Plusz

Leszbikus vámpírtörténet előzte meg Drakulát

2016.10.23. 07:58
Ajánlom
Ha a vámpírirodalom eredetét kutatjuk, gyakran megállunk Bram Stoker több mint százéves Drakulájánál. Talán kevesen tudják, hogy Joseph Sheridan Le Fanu, akit gyakran az ír Poe-ként is emlegetnek, egy Carmilla című vámpírsztorival beelőzte a nevezetes Drakulát. Carmillát nevezhetjük a modern Európa első vámpírregényének. Az Atlas Obscura cikke.

Az 1871-ben írt regény főhőse egyes szám első személyben meséli el a történetet; Laura, egy fiatal angol nő szerelembe esik egy gyönyörű vámpírlánnyal. Laura egy furcsa véletlenről mesél, melynek során Carmilla, a szép idegen az otthonába kerül. Először megijed tőle, mivel pontosan úgy néz ki, mint a kísértet, akit Laura egy gyerekkori rémálmában látott. De a félelem helyére nem sokára valami egészen más érzés költözik, és kibontakozik a szerelem kettejük között. Eközben a városban pánik tör ki egy különös betegség miatt, amitől a szüzek meghalnak. Laura is megbetegszik, és visszatérő rémálmok gyötrik, amelyben egy óriás macska megtámadja éjszakánként.

Michael Fitzgerald illusztrációja

Michael Fitzgerald illusztrációja

Egy különös véletlennek köszönhetően egy tábornok érkezik Laura apjához látogatóba. A férfi unokahúga is meghalt, amiért a vámpírokat okolja, és épp Millarcára – ahogy ő Carmillát ismeri -, a vámpírlányra vadászik. Amikor a tábornok és Carmilla találkozik Laura otthonában, összecsapnak, majd Carmilla elmenekül. Az eset után Laurát védelmébe veszi pár ember. Közben Laura apja, a tábornok és egy vámpírvadász megtalálja Carmilla eldugott sírját, karót szúrnak a vámpírlány szívébe, lefejezik és elégetik. Laura közben felépül, de továbbra is kísérti őt Carmilla emléke.

A legtöbb tudós egyetért abban, hogy Carmilla története nagyban hatott a Drakulára. A vámpírnő például mindkét történetben hasonlóképpen néznek ki; rózsás arc, nagy szemek, vastag száj és ellenállhatatlan érzékiség. A vámpírvadász ábrázolása is hasonló a két sztoriban, és az elbeszélés módja is egyezéseket mutat a két könyvben; az áldozat egyes szám első személyben meséli el történetét.

De ami a Carmillában a legjobb, az a többi műtől és a műfajtól való különbözőségében rejlik. A legfontosabb jellemzője, ami miatt kitűnik a kor irodalmából és a vámpírnovellák zsáneréből, az az, hogy a középpontban két nő áll, akik között bonyolult kapcsolat bontakozik ki némi leszbikus felhanggal. A novellát a viktoriánus korban írták, e korszakot pedig köztudottan szigorú erkölcsi szabályok, és a szexualitás elnyomása jellemezték. Nem csoda, ha a vámpírnovellák nagy népszerűségnek örvendtek.

1200px-Carmilla

1200px-Carmilla

Az ilyen típusú regényekben az az alapfeltevés, hogy még a legtisztább szív sem tud ellenállni a természetfeletti csábításának. Ez a gondolat különösen vonzotta a viktoriánus kor felsőbb osztályainak asszonyait, akik igencsak korlátozva voltak vágyaikban. Majdnem minden vámpírtörténetben a nőket előbb-utóbb utoléri a halál, hacsak nem menti meg őket egy férfi. A vámpírok viszont kitörnek a szexuális elnyomásból, és szabadon engedik érzéseiket.

Ebben az értelemben Laura a vámpírirodalom tökéletes áldozata. Vonzódik Carmillához, a vámpírhoz, aki ugyanakkor visszautasítja őt. Laura ellen akar állni érzéseinek, amit még az is tetéz, hogy a vámpír ebben az esetben egy ellenállhatatlan és érzéki nő. Ez egyszerűen túl zavarba ejtő Laura számára.

Megtapasztaltam egy fura, viharos és szenvedélyes érzést, amit jobban élveztem, mint bármit valaha, de vegyült bele valami homályos félelem és undor. Tudtam, hogy a szerelem imádattá válik, de azt is, hogy utálattá is.

Miközben tudjuk, hogy Carmilla számára egyáltalán nem fontosak az áldozatai, azért – úgy tűnik - Laurába mégis beleszeret.

Kárörvendő szemeivel rám nézett, és forró ajkainak csókjaival végigszántotta arcomat; suttogott, aztán szinte zokogott; enyém vagy, az enyém leszel, te és én örökre egyek leszünk.

A féktelen mámor pillanatában Carmilla azt sugallja, hogy Laurának meg kell halnia. Ahogy megitta vérét, úgy váltak eggyé örökre. Carmilla a férfiközpontú és heteroszexuális világ antitézise lett. A történet saját korában nem aratott osztatlan sikert, nem figyeltek fel rá különösképpen. Épp itt az ideje, hogy Carmilla újra feltámadjon!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.