Plusz

Liszt és Bartók a nyugati végeken

2011.07.12. 18:20
Ajánlom
Immáron 27. alkalommal kezdődött el a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen.

„Júliusban a zene fővárosává válik Vas megye székhelye" - mondta Szombathely alpolgármestere, Marton Zsolt a 27.  Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál nyitókoncertjén tartott beszédében. Szombathelyre magam is mindig - idén harmadszor - csak nyaranta, a Bartók Szeminárium miatt utazom le, pedig érdemes lenne idelátogatni év közben is, hiszen látványosság akad bőven: a Fő téren „ránk köszön" a falból kilépő James Joyce, akinek regényhőse, a Ulysses-beli Leopold Bloom szombathelyi gyökerekkel rendelkezik, a székesegyház már messziről impozáns látványt nyújt, a romkertben Savaria maradványai találhatók, s hasonló látványosságokat tartogat az Iseum is, a természet szerelmesei pedig felkereshetik a közelben lévő Kámoni Arborétumot. De nincs nagyon messze Kőszeg sem, és akár Sopronba is elmehetünk kirándulni.

Apropó Sopron: a hűség városában néhány hete szintén 27. alkalommal rendezték meg a Régi Zenei Napokat. Alig pár hét, alig 70 kilométer, de több száz év távlata...Régi zene és új zene... Különös módon ez a kettősség most Szombathelyen belül is megmutatkozik, igaz, a modernitáson belül: a „régit" a 200 éve született Liszt Ferenc, az „újat" pedig a 130 éve született Bartók Béla képviseli az idei programban. 70 év - mindössze ekkora a korkülönbség a magyar zene két legnagyobb lángelméje között! Zenei nyelvükben a számtalan hasonlóság mellett rengeteg különbség, a legközösebb vonás pedig magyarságukban ragadható meg. Az ifjú Bartókra hatalmas hatást tett a nagy előd, Liszt, s a tisztelet és a rajongás a későbbiek során sem hagyott alább. A Nyugat 1936. évi 3. számának hasábjain olvashatjuk Bartók akadémiai székfoglalóját Liszt Ferenc címmel, amelyben arról számolt be, hogy még mindig nincs megfelelő helyén értékelve a zeneszerző, és inkább kisebb, zeneileg kevésbé jelentős műveit jobban szeretik és ismerik, mint érettebb, jövő felé mutató fontosabb alkotásait, fő műveit. Szavai ma is aktuálisak lennének...

A szombathelyi nyitókoncerten tehát Bartók-művek mellett a megszokottól eltérően nem kortárs darabok szólaltak meg, hanem a Liszt-évre való tekintettel Liszt-kompozíciók. A Két kép című Bartók-mű után két jelentős Liszt-opust tűztek műsorra: az A-dúr zongoraversenyt Ránki Dezső szólójával, valamint a Faust-szimfónia eredeti verzióját, amelyben még nem kapott helyet a végleges változatból ismert kórus és tenorszóló. Mint Peskó Zoltán rámutatott, a Liszt-szimfónia két szélső tételének elrajzolt, eltorzított Faust-arca mint kompozíciós megoldás továbbél a Két kép című Bartók-műben. A karmester a hangverseny után a műsorválasztás további okai után érdeklődő kérdésemre hozzátette, a Faust-szimfóniát Bartók a h-moll szonátával együtt Liszt főműveként emlegette, s maga is a magyar zene legkiválóbb alkotásai között tartja számon.

Bartók Két képe és a Faust-szimfónia egyébként a Peskó Zoltán és Tihanyi László vezette karmesterkurzus hallgatói számára néhány napja már a szeminárium anyagát képezi. A többi kurzus csak kedd reggel kezdődött el. A műhelyekben zajló munkáról hamarosan többet is megtudhatunk...

A 27. Bartók Szeminárium és Fesztivál minden napjáról készítünk beszámolót, az eseményeket a Fidelio.hu Fesztiválblogján követhetik, a nyitókoncertről készült kritikánk pedig a Klasszikus rovatban érhető el!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Színház

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Partitúra

Így készült a Partitúra szentendrei adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal Szentendrére, Kisorosziba és a Pilisbe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát.
Plusz hír

Negyven év elteltével bizonyították, hogy meggyilkolták az ukrán zeneszerzőt

Pletyka szinten évek óta vitatták az öngyilkosságot, bizonyítani azonban csak most sikerült a Kijevi Törvényszéki Tudományos Kutatóintézet munkatársainak, hogy Volodimir Ivaszjuk nem önkezével vetett véget az életének, hanem megölték, majd öngyilkosságnak állították be halálát.
Plusz hír

Engedett a kormány, megmarad az ismétlések utáni jogdíj

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint a kormány neves magyar előadóművészek véleményét figyelembe véve módosítja a korábbi törvényjavaslatot.
Plusz interjú

Vidám és borzongató programokkal vár ezen a hétvégén Szentendre

A hazai palettán unikális programkínálattal várja a hétvégén, június 15-16-án a látogatókat Szentendre városa. A fesztivál zenei, vízisport, látványos, vidám és borzongató mediterrán programokat ötvöz képzőművészeti, kreatív eseményekkel.
Plusz ajánló

XVIII. századi városi legendára épül a Szentendrei Pestisűző Fesztivál

Június 15-16-án második alkalommal rendezik meg Szentendre legújabb kortárs művészeti fesztiválját, amelynek középpontjában egy fiatal lány halála körüli hiedelem, és a város csodás megmenekülése áll egy két és fél évszázaddal ezelőtti pestisjárványtól.