Plusz

Lelki sebtapasz pandémia idejére – kulturális immunerősítő a Fidelio ajánlásával

2021.05.31. 17:05
Ajánlom
A koronavírus-járvány még mindig tart, de a kulturális újranyitásban végre megcsillant némi fény az alagút végén. Ennek örömére elismert művészeket kértünk fel, hogy ajánljanak a Fidelio olvasóinak egy olyan művészeti alkotást, amely gyógyírt jelenthet a pandémiában megfáradt léleknek, és mindenkor erőt adhat.

Alfoldi_Robert_Passio_XXI-103929.jpg

Alföldi Róbert (Fotó/Forrás: Wikimedia Commons)

Alföldi Róbert (színművész, rendező)

Gát János: Csillapíthatatlanul szomjazzák a végtelent

„A nemrég elhunyt, nemzetközileg is elismert festőművész, Reigl Judit beszélget Gát Jánossal a múltról, a festészetről, az életről és egészen megrázó nyugalommal az elmúlásról. Ajánlom mindenkinek, egy igazán nagyszerű ember és különleges művész belső világát ismerhetjük meg.”

foto_HORGAS_ESZTER-161743.jpg

Horgas Eszter

Horgas Eszter (fuvolaművész)

Zorán: Gyémánt és arany

„Kamaszkoromban sokat hallgattam Zorán Gyémánt és arany című számát. Akkor – ahogy most is – bátorságra, hitre és sok erőre volt szükségem, hogy megvalósítsam az álmaimat, hogy el merjek indulni az utamon. Erről szól a dal, hogy indulj el, hidd el, érdemes! Most újra mantráznunk kell ezeket a szavakat. Aztán jöhet Bach, Piazzolla, Chagall és a többiek!”

foto_derzsi_elekes_andor_WAHORN-162236.jpg

Wahorn András (Fotó/Forrás: Derzsi Elekes Andor)

Wahorn András (festőművész)

Praktikus jótanács

„Itt vidéken, kint a mezőn nem látszik a pandémiából semmi. Inkább még nyugodtabb, mint bármikor máskor. Nagyszerű lehetőséget adott a járvány, hogy jobban megfigyeljük saját mikrovilágunkat. Ami van, az van. Használd ki, ami jó belőle.”

foto_molnar_miklos_NAGY_KALOZY_ESZTER-162632.jpg

Nagy-Kálózy Eszter (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Nagy-Kálózy Eszter (színművész)

Tompa Andrea: Omerta

„Négy ember története, aki valamilyen formában kapcsolódik egymáshoz. Négy monológ, négy sors. Olyan erővel bilincselt magához, hogy mindig rohantam haza, hogy folytathassam. És miközben olvastam a könyvet, éltem a szereplőkkel a történetet, folyamatosan rácsodálkoztam a különleges nyelvezetre, amelyet Tompa Andrea használt. Nagyon szeretem, ahogyan mesél. Nagyon szeretem, amikor egy könyvbe bele lehet bújni, magával ragad a világa. Ez a teljes kikapcsolódás számomra, miközben tapasztalok, tanulok, gazdagodom. Olyankor csak az a nehéz, hogy véget ér.”

foto_latos_mark_DEAK_KRISTOF-162613.jpg

Deák Kristóf (Fotó/Forrás: Latos Márk)

Deák Kristóf (filmrendező)

Fiona Apple: Fetch the Bolt Cutters

„Fiona Apple új (tavalyi) albumát, a Fetch the Bolt Cutterst ajánlom, amit én csak idén év elején fedeztem fel. Elképesztően eredeti és átütő erejű album lett, igazi dicsőséges visszatérés egy régi kedvenc dalszerző-előadómtól.”

foto_horvath_peter_gyula_KOKAS_KATALIN-162712.jpg

Kokas Katalin (Fotó/Forrás: Horváth Péter Gyula)

Kokas Katalin (hegedű- és brácsaművész)

Bartók Béla hat vonósnégyese

„December óta próbáljuk az újjáalakult Kelemen Kvartett-tel Bartók Béla hat vonósnégyesét, ami egyszerre óriási kihívás, ugyanakkor felemelő érzés is. Tapasztalatom szerint még a nem zenész hallgatókra is megrázóan hat, hiszen rólunk szól, az emberről, a fájdalmainkról, örömeinkről. Elrepít, átmossa az ember lelkét.”

foto_zoltan_tamas_SPIRO_GYORGY-162314.png

Spiró György (Fotó/Forrás: Zoltán Tamás)

Spiró György (író)

Kardos G. György: Ez is én vagyok

„Ha valaki szórakozni szeretne, mondok egy nevet: Kardos G. György. A kötet címe: Ez is én vagyok. Nem nagyon ismert, pedig szenzációs humoreszkek vannak benne! Az ember nagyon áhítozik az igazi humorra, és olyan ritkán kapja meg! Járvány alatt rengeteget zoomoltunk a barátokkal, és hónapokon át olvastam föl nekik a kötetből. Vinnyogtak a nevetéstől. Óriási írások vannak benne!”

foto_Papp_Endre_Gera_Marina-162544.jpg

Gera Marina (Fotó/Forrás: Papp Endre)

Gera Marina (színművész)

A Fleabag című tévésorozat

„A Fleabag című tragikomikus sorozatban egy Londonban élő, 30-as, egyedülálló nő hétköznapjait követhetjük nyomon. Bővelkedik abszurd helyzetekben. Egyszerre sírunk és nevetünk a főhőssel. Phoebe Waller-Bridge – ugyanabban az évben kapott Emmy-díjat, mint én – nemcsak a főszereplője a sorozatnak, hanem írója is. Lenyűgözőnek tartom, amikor ennyi személyes mondanivalója van egy színésznőnek!”

foto_Barcsik_Geza_Borbely_Mihaly-163936.jpg

Borbély Mihály (Fotó/Forrás: Barcsik Géza)

Borbély Mihály (fúvósművész)

Weöres Sándor: Kereszt-árnykép

„Remélem, mások számára is szellemi-lelki segítséget, elmélyülésre alkalmas gondolatokat és vigaszt is jelent ezekben (azokban? – nem tudom, hogy elmúltak-e már...) a nehéz időkben Weöres Sándor Kereszt-árnykép című képverse. Számomra az egyik leginkább felemelő, inspiráló alkotás, igazi üzenetet közvetít, mely a mindennapok hangoskodásai, vallási és politikai zsivaja közepette csendesen szólít meg, s mutat az Igazságra.”

Weöres Sándor: Kereszt-árnykép

A keresztnek felső
ága égre mutat,
nagy örömhírt tudat:
«itt van a te utad»
a kereszt két karja a légbe szétszalad,
rajta sovány kezek tört vért virágzanak:
«vigyázz: őr a lélek, de a test megszakad,
kétfelé visz ösvény s te szabad vagy, szabad»
a keresztnek alsó
ága földre mutat:
«vesződj: itt áss kutat,
lásd benne arcodat.»

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.
Plusz ajánló

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.
Plusz hír

31. alkalommal várja a közönséget a Művészetek Völgye

Július 22. és 31. között több mint 2000 programmal csalogat a Balaton-felvidékre a Művészetek Völgye. Nagyszínpados koncertek, mesés panoráma, színház, újcirkusz, kortárs irodalom, izgalmas produkciók, beszélgetések, workshopok, kiállítások várnak idén is mindenkit.
Plusz hír

Május 10-én indul a Magyar Zene Háza szabadtéri szezonja

Feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada. Az ingyenes programok során DJ-szettek, kezdőket is váró táncházak, filmvetítések, valamint családi programok fogadják a látogatókat.
Plusz ajánló

Magyar kortárs művészeti fesztivált tartanak New Yorkban

A május 23. és 29. között megrendezett II. Hungary L!ve Festivalon a legnevesebb hazai független társulatok képviseltetik magukat.