Plusz

Ma csak ajánlunk

2010.11.14. 10:57
Ajánlom
Szabadkán színházi fesztivál, Pesten két gyergyói előadás. Az ok roppant egyszerű: szeretem őket.

Szabadka nincs messze, úgyhogy aki ráér november 22. és 29. között, menjen kicsit szecessziózni, kicsit kortársművészkedni. (Én mennék, de az idő, ugye...) Az állomás neve: Desiré Central Station. Többek közt lesz Ivo Dimcsev (két előadással), az Örkényből a Jógyerekek képeskönyve, ott is játsszák a Turbo Folkot (amit én nem szerettem, és nem a politikai színházi mivolta miatt, mert azok az előadások az én gyengéim, hanem mert deklarált pacifizmusa ellenére fikarcnyi pacifizmust nem éreztem benne, és a karakterekbe való belehelyezkedés és azok elhagyása is teljesen illogikusnak tűnt; mindenesetre itt aztán tényleg érdekelne, hogyan fogadják - különösen a Turbo Paradiso nézői), a programban benne van a Derevo Harlekinje (aki nem látta őket Szegeden a Thealteren és nem tud Szabadkára utazni, menjen Pesten a Merlinbe), Zágrábból érkezik egy előadás, amit az ajánlója miatt sajnálok, hogy nem látok ("A regény és a színház fikciós világának találkozási pontján az az egyedüli valós elem, hogy a szereplő fiúk éppen a délszláv háború idején születtek, és ők képviselik azt a generációt, amely számára a háború tapasztalata kizárólag valaki/valami más - család, iskola, média - közvetítése által jött létre."), Gergye Krisztiánék egy újragondolt, -rendezett Quartetet visznek. Napközben színházcsinálókkal beszélgetnek, esténként jazzkoncertek, szóval iszonyú jó a program. A rendező a Kosztolányi Dezső Színház, és nagy riszpekt nekik.

Gyergyószentmiklós viszont messze van, de hétfőn és kedden Pestre (és Pécsre) jönnek. Griskovec Telét láttam tőlük Kisvárdán, és azért kellene újranézni, mert ott nagyon rosszul ment. Hogy a színházra tökéletesen alkalmatlan tér - egy középiskola aulája, visszhanggal, ahogy az elő van írva a nagykönyvben - vagy a napi indiszpozíció volt-e az ok, nem tudom, mindenesetre akik látták emberi/színházi körülmények között, azt mondják, jóval több van az előadásban. (Mert hogy a színészekben több van, azt tudom én is.) A másik, amit hoznak, egy Bozsik Yvette-rendezés, a Játszótér, ami egy Kenneth MacMillan- és egy Vaclav Nizsinszkij-koreográfia inspirálta előadás. Mozgásban erősek a figurások, "színészben" is jók, Bozsikkal sem először dolgoztak - idén Handke Az óra, amikor...-ját csinálják vele -, szóval minden esély megvan arra, hogy izgalmas estéje legyen annak, aki elmegy a Merlinbe.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.
Plusz ajánló

Készüljön a karácsonyra a Hagyományok Háza Ünnepváró forgatagával!

December 8. és 10. között kézműves vásárral, gyermek- és családi programokkal, meghitt koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal és egyéb programokkal vár mindenkit az idei Ünnepváró forgatag.
Plusz ajánló

A mesés Debreceni Advent első hétvégéjének programkínálata

A Kossuth téren már talapzatban díszeleg a hatalmas, gyönyörű ezüstfenyő, és javában folynak a vásár, a jégpálya és az adventi kuckó építési munkálatai. E héten szombaton megnyit a mesés Debreceni Advent.
Plusz ajánló

Év végi lekerekítés a decemberi Fidelióval

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2023. decemberi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

Művészettel, élményekkel a gyermekek felépüléséért – A MOL – Új Európa Alapítvány szociális pályázata

A MOL – Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító pályázata 80 millió forinttal támogatta idén a civil és egyházi szervezetek munkáját.