Plusz

Legyen a kultúra most is a hétköznapok része! – Megjelent a Fidelio decemberi száma

2020.11.24. 15:25
Ajánlom
Az utolsó pillanatban hívtuk vissza a decemberi lapszámot, de – ha egy hét csúszással is – megjelent a Fidelio Magazin, amelynek hasábjain online közvetítéseket, lemezeket, könyveket ajánlunk és érdekes írásainkat osztjuk meg Olvasóinkkal.

Kedves Olvasóink!

A koronavírus-járvány lapunkat is új kihívások elé állította. A legutóbbi kormányzati bejelentést követően bezártak a színházak, a koncerthelyszínek, a múzeumok és a mozik, így az utolsó pillanatban kénytelenek voltunk a decemberi programokat tartalmazó újságot visszahívni és átgondolni, milyen használható információval tölthetnénk meg az oldalakat.

A vírus első, tavaszi hulláma idején egy új trend kezdett kibontakozni a kulturális fogyasztásban: a művészek és az intézmények átálltak az online tartalomgyártásra, sorra jelentkeztek az élő bejelentkezések, előadás- és koncert közvetítések, valamint a virtuálisan bejárható kiállítások. Pár hét alatt természetessé vált, hogy ilyen módon is kapcsolatban maradhatunk egymással, és nem kell teljesen lemondjunk a művészeti élményekről.

Ezért most, a második leállás idején a Fidelio annak szentelte a decemberi lapszámot, hogy minél több otthonról is élvezhető kulturális eseményt és produktumot ajánljon az olvasók figyelmébe.

A következő oldalakon behatóan foglalkozunk az online színházi közvetítésekkel, zenei albumokat, streamelt koncerteket, virtuális tárlatokat ajánlunk, valamint gazdag könyves melléklettel jelentkezünk, köztük hangoskönyvekkel is.

Bízunk benne, hogy mielőbb visszatérhetnek az élő találkozások és a közösségi élmények, addig is vigyázzunk egymásra!

Várhegyi András
főszerkesztő

A Fidelio Magazin decemberi számában a digitális közönség koráról írtunk: lehet-e közösségi élmény az online színház és koncert. Rozgonyi-Kulcsár Viktóriát a nyolcéves Jurányi Ház életéről és jövőjéről kérdeztük, Vági Bencét pedig a Recirquel Újcirkusz Társulat nagysikerű trilógiájáról, amely idén vált teljessé. A pályakezdő Rajna Martin vezénylésről, Harcsa Veronika és Razvaljajeva Anasztázia pedig műfajokon átívelő kalandokról mesélt. Fabényi Juliától arra voltunk kíváncsiak, mennyi munka van abban, hogy nemzetközi elismerést nyert el a Ludwig Múzeum, Ramháb Mária pedig a könyvtárosok csöndes, de nem érdektelen életéről beszélt.

Írunk Keith Jarrett budapesti lemezéről, a Partitúra című tévéműsor közelgő adásairól, Vámos Miklós pedig egy kínai szerző kötetét ajánlja. Nem csak könyveket ajánlunk, de a magazin hátoldalán található kuponnal spórolhat is a Líra könyvesboltjaiban.

Lapozzon bele a Fidelio magazinba online!

Különleges együttműködés keretében a Wolt futárai a könyvek mellé a decemberi Fidelio egy példányát is házhoz szállítják.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

„Találkozunk majd az út végén” – John Travolta búcsúja Olivia Newton-Johntól

Megható üzenettel búcsúzott kollégájától és barátjától, az augusztus 8-án, 73 éves korában elhunyt Olivia Newton-Johntól John Travolta.
Könyv

Vámos Miklós: Aki újra életre keltette a latin-amerikai irodalmat

Vámos Miklós állandó rovatában ezúttal a kolumbiai Juan Gabriel Vásquez műveit ajánlja. Gondolatait a Dalok a tűzhöz című elbeszéléskötet szerkesztője, Császár László kommentálja.
Vizuál

Parkinson-kórral diagnosztizálták Lars von Triert

Hosszú ideje sejteni lehetett, hogy a legismertebb dán filmrendező, Lars von Trier egészségével nincs minden rendben. A művész produkciós cége most közleményben jelezte, súlyos betegségtől szenved a 66 éves alkotó, akinek kultikus tévésorozatának folytatása Velencében debütál hamarosan.
Zenés színház

Jégkristály nyár közepén

Gálakoncerten lépett a közönség elé a 2013-as Operalia-győzelme óta nemzetközi hírnévnek örvendő szoprán, Aida Garifullina. Az énekesnő augusztus 2-án a Margitszigeti Színházban tartott koncertjén népszerű áriákat és kevésbé ismert darabokat is megszólaltatott.
Klasszikus

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Csendet lélegezni a zajban – Programajánló a Sziget 2. napjára

Aki lemaradt volna az első napon az alvóinstallációról vagy Mészáros Máté performatív sétájáról, az ma bepótolhatja. Közös lélegzésre, elcsendesedésre hívja a fesztiválozókat a francia Claire Ducreux táncművész, akinek különleges előadását egy olasz faluban töltött nyaralás inspirálta. Nézzetek be hozzánk a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra augusztus 11-én is!
Plusz ajánló

A testünkkel alkotni közösen – Programajánló a Sziget első napjára

Vezetett alvásban vehetünk részt, egy órára kortárs táncossá alakulhatunk át, vagy éppen egy pár kapcsolati dinamikáját követhetjük nyomon a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccon, ahol idén is változatos programokkal várjuk a fesztiválozókat. Mutatjuk, miért is érdemes benézni hozzánk augusztus 10-én.
Plusz hír

A régi idők gyerekkorát idézi a világ első csángó társasjátéka

A Naputánjáró egy „csángós” mese nyomán készült, segítségével pedig gyerekek és felnőttek együtt barangolhatják be Csángóföld vidékeit.
Plusz hír

Szent László király földi maradványait azonosították a kutatók

Több magyar uralkodóföldi maradványait sikerült azonosítania a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak a Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontleletek elemzése révén.
Plusz ajánló

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.