Plusz

Lisztbe mártott dallamok

2011.04.25. 08:00
Ajánlom
Halványkék árnyékban a zongora. És halvány kavarodás az 1. és A sorok között: a Müpában vagyunk.

A terem megtelt, telve van dallamra vágyó többgenerációs közönséggel. Míg be nem lép, a szavak hangja cseng a fülben, majd ahogy halványulnak a nézőtéri fények, azzal arányosan lágyulnak el az emberi neszek. És ekkor belép az üresen álló zongora elé, s a közönség megelőlegezett és egyben üdvözlő tapssal fogadja a Liszt- és Kossuth-díjas művészt.

Helyet foglal. Egy emberként lélegzünk, míg le nem üti az első hangot. Mert onnantól kezdve, ahogy életbe lép a zongora a hangok leütése által, onnantól vagyunk újra saját magunk. Mindenki külön-külön kezd tapasztalni.

Vásáry Tamás, a pianista. Általa ülök egy órán át ugyanabban a testhelyzetben. Mozdulni sem tudok, mert ámulatba ejt szenvedélyének játéka a zongoránál: mintha kergetné valami az ujjait, aztán simogatja, érinti, óvatosan tapintja, majd eszementen megrázza addig, míg szét nem zilálja a billentyűket. Dallamokkal emberi tulajdonságokat, emberi öleléseket és pofonokat érzékeltet. Kotta nélkül játszik ritmusokba csomagolt önzőséget, festői hullámokat, festészetben megszokott kompozíciókat, elmosódott mozgást, bizonytalan lépéseket.

A darabok között szerényen, lassan kisétál fogadni a tapsvihart, majd mint fürge kisgyermek, szinte szökken vissza a játszóteréhez. Pajkosan játszik tovább, megdicséri, majd megbünteti, elítéli s feloldozza. Később cirógatja, csiklandozza, majd hátba támadja.

Megnyugtat, s azzal a lendülettel haragra is kelt. A végletekkel játszadozik, mint aki a határait feszegeti, s ezzel meg tanulja tapasztalni saját világát is.

Kérdőre von, megijeszt és megrettent, majd sarokba szorít, táncba hív és félretol. Táncba hívja párját, majd félretolja zongoráját. Ezelőtt, még hatalmas tapsra eszmélek. Én is próbálom összecsapni két tenyerem, de képtelen vagyok. A lenyűgözés teljében úsznak szemeim, s érzem tapsra lettem képtelen.

S megjelenik a második részben a hangok által már táncba hívott másik fél is: előttünk Tunyogi Henriett. Mellette José Tirado.

Tunyogi minden dallamot előhív, megjelenít a testével. A női váltakozó szerepek és érzelmi töltések, a csábítás és a szűziesség megjelenése a vörös és fehér tüllben, az eltáncolt, gyönyörűen felépített koreográfia minden lépése rásimul a 'félretolt' zongora hangjára.

Tartása, megjelenése kiegészíti Tirado táncát, egymás elkezdett mozdulatát fejezik be. Ismerkednek, ráismernek egymás tulajdonságaira, a feszes karok úgy ölelik egymást, mint réglátott szeretők. Továbbmennek, továbbtáncolnak a közös buktatókig, próbára teszik egymást, bizalmatlanul bíznak egymásban. Tunyogi az árva, ártatlan, tisztaság megjelenítője az egyik percben, majd a bűnre kacsint, az ördöggel cimborál. Ellentétes alakokat ölt és mindegyikben csodát táncol.

Az este szavak nélküli. Nincs más, csak dallam és tánc. Viszont ott van benne minden, mi hang és kiáltás.

Nietsche állítása jut eszembe a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjával kapcsolatban: „a művészet nem az, hogy tudunk-e rendezni egy ünnepet, hanem, hogy találunk-e olyanokat, akik örülnek neki."

Fantasztikus a programsorozat több éve, de amivel megtöltik, és ahogyan azt előadják és megérintik, megsimogatják vele a nézők megfoghatatlan részét, az a gyönyörű. A lelkem köszöni...

Vásáry Tamás (zongora) és Tunyogi Henriett (tánc) Liszt-estje 

2011. március 23. 19:00 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház

Budapesti Tavaszi Fesztivál 2011

Km.: José Tirado (tánc)
Kor.: Renato Paroni

Liszt-Wagner: Isolda szerelmi halála
Liszt: Transcriptions d'aprés Rossini, S 553; h-moll szonáta
Liszt-Schumann: Widmung
Liszt-Chopin: Mädchens Wunsch
Liszt-Mendelssohn: Szentivánéji álom

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!