A sör egyidős az emberiséggel, a víz és a tea után a harmadik legnépszerűbb ital a világon, amit a gabonacefre malátás elcukrosításával és erjesztésével készítenek. A borhoz hasonlóan az alacsonyabb alkoholtartalmú italok közé sorolják, és a legegészségesebbek között tartják számon.
Sörkorcsolyák
Egy pohár sör mellé remekül passzol egy kis friss töpörtyű, egy szelet lila hagymás zsíros kenyér, sörrel készített körözött, finom sajtok, sonkák, sajtfondü, pástétomok, kolbászkák, virsli, sajtos rúd, pogácsa.
Három nagy csoportra oszthatóak az erjesztési eljárás alapján: az igen ritka, spontán erjesztésű sörök, a felső erjesztésű sörök (általában árpából készülnek, és a rövid ideig, szobahőmérsékleten zajló erjesztés során az élesztő a sörlé tetején marad, sőt egyes melléktermékei benne maradnak a sörben), valamint az alsó erjesztésű sörök, amik mára a legelterjedtebbé váltak (az élesztő az alacsony fokon történő erjesztés során lesüllyed a sörlé aljára). A felső erjesztésű sörök az ale, a stout vagy a porter, míg az alsó erjesztésű sörök közé tartozik a lager, a pilsner vagy a bock.
A sör fontos vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, véd a vírusfertőzések ellen, magas az antioxidáns-tartalma és a tápértéke, stimulálja az immunrendszert, és oldja a feszültséget. Természetesen a sörfogyasztást sem szabad túlzásba vinni, mert károsíthatja az idegrendszert és a májat, valamint rontja a koncentrációt, ezért például nem szabad autóba ülni sörfogyasztás után. Azoknak az autósoknak, akik képtelenek sör nélkül élni, kifejlesztették az alkoholmentes sört, amely nyomokban emlékeztet az alkoholos sör ízére.
85 évvel ezelőtt törölték el Amerikában a szesztilalmat, és az amerikaiak hatalmas ivászattal ünnepelték a sör napját, másfél millió hordó sört döntöttek le, mai áron százmilliárd forint értékben.
Léteznek hivatásos sörszakértők is. A sörsommelier tudományát például egy müncheni szakiskolában lehet elsajátítani, ahol megtanítják a sörkészítés technológiáját és történelmét, az ízeket, a megfelelő ételpárosításokat, a helyes pohárhasználatot.
A sörről számos legendás nóta is született, ennek a cikknek a címadó dala a Fonográf együttes nevéhez fűződik, de a sörről énekelt a Beatrice, a Bikini, a ZZ Top, Frank Zappa és John Lee Hooker is.
Sör házilag
Hatvani Sörfesztivál
október 12-13.
Kowalsky meg a Vega, Irigy Hónaljmirigy, finom ételek és rengeteg sör!
Ezer literig megengedett a házi sörfőzés Magyarországon, ráadásul az újoncoknak sem kell félniük, a sör elkészítése nem kacifántos. Persze igazán jó sört előállítani már nem ilyen egyszerű, rengeteg gyakorlás és tudás kell hozzá, de a befektetett pénz, szorgalom és idő meghozza gyümölcsét. Manapság az Amerikából indult kézművessör-készítés hatalmas divat lett, jobbnál jobb nedűket állítanak elő, amire már a nagyüzemi sörgyárak is felfigyeltek, és megkezdték a legjobbak felvásárlását.
Aki otthon szeretne sört főzni, vásároljon magának egy sörfőző szettet, amit erre szakosodott boltokban vagy internetes webáruházakban árulnak 15–20 ezer forintért. A házi sörfőzésnél elengedhetetlen, hogy fertőtlenített, tiszta eszközökkel és környezetben dolgozzunk, mert a sör könnyen megromlik, ha baktériummal találkozik.
Sörsűrítménnyel szinte gyerekjáték a sörkészítés. Vízzel elkeverjük, adunk hozzá cukrot vagy egy erjesztést elősegítő anyagot, körülbelül egy hétig lezárva erjesztjük, palackozzuk, kupakkal lezárjuk, és két hónappal később már szürcsölhetjük is saját alkotásunkat.
RECEPTEK
Sörösdobozon sült csirke
Rendkívül egyszerű recept. Vegyünk egy sörösdobozt vagy sörösüveget, igyuk meg a tartalma felét, majd ültessünk rá egy kisebb csirkét, amelyet előzőleg alaposan bedörzsöltünk kívül-belül fűszerkeverékkel. Készre sütjük 170 fokos sütőben, az utolsó negyedórában 200 fokon rápirítunk. Ha kilyukasztott sütőzacskót teszünk a csirkére, nem kell sütőt takarítanunk utána. Kívül ropogós, belül omlós csirkehús az eredmény.
Guinness sörös csokitorta
Nigella Lawson kiváló receptje. Öntsünk két és fél deci Guinness sört egy lábosba, adjunk hozzá 25 deka vajat, majd 75 gramm kakaóport és 40 deka cukrot. Két nagy tojást, kábé másfél deci tejfölt és némi vaníliakivonatot keverjünk simára, majd adjuk hozzá a lábos tartalmához, végül keverjünk bele 275 gramm lisztet és két kiskanálnyi szódabikarbónát. 180 fokra előmelegített sütőben egy kivajazott, kilisztezett kapcsos formában süssük 45 percig, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Keverjünk simára 30 deka krémsajtot, 150 gramm porcukrot és két teáskanálnyi kukoricalisztet, ezzel kenjük meg a csokitortát, hogy úgy nézzen ki, mint egy frissen csapolt, habos sör.
Fejléckép: Unsplash