Plusz

Magyar zenei utazás albertaiakkal

2011.09.27. 16:25
Ajánlom
A klasszikus zenei képzést több campusán nyújtó kanadai University of Alberta tanárai magyar zenei almanachot formáltak koncertté. Ardelle Ries karnagy és férje hangversenyének célja az egyetemi kórus 2012-es magyarországi útjának támogatása volt.

Ardelle Ries a University of Alberta Camrose-i campusa, az Augusta tanára, kórusának vezetője. Tavaly a kecskeméti Kodály Intézet vendégtanára volt, korábban többször is tanult Magyarországon, első alkalommal az egyik albertai magyar egyesület, az Edmontoni Magyar Kultúrkör által finanszírozott Kodály-ösztöndíjjal. Zenei pályáját és tanári filozófiáját mélyen meghatározza a Kodály-módszer, aminek ezen a koncerten is tanúbizonyságát adta. Férje, Roger Admiral kiváló zongorista, zongorakísérő és korrepetitor, a kamarazene tanára az Augustán. Szólistaként különösen a kortárs zenéhez vonzódik.

A norvég bevándorlók alapította lutheránus líceum helyén létrejött egyetemi campus kápolnájába szeptember 17-ére meghirdetett koncert kimondott célja az volt, hogy az egyetem kórusának 2012. májusi magyarországi útjára adományokat gyűjtsön. A több hetes turné során, amelyre a 41 résztvevő hallgatót már kiválasztották, négy magyar kórussal és több magyar zenekarral fognak közösen szerepelni, az utazás csúcspontja egy Mátyás-templomi koncert lesz.

A koncert címének megfelelően a műsor magyar zenei utazást valósított meg, Esterházy Páltól Farkas Ferencig. A zenész-tanár házaspár azonban nem érte be azzal, hogy szemelvényeket adnak elő négy évszázad magyarországi zenei életének dokumentumaiból, hanem kommentárokkal, magyarázatokkal, személyes úti élményekkel és fényképekkel illusztrálták is az elhangzottakat - a közönség döntő részének biztosan újat mondtak ezekkel, a magyar zenéről aligha lehettek alapos ismereteik. Akár a történelmi háttérről, akár Kodály felfogásának sarokpontjairól, vagy a magyar népdalok néhány kulcsszavának megértéséről volt szó, Riesék az egyetemi helyszínhez méltó alapossággal és pontossággal avatták be a közönséget a magyar zenei kultúra részleteibe.

A koncert Esterházy Pál Harmonia Caelestis-éből vett kantátákkal indult, amelyekbe bekapcsolódott a Jim Cockell vezette Cifra vonósegyüttes is, amely az 1994 óta Edmontonban működő Cifra népzenei együttes kiegészített formációja. Haydn két kompozícióját is megszólaltatták: Ries főleg a híres dalban, a Landlustban remekelt. A magyar-osztrák határvidéken járva, amelyről egyébként Ries nagyanyja is származik, nem is következhetett más, mint Liszt. A Vándor éji dalának megzenésítése előtt a kórus egyik tagja, a tehetséges Elizabeth Clarke játszotta egyik etűdjét - nem csak hogy hibátlanul, hanem interpretációs szempontból is tökéletesen, bár talán kicsit a megilletődöttségtől visszafogottabban a kelleténél.

Ezen a ponton a Cifra együttes népzenei blokkjainak első darabja következett - biztos ízléssel került erre a helyre a műsorban az első autentikus népzenei műsorrész. Cockell és Moni Mathew duójában - részben saját gyűjtésű ­- ghymesi dallamok csendültek fel. A későbbiekben hallottunk a Cifrától oláhost, amelyet a prímás tekerőlanton adott elő nagy sikerrel, és kalotaszegit, amelyben talán a leginkább tudták elfeledtetni az előadók és az adatközlők közötti időbeli és térbeli távolságot.

A koncert csúcspontján Riesék Kodály, Bartók és Farkas Ferenc-műveket mutattak be. Nagy elismeréssel kell szólni ennek kapcsán Ries prozódiájáról - hiszen három nyelven (latin, német, magyar) énekelt, melyek közül egyik sem volt az anyanyelve. És mindezt szinte kizárólag kívülről előadva. A koncertet közös népdaléneklés zárta, ugyancsak magyarul, a Bartók által feldolgozott Erdő, erdő... hangzott fel.

A közel kétórás műsor színvonala, felépítettsége kiváló volt. Ha a kanadai magyarok a magyar zenekultúra keresztmetszetét akarnák bemutatni újvvilág-beli honfitársaiknak, ennél aligha találhatnak alkalmasabb műsort. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Zöldhullám

Mentsük meg a méheket és teremtsünk méhbarát környezetet

"A méhes nem egyéb, mint a kinyilatkoztatás alkalmazása" - írta Hamvas Béla, de már Berzsenyi Dániel számára is a méhes zsongása és hangulata volt az éber alvás, a nappali álmodozások helye, ahol meditált, ahol verseket írt.
Plusz felmérés

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Plusz magazin

KÉP-regény: A piros lámpa zöldre vált

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Amszterdam egyik látványosságáról lesz szó, ami hamarosan teljesen megújul, mégpedig a környezettudatosság jegyében.
Plusz ajánló

Ingyenes online koncertet ad Gerendás Péter

Április 13-án ünnepli 65. születésnapját a Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, elődadóművész, aki folytatva „Önök kérték” sorozatát, újra ingyenes koncertet ad.
Plusz hír

Tom Jones mellett kizárólag hazai művészek lépnek színpadra az idei VeszprémFesten

Az eredetileg meghirdetetthez képest később, augusztus közepén rendezik meg az idei fesztivált.