Plusz

Legyen a kultúra most is a hétköznapok része! – Megjelent a Fidelio decemberi száma

2020.11.24. 15:25
Ajánlom
Az utolsó pillanatban hívtuk vissza a decemberi lapszámot, de – ha egy hét csúszással is – megjelent a Fidelio Magazin, amelynek hasábjain online közvetítéseket, lemezeket, könyveket ajánlunk és érdekes írásainkat osztjuk meg Olvasóinkkal.

Kedves Olvasóink!

A koronavírus-járvány lapunkat is új kihívások elé állította. A legutóbbi kormányzati bejelentést követően bezártak a színházak, a koncerthelyszínek, a múzeumok és a mozik, így az utolsó pillanatban kénytelenek voltunk a decemberi programokat tartalmazó újságot visszahívni és átgondolni, milyen használható információval tölthetnénk meg az oldalakat.

A vírus első, tavaszi hulláma idején egy új trend kezdett kibontakozni a kulturális fogyasztásban: a művészek és az intézmények átálltak az online tartalomgyártásra, sorra jelentkeztek az élő bejelentkezések, előadás- és koncert közvetítések, valamint a virtuálisan bejárható kiállítások. Pár hét alatt természetessé vált, hogy ilyen módon is kapcsolatban maradhatunk egymással, és nem kell teljesen lemondjunk a művészeti élményekről.

Ezért most, a második leállás idején a Fidelio annak szentelte a decemberi lapszámot, hogy minél több otthonról is élvezhető kulturális eseményt és produktumot ajánljon az olvasók figyelmébe.

A következő oldalakon behatóan foglalkozunk az online színházi közvetítésekkel, zenei albumokat, streamelt koncerteket, virtuális tárlatokat ajánlunk, valamint gazdag könyves melléklettel jelentkezünk, köztük hangoskönyvekkel is.

Bízunk benne, hogy mielőbb visszatérhetnek az élő találkozások és a közösségi élmények, addig is vigyázzunk egymásra!

Várhegyi András
főszerkesztő

A Fidelio Magazin decemberi számában a digitális közönség koráról írtunk: lehet-e közösségi élmény az online színház és koncert. Rozgonyi-Kulcsár Viktóriát a nyolcéves Jurányi Ház életéről és jövőjéről kérdeztük, Vági Bencét pedig a Recirquel Újcirkusz Társulat nagysikerű trilógiájáról, amely idén vált teljessé. A pályakezdő Rajna Martin vezénylésről, Harcsa Veronika és Razvaljajeva Anasztázia pedig műfajokon átívelő kalandokról mesélt. Fabényi Juliától arra voltunk kíváncsiak, mennyi munka van abban, hogy nemzetközi elismerést nyert el a Ludwig Múzeum, Ramháb Mária pedig a könyvtárosok csöndes, de nem érdektelen életéről beszélt.

Írunk Keith Jarrett budapesti lemezéről, a Partitúra című tévéműsor közelgő adásairól, Vámos Miklós pedig egy kínai szerző kötetét ajánlja. Nem csak könyveket ajánlunk, de a magazin hátoldalán található kuponnal spórolhat is a Líra könyvesboltjaiban.

Lapozzon bele a Fidelio magazinba online!

Különleges együttműködés keretében a Wolt futárai a könyvek mellé a decemberi Fidelio egy példányát is házhoz szállítják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Zenés színház

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

Egy férj, Dr. Marton Zoltán, aki azt mondja élete párjáról: „58 éve őt szolgálom”. És egy feleség, akit úgy hívnak: Marton Éva. S máris kirajzolódhat minden olvasó fejében a folytatás.
Színház

A Globe Színház szerint minden Shakespeare-mű rasszista

Úgy tűnik, hogy a rasszizmus elleni harc Shakespeare műveit is elérte, a Globe Színház ugyanis bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző munkáit.
Vizuál

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

A modern(ség) nem áll ellentétben a történelemmel

Éppen két évtizede, hogy Dr. Ottrubay István átvette az Esterházy Csoport irányítását. Nem mindennapi kihívás volt átszervezni és modernizálni az Esterházy család történelmi örökségét. E jeles évforduló alkalmából arról beszélgettünk, miként lehet jól ötvözni a hagyományost a modernnel, hogyan működik egy cégcsoport, amely saját nyereségéből finanszírozza a kulturális tevékenységeket és miként lehet mai, modern vezetőként úgy irányítani az egészet, mint egy futballcsapatot az edzője?
Plusz ajánló

125 éves a kontinens első földalattija, a „kisföldalatti” 

A népszerű budapesti „kisföldalatti”, a Millenniumi Földalatti Vasút 125 éves történetét mutatja be a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeum új, időszaki tárlata.
Plusz hír

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Plusz ajánló

Hommage a Széchényi Ferenc - Összművészeti fesztivál a Nemzeti Múzeumban

Összművészeti fesztivállal tiszteleg alapítója, Széchényi Ferenc előtt a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol koncert, tárlatvezetések és egyéb programok várják az érdeklődőket június 18-19-én.
Plusz ajánló

Igazi kulturális koktélt kínál a „kultúrára szomjazóknak” a Várkert Bazár

Frissítő és tartalmas kikapcsolódást ígér az idei nyári szezonban a Várkert Bazár, amely ezúttal is műfaji sokszínűségre törekedett a programok kialakításánál. A Múzeumok Éjszakája mellett a szervezők irodalmi barangolásokkal, koncertekkel, kortárs táncelőadásokkal , kertmozival, sőt szabadtéri jógával is készülnek.