Plusz

Liszt és Budapest

2011.03.28. 01:26
Ajánlom
Március 18-án ünnepélyes keretek között új időszaki kiállítás nyílt a Liszt Ferenc emlékmúzeumban, mely Liszt budapesti tartózkodásait mutatja be.

A Liszt és Budapest című kiállítás a művész budapesti tartózkodásaihoz kapcsolódva öleli fel az 1823-1886-ig tartó időszakot. A kiállítás tematikájában jól érzékelhető Liszt és Széchenyi életrajzának párhuzamossága is. Kölcsönös rokonszenvük a hasonló gondolkodásmód gyümölcse: Liszt kiemelkedő szerepet játszott a reformkor kulturális intézményeinek megalapításában, fejlesztésében, különös tekintettel a Zeneakadémia nemzetközi rangú intézményként való megvalósításának koncepciójában. Liszt magyarországi tevékenységeihez jelentős társadalmi, kulturális fejlődés kötődik, s feladatait melyet külföldi tartózkodásai alatt sem feledett. A művész úgy érezte: másutt a közönséghez szól, de Magyarországon a nemzethez.

Liszt Ferenc magyarságtudatát mutatja, hogy számos magyarországi esemény jelen van műveiben, így például az 1848-as forradalom és szabadságharc is. Megzenésítette Petőfi és Jókai költeményeit, Magyar rapszódiát ajánlott Teleki Sándornak, Munkácsy Mihálynak, Magyar történelmi arcképek sorozatában megfestette Széchenyi IstvánEötvös JózsefVörösmarty MihályTeleki LászlóDeák FerencPetőfi SándorMosonyi Mihály zenei arcképét.

Ez utóbbi sorozatból két darabot is hallhattak március 18-i megnyitón megjelent vendégek Nagy Péter, a Zeneakadémia tanszékvezető tanárának avatott előadásában. Dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora megnyitó beszédében kitért a kiállítás apropója, a Liszt-év mellett kitért az intézmény fejlődésére, kulturális jelentőségére és jubileumára: a Vörösmarty utcai épület éppen 25 éve került vissza a Zeneakadémia tulajdonába.

Kattintson a képre a kiállításmegnyitón készült további fotókért!

A kiállítás 2012. március 21-ig látható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.