Plusz

Lincoln

2013.01.23. 15:17
Ajánlom
Játsszon velünk és vegyen részt a Lincoln című film premier előtti vetítésén!

Abraham Lincoln: politikai zseni, jövőbe látó államférfi, adomázni kedvelő, családszerető ember. Steven Spielberg megrázó és lebilincselő új filmje, a Lincoln az Amerikai Egyesült Államok 16. elnökéről szól, a főszerepét az Oscar-díjas Daniel Day Lewis játssza. A film az elnök életének utolsó négy hónapját kelti életre, középpontjában az USA 13. alkotmány-kiegészítésének, vagyis a rabszolgaság eltörlésének elfogadtatása áll. A feszült izgalommal teli, humorral fűszerezett történet azt kutatja, hogyan sikerült Lincolnnak együttműködésre késztetnie riválisait, milyen meglepő ravaszsággal érte el célját, milyen érdekek és intrikák zajlottak az események hátterében.

A forgatókönyvet Tony Kushner Pulitzer-díjas drámaíró írta Doris Kearns Goodwin Team Of Rivals című Pulitzer-díjas regénye alapján. A film hátteréül az amerikai polgárháború szolgál, amelyben a becslések szerint 750.000 ember halt meg: ennyien adták életüket a rabszolgák felszabadításáért vagy a fekete bőrű amerikaiak rabszolgasorban való tartásáért.

„Mindig is el akartam mesélni Lincoln történetét. Ő az egyik legmeghatározóbb figura a történelemben és az én életemben is - meséli Spielberg. - Emlékszem, olyan 4-5 éves lehettem, amikor először láttam a Lincoln emlékművet. Először egészen megrémültem a széken ülő alak hatalmas méretétől. Aztán egyre közelebb és közelebb mentem, és magával ragadott az arca. Soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot, akkor kezdett el érdekelni, hogy ki is az az ember, aki ott ül abban a székben, és ez az érdeklődés máig tart." Ahogy Spielberg egyre többet tudott meg élete során Lincolnról, annál nagyobb lett az iránta érzett csodálata. „Lincoln az országunkat a legnehezebb időszakban vezette. Mégis képes volt arra, hogy az amerikai demokrácia alapelvei túléljék ezt a korszakot, és véget vetett a rabszolgaságnak - mondja a rendező. - De a filmben azt is meg akartam mutatni, milyen sok arca volt Lincolnnak. Államférfi és katonai vezető volt, ugyanakkor apa, férj és egy folyamatos önvizsgálatot tartó férfi is. Meg akartam mutatni a nagyságát minden cinizmus és felesleges magasztalás nélkül."

Spielberg és Tony Kushner forgatókönyvíró - akik már a München című filmen is együtt dolgoztak - egy évtizedig keresték a megfelelő történetet és az elmesélés módját. „Az én filmjeim általában képekkel mesélnek el valamit, nem szavakkal. De ebben az esetben úgy éreztem, hogy Abraham Lincoln szavai és a rajtuk keresztül megnyilvánuló egyénisége mögött a képek csak a második helyet foglalhatják el" - mondta Spielberg.

Ha 2013. január 27-én éjfélig helyesen válaszol alábbi kérdésünkre, partnerével részt vehet a Lincoln című film premier előtti vetítésén január 29-én 19 órától a MOM Parkban.

Kérdésünk: Hány Oscar-díjra jelölték Steven Spielberg Lincoln című moziját?

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Így lehet ingyen Sziget bérleted: önkénteseket keres a fesztivál

Idén is várják azok jelentkezését, akik szeretnének egy világszínvonalú esemény kulisszái mögé látni.
Plusz hír

Az élet magja – IV. Béla koronázási szertartása Székesfehérváron

A hetedik „felvonásához” érkezett az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító koronázási szertartássorozat: 2019-ben IV. Béla koronázását viszi színre Szikora János rendező, címszerepben Lábodi Ádám látható.
Plusz ajánló

Idén sem kell nagyítóval keresned a kultúrát a Szigeten!

Összeszedtük, melyek azok a helyszínek és programok, ahol művészeti élménnyel gazdagodhatsz, akár résztvevőként, akár befogadóként az idei Sziget Fesztiválon augusztus 7. és 13. között.
Plusz interjú

A paprikás liszt mindent visz

Nyár, Balaton, strand, strandkaja. Hagyjuk most az ilyen-olyan hamburgereket meg hotdogokat meg pallereket, álljunk meg egy igazi klasszikusnál: a sült halnál. Rántott vagy paprikás lisztes, friss vagy fagyasztott, olajban vagy zsírban? Kánya Zoltán, az északi part egyik ikonikus halsütője avat be minket a tradicionális balatoni halsütés fortélyaiba.
Plusz rubik ernő

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező.