Plusz

Liszt és Bartók a nyugati végeken

2011.07.12. 18:20
Ajánlom
Immáron 27. alkalommal kezdődött el a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen.

„Júliusban a zene fővárosává válik Vas megye székhelye" - mondta Szombathely alpolgármestere, Marton Zsolt a 27.  Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál nyitókoncertjén tartott beszédében. Szombathelyre magam is mindig - idén harmadszor - csak nyaranta, a Bartók Szeminárium miatt utazom le, pedig érdemes lenne idelátogatni év közben is, hiszen látványosság akad bőven: a Fő téren „ránk köszön" a falból kilépő James Joyce, akinek regényhőse, a Ulysses-beli Leopold Bloom szombathelyi gyökerekkel rendelkezik, a székesegyház már messziről impozáns látványt nyújt, a romkertben Savaria maradványai találhatók, s hasonló látványosságokat tartogat az Iseum is, a természet szerelmesei pedig felkereshetik a közelben lévő Kámoni Arborétumot. De nincs nagyon messze Kőszeg sem, és akár Sopronba is elmehetünk kirándulni.

Apropó Sopron: a hűség városában néhány hete szintén 27. alkalommal rendezték meg a Régi Zenei Napokat. Alig pár hét, alig 70 kilométer, de több száz év távlata...Régi zene és új zene... Különös módon ez a kettősség most Szombathelyen belül is megmutatkozik, igaz, a modernitáson belül: a „régit" a 200 éve született Liszt Ferenc, az „újat" pedig a 130 éve született Bartók Béla képviseli az idei programban. 70 év - mindössze ekkora a korkülönbség a magyar zene két legnagyobb lángelméje között! Zenei nyelvükben a számtalan hasonlóság mellett rengeteg különbség, a legközösebb vonás pedig magyarságukban ragadható meg. Az ifjú Bartókra hatalmas hatást tett a nagy előd, Liszt, s a tisztelet és a rajongás a későbbiek során sem hagyott alább. A Nyugat 1936. évi 3. számának hasábjain olvashatjuk Bartók akadémiai székfoglalóját Liszt Ferenc címmel, amelyben arról számolt be, hogy még mindig nincs megfelelő helyén értékelve a zeneszerző, és inkább kisebb, zeneileg kevésbé jelentős műveit jobban szeretik és ismerik, mint érettebb, jövő felé mutató fontosabb alkotásait, fő műveit. Szavai ma is aktuálisak lennének...

A szombathelyi nyitókoncerten tehát Bartók-művek mellett a megszokottól eltérően nem kortárs darabok szólaltak meg, hanem a Liszt-évre való tekintettel Liszt-kompozíciók. A Két kép című Bartók-mű után két jelentős Liszt-opust tűztek műsorra: az A-dúr zongoraversenyt Ránki Dezső szólójával, valamint a Faust-szimfónia eredeti verzióját, amelyben még nem kapott helyet a végleges változatból ismert kórus és tenorszóló. Mint Peskó Zoltán rámutatott, a Liszt-szimfónia két szélső tételének elrajzolt, eltorzított Faust-arca mint kompozíciós megoldás továbbél a Két kép című Bartók-műben. A karmester a hangverseny után a műsorválasztás további okai után érdeklődő kérdésemre hozzátette, a Faust-szimfóniát Bartók a h-moll szonátával együtt Liszt főműveként emlegette, s maga is a magyar zene legkiválóbb alkotásai között tartja számon.

Bartók Két képe és a Faust-szimfónia egyébként a Peskó Zoltán és Tihanyi László vezette karmesterkurzus hallgatói számára néhány napja már a szeminárium anyagát képezi. A többi kurzus csak kedd reggel kezdődött el. A műhelyekben zajló munkáról hamarosan többet is megtudhatunk...

A 27. Bartók Szeminárium és Fesztivál minden napjáról készítünk beszámolót, az eseményeket a Fidelio.hu Fesztiválblogján követhetik, a nyitókoncertről készült kritikánk pedig a Klasszikus rovatban érhető el!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Fidelio Tours

Tudod, Budapest mely pontjain forgattak filmet? Mutatjuk!

Gömbpanoráma fotók, filmrészletek és érdekes háttér-információk segítségével mutatja be Budapest ikonikus filmforgatási helyszíneit egy ingyenes okostelefonos alkalmazás.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Plusz hír

Szívrohamot kapott Brian May, a Queen gitárosa

A legendás rocker életveszélyes állapotban volt. Mint mondja, most már ő is csatlakozott „a klubhoz”. Szerencsére jobban van.
Plusz aukció

Kulka János, Bereményi Géza és Alföldi Róbert aukcióra bocsátják értékes tárgyaikat

A Könyvhajlék elnevezésű árverésen neves művészek, alkotók ajánlják fel a számukra értékes tárgyaikat, a bevételekből hajléktalan embereken segítenek.
Plusz magazin

Milyen lenne Blaha Lujza vagy Mikszáth Insta-profilja?

Középiskolások bújnak történelmi alakok bőrébe, hogy modernizálják őket. Színészlegenda csap össze mecénással, vasminiszter küzd generálissal, újságíró néz farkasszemet innovátorral az Esterházy Magyarország Alapítvány által életre hívott Estöri Kreatív Történelmi Verseny negyedik évadjában.
Plusz hír

Ne térjünk vissza a „normálishoz”! – Nyilatkozat az emberiség védelmében

Több mint 150 magyar művész, tudós, értelmiségi csatlakozott ahhoz a pár nappal ezelőtt Párizsban megfogalmazott nemzetközi felhíváshoz, amely a vírus utáni időszakra készülő emberiséget szólítja meg.