Plusz

Liszt Remix

2011.05.19. 16:22
Ajánlom
Liszt Remix címmel különleges estet rendeznek május 26-án a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban: a rendezvényen négy népszerű könnyűzenei formáció tiszteleg a 200 évvel ezelőtt született zeneszerző emléke előtt.

"Liszt a komolyzenén belül is meglehetősen nehéz szerzőnek számít, de mi megpróbáljuk néhány munkáját összehozni a könnyűzenével. A kiválasztott négy csapat, a Carbonfools, a Balkan Fanatik, a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) és a Compact Disco négy különböző stílust képvisel, mindegyik fellépő saját kedve szerint nyúlhat hozzá a zeneszerző műveihez" - fejtette ki a koncert zenei rendezője, Szakos Krisztián az MTI-nek.

A kétszáz évvel ezelőtt született Liszt Ferenc műveinek feldolgozásával 1975-ben Rick Wakeman, a Yes billentyűse is megpróbálkozott Lisztomania című albumán, Magyarországon Balázs Fecó értelmezte át a könnyűzene nyelvére Lisztet Szerelmi álmok című lemezén. Szakos Krisztián az MTI-nek elmondta: a május 26-i koncerten mind a négy fellépő megidézi Liszt egy-egy ismertebb művét, vagy beépít a produkciójába a zeneszerzővel kapcsolatos egy-egy hangulatot, frázist. Mint kifejtette, kevés dolgot rögzítettek a fellépők számára, ezek közé tartozik, hogy Liszt Liebestraum című műve egyfajta szignálként, visszatérő motívumként valamennyi produkcióban megjelenik.

A zenei rendező szerint a közönség minden bizonnyal ráismer majd Liszt műveire, ugyanakkor a műsor nem kizárólag a zenéről, hanem színpadi gegekről is szól majd. A Balkan Fanatik drum'n'bass-t játszik, miközben lemezről Liszt La Campanelláját halljuk, a PASO autentikus skát és reggae-t ad elő Liszt zenéje nyomán, a Compact Disco elektronikus felfogásban, a zongorát dobgéppel párosítva ad elő Liszt-művet, míg a Carbonfools barkácszenéjével gondolja újra a zeneszerző egy másik darabját.

A négy fő fellépő után Rúzsa Magdi lép majd színpadra, aki a több mint negyedszázaddal ezelőtt Révész Sándor előadásában, Demjén Ferenc szövegével ismertté vált Vigyázz a madárra című dalt fogja előadni Szakos Krisztián új hangszerelésében. "Hangmintákat vettem különböző Liszt-darabokból, és kollázsmódszerrel a Rúzsa Magdi által már korábban előadott verzió alapját építettem újra" - mondta a zenész, aki kísérni is fogja a színpadon az énekesnőt.

A másfél órásra tervezett program során folyamatosan szól majd a zene; a zenekarok átállási idejében Fejes Krisztina zongoraművész játszik Liszt-darabokat. Szakos Krisztián az MTI kérdésére megjegyezte: nyitott és modern felfogású zeneszerető közönségre számít, nem elsősorban a fellépők rajongóira. A Liszt Remix című este a Red Bull kezdeményezésére valósul meg, a házigazda Novák Péter lesz. A 31 éves Szakos Krisztián Ákos Keresem az utam című remixpályázatán tűnt fel 2000-ben, ahol saját munkája az egyik győztes dal lett. 2002 óta együtt dolgozik Ákossal, zenészként, dalszerzőként és hangszerelőként.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!
Plusz ajánló

Egy férfi fantáziálásának megvalósulása – a Fidelio programjai a Sziget 5. napján

Repkednek a csókok, szétnyílnak a lábak, ringanak a csípők és magasba emelkednek a fenekek – mindez Roy Assaf Lányok című előadásában, amely után lehetőségünk van megnézni a fiúkról szóló verziót is ugyancsak ezen a napon. Vár a Fidelio Színház- és Táncsátor a Szigeten!
Plusz ajánló

A test mint dinamikus tárgy – a Fidelio programjai a Sziget 4. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor színpadán szombaton is álomszerű képek váltakoznak majd, miközben a kettősségből egység, ismeretlenekből pedig barátok alakulnak. Erre nyújt kiváló példát a Szlovéniából érkező Alien Express című előadás. Gyere el, és győződj meg róla!