Plusz

Ma csak ajánlunk

2010.11.14. 10:57
Ajánlom
Szabadkán színházi fesztivál, Pesten két gyergyói előadás. Az ok roppant egyszerű: szeretem őket.

Szabadka nincs messze, úgyhogy aki ráér november 22. és 29. között, menjen kicsit szecessziózni, kicsit kortársművészkedni. (Én mennék, de az idő, ugye...) Az állomás neve: Desiré Central Station. Többek közt lesz Ivo Dimcsev (két előadással), az Örkényből a Jógyerekek képeskönyve, ott is játsszák a Turbo Folkot (amit én nem szerettem, és nem a politikai színházi mivolta miatt, mert azok az előadások az én gyengéim, hanem mert deklarált pacifizmusa ellenére fikarcnyi pacifizmust nem éreztem benne, és a karakterekbe való belehelyezkedés és azok elhagyása is teljesen illogikusnak tűnt; mindenesetre itt aztán tényleg érdekelne, hogyan fogadják - különösen a Turbo Paradiso nézői), a programban benne van a Derevo Harlekinje (aki nem látta őket Szegeden a Thealteren és nem tud Szabadkára utazni, menjen Pesten a Merlinbe), Zágrábból érkezik egy előadás, amit az ajánlója miatt sajnálok, hogy nem látok ("A regény és a színház fikciós világának találkozási pontján az az egyedüli valós elem, hogy a szereplő fiúk éppen a délszláv háború idején születtek, és ők képviselik azt a generációt, amely számára a háború tapasztalata kizárólag valaki/valami más - család, iskola, média - közvetítése által jött létre."), Gergye Krisztiánék egy újragondolt, -rendezett Quartetet visznek. Napközben színházcsinálókkal beszélgetnek, esténként jazzkoncertek, szóval iszonyú jó a program. A rendező a Kosztolányi Dezső Színház, és nagy riszpekt nekik.

Gyergyószentmiklós viszont messze van, de hétfőn és kedden Pestre (és Pécsre) jönnek. Griskovec Telét láttam tőlük Kisvárdán, és azért kellene újranézni, mert ott nagyon rosszul ment. Hogy a színházra tökéletesen alkalmatlan tér - egy középiskola aulája, visszhanggal, ahogy az elő van írva a nagykönyvben - vagy a napi indiszpozíció volt-e az ok, nem tudom, mindenesetre akik látták emberi/színházi körülmények között, azt mondják, jóval több van az előadásban. (Mert hogy a színészekben több van, azt tudom én is.) A másik, amit hoznak, egy Bozsik Yvette-rendezés, a Játszótér, ami egy Kenneth MacMillan- és egy Vaclav Nizsinszkij-koreográfia inspirálta előadás. Mozgásban erősek a figurások, "színészben" is jók, Bozsikkal sem először dolgoztak - idén Handke Az óra, amikor...-ját csinálják vele -, szóval minden esély megvan arra, hogy izgalmas estéje legyen annak, aki elmegy a Merlinbe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.
Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Könyv

„Egy tájba lépek ki, ahová a másik nem követhet” – 100 éve született Mészöly Miklós

1921. január 19-én született a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb hatású írója, Mészöly Miklós. Életműve gerincét elbeszélések, novellák, kisregények alkotják, de több esszé-, publicisztika-, dráma- és mesekötet is fűződik a nevéhez.
Színház

Herczeg Tamás leköszön a Szegedi Szabadtéri Játékok éléről

Harangozó Gyula művészeti igazgató szintén elköszön a Fesztivál vezetésétől.
Színház

Független alkotóműhelyt hoz létre az SZFE polgársága

A Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen tiltakozó oktatók és hallgatók Freeszfe Egyesület néven autonóm alkotóműhelyt hoztak létre, melynek elsődleges célja demokratikus keretek közé menteni az egyetem 155 éves szellemiségét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz galéria

Két ember, akik a világ legmagasabb fáit fényképezik, hogy unokáik is láthassák őket

Az egyre nagyobb mértékben végrehajtott erdőirtások miatt veszélyben vannak a világ legmagasabb fái. Steven Pearce és Jennifer Sanger elhatározták, hogy lefényképezik őket, hátha észbe kapnak az erdőirtók: hatalmas értéket készülnek elpusztítani.
Plusz hír

Bach és Händel művei szólnak az oltóközponttá alakított Salisbury Székesegyházban

Ideiglenes oltóközpont lett a 800 éves délnyugat-angliai Salisbury Katedrálisból. Az orvosok dolgoznak és orgonazene szól, miközben a 80 év felettiek megkapják a koronavírus elleni Pfizer/BioNTech vakcinát.
Plusz hír

Online rendezik meg az éves szinkronszemlét

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Szinkron Alapszervezete (SziA) ősszel rendezte volna meg a hagyományos Szinkronünnepet és a Szinkronikum Díjátadó gálát, viszont a járványhelyzet miatt az esemény elmaradt. A szervezet azonban fontosnak tartja, hogy – habár most nincs lehetőség a személyes találkozásra – díjazza a tavalyi év legjobb szinkronos alkotásait és a legkiemelkedőbb művészeket.
Plusz hír

Gyönyörű, zöld kertté alakul Párizs legendás sugárútja, a Champs-Élysées

Átalakul a francia főváros leghíresebb sugárútja, miután Anne Hidalgo polgármester zöldutat adott a zöld elképzelésnek. 2030-ra már teljesen új fényben tündökölhet a ma még brutális autóforgalommal terhelt Champs-Élysées.
Plusz hír

A franciák már tesztkoncerteket szerveznek a hangversenyélet újraindulásáért

Jóllehet a kulturális intézmények januárban még nem nyithatnak ki Franciaországban, a zenei világ képviselői tesztkoncertek szervezését tervezik annak felmérésére, hogy mekkora a vírus terjedésének kockázata a kulturális rendezvényeken. A kísérlet legfőbb célja a nyári fesztiválszezon megmentése.