Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

2020.05.26. 14:40
Ajánlom
Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.

1515. július 21-én született Firenzében, apja alkímiával is foglalkozó jegyző volt, nemesi származású anyját ötévesen vesztette el. Nevelőanyja nagy szeretettel gondozta, nevelte, a kis "Pippo buono" mindenki kedvence volt, mert közvetlenség, vidámság és lelkesedés jellemezte. Első tanárai szülővárosának domonkosai voltak, később azt vallotta: ami jó van benne, azt nekik köszönheti. Apja 1531-ben gazdag nagybátyjához küldte a Monte Cassinó-i kolostor lábánál fekvő San Germanóba, hogy ott kereskedőnek tanuljon.

Bár a rábízott feladatokat szorgalmasan teljesítette, szabadidejét a bencések között töltötte, ott kedvelte meg a Krisztust követő teljes szegénységet, s ettől kezdve nem érdekelték a világi javak.

1534 körül Rómában vállalt nevelői állást egy gazdag nemes fiai mellett, közben hittudományt és bölcseletet tanult a Sapienza egyetemen. Szigorúan és szerényen élt, gyakran töltötte az éjszakát templomban imádkozva, olykor látomásokban is részesült. Huszonöt éves korában abbahagyta tanulmányait, a Szentíráson és Szent Tamás Summáján kívül eladta könyveit és a pénzt a szegényeknek adta. Ettől fogva napjait az utcán töltötte, a szegényeket és betegeket, az utcagyerekeket, koldusokat, prostituáltakat gyámolította, akivel csak tehette, beszédbe elegyedett, így érdemelte ki a "Róma második apostola" nevet. Éjjeli virrasztásai közben vallásos költeményeket írt, de csak egyetlen szonettje maradt ránk.

FilippoRomoloNeri-2-132531.jpg

Néri Szent Fülöp

Bár nem készült papnak, 1544-ben kapcsolatba került a jezsuita rendet megalapító Loyolai Szent Ignáccal, aki rendkívüli hatást gyakorolt rá. 1548-ban létrehozta a Szentháromságról elnevezett laikus közösséget, amelynek elsődleges célja a Rómába özönlő szegény zarándokok és a kórházakból elbocsátott nincstelenek gondozása volt. 1551-ben, 36 évesen belépett a papi rendbe, felszentelése után fontolgatta, hogy Indiába menjen misszionáriusnak, de barátai meggyőzték, hogy Rómában van rá szükség.

Fülöp zenével kísért egész napos vidám zarándoklatokat szervezett, amelyek során Róma hét templomát keresték fel, tömegek jártak hozzá gyónni, miséi közben gyakran esett órákon át tartó révületbe.

Társaival 1556-ban kezdett esti összejöveteleket szervezni a San Girolamo della Carita templom melletti imateremmé (oratóriummá) átalakított raktárépületben, ezeken imádkoztak, énekeltek, a Szentírásból és egyházatyák műveiből olvastak fel, vallással kapcsolatos kérdéseket vitattak meg. Fülöp egyik követője a vokális zene egyik legnagyobb mestere, Giovanni Palestrina volt, aki muzsikát komponált számukra, ezekből fejlődött ki az oratórium műfaja. Oratóriumnak nevezték magukat az összejöveteleket is, Fülöp a rendszeres résztvevőket karitatív feladatokkal látta el.

Fülöp oratóriuma Róma vallási életének központjává vált. Rendkívüli személyisége és lelkülete, a lelkipásztorkodás korábban nem tapasztalt stílusa és a jámborság új arca olyan hatást gyakorolt az emberekre, hogy aki egyszer átlépte küszöbét, az újra és újra visszatért. Vonzereje a belőle áradó öröm volt, amit arra használt, hogy a megtérés útjára vezesse az embereket:

Könnyebb a vidám embereket vezetni a lélek útján, mint a szomorúakat

– állította.

FilippoRomoloNeri-132531.jpg

Néri Szent Fülöp

Az egyre népesebb közösség számára idővel új otthont építettek, 1574-től az összejöveteleket a Róma központjában fekvő Santa Maria in Vanicella templomban tartották. Nem sokkal később Fülöp formálisan is megszervezte közösségét, az Oratoriánusok Kongregációjának működését XIII. Gergely pápa, Fülöp barátja és pártfogója 1575. július 15-én kelt bullájában engedélyezte. A kongregáció fogadalmak nélkül együtt élő világi papokból és laikusokból állt, akik az emberek között élve szolgálták főként a betegeket, szenvedőket. Az élete végéig a rend elöljárójának megválasztott Fülöp sokáig régi templomukban maradt és csak a pápa utasítására költözött át. Ahhoz is ragaszkodott, hogy az újonnan létrejövő rendházak teljesen önállók legyenek, ezek csak egy évszázada tömörültek laza szövetségbe.

Betegsége miatt 1593-ban elérte, hogy megválhasson elöljárói hivatalától, de élete utolsó napjáig gyóntatott.

A 80 éves Fülöp 1595. május 25-én reggel még bemutatta a szentmisét, majd másnap hajnalban meghalt. Szentté avatási eljárása már halála után két hónappal megkezdődött, 1622-ben Loyolai Ignáccal, Xavéri Ferenccel és Avilai Terézzel együtt avatták szentté. Ünnepét 1625-ben vették föl a római kalendáriumba május 26-ra, halála napjára.

Néri Fülöpöt humora és vidám egyénisége rendkívül népszerűvé tették, de hevesen tiltakozott az ellen, hogy szentként tiszteljék. Ennek megakadályozása, s önmaga megalázása érdekében igyekezett komolytalanul viselkedni, nem egyszer bolondozott, megjátszotta a csodabogarat. Számos anekdota maradt fenn róla, Goethe a "humoros szentnek" titulálta.

Kedves alakját sok emberhez hozta közelebb a hazánkban is nagy sikerrel vetített Legyetek jók, ha tudtok című 1983-as olasz életrajzi film, amelynek színházi adaptációját Székesfehérváron mutatták be. Budapesten katolikus általános iskola viseli nevét, illetve a Flórián téren lévő szoborcsoport őrzi alakját, mint a földrengések ellen oltalmazó védőszentét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Plusz videó

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Plusz fidelio magazin

Legyen a kultúra most is a hétköznapok része! – Megjelent a Fidelio decemberi száma

Az utolsó pillanatban hívtuk vissza a decemberi lapszámot, de – ha egy hét csúszással is – megjelent a Fidelio Magazin, amelynek hasábjain online közvetítéseket, lemezeket, könyveket ajánlunk és érdekes írásainkat osztjuk meg Olvasóinkkal.
Plusz hír

Hiába van rendezvénytilalom, az előadóművészeknek most is fizetniük kell a KATA-t

A Music Hungary Szövetség a pénzügyminiszterhez fordult, kérve, hogy a rendezvénytilalom idején a KATA-s előadóművészek is mentesüljenek a tételes adófizetési kötelezettség alól.
Plusz ajánló

Advent Szentendrén – online programokkal is készülnek idén

A Szentendrei Kulturális Központ idén rendhagyó módon szervezi meg az Advent Szentendrén programsorozatot 2020. november 28. és 2021. január 10. között.