Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

2020.05.26. 14:40
Ajánlom
Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.

1515. július 21-én született Firenzében, apja alkímiával is foglalkozó jegyző volt, nemesi származású anyját ötévesen vesztette el. Nevelőanyja nagy szeretettel gondozta, nevelte, a kis "Pippo buono" mindenki kedvence volt, mert közvetlenség, vidámság és lelkesedés jellemezte. Első tanárai szülővárosának domonkosai voltak, később azt vallotta: ami jó van benne, azt nekik köszönheti. Apja 1531-ben gazdag nagybátyjához küldte a Monte Cassinó-i kolostor lábánál fekvő San Germanóba, hogy ott kereskedőnek tanuljon.

Bár a rábízott feladatokat szorgalmasan teljesítette, szabadidejét a bencések között töltötte, ott kedvelte meg a Krisztust követő teljes szegénységet, s ettől kezdve nem érdekelték a világi javak.

1534 körül Rómában vállalt nevelői állást egy gazdag nemes fiai mellett, közben hittudományt és bölcseletet tanult a Sapienza egyetemen. Szigorúan és szerényen élt, gyakran töltötte az éjszakát templomban imádkozva, olykor látomásokban is részesült. Huszonöt éves korában abbahagyta tanulmányait, a Szentíráson és Szent Tamás Summáján kívül eladta könyveit és a pénzt a szegényeknek adta. Ettől fogva napjait az utcán töltötte, a szegényeket és betegeket, az utcagyerekeket, koldusokat, prostituáltakat gyámolította, akivel csak tehette, beszédbe elegyedett, így érdemelte ki a "Róma második apostola" nevet. Éjjeli virrasztásai közben vallásos költeményeket írt, de csak egyetlen szonettje maradt ránk.

FilippoRomoloNeri-2-132531.jpg

Néri Szent Fülöp

Bár nem készült papnak, 1544-ben kapcsolatba került a jezsuita rendet megalapító Loyolai Szent Ignáccal, aki rendkívüli hatást gyakorolt rá. 1548-ban létrehozta a Szentháromságról elnevezett laikus közösséget, amelynek elsődleges célja a Rómába özönlő szegény zarándokok és a kórházakból elbocsátott nincstelenek gondozása volt. 1551-ben, 36 évesen belépett a papi rendbe, felszentelése után fontolgatta, hogy Indiába menjen misszionáriusnak, de barátai meggyőzték, hogy Rómában van rá szükség.

Fülöp zenével kísért egész napos vidám zarándoklatokat szervezett, amelyek során Róma hét templomát keresték fel, tömegek jártak hozzá gyónni, miséi közben gyakran esett órákon át tartó révületbe.

Társaival 1556-ban kezdett esti összejöveteleket szervezni a San Girolamo della Carita templom melletti imateremmé (oratóriummá) átalakított raktárépületben, ezeken imádkoztak, énekeltek, a Szentírásból és egyházatyák műveiből olvastak fel, vallással kapcsolatos kérdéseket vitattak meg. Fülöp egyik követője a vokális zene egyik legnagyobb mestere, Giovanni Palestrina volt, aki muzsikát komponált számukra, ezekből fejlődött ki az oratórium műfaja. Oratóriumnak nevezték magukat az összejöveteleket is, Fülöp a rendszeres résztvevőket karitatív feladatokkal látta el.

Fülöp oratóriuma Róma vallási életének központjává vált. Rendkívüli személyisége és lelkülete, a lelkipásztorkodás korábban nem tapasztalt stílusa és a jámborság új arca olyan hatást gyakorolt az emberekre, hogy aki egyszer átlépte küszöbét, az újra és újra visszatért. Vonzereje a belőle áradó öröm volt, amit arra használt, hogy a megtérés útjára vezesse az embereket:

Könnyebb a vidám embereket vezetni a lélek útján, mint a szomorúakat

– állította.

FilippoRomoloNeri-132531.jpg

Néri Szent Fülöp

Az egyre népesebb közösség számára idővel új otthont építettek, 1574-től az összejöveteleket a Róma központjában fekvő Santa Maria in Vanicella templomban tartották. Nem sokkal később Fülöp formálisan is megszervezte közösségét, az Oratoriánusok Kongregációjának működését XIII. Gergely pápa, Fülöp barátja és pártfogója 1575. július 15-én kelt bullájában engedélyezte. A kongregáció fogadalmak nélkül együtt élő világi papokból és laikusokból állt, akik az emberek között élve szolgálták főként a betegeket, szenvedőket. Az élete végéig a rend elöljárójának megválasztott Fülöp sokáig régi templomukban maradt és csak a pápa utasítására költözött át. Ahhoz is ragaszkodott, hogy az újonnan létrejövő rendházak teljesen önállók legyenek, ezek csak egy évszázada tömörültek laza szövetségbe.

Betegsége miatt 1593-ban elérte, hogy megválhasson elöljárói hivatalától, de élete utolsó napjáig gyóntatott.

A 80 éves Fülöp 1595. május 25-én reggel még bemutatta a szentmisét, majd másnap hajnalban meghalt. Szentté avatási eljárása már halála után két hónappal megkezdődött, 1622-ben Loyolai Ignáccal, Xavéri Ferenccel és Avilai Terézzel együtt avatták szentté. Ünnepét 1625-ben vették föl a római kalendáriumba május 26-ra, halála napjára.

Néri Fülöpöt humora és vidám egyénisége rendkívül népszerűvé tették, de hevesen tiltakozott az ellen, hogy szentként tiszteljék. Ennek megakadályozása, s önmaga megalázása érdekében igyekezett komolytalanul viselkedni, nem egyszer bolondozott, megjátszotta a csodabogarat. Számos anekdota maradt fenn róla, Goethe a "humoros szentnek" titulálta.

Kedves alakját sok emberhez hozta közelebb a hazánkban is nagy sikerrel vetített Legyetek jók, ha tudtok című 1983-as olasz életrajzi film, amelynek színházi adaptációját Székesfehérváron mutatták be. Budapesten katolikus általános iskola viseli nevét, illetve a Flórián téren lévő szoborcsoport őrzi alakját, mint a földrengések ellen oltalmazó védőszentét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs Pilinszky-estje és Budapest Bár koncert is lesz a Balaton-parton

Idén is közel hozza a Balaton-parton nyaraló közönséghez a kultúrát a Kultkikötő.
Plusz hír

Élménydús esték a Városmajorban

A rövidített évad ellenére minden eddiginél tartalmasabb nyári színházi évadra készül a Városmajori Szabadtéri Színpad: tíz hét alatt közel ötven színházi előadás és program közül válogathat a közönség.
Plusz interjú

A világ színpadait ostromolja Babé Sila

Babé Silának, azaz Stahl Barbarának sikerült az, amire sokan vágynak itthon: az énekes-dalszerző nevét egyre többen ismerik külföldön is. New York, London, Berlin és Budapest között ingázik évek óta. Nemrég leigazolta a Milky Chance német menedzsmentje, legutóbbi dala, a Hole már átlépte a kétszázezres lejátszást a Spotify-on.
Plusz ajánló

Maradj itthon! És menj a Benczúr Kertbe!

Csak egy betűnyi különbség, mégis kedvesebb, mint a „maradj otthon” felszólítás. Az európai országokban bíztatják a polgárokat, idén saját hazájuk kincseit fedezzék fel távoli utazások helyett. Budapesten, a magyar fővárosban számtalan érték várja az érdeklődőt: a Benczúr Kert például.
Plusz ajánló

Balkáni világzene, bestsellerek magyar fordításban és kortárs előadóművészet: magyar kulturális projekteket is támogat az Európai Unió

Hét év, közel 5,5 millió euró támogatás száznál is több magyar kulturális szervezetnek: ez a Kreatív Európa program Kultúra alprogramja számokban.