Plusz

Magyar kortárs művészeti fesztivált tartanak New Yorkban

2022.05.10. 11:10
Ajánlom
A május 23. és 29. között megrendezett II. Hungary L!ve Festivalon a legnevesebb hazai független társulatok képviseltetik magukat.

A szemlét 2018 után rendezik meg New Yorkban, a hétnapos rendezvény programjai között pedig színházi előadások, workshopok, koncertek, szakmai beszélgetések, kiállítás és filmvetítés is várja az érdeklődőket.

A szervezők célja, hogy az eseménnyel jobban megismertessék a magyar kultúrát a tengerentúlon élőkkel. Az idei fesztiválra meghívták Kelemen Kristóf Megfigyelők, a Dollár Papa Gyermekei Kelet, a Duda Éva Társulat MIRROR, a Gergye Krisztián Társulat „…és Echo”, valamint Göndör László és Katona Éva Nagymamával álmodtam című előadását, de látható lesz a Závada Pál regényéből készült Egy piaci nap felolvasószínházi változata is. A darabot Mohácsi János rendezésében tűzik műsorra, olyan alkotók közreműködésével, mint Marozsán Erika és Sheryl Sutton.

A filmek szerelmesei a Magyarországon már nagy sikert aratott Toxikomát nézhetik meg, a vetítésen pedig tiszteletét teszi a film főszereplője, Molnár Áron is. Vele, valamint producerével, Illés Gabriellával egy szakmai beszélgetést követően találkozhatnak a nézők.

A fesztivál fő helyszíne a város központjában, a SoHoban található HERE Arts Center, ahol a programok ideje alatt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak kiállítását és díjnyertes kisfilmjeit nézhetik meg az érdeklődők.

Koncertekből sem lesz hiány: a különböző zenei stílusokból építkező DJ Bootsie Trio & VJ Kemuri mellett színpadra lép a Nublu zenei klubban Kovács Márton és Móser Ádám duója, az Artisans Minimal, akikhez az estére csatlakozik Jessica Lurie, Pankovits Nikolett, Juancho Herrera és Vázsonyi János.

A fesztiválról további információk az alábbi oldalon olvashatók.

Fejléckép: A MIRROR szereplői (forrás: Duda Éva Társulat)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Zenés színház

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Strukturális változások miatt bezár a magyarországi Észt Intézet

A Magyarországi Észt Intézet tagja volt az európai kulturális intézetek magyarországi hálózatának is. Február végén fejezik be magyarországi tevékenységüket a tallini anyaintézmény döntése alapján.
Plusz magazin

KÉP-regény: Hóesésben

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal szomorkás emlékeket oszt meg velünk, hóesésben.
Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.