Plusz

Magyarország utolsó hercege

2021.03.23. 13:40
Ajánlom
Művész vagy tudós szeretett volna lenni, végül a legbőkezűbb mecénássá vált. A 20. század viharos történelmében naivan lépett mindig a helyes útra, pénzzel segítette a zsidómentést, és szolgálatlan tekintette a politikát. A politika és minden, amit modern világnak nevezünk, túllépett rajta. Százhúsz éve született Esterházy V. Pál, az utolsó magyar herceg.

Esterházy Miklós herceg elsőszülött fia az új évszázad első évében született Kismartonban, és alapos polgári nevelést kapott. Pált házitanítók nevelték, német, angol, francia, olasz, finn és orosz nyelven tanították, s ennek megfelelően rendkívüli érdeklődésre tett szert. A Piarista Gimnázium után kereskedelmet tanult Bécsben, majd jogot a Pázmányon, ahol két doktori fokozatot is szerzett. Pedig ő művész vagy tudós szeretett volna lenni, kitűnően zongorázott és orgonált.

Hamar árvaságra jutott. Kilenc éves volt, amikor elveszítette édesanyját, Cziráky Margitot, ezt az önálló, szigorú asszonyt, aki hat gyermekéből „jó katolikus, önzetlen, hasznos magyar embereket” kívánt nevelni, akik „hazájuknak hasznára válhatnak, amellett, hogy a nyelveket sem hanyagolják el, és a testi edzésnek is legyen hely adva”. Tíz évvel később Pál édesapja is elhunyt, s a tizenkilenc éves fiatalembert hiába érdekelte jobban a botanika és a nyelvek, át kellett vennie a hitbizományosi rendelkezés jogát az Esterházy-vagyon felett, egy ideig gyámság alatt, majd beletanulva a 200 ezer holdas birtok irányításába.

Miklos_and_Pal_Esterhazy-133804.jpg

Esterházy Pál és apja, Miklós 1916-ban, udvari öltözetben (Fotó/Forrás: ESTERHÁZY PRIVATSTIFTUNG)

A Trianon után a birtok két részre szakadt, és Esterházy Pál nem tudta megakadályozni, hogy a Tanácsköztársaság ideje alatt a felbecsülhetetlen értékű ún. Fraknói Kincstár egy részét a kommunista karhatalom szocializálja és Budapestre szállítsa. Ekkor Európa egyik leggazdagabb emberének számított, de politikai és társadalmi értelemben visszavonult életet élt. Azt vallotta, hogy a politikus nem foglalkozás, hanem szolgálat, ő maga soha semmilyen politikai tisztséget vagy posztot nem vállalt el, így lemondott a születése jogán járó Felsőházi tagságról is.

melinda-sammlungen-vorhandendr-133605.jpg

Dr. Esterházy V. Pál (Fotó/Forrás: Esterházy Privatstiftung)

Az ezekben az évtizedekben tomboló szélsőséges eszmék egyike sem nyerte meg magának.

Hite szembeállította a Horthy-rendszer irredenta tendenciáival, a magyar római katolikus egyházon belül széles körben elterjedt antiszemita nézetekkel és az Európában és Magyarországon létrejött totalitárius rendszerekkel. Mivel távol tartotta magát a politikától, így nem sorolható a nácizmus, a holokauszt vagy a sztálinizmus harcos ellenállóinak táborába sem. A nyilasok hatalomátvételekor a herceg, aki a nácik kezdettől ellenségnek tartottak, pénzzel segítette a magyarországi zsidómentést. Budai rezidenciájára befogadta a zsidók megmentésében aktív szerepet vállaló svéd és svájci nagykövetséget, az Irgalmas rendi nővérek zárdájában az ő hozzájárulásával körülbelül 120 üldözött gyermek és felnőtt élte túl a holokausztot. Ekkor, a nyilas uralom idején nyújtott menedéket későbbi feleségének és családjának a Tárnok utcai pincében.

1946. február 20-án a legnagyobb titokban jegyezte el Ottrubay Melindát, majd augusztusban meg is házasodtak. A káprázatos táncművésznő az előző évben érdemelte ki a prima balerina assoluta címet, és bár férje operakedvelő volt, és nem kérte tőle, hogy válasszon a szerelem és a színpad között, A denevér című előadással visszavonult. A pár a Balatonhoz ment nászútra.

Ritka fotók

Kapcsolódó

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.

Habár Esterházy Pálnak az utókor számos bűnt jogtalanul rótt fel.

Legnagyobb „vétke”, hogy anakronisztikus figura volt, aki hiába hozott morálisan helyes döntéseket, nem számolt a történelmi valóságokkal, így sok helyzetből vesztesként került ki.

Elmehettek volna az országból, de a herceg úgy vélte, „itt van dolga.” A világháborút követően elveszítette magyarországi örökségét és birtokait, a Mindszenty bíboros elleni perben pedig olyan ügybe keverték – összeesküvésben való részvétellel és devizavétséggel vádolták –, amelyhez semmi köze nem volt: saját naivitásának áldozata lett. Tizenöt év fegyházbüntetés után kalandos úton szöktették meg az országból 1956-ban. Feleségével Zürichben telepedtek le, onnan irányították a burgenlandi birtokokat, amelyek többször váltak az osztrák belpolitikai játszmák eszközévé. Esterházy V. Pál 1989. május 25-én bekövetkezett haláláig soha nem térhetett vissza Magyarországra.

Fidelio_FurstFurstin1967SW-230524.bmp

Esterházy Pál és Ottrubay Melinda 1967-ben (Fotó/Forrás: Esterhazy Privatstiftung)

Özvegye a kilencvenes években hozta létre a vagyonkezelő magánalapítványt (Privatstiftung), amely a hatalmas Esterházy-örökség megőrzése mellett mecénási feladatokat is végez. Esterházy Pál életében kora egyik legnagyobb mecénása volt, legyen szó orvoslásról, képzőművészetről vagy zenéről. Az ő megrendelésére készült el Eszterházán a Haydn-dombormű és Kismartonban Haydn síremléke.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.
Klasszikus

Nemzetközi zenei díjat nyert az Országos Széchényi Könyvtár tanulmánykötete

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által 2021 őszén kiadott „Eritis mihi testes”. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei című kétnyelvű tanulmánykötet rangos nemzetközi díjat nyert.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.
Plusz hír

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Plusz ajánló

Június 30-án indul a Magyar Tavak Fesztiválja

Az idén tízéves programsorozat operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, valamint főzőversennyel várja az érdeklődőket, elsőként a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál.
Plusz ajánló

Egy falat impró, egy korty kultúra és egy csipet nyár – júniusban ismét lesz Momentán Fesztivál

A Momentán Társulat harmadszor nyitja meg a nyarat saját improvizációs összművészeti minifesztiváljával. Június 9. és 11. között az improvizáció találkozik a stand up, az újságírás, a pszichológia, a bűvészet és a jövőkutatás területeivel.
Plusz ajánló

Koncertekkel, kiállításokkal és közösségi programokkal ünnepel Pestújhely

Harmincadik alkalommal rendezik meg a Pestújhelyi Napokat, amely során május 26. és június 4. között izgalmas programokkal, egyebek közt koncertekkel, főzőversennyel és kerékpáros túrával várják az érdeklődőket.