Plusz

Liszt és Bartók a nyugati végeken

2011.07.12. 18:20
Ajánlom
Immáron 27. alkalommal kezdődött el a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen.

„Júliusban a zene fővárosává válik Vas megye székhelye" - mondta Szombathely alpolgármestere, Marton Zsolt a 27.  Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál nyitókoncertjén tartott beszédében. Szombathelyre magam is mindig - idén harmadszor - csak nyaranta, a Bartók Szeminárium miatt utazom le, pedig érdemes lenne idelátogatni év közben is, hiszen látványosság akad bőven: a Fő téren „ránk köszön" a falból kilépő James Joyce, akinek regényhőse, a Ulysses-beli Leopold Bloom szombathelyi gyökerekkel rendelkezik, a székesegyház már messziről impozáns látványt nyújt, a romkertben Savaria maradványai találhatók, s hasonló látványosságokat tartogat az Iseum is, a természet szerelmesei pedig felkereshetik a közelben lévő Kámoni Arborétumot. De nincs nagyon messze Kőszeg sem, és akár Sopronba is elmehetünk kirándulni.

Apropó Sopron: a hűség városában néhány hete szintén 27. alkalommal rendezték meg a Régi Zenei Napokat. Alig pár hét, alig 70 kilométer, de több száz év távlata...Régi zene és új zene... Különös módon ez a kettősség most Szombathelyen belül is megmutatkozik, igaz, a modernitáson belül: a „régit" a 200 éve született Liszt Ferenc, az „újat" pedig a 130 éve született Bartók Béla képviseli az idei programban. 70 év - mindössze ekkora a korkülönbség a magyar zene két legnagyobb lángelméje között! Zenei nyelvükben a számtalan hasonlóság mellett rengeteg különbség, a legközösebb vonás pedig magyarságukban ragadható meg. Az ifjú Bartókra hatalmas hatást tett a nagy előd, Liszt, s a tisztelet és a rajongás a későbbiek során sem hagyott alább. A Nyugat 1936. évi 3. számának hasábjain olvashatjuk Bartók akadémiai székfoglalóját Liszt Ferenc címmel, amelyben arról számolt be, hogy még mindig nincs megfelelő helyén értékelve a zeneszerző, és inkább kisebb, zeneileg kevésbé jelentős műveit jobban szeretik és ismerik, mint érettebb, jövő felé mutató fontosabb alkotásait, fő műveit. Szavai ma is aktuálisak lennének...

A szombathelyi nyitókoncerten tehát Bartók-művek mellett a megszokottól eltérően nem kortárs darabok szólaltak meg, hanem a Liszt-évre való tekintettel Liszt-kompozíciók. A Két kép című Bartók-mű után két jelentős Liszt-opust tűztek műsorra: az A-dúr zongoraversenyt Ránki Dezső szólójával, valamint a Faust-szimfónia eredeti verzióját, amelyben még nem kapott helyet a végleges változatból ismert kórus és tenorszóló. Mint Peskó Zoltán rámutatott, a Liszt-szimfónia két szélső tételének elrajzolt, eltorzított Faust-arca mint kompozíciós megoldás továbbél a Két kép című Bartók-műben. A karmester a hangverseny után a műsorválasztás további okai után érdeklődő kérdésemre hozzátette, a Faust-szimfóniát Bartók a h-moll szonátával együtt Liszt főműveként emlegette, s maga is a magyar zene legkiválóbb alkotásai között tartja számon.

Bartók Két képe és a Faust-szimfónia egyébként a Peskó Zoltán és Tihanyi László vezette karmesterkurzus hallgatói számára néhány napja már a szeminárium anyagát képezi. A többi kurzus csak kedd reggel kezdődött el. A műhelyekben zajló munkáról hamarosan többet is megtudhatunk...

A 27. Bartók Szeminárium és Fesztivál minden napjáról készítünk beszámolót, az eseményeket a Fidelio.hu Fesztiválblogján követhetik, a nyitókoncertről készült kritikánk pedig a Klasszikus rovatban érhető el!

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Plusz hír

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!
Plusz ajánló

Színészek kalauzolnak végig a Szépművészeti terein

Az elmúlt évben a járványhelyzet miatt félbeszakadt a Szépművészeti Múzeumban nagy sikerrel futó Textúra című sorozat. A tervezett kilenc előadásból csupán kettőt láthatott a nagyközönség, de október 19-től újra folytatódik a különleges összművészeti program, amely változatlan tartalommal és színészi gárdával várja az érdeklődőket.