Plusz

Legyen a (nép)zene mindenkié!

2011.06.09. 15:10
Ajánlom
A Zenés kézfogás a világ népeivel című konferencián mutatták be június 6-án a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár legújabb projektjét, az internetes népzenetárat.

A konferenciát Nagy Anna, a Központi Szabó Ervin Könyvtár igazgatónője nyitotta meg, röviden bemutatva a népzenetár keletkezésének hátterét. Elmondta, hogy 2009-ben a FSZEK az Európai Uniótól nyert támogatást oktatást, ismeretterjesztést szolgáló informatikai fejlesztésekre, köztük a népzenetár létrehozására is. Az internetes felület kezelésének elsajátítására és egyáltalán a népzene minél szélesebb körben való terjesztésére pedig módszertani foglalkozássorozatot indítottak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Ízelítőképpen az Aqiuncum Általános Iskola 3.a osztályának Góbi Rita, Parti Péter táncművészek és Gerzson János népzenész tartottak bemutató foglalkozást Zenés vándorút címmel. A foglalkozás kerettörténete a honfoglalás. A képzeletbeli vándorlás során a gyerekek találkozhatnak a különböző népzenékkel, népi hangszerekkel (akár ki is próbálhatják azokat), de megismerkedhetnek az ősi magyar mondavilág történeteivel is, mindezt játékos, beavató színházi formában. Parti Péter elmondása szerint ezzel a módszerrel a szokásos 45 perc helyett, akár másfél órára is le lehet kötni a figyelmüket. Tény, hogy a gyerekek szemmel láthatóan nagyon élvezték ezt a fajta „élménypedagógia" jellegű tanulási formát. Létezik foglalkozássorozat a középiskolás korosztály számára is, a számukra kitalált kerettörténetben egy magyar és egy külföldi fiatal egy internetes közösségi oldalon megismerkedve a népzenetáron keresztül mutatja be egymásnak saját népi kultúráját, népzenéjét.

A bemutató foglalkozást követően Kobzos Kiss Tamás, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója beszélt a népzene oktatásának eredményeiről, problémáiról. Mint elmondta, a népzene hagyományos oktatása mára már erőteljesen megszűnőben van, a népdalok már legtöbbször nem szájhagyomány útján terjednek, sokkal inkább a zenei közoktatás feladatává vált a népzenei hagyomány átadása. Méltatta egy olyan segédeszköz megszületését, amely interneten elérhető zenei könyvtárként működik, hiszen ő maga is a debreceni zenei könyvtárban találkozott Pálóczi Horváth Ádám írásaival, illetve az UNESCO népzenei gyűjtésével és lett ezen élmények hatására népzenész. A kezdeményezést azért is támogatja, mert a népzene oktatása terén Magyarország hatalmas elmaradásban van. Dobszay László egy 1995-ben elhangzott beszédét idézte, mely szerint a népzeneoktatás Magyarországon akkor 1934-es szinten állt, Kobzos Kiss Tamás úgy vélte, azóta sem sokat haladt előre. Nem győzte hangsúlyozni, hogy legfontosabb a hangzóélmény átadása a fiataloknak, mert a népzene nem tanulható kottából, élő környezetben (pl. táncházban) kell megismerni, tanulni azt.

Bodnár Gábor, az ELTE-BTK Zenei Tanszékének tanszékvezetője is sok szempontból hasznosnak tartotta a népzenetárat, ugyanis nagy problémát jelent a zenei felsőoktatásban, hogy a hallgatók korábban nem kerülnek elég közel a népzenéhez, hangszeres népzenét szinte sehol nem tanulnak, más népek népzenéjét pedig egyáltalán nem ismerik. Az egyetemi képzés során is kevés idő marad a népzene oktatására, annak ellenére, hogy mind a magánének-tanulásban, mind a kóruséneklésben, mind pedig a zeneelmélet- és szolfézsoktatásban fontos szerepet játszhatna a magyar és más népzenék megismerése, nem csak autentikus, hanem népzenei feldolgozások formájában is. A tudományos élet sem hagyja figyelmen kívül a népzenét, az ELTE-BTK több volt hallgatója is kutatta még igen távoli (afrikai, ausztrál) népek zenéjét is.

Végezetül Bándoli Katalin, a FSZEK Zenei Gyűjteményének csoportvezetője röviden bemutatta a népzenetár használatát. Az oldalon régiók és etnikumok szerint csoportosított szócikkek között is keresgélhetünk (60 különböző népcsoport, a világ minden részéről), de akár térkép és kereszthivatkozások alapján is barangolhatunk a népek zenéi közt. A kutatást könnyíti, hogy a sokak által ismert MédiaWiki felület könnyen kezelhető és bárki által szerkeszthető is, így a népzenetár szerkesztői szívesen várnak mindenféle önkéntes segítséget, véleményt a gyűjteménnyel kapcsolatban. Az alkotók természetesen szem előtt tartották az interaktivitást is, ezért egy e-learning felület létrehozását is tervezik, amely nagy segítséget nyújthat majd az oktatásban is. A hangzóanyagok gyarapítása során pedig a fiatalok megszólításának érdekében nem csak autentikus népzene, hanem sok könnyebben fogyasztható világzene is felkerül majd az oldalra. A portál már most is mindenki számára ingyenesen elérhető a http://nepzenetar.fszek.hu/ oldalon, és bár még nem minden anyag került feltöltésre, július 1-jétől teljes mértékben használhatóvá válik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!