt futárai a könyvek mellé a decemberi Fidelio egy példányát is házhoz szállítják.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.
Plusz

Visszakerült a kereszt a Notre-Dame csúcsára

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára december 6-án került vissza a kereszt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Visszakerült a kereszt a Notre-Dame csúcsára

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára december 6-án került vissza a kereszt.
Plusz hír

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Plusz magazin

Mit keresett James Bond zsebében a Müpa egykori igazgatója?

A legnagyobb szakmai elismerésnél is többet érnek azok a történetek, amelyek túlélnek minket, és amelyek olykor-olykor akár több száz kilométert is beutaznak. A Müpa egykori igazgatójára, a november 25-én tizenegy éve elhunyt Kiss Imrére emlékezünk. 
Plusz ajánló

Összművészeti divatbemutatót tart a XV. kerületben a Romani Design

A világ első roma divatstúdiója a 27. Anno Művészeti Hónap keretei közt mutatja be egyedi tervezésű ruháit, ékszereit és kiegészítőit. A programot a Varga Helena Band élőzenével kíséri. 
Plusz ajánló

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.