Plusz

Létezik egy alternatív Budapest - Új honlap fonja össze a főváros kulturális csomópontjait

2021.11.18. 14:30
Ajánlom
Konferencia és háromnapos programkavalkád vezeti fel a november 19-én induló interaktív ALT.BP honlapot. A főváros 10 alternatív kulturális központját összefogó kezdeményezés a városi kultúra színhelyeit modellezi, feltérképezi az alkotás csomópontjait és rákérdez egymáshoz való viszonyukra.

A honlap indítását egy konferencia vezeti fel, amelyben főszerepet játszanak az ALT.BP oldalán is kiemelt figyelmet kapó pontok, illetve a budapesti alternatív kultúrát érintő, ám azokon túl is mutató témák.

ALT.BP Konferencia

A Budapest Brand ALT.BP projektcsapata egy kulturális műfajokon átívelő konferencia során megkísérli megválaszolni a kérdést, hogy hol lehet a határ az alternatív és a popkultúra, az intézményesség és a függetlenség között. Hogyan jutott el a zsidó negyed underground romkocsmakultúrája a bulinegyedig? Fellelhetőek-e a Kádár-rendszer és a szocializmus ellenkulturális mintázatai a ma budapesti undergroundján?

Megtudhatjuk, milyen hatással lehetnek egy város életére az ott zajló fesztiválok, Fluor Tomi segít megfejteni, hogyan emeli be a mainstream az undergroundból jövő trendeket.

Az Oltai Katát is vendégei között tudó képzőművészeti panelbeszélgetésen megtudhatjuk, hogy van-e hiteles és független platformja a magyar kortárs képzőművészetnek? Schilling Árpádot pedig a magyar színházi élet kilátásairól/kilátástalanságairól kérdezzük.

Külföldi kitekintésként meghallgathatjuk a barcelonai Primavera Sound főszervezőjét és sétán mutatjuk be az 15-20 éve ikonikus belvárosi alternatív helyszíneit.

ALTENBP-23-140911.png

ALT:BP (Fotó/Forrás: ALT.BP)

A konferencia ideje alatt bemutatkozik kilenc fontos kulturális intézmény. A kilenc helyszín mindegyike az eseménysorozathoz szervezett különleges programmal járul hozzá a kezdeményezés sokszínűségéhez.

Helyszínek: Toldi, Auróra, AQB, Gödör, Jurányi, Lumen, Dürer, Vályo, és az Eleven Blokk helyszínei a Bartók Béla úton és környékén!

Részletes program

PÉNTEK

17:45-18:00    Megnyitó (Gy. Németh Erzsébet, humán területekért felelős főpolgármester-helyettes; Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója)

18:00-18:15    Weboldal launch (Schönberger Ádám - ALT.BP)

18:15-18:35    Az ALT.BP projekt három rövidfilmjének hivatalos bemutatója (rendezők: Kőrösi Máté, Bartha Máté, Rubi Anna)

19:00-19:30    A föld alatt, a föld fölött - Nyitó előadás (K. Horváth Zsolt)

19:30-20:00    Budapest romkocsma sztorija - Korda Stúdió (Csizmadia Attila)

SZOMBAT

1. panel: FESZTIVÁL

Fesztiválok a fenntarthatóság, a turizmus és városvezetési problémák tükrében

11:00-11:30    Marta Pallarés (Primavera Sound, Barcelona / előadás)

11:30-12:00    Marta Pallarés - Q&A

12:00-13:00    Kádár Tamás (Sziget), Pécsi-Szabó Dénes (UP Music Management, BUSH), Varga Balázs (Fekete Zaj) panelbeszélgetés, moderátor: Sajó Dávid

2. panel: KÉPZŐMŰVÉSZET

Terek és színterek - A kortárs művészet helyszínei Budapesten

13:15-13:45    Bencsik Barnabás (előadás)

13:45-14:45    Bencsik Barnabás, Oltai Kata, Paldi Lívia, Róka Enikőpanelbeszélgetés, moderátor: Nagy Gergely

VASÁRNAP

3. panel: SZÍNHÁZ

Kamaraterem és nagytermes előadások - átjárhatóság, lehetséges karrierutak és aggályok a hazai színjátszásban

11:45-12:15    Schilling Árpád

12:15-13:15    Bakonyi Alexa, Kulcsár Viktória, Polgár Csaba panelbeszélgetés, moderátor: Kovács Bálint

4. panel: ZENE

Önszerveződő mikroközösségek és a pop- és az alternatív kultúra viszonya

13:30-14:00    Bali Dávid: a zenei ellenkultúra szerepe, a könnyűzenei önszerveződés fontossága, mikroközösségek

14:00-15:00    Kocsis András (Keret Blog, Kikeltető), Bali Dávid (Believe), Fluor Tomi panelbeszélgetés, moderátor: Sajó Dávid

Feltérképezés: A pop- és az alternatív kultúra viszonya
Helyszín: Toldi moziterem
Időpont: november 19-21.

A RÉSZTVEVŐ HELYSZÍNEK PROGRAMJAI ITT ÉRHETŐEK EL:

ALT.BP – AQB

ALT.BP - Toldi

ALT.BP – Auróra

ALT.BP – Dürer Kert

ALT.BP – Eleven Blokk

ALT.BP – Gödör

ALT.BP – Lumen

ALT.BP – Jurányi

ALT.BP – Valyo

Fejléckép: forrás: ALT:BP

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Verset küld a NASA a Jupiter második holdjához

Az emberiség évezredek óta ír verseket az égitestekről, az égitesteknek – de egészen idáig olyasmi még nem fordult elő, hogy az adott mű aztán el is jusson oda. Ada Limón versével azonban most ez fog történni. 
Plusz ajánló

Sztárfellépőkkel érkezik a 20 éves VeszprémFest

Az idén huszadik születésnapját ünneplő prémium zenei fesztivál programjában július 12. és 16. között Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea is a fellépők között szerepel.
Plusz hír

Závogyán Magdolna az új kultúráért felelős államtitkár

Február 1-jei hatállyal Závogyán Magdolnát nevezte ki kultúráért felelős államtitkárrá Novák Katalin köztársasági elnök, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter javaslatára.
Plusz gyász

Elhunyt Barrett Strong, a Motown kiadó énekes-dalszerzője

Elhunyt Barrett Strong, a legendás amerikai Motown kiadó egyik első sikeres művésze. Az énekes-dalszerző nevéhez olyan slágerek kapcsolódnak, mint a Money vagy a Papa Was a Rollin' Stone.
Plusz gyász

Elhunyt Tom Verlaine zenész

73 éves korában elhunyt a Television rockzenekar frontembere, Tom Verlaine gitáros. Az együttest a hetvenes évek New York-i punkszínterén az egyik legnagyobb hatású rockzenekarnak számított.