Plusz

Létezik egy alternatív Budapest - Új honlap fonja össze a főváros kulturális csomópontjait

2021.11.18. 14:30
Ajánlom
Konferencia és háromnapos programkavalkád vezeti fel a november 19-én induló interaktív ALT.BP honlapot. A főváros 10 alternatív kulturális központját összefogó kezdeményezés a városi kultúra színhelyeit modellezi, feltérképezi az alkotás csomópontjait és rákérdez egymáshoz való viszonyukra.

A honlap indítását egy konferencia vezeti fel, amelyben főszerepet játszanak az ALT.BP oldalán is kiemelt figyelmet kapó pontok, illetve a budapesti alternatív kultúrát érintő, ám azokon túl is mutató témák.

ALT.BP Konferencia

A Budapest Brand ALT.BP projektcsapata egy kulturális műfajokon átívelő konferencia során megkísérli megválaszolni a kérdést, hogy hol lehet a határ az alternatív és a popkultúra, az intézményesség és a függetlenség között. Hogyan jutott el a zsidó negyed underground romkocsmakultúrája a bulinegyedig? Fellelhetőek-e a Kádár-rendszer és a szocializmus ellenkulturális mintázatai a ma budapesti undergroundján?

Megtudhatjuk, milyen hatással lehetnek egy város életére az ott zajló fesztiválok, Fluor Tomi segít megfejteni, hogyan emeli be a mainstream az undergroundból jövő trendeket.

Az Oltai Katát is vendégei között tudó képzőművészeti panelbeszélgetésen megtudhatjuk, hogy van-e hiteles és független platformja a magyar kortárs képzőművészetnek? Schilling Árpádot pedig a magyar színházi élet kilátásairól/kilátástalanságairól kérdezzük.

Külföldi kitekintésként meghallgathatjuk a barcelonai Primavera Sound főszervezőjét és sétán mutatjuk be az 15-20 éve ikonikus belvárosi alternatív helyszíneit.

ALTENBP-23-140911.png

ALT:BP (Fotó/Forrás: ALT.BP)

A konferencia ideje alatt bemutatkozik kilenc fontos kulturális intézmény. A kilenc helyszín mindegyike az eseménysorozathoz szervezett különleges programmal járul hozzá a kezdeményezés sokszínűségéhez.

Helyszínek: Toldi, Auróra, AQB, Gödör, Jurányi, Lumen, Dürer, Vályo, és az Eleven Blokk helyszínei a Bartók Béla úton és környékén!

Részletes program

PÉNTEK

17:45-18:00    Megnyitó (Gy. Németh Erzsébet, humán területekért felelős főpolgármester-helyettes; Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója)

18:00-18:15    Weboldal launch (Schönberger Ádám - ALT.BP)

18:15-18:35    Az ALT.BP projekt három rövidfilmjének hivatalos bemutatója (rendezők: Kőrösi Máté, Bartha Máté, Rubi Anna)

19:00-19:30    A föld alatt, a föld fölött - Nyitó előadás (K. Horváth Zsolt)

19:30-20:00    Budapest romkocsma sztorija - Korda Stúdió (Csizmadia Attila)

SZOMBAT

1. panel: FESZTIVÁL

Fesztiválok a fenntarthatóság, a turizmus és városvezetési problémák tükrében

11:00-11:30    Marta Pallarés (Primavera Sound, Barcelona / előadás)

11:30-12:00    Marta Pallarés - Q&A

12:00-13:00    Kádár Tamás (Sziget), Pécsi-Szabó Dénes (UP Music Management, BUSH), Varga Balázs (Fekete Zaj) panelbeszélgetés, moderátor: Sajó Dávid

2. panel: KÉPZŐMŰVÉSZET

Terek és színterek - A kortárs művészet helyszínei Budapesten

13:15-13:45    Bencsik Barnabás (előadás)

13:45-14:45    Bencsik Barnabás, Oltai Kata, Paldi Lívia, Róka Enikőpanelbeszélgetés, moderátor: Nagy Gergely

VASÁRNAP

3. panel: SZÍNHÁZ

Kamaraterem és nagytermes előadások - átjárhatóság, lehetséges karrierutak és aggályok a hazai színjátszásban

11:45-12:15    Schilling Árpád

12:15-13:15    Bakonyi Alexa, Kulcsár Viktória, Polgár Csaba panelbeszélgetés, moderátor: Kovács Bálint

4. panel: ZENE

Önszerveződő mikroközösségek és a pop- és az alternatív kultúra viszonya

13:30-14:00    Bali Dávid: a zenei ellenkultúra szerepe, a könnyűzenei önszerveződés fontossága, mikroközösségek

14:00-15:00    Kocsis András (Keret Blog, Kikeltető), Bali Dávid (Believe), Fluor Tomi panelbeszélgetés, moderátor: Sajó Dávid

Feltérképezés: A pop- és az alternatív kultúra viszonya
Helyszín: Toldi moziterem
Időpont: november 19-21.

A RÉSZTVEVŐ HELYSZÍNEK PROGRAMJAI ITT ÉRHETŐEK EL:

ALT.BP – AQB

ALT.BP - Toldi

ALT.BP – Auróra

ALT.BP – Dürer Kert

ALT.BP – Eleven Blokk

ALT.BP – Gödör

ALT.BP – Lumen

ALT.BP – Jurányi

ALT.BP – Valyo

Fejléckép: forrás: ALT:BP

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Plusz ajánló

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Plusz ajánló

Nyitott Ház – ismét kitárja kapuit a Pesti Vigadó

Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia székháza, ez alkalomból május 11-én ismét megrendezik a Nyitott Ház elnevezésű programjukat, amely során egyebek közt kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális előadásokkal vagy épp táncházzal várják az érdeklődőket ingyenesen. 
Plusz ajánló

Az Esterházy Art Award 2023-as díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

Április 14-én 11 és 17 óra között megnyitókkal, performanszokkal, terülj-terülj asztalkámmal, a város utcáin felvonuló rézfúvós bandával, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeiben. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan.
Plusz ajánló

Idén is labdarúgó tornával emlékezik Esterházy Péterre a FISZ

A Fiatal Írók Szövetsége immáron ötödik alkalommal szervezi meg a Futball-EP elnevezésű tornáját, amelynek mérkőzései között Esterházy Péternek ajánlott felolvasásokat hallgathat meg a közönség. A rendezvényre április 13-án a Bikás parkban kerül sor.