Plusz

Lelki sebtapasz pandémia idejére – kulturális immunerősítő a Fidelio ajánlásával

2021.05.31. 17:05
Ajánlom
A koronavírus-járvány még mindig tart, de a kulturális újranyitásban végre megcsillant némi fény az alagút végén. Ennek örömére elismert művészeket kértünk fel, hogy ajánljanak a Fidelio olvasóinak egy olyan művészeti alkotást, amely gyógyírt jelenthet a pandémiában megfáradt léleknek, és mindenkor erőt adhat.

Alfoldi_Robert_Passio_XXI-103929.jpg

Alföldi Róbert (Fotó/Forrás: Wikimedia Commons)

Alföldi Róbert (színművész, rendező)

Gát János: Csillapíthatatlanul szomjazzák a végtelent

„A nemrég elhunyt, nemzetközileg is elismert festőművész, Reigl Judit beszélget Gát Jánossal a múltról, a festészetről, az életről és egészen megrázó nyugalommal az elmúlásról. Ajánlom mindenkinek, egy igazán nagyszerű ember és különleges művész belső világát ismerhetjük meg.”

foto_HORGAS_ESZTER-161743.jpg

Horgas Eszter

Horgas Eszter (fuvolaművész)

Zorán: Gyémánt és arany

„Kamaszkoromban sokat hallgattam Zorán Gyémánt és arany című számát. Akkor – ahogy most is – bátorságra, hitre és sok erőre volt szükségem, hogy megvalósítsam az álmaimat, hogy el merjek indulni az utamon. Erről szól a dal, hogy indulj el, hidd el, érdemes! Most újra mantráznunk kell ezeket a szavakat. Aztán jöhet Bach, Piazzolla, Chagall és a többiek!”

foto_derzsi_elekes_andor_WAHORN-162236.jpg

Wahorn András (Fotó/Forrás: Derzsi Elekes Andor)

Wahorn András (festőművész)

Praktikus jótanács

„Itt vidéken, kint a mezőn nem látszik a pandémiából semmi. Inkább még nyugodtabb, mint bármikor máskor. Nagyszerű lehetőséget adott a járvány, hogy jobban megfigyeljük saját mikrovilágunkat. Ami van, az van. Használd ki, ami jó belőle.”

foto_molnar_miklos_NAGY_KALOZY_ESZTER-162632.jpg

Nagy-Kálózy Eszter (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Nagy-Kálózy Eszter (színművész)

Tompa Andrea: Omerta

„Négy ember története, aki valamilyen formában kapcsolódik egymáshoz. Négy monológ, négy sors. Olyan erővel bilincselt magához, hogy mindig rohantam haza, hogy folytathassam. És miközben olvastam a könyvet, éltem a szereplőkkel a történetet, folyamatosan rácsodálkoztam a különleges nyelvezetre, amelyet Tompa Andrea használt. Nagyon szeretem, ahogyan mesél. Nagyon szeretem, amikor egy könyvbe bele lehet bújni, magával ragad a világa. Ez a teljes kikapcsolódás számomra, miközben tapasztalok, tanulok, gazdagodom. Olyankor csak az a nehéz, hogy véget ér.”

foto_latos_mark_DEAK_KRISTOF-162613.jpg

Deák Kristóf (Fotó/Forrás: Latos Márk)

Deák Kristóf (filmrendező)

Fiona Apple: Fetch the Bolt Cutters

„Fiona Apple új (tavalyi) albumát, a Fetch the Bolt Cutterst ajánlom, amit én csak idén év elején fedeztem fel. Elképesztően eredeti és átütő erejű album lett, igazi dicsőséges visszatérés egy régi kedvenc dalszerző-előadómtól.”

foto_horvath_peter_gyula_KOKAS_KATALIN-162712.jpg

Kokas Katalin (Fotó/Forrás: Horváth Péter Gyula)

Kokas Katalin (hegedű- és brácsaművész)

Bartók Béla hat vonósnégyese

„December óta próbáljuk az újjáalakult Kelemen Kvartett-tel Bartók Béla hat vonósnégyesét, ami egyszerre óriási kihívás, ugyanakkor felemelő érzés is. Tapasztalatom szerint még a nem zenész hallgatókra is megrázóan hat, hiszen rólunk szól, az emberről, a fájdalmainkról, örömeinkről. Elrepít, átmossa az ember lelkét.”

foto_zoltan_tamas_SPIRO_GYORGY-162314.png

Spiró György (Fotó/Forrás: Zoltán Tamás)

Spiró György (író)

Kardos G. György: Ez is én vagyok

„Ha valaki szórakozni szeretne, mondok egy nevet: Kardos G. György. A kötet címe: Ez is én vagyok. Nem nagyon ismert, pedig szenzációs humoreszkek vannak benne! Az ember nagyon áhítozik az igazi humorra, és olyan ritkán kapja meg! Járvány alatt rengeteget zoomoltunk a barátokkal, és hónapokon át olvastam föl nekik a kötetből. Vinnyogtak a nevetéstől. Óriási írások vannak benne!”

foto_Papp_Endre_Gera_Marina-162544.jpg

Gera Marina (Fotó/Forrás: Papp Endre)

Gera Marina (színművész)

A Fleabag című tévésorozat

„A Fleabag című tragikomikus sorozatban egy Londonban élő, 30-as, egyedülálló nő hétköznapjait követhetjük nyomon. Bővelkedik abszurd helyzetekben. Egyszerre sírunk és nevetünk a főhőssel. Phoebe Waller-Bridge – ugyanabban az évben kapott Emmy-díjat, mint én – nemcsak a főszereplője a sorozatnak, hanem írója is. Lenyűgözőnek tartom, amikor ennyi személyes mondanivalója van egy színésznőnek!”

foto_Barcsik_Geza_Borbely_Mihaly-163936.jpg

Borbély Mihály (Fotó/Forrás: Barcsik Géza)

Borbély Mihály (fúvósművész)

Weöres Sándor: Kereszt-árnykép

„Remélem, mások számára is szellemi-lelki segítséget, elmélyülésre alkalmas gondolatokat és vigaszt is jelent ezekben (azokban? – nem tudom, hogy elmúltak-e már...) a nehéz időkben Weöres Sándor Kereszt-árnykép című képverse. Számomra az egyik leginkább felemelő, inspiráló alkotás, igazi üzenetet közvetít, mely a mindennapok hangoskodásai, vallási és politikai zsivaja közepette csendesen szólít meg, s mutat az Igazságra.”

Weöres Sándor: Kereszt-árnykép

A keresztnek felső
ága égre mutat,
nagy örömhírt tudat:
«itt van a te utad»
a kereszt két karja a légbe szétszalad,
rajta sovány kezek tört vért virágzanak:
«vigyázz: őr a lélek, de a test megszakad,
kétfelé visz ösvény s te szabad vagy, szabad»
a keresztnek alsó
ága földre mutat:
«vesződj: itt áss kutat,
lásd benne arcodat.»

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Plusz hír

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Plusz ajánló

Őszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

Október 11-én a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának estjén neves művészek tolmácsolásában kerülhetünk közelebb nagyszerű írók és költők irodalmi világához.
Plusz ajánló

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.
Plusz hír

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.