Plusz

Ma csak ajánlunk

2010.11.14. 10:57
Ajánlom
Szabadkán színházi fesztivál, Pesten két gyergyói előadás. Az ok roppant egyszerű: szeretem őket.

Szabadka nincs messze, úgyhogy aki ráér november 22. és 29. között, menjen kicsit szecessziózni, kicsit kortársművészkedni. (Én mennék, de az idő, ugye...) Az állomás neve: Desiré Central Station. Többek közt lesz Ivo Dimcsev (két előadással), az Örkényből a Jógyerekek képeskönyve, ott is játsszák a Turbo Folkot (amit én nem szerettem, és nem a politikai színházi mivolta miatt, mert azok az előadások az én gyengéim, hanem mert deklarált pacifizmusa ellenére fikarcnyi pacifizmust nem éreztem benne, és a karakterekbe való belehelyezkedés és azok elhagyása is teljesen illogikusnak tűnt; mindenesetre itt aztán tényleg érdekelne, hogyan fogadják - különösen a Turbo Paradiso nézői), a programban benne van a Derevo Harlekinje (aki nem látta őket Szegeden a Thealteren és nem tud Szabadkára utazni, menjen Pesten a Merlinbe), Zágrábból érkezik egy előadás, amit az ajánlója miatt sajnálok, hogy nem látok ("A regény és a színház fikciós világának találkozási pontján az az egyedüli valós elem, hogy a szereplő fiúk éppen a délszláv háború idején születtek, és ők képviselik azt a generációt, amely számára a háború tapasztalata kizárólag valaki/valami más - család, iskola, média - közvetítése által jött létre."), Gergye Krisztiánék egy újragondolt, -rendezett Quartetet visznek. Napközben színházcsinálókkal beszélgetnek, esténként jazzkoncertek, szóval iszonyú jó a program. A rendező a Kosztolányi Dezső Színház, és nagy riszpekt nekik.

Gyergyószentmiklós viszont messze van, de hétfőn és kedden Pestre (és Pécsre) jönnek. Griskovec Telét láttam tőlük Kisvárdán, és azért kellene újranézni, mert ott nagyon rosszul ment. Hogy a színházra tökéletesen alkalmatlan tér - egy középiskola aulája, visszhanggal, ahogy az elő van írva a nagykönyvben - vagy a napi indiszpozíció volt-e az ok, nem tudom, mindenesetre akik látták emberi/színházi körülmények között, azt mondják, jóval több van az előadásban. (Mert hogy a színészekben több van, azt tudom én is.) A másik, amit hoznak, egy Bozsik Yvette-rendezés, a Játszótér, ami egy Kenneth MacMillan- és egy Vaclav Nizsinszkij-koreográfia inspirálta előadás. Mozgásban erősek a figurások, "színészben" is jók, Bozsikkal sem először dolgoztak - idén Handke Az óra, amikor...-ját csinálják vele -, szóval minden esély megvan arra, hogy izgalmas estéje legyen annak, aki elmegy a Merlinbe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz videó

Maradona énekel

Elhunyt „az isteni Diego”, aki iránt egyenesen vallásos rajongással viseltetnek Argentínában. Híres-hírhedt góljával, legendájának eredetével és egy róla szóló dallal emlékezünk rá, amelyet maga is elénekelt rajongói előtt.
Plusz magazin

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Plusz videó

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Plusz fidelio magazin

Legyen a kultúra most is a hétköznapok része! – Megjelent a Fidelio decemberi száma

Az utolsó pillanatban hívtuk vissza a decemberi lapszámot, de – ha egy hét csúszással is – megjelent a Fidelio Magazin, amelynek hasábjain online közvetítéseket, lemezeket, könyveket ajánlunk és érdekes írásainkat osztjuk meg Olvasóinkkal.
Plusz hír

Hiába van rendezvénytilalom, az előadóművészeknek most is fizetniük kell a KATA-t

A Music Hungary Szövetség a pénzügyminiszterhez fordult, kérve, hogy a rendezvénytilalom idején a KATA-s előadóművészek is mentesüljenek a tételes adófizetési kötelezettség alól.