Plusz

Magyarország utolsó hercege

2021.03.23. 13:40
Ajánlom
Művész vagy tudós szeretett volna lenni, végül a legbőkezűbb mecénássá vált. A 20. század viharos történelmében naivan lépett mindig a helyes útra, pénzzel segítette a zsidómentést, és szolgálatlan tekintette a politikát. A politika és minden, amit modern világnak nevezünk, túllépett rajta. Százhúsz éve született Esterházy V. Pál, az utolsó magyar herceg.

Esterházy Miklós herceg elsőszülött fia az új évszázad első évében született Kismartonban, és alapos polgári nevelést kapott. Pált házitanítók nevelték, német, angol, francia, olasz, finn és orosz nyelven tanították, s ennek megfelelően rendkívüli érdeklődésre tett szert. A Piarista Gimnázium után kereskedelmet tanult Bécsben, majd jogot a Pázmányon, ahol két doktori fokozatot is szerzett. Pedig ő művész vagy tudós szeretett volna lenni, kitűnően zongorázott és orgonált.

Hamar árvaságra jutott. Kilenc éves volt, amikor elveszítette édesanyját, Cziráky Margitot, ezt az önálló, szigorú asszonyt, aki hat gyermekéből „jó katolikus, önzetlen, hasznos magyar embereket” kívánt nevelni, akik „hazájuknak hasznára válhatnak, amellett, hogy a nyelveket sem hanyagolják el, és a testi edzésnek is legyen hely adva”. Tíz évvel később Pál édesapja is elhunyt, s a tizenkilenc éves fiatalembert hiába érdekelte jobban a botanika és a nyelvek, át kellett vennie a hitbizományosi rendelkezés jogát az Esterházy-vagyon felett, egy ideig gyámság alatt, majd beletanulva a 200 ezer holdas birtok irányításába.

Miklos_and_Pal_Esterhazy-133804.jpg

Esterházy Pál és apja, Miklós 1916-ban, udvari öltözetben

A Trianon után a birtok két részre szakadt, és Esterházy Pál nem tudta megakadályozni, hogy a Tanácsköztársaság ideje alatt a felbecsülhetetlen értékű ún. Fraknói Kincstár egy részét a kommunista karhatalom szocializálja és Budapestre szállítsa. Ekkor Európa egyik leggazdagabb emberének számított, de politikai és társadalmi értelemben visszavonult életet élt. Azt vallotta, hogy a politikus nem foglalkozás, hanem szolgálat, ő maga soha semmilyen politikai tisztséget vagy posztot nem vállalt el, így lemondott a születése jogán járó Felsőházi tagságról is.

melinda-sammlungen-vorhandendr-133605.jpg

Dr. Esterházy V. Pál (Fotó/Forrás: Esterházy Privatstiftung)

Az ezekben az évtizedekben tomboló szélsőséges eszmék egyike sem nyerte meg magának.

Hite szembeállította a Horthy-rendszer irredenta tendenciáival, a magyar római katolikus egyházon belül széles körben elterjedt antiszemita nézetekkel és az Európában és Magyarországon létrejött totalitárius rendszerekkel. Mivel távol tartotta magát a politikától, így nem sorolható a nácizmus, a holokauszt vagy a sztálinizmus harcos ellenállóinak táborába sem. A nyilasok hatalomátvételekor a herceg, aki a nácik kezdettől ellenségnek tartottak, pénzzel segítette a magyarországi zsidómentést. Budai rezidenciájára befogadta a zsidók megmentésében aktív szerepet vállaló svéd és svájci nagykövetséget, az Irgalmas rendi nővérek zárdájában az ő hozzájárulásával körülbelül 120 üldözött gyermek és felnőtt élte túl a holokausztot. Ekkor, a nyilas uralom idején nyújtott menedéket későbbi feleségének és családjának a Tárnok utcai pincében.

1946. február 20-án a legnagyobb titokban jegyezte el Ottrubay Melindát, majd augusztusban meg is házasodtak. A káprázatos táncművésznő az előző évben érdemelte ki a prima balerina assoluta címet, és bár férje operakedvelő volt, és nem kérte tőle, hogy válasszon a szerelem és a színpad között, A denevér című előadással visszavonult. A pár a Balatonhoz ment nászútra.

Ritka fotók

Kapcsolódó

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.

Habár Esterházy Pálnak az utókor számos bűnt jogtalanul rótt fel.

Legnagyobb „vétke”, hogy anakronisztikus figura volt, aki hiába hozott morálisan helyes döntéseket, nem számolt a történelmi valóságokkal, így sok helyzetből vesztesként került ki.

Elmehettek volna az országból, de a herceg úgy vélte, „itt van dolga.” A világháborút követően elveszítette magyarországi örökségét és birtokait, a Mindszenty bíboros elleni perben pedig olyan ügybe keverték – összeesküvésben való részvétellel és devizavétséggel vádolták –, amelyhez semmi köze nem volt: saját naivitásának áldozata lett. Tizenöt év fegyházbüntetés után kalandos úton szöktették meg az országból 1956-ban. Feleségével Zürichben telepedtek le, onnan irányították a burgenlandi birtokokat, amelyek többször váltak az osztrák belpolitikai játszmák eszközévé. Esterházy V. Pál 1989. május 25-én bekövetkezett haláláig soha nem térhetett vissza Magyarországra.

Fidelio_FurstFurstin1967SW-230524.bmp

Esterházy Pál és Ottrubay Melinda 1967-ben (Fotó/Forrás: Esterhazy Privatstiftung)

Özvegye a kilencvenes években hozta létre a vagyonkezelő magánalapítványt (Privatstiftung), amely a hatalmas Esterházy-örökség megőrzése mellett mecénási feladatokat is végez. Esterházy Pál életében kora egyik legnagyobb mecénása volt, legyen szó orvoslásról, képzőművészetről vagy zenéről. Az ő megrendelésére készült el Eszterházán a Haydn-dombormű és Kismartonban Haydn síremléke.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Színház

Némafilmek színházi köntösben

Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.
Plusz hír

Meghirdették a Magyar Zene Háza első félévi programjait

A legkülönbözőbb műfajokkal, hazai és külföldi előadókkal várja a közönséget a januárban megnyíló Magyar Zene Háza, amely a tervek szerint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek kínál programokat.
Plusz hír

Elhalasztják a Grammy-díjak 2022-es átadóját

A szervezők közleménye szerint az omikron variáns növekvő esetszámai miatt nem tartják biztonságosnak a díjátadó január 31-i időpontját.