Plusz

Lincoln

2013.01.23. 15:17
Ajánlom
Játsszon velünk és vegyen részt a Lincoln című film premier előtti vetítésén!

Abraham Lincoln: politikai zseni, jövőbe látó államférfi, adomázni kedvelő, családszerető ember. Steven Spielberg megrázó és lebilincselő új filmje, a Lincoln az Amerikai Egyesült Államok 16. elnökéről szól, a főszerepét az Oscar-díjas Daniel Day Lewis játssza. A film az elnök életének utolsó négy hónapját kelti életre, középpontjában az USA 13. alkotmány-kiegészítésének, vagyis a rabszolgaság eltörlésének elfogadtatása áll. A feszült izgalommal teli, humorral fűszerezett történet azt kutatja, hogyan sikerült Lincolnnak együttműködésre késztetnie riválisait, milyen meglepő ravaszsággal érte el célját, milyen érdekek és intrikák zajlottak az események hátterében.

A forgatókönyvet Tony Kushner Pulitzer-díjas drámaíró írta Doris Kearns Goodwin Team Of Rivals című Pulitzer-díjas regénye alapján. A film hátteréül az amerikai polgárháború szolgál, amelyben a becslések szerint 750.000 ember halt meg: ennyien adták életüket a rabszolgák felszabadításáért vagy a fekete bőrű amerikaiak rabszolgasorban való tartásáért.

„Mindig is el akartam mesélni Lincoln történetét. Ő az egyik legmeghatározóbb figura a történelemben és az én életemben is - meséli Spielberg. - Emlékszem, olyan 4-5 éves lehettem, amikor először láttam a Lincoln emlékművet. Először egészen megrémültem a széken ülő alak hatalmas méretétől. Aztán egyre közelebb és közelebb mentem, és magával ragadott az arca. Soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot, akkor kezdett el érdekelni, hogy ki is az az ember, aki ott ül abban a székben, és ez az érdeklődés máig tart." Ahogy Spielberg egyre többet tudott meg élete során Lincolnról, annál nagyobb lett az iránta érzett csodálata. „Lincoln az országunkat a legnehezebb időszakban vezette. Mégis képes volt arra, hogy az amerikai demokrácia alapelvei túléljék ezt a korszakot, és véget vetett a rabszolgaságnak - mondja a rendező. - De a filmben azt is meg akartam mutatni, milyen sok arca volt Lincolnnak. Államférfi és katonai vezető volt, ugyanakkor apa, férj és egy folyamatos önvizsgálatot tartó férfi is. Meg akartam mutatni a nagyságát minden cinizmus és felesleges magasztalás nélkül."

Spielberg és Tony Kushner forgatókönyvíró - akik már a München című filmen is együtt dolgoztak - egy évtizedig keresték a megfelelő történetet és az elmesélés módját. „Az én filmjeim általában képekkel mesélnek el valamit, nem szavakkal. De ebben az esetben úgy éreztem, hogy Abraham Lincoln szavai és a rajtuk keresztül megnyilvánuló egyénisége mögött a képek csak a második helyet foglalhatják el" - mondta Spielberg.

Ha 2013. január 27-én éjfélig helyesen válaszol alábbi kérdésünkre, partnerével részt vehet a Lincoln című film premier előtti vetítésén január 29-én 19 órától a MOM Parkban.

Kérdésünk: Hány Oscar-díjra jelölték Steven Spielberg Lincoln című moziját?

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

Bakony Alexa személyes, őszinte és rendkívül érzékeny dokumentumfilmje a család megtartó erejéről mesél. Középpontjában a 16 éves transznemű Tobi és támogató édesanyja, Éva kapcsolata áll, de a történet messze túlfeszíti a ráhúzott LMBTQ-perspektívát. Lebilincselő felnövéstörténetet látunk.
Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

„Minél kevesebb szó hangzik el egy próbán, az annál eredményesebb”

Két fiatal zongoraművész, Balog Alexandra és Berecz Mihály lép fel a dörgicsei Landhausban, a Klassz a pARTon fesztiválon. A július 22-i koncert előtt arról kérdeztük őket, milyen együtt játszani, számít-e, hogy egy generációból valók, a közös iskola, és van-e missziója a klasszikus zenének.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz Kőfeszt

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Ami a nyárból még hátra van: megjelent a Fidelio augusztusi száma!

Augusztusra is segítünk változatos programokkal megtölteni a nyarat. Ingyenes programmagazinunk legújabb számát megtalálod az ismert terjesztési pontokon!
Plusz hír

Jankovics Marcell ihlette grafikával készült számítógépes játék a magyar népmesékből

A Behind the Beyond nevű videójáték a magyar népmesékből inspirálódva kínál izgalmas kikapcsolódást a játékosoknak, miközben megismertet a magyar folklór jellemző elemeivel.
Plusz ajánló

Gödör Camp fesztivállal jön az újranyíló Gödör

Sajtótájékoztatóval egybekötött épületbejárást tartott a szeptemberben újranyíló Gödör Klub, új nevén Gödör Underground. Az őszi klubnyitást megelőző nyári, hatnapos, Balaton-felvidéki fesztiváljuk, a Gödör Camp programját is ismertették.
Plusz hír

Lemezbemutató koncert és szabadtéri kiállítás a Várkert Bazár nyári kínálatában

Az együttlétnek és a kulturális élményeknek kíván teret adni nyári programkínálatával a Várkert Bazár, amely szabadtéri helyszínein koncertekkel, irodalmi- és táncelőadásokkal, valamint kiállításokkal várja a látogatókat.