Plusz

Magyar zenei utazás albertaiakkal

2011.09.27. 16:25
Ajánlom
A klasszikus zenei képzést több campusán nyújtó kanadai University of Alberta tanárai magyar zenei almanachot formáltak koncertté. Ardelle Ries karnagy és férje hangversenyének célja az egyetemi kórus 2012-es magyarországi útjának támogatása volt.

Ardelle Ries a University of Alberta Camrose-i campusa, az Augusta tanára, kórusának vezetője. Tavaly a kecskeméti Kodály Intézet vendégtanára volt, korábban többször is tanult Magyarországon, első alkalommal az egyik albertai magyar egyesület, az Edmontoni Magyar Kultúrkör által finanszírozott Kodály-ösztöndíjjal. Zenei pályáját és tanári filozófiáját mélyen meghatározza a Kodály-módszer, aminek ezen a koncerten is tanúbizonyságát adta. Férje, Roger Admiral kiváló zongorista, zongorakísérő és korrepetitor, a kamarazene tanára az Augustán. Szólistaként különösen a kortárs zenéhez vonzódik.

A norvég bevándorlók alapította lutheránus líceum helyén létrejött egyetemi campus kápolnájába szeptember 17-ére meghirdetett koncert kimondott célja az volt, hogy az egyetem kórusának 2012. májusi magyarországi útjára adományokat gyűjtsön. A több hetes turné során, amelyre a 41 résztvevő hallgatót már kiválasztották, négy magyar kórussal és több magyar zenekarral fognak közösen szerepelni, az utazás csúcspontja egy Mátyás-templomi koncert lesz.

A koncert címének megfelelően a műsor magyar zenei utazást valósított meg, Esterházy Páltól Farkas Ferencig. A zenész-tanár házaspár azonban nem érte be azzal, hogy szemelvényeket adnak elő négy évszázad magyarországi zenei életének dokumentumaiból, hanem kommentárokkal, magyarázatokkal, személyes úti élményekkel és fényképekkel illusztrálták is az elhangzottakat - a közönség döntő részének biztosan újat mondtak ezekkel, a magyar zenéről aligha lehettek alapos ismereteik. Akár a történelmi háttérről, akár Kodály felfogásának sarokpontjairól, vagy a magyar népdalok néhány kulcsszavának megértéséről volt szó, Riesék az egyetemi helyszínhez méltó alapossággal és pontossággal avatták be a közönséget a magyar zenei kultúra részleteibe.

A koncert Esterházy Pál Harmonia Caelestis-éből vett kantátákkal indult, amelyekbe bekapcsolódott a Jim Cockell vezette Cifra vonósegyüttes is, amely az 1994 óta Edmontonban működő Cifra népzenei együttes kiegészített formációja. Haydn két kompozícióját is megszólaltatták: Ries főleg a híres dalban, a Landlustban remekelt. A magyar-osztrák határvidéken járva, amelyről egyébként Ries nagyanyja is származik, nem is következhetett más, mint Liszt. A Vándor éji dalának megzenésítése előtt a kórus egyik tagja, a tehetséges Elizabeth Clarke játszotta egyik etűdjét - nem csak hogy hibátlanul, hanem interpretációs szempontból is tökéletesen, bár talán kicsit a megilletődöttségtől visszafogottabban a kelleténél.

Ezen a ponton a Cifra együttes népzenei blokkjainak első darabja következett - biztos ízléssel került erre a helyre a műsorban az első autentikus népzenei műsorrész. Cockell és Moni Mathew duójában - részben saját gyűjtésű ­- ghymesi dallamok csendültek fel. A későbbiekben hallottunk a Cifrától oláhost, amelyet a prímás tekerőlanton adott elő nagy sikerrel, és kalotaszegit, amelyben talán a leginkább tudták elfeledtetni az előadók és az adatközlők közötti időbeli és térbeli távolságot.

A koncert csúcspontján Riesék Kodály, Bartók és Farkas Ferenc-műveket mutattak be. Nagy elismeréssel kell szólni ennek kapcsán Ries prozódiájáról - hiszen három nyelven (latin, német, magyar) énekelt, melyek közül egyik sem volt az anyanyelve. És mindezt szinte kizárólag kívülről előadva. A koncertet közös népdaléneklés zárta, ugyancsak magyarul, a Bartók által feldolgozott Erdő, erdő... hangzott fel.

A közel kétórás műsor színvonala, felépítettsége kiváló volt. Ha a kanadai magyarok a magyar zenekultúra keresztmetszetét akarnák bemutatni újvvilág-beli honfitársaiknak, ennél aligha találhatnak alkalmasabb műsort. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!