Plusz

Liszt-kiállítások nyíltak

2011.03.20. 14:26
Ajánlom
Március 18-án számos budapesti kiállítóhelyen nyílt Liszt Ferenc életével kapcsolatos, vagy Liszt művészete által ihletett kortárs képzőművészeti alkotásokat bemutató kiállítás.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál ünnepélyes megnyitója szolgált egyszersmind a Néprajzi Múzeum Liszt Ferenc és a „czigány zene" című kiállításának megnyitójaként is. A tárlat kiindulópontja Liszt Ferenc A czigányokról és a czigány zenéről Magyarországon 1861-ben megjelent könyve, pontosabban annak is közvetlenül a cigány zenére vonatkozó része. (A könyv eredetileg 1859-ben Párizsban jelent meg Des Bohémiens et de leur musique en Hongrie címmel.) A kiállítás által feldolgozandó zeneművek, képzőművészeti alkotások, irodalmi szövegek és fényképfelvételek Liszt Ferenc könyve első magyarországi kiadásának időpontjáig, legfeljebb életének végezetéig tartó időben keletkeztek.

A Régi Zeneakadémia épületében működő Liszt Múzeum Liszt és Budapest címmel mutatta be új időszaki kiállítását. A kiállítás tematikája felöleli Liszt pesti - budapesti tartózkodásait az 1823-as első fellépésétől kezdve az 1886-os búcsúhangversenyéig. Megismerhetjük Liszt kiemelkedő szerepét a magyar reformkor kulturális intézményeinek megalapításában, fejlesztésében, különös tekintettel a Zeneakadémia nemzetközi rangú intézményként való megvalósításának koncepciójában. A kiállítás kiemeli azokat a kompozíciókat, amelyek születése Budapesthez kötődik: ide tartoznak azok a kompozíciók, amelyeket Pestnek szánt: pl. Koronázási mise, Szent Cecília óda, A holt költő szerelme melodráma (Jókai), vagy itt fejezte be, illetve itt volt az ősbemutatója (Via Crucis, Hunok csatája). A kiállítás bemutatja továbbá Liszt híres pesti hangversenyeit ezek visszhangjával, kritikáival együtt, melyek között külön csoportot alkotnak a pesti jótékonysági hangversenyek, illetve a barátok szalonjában adott hangversenyek: pl. Munkácsy tiszteletére adott hangversenyek, Jókai a Magyar Írók és Költők Társasága rendezvényein való részvétel, pártfogók, barátok szalonjában adott hangversenyek. Önálló tematikus részt képviselnek Liszt magyarországi egyházi kapcsolatai, az ebbe a témakörbe tartozó események (ferences rendhez való kötődés, angolkisasszonyok, a Belvárosi templomban és a Mátyás templomban vezényelt egyházzenei hangversenyek, Liszt Egylet, stb,), illetve Liszt budapesti tanítványainak köre.

Hommage a Liszt Ferenc címmel 33 kortárs magyar művész alkotásaiból nyílt kiállítás a Home Galériában az Eötvös 10 Kulturális Színtér rendezésében. Kertész Csaba, a kiállítás kurátora a képzőművészeket arra kérte fel, hogy reflektáljanak Liszt személyiségére, szellemiségére, muzsikájára. Mint mondta, „Liszt Ferenc sokszínű, különleges egyéniség volt, megfért benne a patrióta és a világpolgár, a vallásos és a világi, a körülrajongott, ünnepelt sztár és a magányosan alkotó művész." A sokszínűséget és különlegességet sokféle stílusú képzőművész képviseli a tárlaton portréfestőtől a konstruktivistáig, szobrásztól a művészkönyvesig, köztük olyan művészekkel, mint Gyémánt László, Orosz István, Fajó János, Kiss Ilona, Jovián György, Kilár István, ef Zámbó István, Nyári István, fe Lugossy László, Fehér László vagy Kulinyi István. 

A Nádor Galériában nyílt Rapszódia című kiállítás Liszt művészetének a képzőművészetbe való átültetésének lehetőségeit dolgozza fel. Olyan műveket mutat be, melyek a zenével, a hangszerekkel kapcsolatos tárgyakat ábrázolnak.

A Budapest Galériában A Halld a fényt - lásd a hangot (Szinesztézia) elnevezésű projektben meghívásos alapon különböző európai országok képzőművészei vesznek részt azokból az országokból, városokból, ahol Liszt Ferenc élt és alkotott. Az anyagot először 2011. január 28. - március 6. között Eisenstadtban mutatták be, s a későbbiekben Bayreuth, Weimar, Pozsony, Lipcse, Raiding, Luxemburg, London és Velence közönsége is megtekintheti. A meghívott művészek: Joaquin Ivars (Madrid), Ralf Koenemann (Essen), Katrin Altwein (Weimar), Gudrun Schüler (Bayreuth), Jean-Luc Guin'Amant (Párizs), Bady Minck (Luxemburg), Martin Breindl, Sabine Meier (Bécs), Szilágyi Teréz (Magyarország).

S ne feledkezzünk meg az OTP Bank és a BTF immár hagyományos kreatív kirakatkiállításáról sem, melynek közönségszavazásán színházjegyeket is lehet nyerni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz művészet

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Plusz nyár

A júliusi Fidelio már a polcokon van

Az ingyenes programmagazinban a júliusi eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Dragomán György íróval és Szabó Balázs zenésszel. Lapozzon bele online!
Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.