Plusz

Macbeth és a vaddisznók

2011.03.08. 13:53
Ajánlom
Az Operaház főzeneigazgatója a mangalicatartásról, a Macbeth CD-ről bejátszott színpadi zenéjéről, a külsős kifizetésekről és az Erkel Színházról.

unicornis kérdésére (93): Ha már így lelepleződtem, szeretném megosztani disznóőrzésben szerzett szakmai tapasztalataimat is blogom olvasóival. Egy darabig foglalkoztam mangalicadisznók legelőn való tartásával. Ez a fajta rendkívül intelligens – nem azért, mert nem tegez, hanem mert hihetetlenül hamar kitapasztalja a villanypásztor működését. Olyannyira, hogy a mi disznóink rendszeresen átvertek minket, ha nem voltunk a közelben; valahogy mindig megléptek és megették a szomszéd kiskerti termését. Egyszer aztán kifigyeltük, mi a taktikájuk. Megkeresték azt a húszcentis műanyag fogantyút a kerítésen, amely nem ráz, és az alatt vonultak át a szomszédba.

Amúgy minden tiszteletem a kondásoké, nem olyan könnyű foglalkozás ez, mert a disznó hihetetlen gyors állat is. A villanypásztor ellenére ki kellett tapasztalnunk, hogy vágáskor már előző éjjel becsalogassuk az áldozatot valami zárt helyre, mert ha csak megközelítjük is őket, nincs az az ember, aki a nyomukba ered és elkapja az előle iszkoló állatot.

Vaddisznónk is van, egy számára kialakított rezervátumban lakik. A korát senki sem tudja megsaccolni, de jó kondícióban van. Rendületlenül túr, a kerítést is kitúrta már jókora darabon, de mégsem megy el tőlünk, mert jól érzi magát. A neve Rézi, és vendégeink elsősorban mindig rá kíváncsiak – csak ha már látták, akkor jönnek be a lakásba. Rézi emberszerető, hagyja magát simogatni is, egyetlen egyszer kapott belém, a térdműtétem után, amikor valószínűleg megérezte a vér szagát. Egyébiránt a hízóinkat is el szoktuk nevezni, ám azok rendszerint egy-egy nem éppen közkedvelt közéleti személyiség nevét viselik. A nevek nem publikusak, de anélkül, hogy woodoo szertartásként aposztrofálnám a disznóvágást, elmondanám, hogy akit mi levágunk, kis idő múlva elveszti a pozícióját, s ha politikus disznóról van szó, akkor leváltják. Épp ezért komoly előrendeléseink vannak disznó-névadásra a baráti körünkből.


A Macbeth színpadi zenéjéről: valóban CD-ről szólal meg. Ez a tény úgy függ össze a világszínvonallal, hogy épp a világban járva, külföldi színházakban tanultam meg ezt a metódust. Igaz, sokszor vezényeltem élő színpadi zenét is, de azt tapasztaltam, hogy egyre több helyen játsszák be felvételről, még a Hamburgi Staatsoperben is, amely - remélem, disznóőrző kollégám sem kérdőjelezi meg - vezető operaházként nyilvántartott színház. A mannheimi Operában, amely szintén nem a huszadrangú színvonalat képviseli, még a Rigoletto színpadi zenéje is gépről megy, pedig az nem önállóan szól, sőt igen bonyolult összejátszási feladatot jelent a zenekarnak. Ott arra kértek volna, hogy a már meglévő CD-vel készüljek a premierre, de végül sikerült kiharcolnom, hogy készülhessen egy újabb felvétel, azokkal a tempókkal, amellyel én szeretném dirigálni az előadást. Egy szó, mint száz, bevett dolog ez a világban, mert a színházaknak jelentős költségeket takarít meg – a közönség pedig semmiféle különbséget nem észlel a zenei kivitelezésben; disznóság felhívni rá a figyelmüket.
Ami viszont érdekes – és a minap sikerült a gyakorlatban is kipróbálni –, hogy honnan is játsszuk be a zenét. Verdi a harmadik felvonásbeli külső zenekari állásra azt írta, hogy a színpad alól kellene megszólnia. Oboák, klarinétok, fagott és kontrafagott játszik együtt – ez a Verdinél szokatlan összeállítás önmagában is misztikus hangzást produkál, az alulról jövő hangokkal nyilván ezt akarta erősíteni a szerző. Bizonyára sokan észrevették már az Operaház nézőterén a székek alatti befúvónyílásokat. Hála a felvételnek, a hangszórókat a nyílások alá helyezhettük el, így újszerű és különleges élményben lesz része a közönségnek. A felvétellel megtakarított pénzt költségvetésünk egyéb célokra tudja hasznosítani.


A külsős kifizetésekkel kapcsolatban ismét szeretném leszögezni, hogy főzeneigazgatóként az Operaház művészeti kérdéseivel és vezetésével foglalkozom. A kérdés a gazdasági vezetőkre tartozik. Igazgatósági értekezleteken azt hallottam, hogy természetesen minden teljesített szerződés ki lesz fizetve.IVA az Erkel Színházról és a balettról kérdezett (94):  Ez idáig még nem tudjuk, hogy mikor nyílik meg az Erkel Színház. A jó szándék és az akarat megvan, remélem, hogy a felújításhoz szükséges összeg és a törvényi háttér is meglesz hamarosan. A kérdésre rövid és egyértelmű választ adok: a Magyar Nemzeti Balett produkcióinak - nem ott a helye, hanem - ott is helye van, akárcsak az Operaházban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.