Plusz

Lincoln

2013.01.23. 15:17
Ajánlom
Játsszon velünk és vegyen részt a Lincoln című film premier előtti vetítésén!

Abraham Lincoln: politikai zseni, jövőbe látó államférfi, adomázni kedvelő, családszerető ember. Steven Spielberg megrázó és lebilincselő új filmje, a Lincoln az Amerikai Egyesült Államok 16. elnökéről szól, a főszerepét az Oscar-díjas Daniel Day Lewis játssza. A film az elnök életének utolsó négy hónapját kelti életre, középpontjában az USA 13. alkotmány-kiegészítésének, vagyis a rabszolgaság eltörlésének elfogadtatása áll. A feszült izgalommal teli, humorral fűszerezett történet azt kutatja, hogyan sikerült Lincolnnak együttműködésre késztetnie riválisait, milyen meglepő ravaszsággal érte el célját, milyen érdekek és intrikák zajlottak az események hátterében.

A forgatókönyvet Tony Kushner Pulitzer-díjas drámaíró írta Doris Kearns Goodwin Team Of Rivals című Pulitzer-díjas regénye alapján. A film hátteréül az amerikai polgárháború szolgál, amelyben a becslések szerint 750.000 ember halt meg: ennyien adták életüket a rabszolgák felszabadításáért vagy a fekete bőrű amerikaiak rabszolgasorban való tartásáért.

„Mindig is el akartam mesélni Lincoln történetét. Ő az egyik legmeghatározóbb figura a történelemben és az én életemben is - meséli Spielberg. - Emlékszem, olyan 4-5 éves lehettem, amikor először láttam a Lincoln emlékművet. Először egészen megrémültem a széken ülő alak hatalmas méretétől. Aztán egyre közelebb és közelebb mentem, és magával ragadott az arca. Soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot, akkor kezdett el érdekelni, hogy ki is az az ember, aki ott ül abban a székben, és ez az érdeklődés máig tart." Ahogy Spielberg egyre többet tudott meg élete során Lincolnról, annál nagyobb lett az iránta érzett csodálata. „Lincoln az országunkat a legnehezebb időszakban vezette. Mégis képes volt arra, hogy az amerikai demokrácia alapelvei túléljék ezt a korszakot, és véget vetett a rabszolgaságnak - mondja a rendező. - De a filmben azt is meg akartam mutatni, milyen sok arca volt Lincolnnak. Államférfi és katonai vezető volt, ugyanakkor apa, férj és egy folyamatos önvizsgálatot tartó férfi is. Meg akartam mutatni a nagyságát minden cinizmus és felesleges magasztalás nélkül."

Spielberg és Tony Kushner forgatókönyvíró - akik már a München című filmen is együtt dolgoztak - egy évtizedig keresték a megfelelő történetet és az elmesélés módját. „Az én filmjeim általában képekkel mesélnek el valamit, nem szavakkal. De ebben az esetben úgy éreztem, hogy Abraham Lincoln szavai és a rajtuk keresztül megnyilvánuló egyénisége mögött a képek csak a második helyet foglalhatják el" - mondta Spielberg.

Ha 2013. január 27-én éjfélig helyesen válaszol alábbi kérdésünkre, partnerével részt vehet a Lincoln című film premier előtti vetítésén január 29-én 19 órától a MOM Parkban.

Kérdésünk: Hány Oscar-díjra jelölték Steven Spielberg Lincoln című moziját?

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

„A szolgája vagyok a könyveknek” - Interjú Gálos Viktor fotóssal

Hatvan egérfogó, kétszáz tojás, egy halfarok, esetleg egy kiszuperált tévé porcelánnyuszival, felkészülésként pedig több ezer oldalnyi szépirodalmi szöveg elolvasása – alig két hét alatt. Gálos Viktor fotós mesél a néhol vidám, néhol szürreális munkáról, ami a Libri irodalmi díj köteteinek fotói mögött áll.
Klasszikus

A mi Kodályunk – A héten kerül a mozikba a zenetudósról szóló dokumentumfilm

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től látható Petrovics Eszter zenés ismeretterjesztő filmje.
Plusz

Kőbányára kell utaznunk a legújabb Kolodkóért

A gerillaszobrász két új alkotásával gazdagodott Budapest: ezúttal a Dreher Sörgyárak története ihlette meg Kolodko Mihályt.
Színház

A nyáron is látható az év egyik legfelkavaróbb előadása Molnár Piroskával

A dokumentumfilmként, majd könyv változatban is megjelent, mélyen elgondolkodtató Egy német sorsot február elején, nagy szakmai és közönségsikerrel mutatta be az Orlai Produkciós Iroda Molnár Piroska tolmácsolásában, Máté Gábor rendezésében. Az előadás – ami igazi kuriózum, hiszen a színésznő élete első monodrámáját játssza – júliusban és augusztusban hét alkalommal látható a Hatszín Teátrumban.
Zenés színház

Schiller és Verdi tette halhatatlanná: 475 éve született Don Carlos

A 16. században élt spanyol infáns nevét Schiller drámája és az ennek nyomán született Verdi-opera tartotta fenn, de a történeti igazsághoz egyiknek sincs sok köze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Eredeti formájában állítják helyre a Notre-Dame-székesegyházat

A tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártornyot a francia elnök szerette volna kortárs építészeti tervek szerint újjáépíteni, hogy magán hordozza a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát.
Plusz cirkuszok éjszakája

Pénteken és szombaton Zamárdiban a Richter Flórián Cirkusz várja a közönséget

A Drónok a porondon című előadás kibővített változatával, extra fellépőkkel várja a közönséget a Richter Flórián Cirkusz Zamárdiban az idén kétnapos Cirkuszok éjszakáján pénteken és szombaton.
Plusz magazin

Kőbányára kell utaznunk a legújabb Kolodkóért

A gerillaszobrász két új alkotásával gazdagodott Budapest: ezúttal a Dreher Sörgyárak története ihlette meg Kolodko Mihályt.
Plusz hír

Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke

A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja a Magyar Tudományos Akadémia élén.
Plusz magazin

A nagyorrú Beatle – Ringo Starr 80 éves

A Beatles egykori dobosa virtuális jótékonysági koncerttel ünnepli a kerek évfordulót.