Plusz

Lelki sebtapasz pandémia idejére – kulturális immunerősítő a Fidelio ajánlásával

2021.05.31. 17:05
Ajánlom
A koronavírus-járvány még mindig tart, de a kulturális újranyitásban végre megcsillant némi fény az alagút végén. Ennek örömére elismert művészeket kértünk fel, hogy ajánljanak a Fidelio olvasóinak egy olyan művészeti alkotást, amely gyógyírt jelenthet a pandémiában megfáradt léleknek, és mindenkor erőt adhat.

Alfoldi_Robert_Passio_XXI-103929.jpg

Alföldi Róbert (Fotó/Forrás: Wikimedia Commons)

Alföldi Róbert (színművész, rendező)

Gát János: Csillapíthatatlanul szomjazzák a végtelent

„A nemrég elhunyt, nemzetközileg is elismert festőművész, Reigl Judit beszélget Gát Jánossal a múltról, a festészetről, az életről és egészen megrázó nyugalommal az elmúlásról. Ajánlom mindenkinek, egy igazán nagyszerű ember és különleges művész belső világát ismerhetjük meg.”

foto_HORGAS_ESZTER-161743.jpg

Horgas Eszter

Horgas Eszter (fuvolaművész)

Zorán: Gyémánt és arany

„Kamaszkoromban sokat hallgattam Zorán Gyémánt és arany című számát. Akkor – ahogy most is – bátorságra, hitre és sok erőre volt szükségem, hogy megvalósítsam az álmaimat, hogy el merjek indulni az utamon. Erről szól a dal, hogy indulj el, hidd el, érdemes! Most újra mantráznunk kell ezeket a szavakat. Aztán jöhet Bach, Piazzolla, Chagall és a többiek!”

foto_derzsi_elekes_andor_WAHORN-162236.jpg

Wahorn András (Fotó/Forrás: Derzsi Elekes Andor)

Wahorn András (festőművész)

Praktikus jótanács

„Itt vidéken, kint a mezőn nem látszik a pandémiából semmi. Inkább még nyugodtabb, mint bármikor máskor. Nagyszerű lehetőséget adott a járvány, hogy jobban megfigyeljük saját mikrovilágunkat. Ami van, az van. Használd ki, ami jó belőle.”

foto_molnar_miklos_NAGY_KALOZY_ESZTER-162632.jpg

Nagy-Kálózy Eszter (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Nagy-Kálózy Eszter (színművész)

Tompa Andrea: Omerta

„Négy ember története, aki valamilyen formában kapcsolódik egymáshoz. Négy monológ, négy sors. Olyan erővel bilincselt magához, hogy mindig rohantam haza, hogy folytathassam. És miközben olvastam a könyvet, éltem a szereplőkkel a történetet, folyamatosan rácsodálkoztam a különleges nyelvezetre, amelyet Tompa Andrea használt. Nagyon szeretem, ahogyan mesél. Nagyon szeretem, amikor egy könyvbe bele lehet bújni, magával ragad a világa. Ez a teljes kikapcsolódás számomra, miközben tapasztalok, tanulok, gazdagodom. Olyankor csak az a nehéz, hogy véget ér.”

foto_latos_mark_DEAK_KRISTOF-162613.jpg

Deák Kristóf (Fotó/Forrás: Latos Márk)

Deák Kristóf (filmrendező)

Fiona Apple: Fetch the Bolt Cutters

„Fiona Apple új (tavalyi) albumát, a Fetch the Bolt Cutterst ajánlom, amit én csak idén év elején fedeztem fel. Elképesztően eredeti és átütő erejű album lett, igazi dicsőséges visszatérés egy régi kedvenc dalszerző-előadómtól.”

foto_horvath_peter_gyula_KOKAS_KATALIN-162712.jpg

Kokas Katalin (Fotó/Forrás: Horváth Péter Gyula)

Kokas Katalin (hegedű- és brácsaművész)

Bartók Béla hat vonósnégyese

„December óta próbáljuk az újjáalakult Kelemen Kvartett-tel Bartók Béla hat vonósnégyesét, ami egyszerre óriási kihívás, ugyanakkor felemelő érzés is. Tapasztalatom szerint még a nem zenész hallgatókra is megrázóan hat, hiszen rólunk szól, az emberről, a fájdalmainkról, örömeinkről. Elrepít, átmossa az ember lelkét.”

foto_zoltan_tamas_SPIRO_GYORGY-162314.png

Spiró György (Fotó/Forrás: Zoltán Tamás)

Spiró György (író)

Kardos G. György: Ez is én vagyok

„Ha valaki szórakozni szeretne, mondok egy nevet: Kardos G. György. A kötet címe: Ez is én vagyok. Nem nagyon ismert, pedig szenzációs humoreszkek vannak benne! Az ember nagyon áhítozik az igazi humorra, és olyan ritkán kapja meg! Járvány alatt rengeteget zoomoltunk a barátokkal, és hónapokon át olvastam föl nekik a kötetből. Vinnyogtak a nevetéstől. Óriási írások vannak benne!”

foto_Papp_Endre_Gera_Marina-162544.jpg

Gera Marina (Fotó/Forrás: Papp Endre)

Gera Marina (színművész)

A Fleabag című tévésorozat

„A Fleabag című tragikomikus sorozatban egy Londonban élő, 30-as, egyedülálló nő hétköznapjait követhetjük nyomon. Bővelkedik abszurd helyzetekben. Egyszerre sírunk és nevetünk a főhőssel. Phoebe Waller-Bridge – ugyanabban az évben kapott Emmy-díjat, mint én – nemcsak a főszereplője a sorozatnak, hanem írója is. Lenyűgözőnek tartom, amikor ennyi személyes mondanivalója van egy színésznőnek!”

foto_Barcsik_Geza_Borbely_Mihaly-163936.jpg

Borbély Mihály (Fotó/Forrás: Barcsik Géza)

Borbély Mihály (fúvósművész)

Weöres Sándor: Kereszt-árnykép

„Remélem, mások számára is szellemi-lelki segítséget, elmélyülésre alkalmas gondolatokat és vigaszt is jelent ezekben (azokban? – nem tudom, hogy elmúltak-e már...) a nehéz időkben Weöres Sándor Kereszt-árnykép című képverse. Számomra az egyik leginkább felemelő, inspiráló alkotás, igazi üzenetet közvetít, mely a mindennapok hangoskodásai, vallási és politikai zsivaja közepette csendesen szólít meg, s mutat az Igazságra.”

Weöres Sándor: Kereszt-árnykép

A keresztnek felső
ága égre mutat,
nagy örömhírt tudat:
«itt van a te utad»
a kereszt két karja a légbe szétszalad,
rajta sovány kezek tört vért virágzanak:
«vigyázz: őr a lélek, de a test megszakad,
kétfelé visz ösvény s te szabad vagy, szabad»
a keresztnek alsó
ága földre mutat:
«vesződj: itt áss kutat,
lásd benne arcodat.»

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Plusz ajánló

Hommage a Széchényi Ferenc - Összművészeti fesztivál a Nemzeti Múzeumban

Összművészeti fesztivállal tiszteleg alapítója, Széchényi Ferenc előtt a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol koncert, tárlatvezetések és egyéb programok várják az érdeklődőket június 18-19-én.
Plusz ajánló

Igazi kulturális koktélt kínál a „kultúrára szomjazóknak” a Várkert Bazár

Frissítő és tartalmas kikapcsolódást ígér az idei nyári szezonban a Várkert Bazár, amely ezúttal is műfaji sokszínűségre törekedett a programok kialakításánál. A Múzeumok Éjszakája mellett a szervezők irodalmi barangolásokkal, koncertekkel, kortárs táncelőadásokkal , kertmozival, sőt szabadtéri jógával is készülnek.
Plusz ajánló

Családi kikapcsolódás a szabad ég alatt

Jenő az élet apró örömeinek ünnepére invitál. Szeláví! néven új kisfesztivál indul Pilisborosjenő határában június 18-20. között a slow turizmus, az ökotudatosság és az összművészetiség jegyében.
Plusz hír

Berkesi Gábor, Grecsó Krisztián és Kalmár Magda a XIII. kerület új díszpolgárai

Június elsején ünnepli születésnapját a XIII. kerület, miután ezen a napon vált 1938-ban önálló közigazgatási egységgé. Minden évben a születésnap egyik ünnepi eseménye a díszpolgárrá avatás, melyet idén az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban rendeztek meg. Dr. Tóth József polgármester díszpolgári címet adományozott Berkesi Gábornak, Grecsó Krisztiánnak és Kalmár Magdának. Mind a hárman kötődnek a XIII. kerülethez és munkásságukkal hozzájárultak a kerület fejlődéséhez, valamint erősítették annak hírnevét.