Plusz

Magyar zenei utazás albertaiakkal

2011.09.27. 16:25
Ajánlom
A klasszikus zenei képzést több campusán nyújtó kanadai University of Alberta tanárai magyar zenei almanachot formáltak koncertté. Ardelle Ries karnagy és férje hangversenyének célja az egyetemi kórus 2012-es magyarországi útjának támogatása volt.

Ardelle Ries a University of Alberta Camrose-i campusa, az Augusta tanára, kórusának vezetője. Tavaly a kecskeméti Kodály Intézet vendégtanára volt, korábban többször is tanult Magyarországon, első alkalommal az egyik albertai magyar egyesület, az Edmontoni Magyar Kultúrkör által finanszírozott Kodály-ösztöndíjjal. Zenei pályáját és tanári filozófiáját mélyen meghatározza a Kodály-módszer, aminek ezen a koncerten is tanúbizonyságát adta. Férje, Roger Admiral kiváló zongorista, zongorakísérő és korrepetitor, a kamarazene tanára az Augustán. Szólistaként különösen a kortárs zenéhez vonzódik.

A norvég bevándorlók alapította lutheránus líceum helyén létrejött egyetemi campus kápolnájába szeptember 17-ére meghirdetett koncert kimondott célja az volt, hogy az egyetem kórusának 2012. májusi magyarországi útjára adományokat gyűjtsön. A több hetes turné során, amelyre a 41 résztvevő hallgatót már kiválasztották, négy magyar kórussal és több magyar zenekarral fognak közösen szerepelni, az utazás csúcspontja egy Mátyás-templomi koncert lesz.

A koncert címének megfelelően a műsor magyar zenei utazást valósított meg, Esterházy Páltól Farkas Ferencig. A zenész-tanár házaspár azonban nem érte be azzal, hogy szemelvényeket adnak elő négy évszázad magyarországi zenei életének dokumentumaiból, hanem kommentárokkal, magyarázatokkal, személyes úti élményekkel és fényképekkel illusztrálták is az elhangzottakat - a közönség döntő részének biztosan újat mondtak ezekkel, a magyar zenéről aligha lehettek alapos ismereteik. Akár a történelmi háttérről, akár Kodály felfogásának sarokpontjairól, vagy a magyar népdalok néhány kulcsszavának megértéséről volt szó, Riesék az egyetemi helyszínhez méltó alapossággal és pontossággal avatták be a közönséget a magyar zenei kultúra részleteibe.

A koncert Esterházy Pál Harmonia Caelestis-éből vett kantátákkal indult, amelyekbe bekapcsolódott a Jim Cockell vezette Cifra vonósegyüttes is, amely az 1994 óta Edmontonban működő Cifra népzenei együttes kiegészített formációja. Haydn két kompozícióját is megszólaltatták: Ries főleg a híres dalban, a Landlustban remekelt. A magyar-osztrák határvidéken járva, amelyről egyébként Ries nagyanyja is származik, nem is következhetett más, mint Liszt. A Vándor éji dalának megzenésítése előtt a kórus egyik tagja, a tehetséges Elizabeth Clarke játszotta egyik etűdjét - nem csak hogy hibátlanul, hanem interpretációs szempontból is tökéletesen, bár talán kicsit a megilletődöttségtől visszafogottabban a kelleténél.

Ezen a ponton a Cifra együttes népzenei blokkjainak első darabja következett - biztos ízléssel került erre a helyre a műsorban az első autentikus népzenei műsorrész. Cockell és Moni Mathew duójában - részben saját gyűjtésű ­- ghymesi dallamok csendültek fel. A későbbiekben hallottunk a Cifrától oláhost, amelyet a prímás tekerőlanton adott elő nagy sikerrel, és kalotaszegit, amelyben talán a leginkább tudták elfeledtetni az előadók és az adatközlők közötti időbeli és térbeli távolságot.

A koncert csúcspontján Riesék Kodály, Bartók és Farkas Ferenc-műveket mutattak be. Nagy elismeréssel kell szólni ennek kapcsán Ries prozódiájáról - hiszen három nyelven (latin, német, magyar) énekelt, melyek közül egyik sem volt az anyanyelve. És mindezt szinte kizárólag kívülről előadva. A koncertet közös népdaléneklés zárta, ugyancsak magyarul, a Bartók által feldolgozott Erdő, erdő... hangzott fel.

A közel kétórás műsor színvonala, felépítettsége kiváló volt. Ha a kanadai magyarok a magyar zenekultúra keresztmetszetét akarnák bemutatni újvvilág-beli honfitársaiknak, ennél aligha találhatnak alkalmasabb műsort. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz kult50

Népzenétől Frida Kahlóig – Itt nézheti vissza a Kult50-videók legjobb pillanatait!

Kedden és csütörtökön, párosával mutatjuk be 2018 kulturális életének legfontosabb alakjait, akik a Kult50 válogatásába bekerültek. Ugye nem maradt le a videókról?
Plusz ajánló

Tervezd a nyarat a júniusi Fidelióval

Az ingyenes programmagazin júniusi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálod Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Omara Portuondóval, Sándor Pállal, Szálinger Balázzsal és Háy Jánossal. Lapozz bele online!
Plusz ajánló

Az ezeréves Pannonhalmára látogat el a Partitúra

A pannonhalmi bencés közösség ezeréves múltjába, a szerzetesek életmódjába, mindennapjaikba nyújt betekintést a Partitúra május 22-i adása. Szerda esténként folytatódik Miklósa Erika és Batta András országjáró műsora a Duna Televízióban.
Plusz magyar irodalom

A Házsongárdi temető irodalmi emlékezetét kutatják szerdától Kolozsváron 

A Házsongárdi temetővel foglalkozó tanácskozást és költészeti minifesztivált május 22-én és 23-án rendezik Kolozsváron - közölte a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ).
Plusz gasztro

A századfordulón házhoz is szállította kávéját Jacobs

A "kávékirálynak" is nevezett német üzletember jó orrának és üzleti érzékének köszönhette sikerét. Százötven éve, 1869. május 20-án született Johann Jacobs.