Plusz

Lépjen Crossover dimenziókba!

2012.02.08. 10:00
Ajánlom
A Klasszikon együttes 3D show-elemeket felvonultató produkcióra készül február végén az Urániában. Legyen a Fidelio vendége az esten!

A Klasszikon immáron ötödik éve koncertezik Opera Crossover című műsorával, amelyben nemesen ötvözött hangzásra lel a klasszikus és könnyűzene. A magasan képzett, nagy szakmai múlttal és számos elismeréssel rendelkező komoly- és jazz-zenészek által alkotott formáció a klasszikus operai dallamokat a legkülönbözőbb könnyűzenei műfajok stílusjegyeivel ötvözi, úgymint jazz, swing, musical, rock'n'roll, szalonzene vagy akár blues. Az együttes koncertjein, illetve 2011-ben megjelent CD-jükön is az áthangszerelt és jazzimprovizációkkal díszített instrumentális és oratórikus művek mellett főként a zenerajongók által jól ismert és közkedvelt operaslágerek feldolgozásai hallhatók.

A crossover opera a klasszikus opera és egyéb zenei műfajok keresztezéséből létrejött új zenei stílus egyre szélesebb rajongótáborral büszkélkedhet idehaza is, nemtől-kortól függetlenül. A Klasszikon együttes, mely a crossover opera meghonosítója és egyik legjelesebb hazai képviselője is egyben, immáron öt éve interpretál közismert operaáriákat a crossover jegyében. Az együttes tagjainak - Sebők Monika, Zsemlye Sándor, Tiba Sándor, Martos Attila, Nagy László Adriánnal - hitvallása, hogy művészetével közelebb vigye és megszerettesse az operát a fiatalabb generációkkal is. Ennek jegyében 2012. február 22-én egy idehaza újdonságnak számító, 3D show-elemeket felvonultató szuperprodukcióval készül az együttes az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

"A Klasszikon újabb dimenzióba lép február végén, hiszen a ránk jellemző újító zenei hangzásvilág mellett ezúttal a színpadi látvánnyal szó szerint is közelebb visszük hallgatóságunkhoz a klasszikusokat. Bízom benne, hogy a Klasszikon 21. századi olvasatának zenei és képi egysége, vagyis  előadásunk és a 3D látvány kompozíciója felejthetetlen élménnyel ajándékozzák majd meg lelkes közönségünket" - osztotta meg gondolatait Sebők Monika énekesnő, az együttes művészeti vezetője legújabb produkciójukkal kapcsolatosan. Az Uránia Nemzeti Filmszínház kiváló helyszínválasztásnak ígérkezik, hiszen a nagyterem impozáns színpada, illetve a 3D vetítést lehetővé tevő technológia is egyaránt rendelkezésre áll.

A Klasszikon énekesnője koncertjeik alkalmával röviden ismerteti a soron következő áriában megjelenő szituációt, hangulatot, elősegítve ezáltal a hallgatóság azonosulását az adott művel. Az operai szereplők emberi tulajdonságainak bemutatása, az áriák által bemutatott helyzetek leírása már sokszor önmagukban is magyarázatot adnak a 21. századi zenei átiratokra. Sebők Monika az örökérvényű művek 21. századi interpretálásának remek lehetőségét látta meg az óriásvászon virtualizált 3D világában. A klipek között lesz olyan, amelyben a tradicionális színrevitel elemei dominálnak, más jelenetek viszont modern felfogásban elevenednek majd meg. Minden számhoz egyedi értelmezésű klip készül, amelyben az adott ária szereplője, annak lelkivilága vagy a történet szülte reflexiók jelennek meg.

Kérdésünk: Hány klipet láthatnak a Crossover dimenziók - 3D show-elemekkel díszített élőzenei produkcióban?

A kérdésre 2012. február 18-án 12 óráig helyesen válaszolók közül hárman lehetnek partnerükkel a Fidelio vendégei az esten.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz művészet

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Plusz nyár

A júliusi Fidelio már a polcokon van

Az ingyenes programmagazinban a júliusi eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Dragomán György íróval és Szabó Balázs zenésszel. Lapozzon bele online!
Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.