Plusz

Mága Zoltán: "A hegedűm sokkal nagyobb fegyver"

2013.12.16. 16:56
Ajánlom
Idén immár hatodik alkalommal rendezi meg Mága Zoltán hagyományos Budapesti Újévi Koncertjét. Az esemény kapcsán a hegedűművésszel beszélgettünk.

-Vissza tud emlékezni, hogy mi volt az első darab, amit közönség előtt eljátszott hegedűn?

-Hat éves voltam, amikor a szolnoki művelődési ház az Idősek világnapja alkalmából tartott ünnepi műsorában szüleimnek szánt meglepetésként egy néptánc előadás után elővettem a hegedűt és elkezdtem játszani. Hatalmas csönd lett a teremben, sokan meglepődtek, hogy egy kisfiú, aki korábban rámás csizmában táncolt, ilyen szépen hegedül. Amikor befejeztem, ijedten körbenéztem. Láttam a büszkeséget szüleim és nagyszüleim arcán, és ez megnyugtatott. Majd kitört a tapsvihar, felállt a közönség, gratuláltak apukámnak, nagyapámnak.  Ez volt az első szereplésem, a Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok című gyönyörű népdalt játszottam el. Ma is örömmel emlékszem vissza rá.

- Az állandó gyakorlás mellett mennyire volt ideje a gyerekek megszokott életét élni?

- Egyszerű zenész családból származom. Nem egy híres zenészdinasztia sarja vagyok, és ezt azért is hangsúlyom, mert nekem sokkal többet kellett tanulnom, mint egy híres felmenőktől származó kollégámnak. Az én utam sokkal rögösebb és nehezebb volt. Mint minden gyermek, én is szerettem játszani. Pingpongoztam, fociztam, szaladgáltam, és ha több volt a játék, mint a gyakorlás, akkor azt mondta apám, hogy jó, rendben van fiam, nem kötelező zenésznek lenni, tanulhatsz más szakmát. Hamar beláttam, hogy igaza van: 7-8 éves koromtól már egészen másképp gondolkoztam, felelősségérzet volt bennem. Gyermekfejjel döbbentem rá, hogy csak a tanulás nyújt lehetőséget kitörni ebből a körből, hogy elérjem vágyaimat. Ettől fogva szorgalmasan tanultam, és ha kellett, segítettem szüleimnek a ház körül. Napi hat-hét órát foglalkoztam a hangszeremmel, hogy megháláljam szüleim áldozatvállalását, amiért kemény fizikai munkával teremtették elő a tandíjam költségét.

-Egyik pillanatról a másikra lett előbb a Rajkó Zenekar prímása, majd világhírű szólista. Fel lehet dolgozni a hirtelen jött sikert?

- Szerencsére művészi megítélésem egyöntetűen pozitív mind a szakmai oldal, mind a közönség részéről. Ismert ember vagyok. Sokan kérnek autogramot, közös fotót a legkülönfélébb helyszíneken. Biztatnak, támogatnak, elmondják milyen örömet szereztem számukra egy-egy koncertemmel, vagy ha láttak a televízióban. A karitatív akcióm során sok ezer emberrel találkozom, és ez kölcsönösen jó. Egyrészt láthatják a rajongóim, én is csak egy ember vagyok, és én is megtapasztalhatom az őszinte szeretetet és tiszteletet. A siker számomra mindig újabb és újabb kihívásokat hoz, mert mindig még többet szeretnék nyújtani, és még többet adni.

- Idén hatodik alkalommal ad újévi koncertet az ország egyik legnagyobb fedett színpadán. Honnan indult az ötlet?

- Bécsben 74 évvel ezelőtt, 1939-ben érték teremtődött az újévi koncerttel, én pedig szerettem volna, ha Budapest is rangos, nívós eseménnyel ünnepeli az új esztendőt. Mára már Magyarországon is tudják az emberek: az új év első estéjén Mága Zoltán vendégei lehetnek. Már az első, határainkon átnyúló, Budapesti Újévi Koncert patinás gálaműsora, a több mint tizenkétezer fős közönségével nemzetközi hírnevet szerzett Magyarországnak. Úgy érzem, a hagyománnyá vált Budapesti Újévi Koncerttel teljesítettem kulturális missziómat, és ez a felelősség kötelez. Remélem, a 100 templomi jótékonysági koncertemmel, vagy a Hegedűvarázs missziósorozatommal és az elmúlt öt Budapesti Újévi Koncertemmel értéket teremtettem. Rangot és elismerést vívtam ki nem csak magamnak, hanem hazámnak is. Talán ez az érték lehet az alapja annak, hogy ma már egyre-másra szervezik az újévköszöntő koncerteket, gálaműsorokat.  Én ennek örülök.

- Stílusát az eklektika jellemzi: bátran vegyíti a komolyzenét, a cigányzenét és a popzenét. A mostani koncerten milyen darabokra számíthat a közönség?

- Művészi repertoárom valóban a népzenétől a klasszikus darabokon át a jazzig, sőt a könnyűzenéig terjed. Jellegzetes, felismerhető crossover zenei stílusom a klasszikus zene, a népzene, a popzene és egyéb irányzatok ötvözésével alakítottam ki. Zenei misszióm, hogy a magyar nemzetet és a magyar kultúrát megszerettessem a világgal, hogy koncertjeimmel nyitottabbá tegyem a hallgatóságot más népek, más kultúrák iránt. A különleges zenei csemege, a meglepetés és az újdonság varázsa a VI. Budapesti Újévi Koncerten is garantált. Rendhagyó zenei utazásra hívom a közönségemet, hogy bizonyítsuk, a magyar zeneművészet a Föld minden táján élő ember számára tartogat egy-egy feledhetetlen dallamot. A monumentális zenei projektben több mint félezer művészt köszönthetünk az Aréna színpadán.

A három órás koncert során lenyűgöző látvány- és show-elemek, a legmodernebb hang- és fénytechnika, rendkívüli színpadi megoldások mellett fedezheti fel a közönség nemzetünk kulturális kincseit és az egész világot rabul ejtő klasszikus és könnyűzenei darabokat. A 2014-es Magyar Holokauszt Emlékév keretében pedig egy szívszorítóan szép és méltó zenei blokkal hajtunk fejet az áldozatok előtt a magyarországi vészkorszak 70. évfordulóján.

- Köztudott, hogy újévi koncertjein hazai hírességek is színpadra szoktak lépni. Idén kikkel találkozhatnak a nézők?

- Garantáltan mindenki találkozhat majd számára nagyon kedves előadóval. A legkiemelkedőbb és legrangosabb hazai művészek mellett nemzetközi hírű operaénekesek is színpadra lépnek, hiszen az eddigi nívó kötelez. Itt lesz Julia Novikova világhírű orosz szopránénekes a Plácido Domingo nevével fémjelzett 2009-es Operalia nemzetközi énekverseny győztese, a verseny fődíjasa. A bécsi Staatsoper, a Berlini Állami Opera, a Washingtoni Operaház, a Milanói Scala, a New Yorki Carnegie Hall és a világ számos rangos színpada után 2014. január elsején Mága Zoltán VI. Budapesti Újévi Koncert sztárvendégeként üdvözölheti a nagyérdemű közönség. És színpadra lép Andreas Schager osztrák tenor is, akit a világ nagy operaházainak közönsége ünnepelt már.

Büszke vagyok arra, Szakcsi Lakatos Béla, Kossuth-díjas zongoraművész és Szenthelyi Miklós, Kossuth-díjas hegedűművész is megtiszteli a gálaműsort játékával. Fellépnek a popdívák, Szekeres Adrien és Zséda. Ami egyedi és újdonság lesz vendégeim számára, az az, hogy a neves fellépők, az Állami Operaház, a Budapesti Operettszínház rangos énekesei és Kossuth-díjas művészeink tőlük talán szokatlannak nevezhető produkcióval is színpadra állnak, így bizonyítva a zene, a muzsika szépségét, sokszínűségét.

- Számtalan helyen járt már a világban. Melyik volt élete legemlékezetesebb koncertje?

- Királyoknak, államfőknek, világsztároknak, és magának Őszentségének a pápának is játszottam már. Sok szép emléket gyűjtöttem a 100 templomi koncert, a Hegedűvarázs missziósorozat vagy a Budapesti Újévi Koncertem során. Ami igazán megérintett az 2010 nyarán, a Fejér megyei Adony templomában tartott jótékonysági koncertem: egy műszívvel élő, egy éves kisfiú szív transzplantációjára szerveztem gyűjtést a jótékonysági koncert keretében ott, ahol a kisgyermek lakott. Nem sokkal korábban a Pest megyei Örkényben egy koncertet adtam a zsúfolásig megtelt katolikus templomban egy 17 éves, leukémiás lány gyógyulásáért. Mindkét alkalommal az élet megmentéséért küzdöttem. Hogy új reményt adjak a családnak, és jövőt, lehetőséget a gyógyulni vágyó gyermekeknek egy szép és tartalmas élethez. Rádöbbentem, a zene, a hegedűm sokkal nagyobb fegyver és eszköz a jó melletti küzdelemben. Sok százan együtt sírtunk és könnyeztünk a gyermekek gyógyulásáért.

- Szokott újévi fogadalmat tenni?

- Két komoly fogadalmat tettem életem során. Az elsőt még gyermekkoromban: hogyha egyszer valaha kitörök a szegénységből, akkor mindhalálig fogom segíteni a bajba jutott embertársaimat. A másikat 2009-ben, amikor az első Budapesti Újévi Koncertemet rendeztem. A bécsi újévi koncert akkor ünnepelte hetvenedik születésnapját. Azt ígértem közönségemnek, hogyha a következő esztendőben is telt ház előtt tarthatom meg gálaestemet, akkor hét évtizeden át minden év első estéjén megrendezem az előadást. És jövőre kicsit szeretnék több időt tölteni gyermekimmel is. A lányom nagykorúvá válik, a fiam, Zolika zenészi karrierje pedig most indul el: egy szlovéniai hegedűversenyen aranyérmet szerzett a napokban, és szeretnék vele többet gyakorolni, hogy méltó örökösként és utódomként folytathassa mindazt, amit én elkezdtem.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 zenemű, amely kapudrog lehet Bartók Bélához

Bartók zenéje nem könnyű. Hiába vált az egyik legismertebb magyar művészszemélyiséggé, valószínűleg többször találkozunk róla elnevezett utcával, térrel, mint a zeneműveivel. Ezen segítünk most.
Klasszikus

Szívet melengető videó: Pillangó szállt a fuvolaművész homlokára játék közben

Létezik ennél igazabb megerősítés egy muzsikus számára, mint az, hogy egy pillangó is gyönyörködni kezd a játékában?
Klasszikus

Három díjazottja volt idén a Bartók-Pásztory-díjnak

A Bartók Béla születésének 138. évfordulóján rendezett díjátadón az elismeréseket Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, a kuratórium elnöke adta át.
Klasszikus

És Ön olvas még zenei könyveket?

A klasszikus zene közönsége szűk, de szeret olvasni. Ez kihívás egy könyvkiadónak, a Rózsavölgyi pedig számos újdonsággal szolgálhat az érdeklődőknek.
Könyv

Mondd meg te, melyik volt 2018 legjobb magyar könyve!

2019-ben is átadják a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A 2016-ban megalapított elismerésekkel az előző év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A nyertesek idén már 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy egész évadon át jelen lesz Izraelben a magyar kultúra

Az első alkalommal megrendezésre kerülő Izraeli Magyar Kulturális Évad március 15. és október 23. között több mint 50 programmal kínál ízelítőt a magyar kultúra sokszínűségéből.
Plusz hír

Száz művész pályázhat 200 ezer forintra az MMA-nál

A Magyar Művészeti Akadémia ismét három évre szóló, havi bruttó 200 ezer forint összegű művészeti ösztöndíj elnyerésére hirdet pályázatot száz fő részére, a 2019-2022 közötti időszakra.
Plusz ajánló

Bolondítsd az áprilist az új Fidelióval!

Az ingyenes programmagazin áprilisi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálod Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Mohácsi Jánossal, Béres Attilával és Dobozy Borbálával. Lapozz bele online!
Plusz kotta

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Plusz hiphop

Erre a zenére érik a legfinomabb sajt

Bársonyosabb és nagyobb lyukú az az ementali sajt, amelyet folyamatosan zenén érlelnek, svájci kutatók szerint a hiphop ebből a szempontból hatékonyabb, mint Mozart zenéje.