Plusz

Létezik egy alternatív Budapest - Új honlap fonja össze a főváros kulturális csomópontjait

2021.11.18. 14:30
Ajánlom
Konferencia és háromnapos programkavalkád vezeti fel a november 19-én induló interaktív ALT.BP honlapot. A főváros 10 alternatív kulturális központját összefogó kezdeményezés a városi kultúra színhelyeit modellezi, feltérképezi az alkotás csomópontjait és rákérdez egymáshoz való viszonyukra.

A honlap indítását egy konferencia vezeti fel, amelyben főszerepet játszanak az ALT.BP oldalán is kiemelt figyelmet kapó pontok, illetve a budapesti alternatív kultúrát érintő, ám azokon túl is mutató témák.

ALT.BP Konferencia

A Budapest Brand ALT.BP projektcsapata egy kulturális műfajokon átívelő konferencia során megkísérli megválaszolni a kérdést, hogy hol lehet a határ az alternatív és a popkultúra, az intézményesség és a függetlenség között. Hogyan jutott el a zsidó negyed underground romkocsmakultúrája a bulinegyedig? Fellelhetőek-e a Kádár-rendszer és a szocializmus ellenkulturális mintázatai a ma budapesti undergroundján?

Megtudhatjuk, milyen hatással lehetnek egy város életére az ott zajló fesztiválok, Fluor Tomi segít megfejteni, hogyan emeli be a mainstream az undergroundból jövő trendeket.

Az Oltai Katát is vendégei között tudó képzőművészeti panelbeszélgetésen megtudhatjuk, hogy van-e hiteles és független platformja a magyar kortárs képzőművészetnek? Schilling Árpádot pedig a magyar színházi élet kilátásairól/kilátástalanságairól kérdezzük.

Külföldi kitekintésként meghallgathatjuk a barcelonai Primavera Sound főszervezőjét és sétán mutatjuk be az 15-20 éve ikonikus belvárosi alternatív helyszíneit.

ALTENBP-23-140911.png

ALT:BP (Fotó/Forrás: ALT.BP)

A konferencia ideje alatt bemutatkozik kilenc fontos kulturális intézmény. A kilenc helyszín mindegyike az eseménysorozathoz szervezett különleges programmal járul hozzá a kezdeményezés sokszínűségéhez.

Helyszínek: Toldi, Auróra, AQB, Gödör, Jurányi, Lumen, Dürer, Vályo, és az Eleven Blokk helyszínei a Bartók Béla úton és környékén!

Részletes program

PÉNTEK

17:45-18:00    Megnyitó (Gy. Németh Erzsébet, humán területekért felelős főpolgármester-helyettes; Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója)

18:00-18:15    Weboldal launch (Schönberger Ádám - ALT.BP)

18:15-18:35    Az ALT.BP projekt három rövidfilmjének hivatalos bemutatója (rendezők: Kőrösi Máté, Bartha Máté, Rubi Anna)

19:00-19:30    A föld alatt, a föld fölött - Nyitó előadás (K. Horváth Zsolt)

19:30-20:00    Budapest romkocsma sztorija - Korda Stúdió (Csizmadia Attila)

SZOMBAT

1. panel: FESZTIVÁL

Fesztiválok a fenntarthatóság, a turizmus és városvezetési problémák tükrében

11:00-11:30    Marta Pallarés (Primavera Sound, Barcelona / előadás)

11:30-12:00    Marta Pallarés - Q&A

12:00-13:00    Kádár Tamás (Sziget), Pécsi-Szabó Dénes (UP Music Management, BUSH), Varga Balázs (Fekete Zaj) panelbeszélgetés, moderátor: Sajó Dávid

2. panel: KÉPZŐMŰVÉSZET

Terek és színterek - A kortárs művészet helyszínei Budapesten

13:15-13:45    Bencsik Barnabás (előadás)

13:45-14:45    Bencsik Barnabás, Oltai Kata, Paldi Lívia, Róka Enikőpanelbeszélgetés, moderátor: Nagy Gergely

VASÁRNAP

3. panel: SZÍNHÁZ

Kamaraterem és nagytermes előadások - átjárhatóság, lehetséges karrierutak és aggályok a hazai színjátszásban

11:45-12:15    Schilling Árpád

12:15-13:15    Bakonyi Alexa, Kulcsár Viktória, Polgár Csaba panelbeszélgetés, moderátor: Kovács Bálint

4. panel: ZENE

Önszerveződő mikroközösségek és a pop- és az alternatív kultúra viszonya

13:30-14:00    Bali Dávid: a zenei ellenkultúra szerepe, a könnyűzenei önszerveződés fontossága, mikroközösségek

14:00-15:00    Kocsis András (Keret Blog, Kikeltető), Bali Dávid (Believe), Fluor Tomi panelbeszélgetés, moderátor: Sajó Dávid

Feltérképezés: A pop- és az alternatív kultúra viszonya
Helyszín: Toldi moziterem
Időpont: november 19-21.

A RÉSZTVEVŐ HELYSZÍNEK PROGRAMJAI ITT ÉRHETŐEK EL:

ALT.BP – AQB

ALT.BP - Toldi

ALT.BP – Auróra

ALT.BP – Dürer Kert

ALT.BP – Eleven Blokk

ALT.BP – Gödör

ALT.BP – Lumen

ALT.BP – Jurányi

ALT.BP – Valyo

Fejléckép: forrás: ALT:BP

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Művészeti központtá alakítaná Banksy a readingi fegyházat

2021 márciusában jelent meg a readingi fegyház falán egy szökő foglyot ábrázoló graffiti. A börtönből, ahol Oscar Wilde is raboskodott, az anonimitását őrző alkotó művészeti központot hozna létre.
Plusz hír

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Plusz ajánló

Miért szeretjük ennyire az adventi kalendáriumokat?

Közelít a karácsony, így ismét eljött az örömteli várakozás és az adventi kalendáriumok ideje. Sok otthonban ma már elképzelhetetlen az ünnepi visszaszámlálás az apró meglepetéseket rejtő naptár nélkül: gyerekek és felnőttek egyaránt rajonganak érte. De mi a titka, és miért vált ki belőlünk ilyen érzéseket? Íme, egy kis kalendáriumtörténet és néhány ötlet, hogy az idei advent is izgalmas legyen!
Plusz ajánló

8 dolog, ami miatt alig várjuk a tavaszt!

Zseniális izraeli tánctársulat, a megszokottnál is csodálatosabb Mandarin, a világ egyik legjelentősebb barokk együttese, egy ragyogó kontratenor, egy ikonikus amerikai rockbanda és a többszörös Grammy-díjas jazzszaxofonos, aki ez alkalommal a magyar népzenéből merít! 2022 áprilisában ismét minden Bartókról és napjaink legkiválóbb művészeinek vadonatúj alkotásairól szól majd. Minden műfajban mutatunk néhány csemegét a 2022-es Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek frissen bejelentett programjából.
Plusz advent

Színpompás advent – Mit jelentenek a koszorú színei?

Bár a gyertyaláng ősidők óta a világ világosságának a szimbóluma, és az örökzöld koszorúk már a pogány korban is a fény és a tavasz iránti vágyakozást szimbolizálták, a kereszténység elterjedésével a fenyőgallyakból fonott adventi koszorúk vallásos jelentőséget kaptak.