Plusz

Legyen a (nép)zene mindenkié!

2011.06.09. 15:10
Ajánlom
A Zenés kézfogás a világ népeivel című konferencián mutatták be június 6-án a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár legújabb projektjét, az internetes népzenetárat.

A konferenciát Nagy Anna, a Központi Szabó Ervin Könyvtár igazgatónője nyitotta meg, röviden bemutatva a népzenetár keletkezésének hátterét. Elmondta, hogy 2009-ben a FSZEK az Európai Uniótól nyert támogatást oktatást, ismeretterjesztést szolgáló informatikai fejlesztésekre, köztük a népzenetár létrehozására is. Az internetes felület kezelésének elsajátítására és egyáltalán a népzene minél szélesebb körben való terjesztésére pedig módszertani foglalkozássorozatot indítottak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Ízelítőképpen az Aqiuncum Általános Iskola 3.a osztályának Góbi Rita, Parti Péter táncművészek és Gerzson János népzenész tartottak bemutató foglalkozást Zenés vándorút címmel. A foglalkozás kerettörténete a honfoglalás. A képzeletbeli vándorlás során a gyerekek találkozhatnak a különböző népzenékkel, népi hangszerekkel (akár ki is próbálhatják azokat), de megismerkedhetnek az ősi magyar mondavilág történeteivel is, mindezt játékos, beavató színházi formában. Parti Péter elmondása szerint ezzel a módszerrel a szokásos 45 perc helyett, akár másfél órára is le lehet kötni a figyelmüket. Tény, hogy a gyerekek szemmel láthatóan nagyon élvezték ezt a fajta „élménypedagógia" jellegű tanulási formát. Létezik foglalkozássorozat a középiskolás korosztály számára is, a számukra kitalált kerettörténetben egy magyar és egy külföldi fiatal egy internetes közösségi oldalon megismerkedve a népzenetáron keresztül mutatja be egymásnak saját népi kultúráját, népzenéjét.

A bemutató foglalkozást követően Kobzos Kiss Tamás, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója beszélt a népzene oktatásának eredményeiről, problémáiról. Mint elmondta, a népzene hagyományos oktatása mára már erőteljesen megszűnőben van, a népdalok már legtöbbször nem szájhagyomány útján terjednek, sokkal inkább a zenei közoktatás feladatává vált a népzenei hagyomány átadása. Méltatta egy olyan segédeszköz megszületését, amely interneten elérhető zenei könyvtárként működik, hiszen ő maga is a debreceni zenei könyvtárban találkozott Pálóczi Horváth Ádám írásaival, illetve az UNESCO népzenei gyűjtésével és lett ezen élmények hatására népzenész. A kezdeményezést azért is támogatja, mert a népzene oktatása terén Magyarország hatalmas elmaradásban van. Dobszay László egy 1995-ben elhangzott beszédét idézte, mely szerint a népzeneoktatás Magyarországon akkor 1934-es szinten állt, Kobzos Kiss Tamás úgy vélte, azóta sem sokat haladt előre. Nem győzte hangsúlyozni, hogy legfontosabb a hangzóélmény átadása a fiataloknak, mert a népzene nem tanulható kottából, élő környezetben (pl. táncházban) kell megismerni, tanulni azt.

Bodnár Gábor, az ELTE-BTK Zenei Tanszékének tanszékvezetője is sok szempontból hasznosnak tartotta a népzenetárat, ugyanis nagy problémát jelent a zenei felsőoktatásban, hogy a hallgatók korábban nem kerülnek elég közel a népzenéhez, hangszeres népzenét szinte sehol nem tanulnak, más népek népzenéjét pedig egyáltalán nem ismerik. Az egyetemi képzés során is kevés idő marad a népzene oktatására, annak ellenére, hogy mind a magánének-tanulásban, mind a kóruséneklésben, mind pedig a zeneelmélet- és szolfézsoktatásban fontos szerepet játszhatna a magyar és más népzenék megismerése, nem csak autentikus, hanem népzenei feldolgozások formájában is. A tudományos élet sem hagyja figyelmen kívül a népzenét, az ELTE-BTK több volt hallgatója is kutatta még igen távoli (afrikai, ausztrál) népek zenéjét is.

Végezetül Bándoli Katalin, a FSZEK Zenei Gyűjteményének csoportvezetője röviden bemutatta a népzenetár használatát. Az oldalon régiók és etnikumok szerint csoportosított szócikkek között is keresgélhetünk (60 különböző népcsoport, a világ minden részéről), de akár térkép és kereszthivatkozások alapján is barangolhatunk a népek zenéi közt. A kutatást könnyíti, hogy a sokak által ismert MédiaWiki felület könnyen kezelhető és bárki által szerkeszthető is, így a népzenetár szerkesztői szívesen várnak mindenféle önkéntes segítséget, véleményt a gyűjteménnyel kapcsolatban. Az alkotók természetesen szem előtt tartották az interaktivitást is, ezért egy e-learning felület létrehozását is tervezik, amely nagy segítséget nyújthat majd az oktatásban is. A hangzóanyagok gyarapítása során pedig a fiatalok megszólításának érdekében nem csak autentikus népzene, hanem sok könnyebben fogyasztható világzene is felkerül majd az oldalra. A portál már most is mindenki számára ingyenesen elérhető a http://nepzenetar.fszek.hu/ oldalon, és bár még nem minden anyag került feltöltésre, július 1-jétől teljes mértékben használhatóvá válik.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Plusz hír

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!
Plusz ajánló

Színészek kalauzolnak végig a Szépművészeti terein

Az elmúlt évben a járványhelyzet miatt félbeszakadt a Szépművészeti Múzeumban nagy sikerrel futó Textúra című sorozat. A tervezett kilenc előadásból csupán kettőt láthatott a nagyközönség, de október 19-től újra folytatódik a különleges összművészeti program, amely változatlan tartalommal és színészi gárdával várja az érdeklődőket.