Plusz

Magyarország utolsó hercege

2021.03.23. 13:40
Ajánlom
Művész vagy tudós szeretett volna lenni, végül a legbőkezűbb mecénássá vált. A 20. század viharos történelmében naivan lépett mindig a helyes útra, pénzzel segítette a zsidómentést, és szolgálatlan tekintette a politikát. A politika és minden, amit modern világnak nevezünk, túllépett rajta. Százhúsz éve született Esterházy V. Pál, az utolsó magyar herceg.

Esterházy Miklós herceg elsőszülött fia az új évszázad első évében született Kismartonban, és alapos polgári nevelést kapott. Pált házitanítók nevelték, német, angol, francia, olasz, finn és orosz nyelven tanították, s ennek megfelelően rendkívüli érdeklődésre tett szert. A Piarista Gimnázium után kereskedelmet tanult Bécsben, majd jogot a Pázmányon, ahol két doktori fokozatot is szerzett. Pedig ő művész vagy tudós szeretett volna lenni, kitűnően zongorázott és orgonált.

Hamar árvaságra jutott. Kilenc éves volt, amikor elveszítette édesanyját, Cziráky Margitot, ezt az önálló, szigorú asszonyt, aki hat gyermekéből „jó katolikus, önzetlen, hasznos magyar embereket” kívánt nevelni, akik „hazájuknak hasznára válhatnak, amellett, hogy a nyelveket sem hanyagolják el, és a testi edzésnek is legyen hely adva”. Tíz évvel később Pál édesapja is elhunyt, s a tizenkilenc éves fiatalembert hiába érdekelte jobban a botanika és a nyelvek, át kellett vennie a hitbizományosi rendelkezés jogát az Esterházy-vagyon felett, egy ideig gyámság alatt, majd beletanulva a 200 ezer holdas birtok irányításába.

Miklos_and_Pal_Esterhazy-133804.jpg

Esterházy Pál és apja, Miklós 1916-ban, udvari öltözetben

A Trianon után a birtok két részre szakadt, és Esterházy Pál nem tudta megakadályozni, hogy a Tanácsköztársaság ideje alatt a felbecsülhetetlen értékű ún. Fraknói Kincstár egy részét a kommunista karhatalom szocializálja és Budapestre szállítsa. Ekkor Európa egyik leggazdagabb emberének számított, de politikai és társadalmi értelemben visszavonult életet élt. Azt vallotta, hogy a politikus nem foglalkozás, hanem szolgálat, ő maga soha semmilyen politikai tisztséget vagy posztot nem vállalt el, így lemondott a születése jogán járó Felsőházi tagságról is.

melinda-sammlungen-vorhandendr-133605.jpg

Dr. Esterházy V. Pál (Fotó/Forrás: Esterházy Privatstiftung)

Az ezekben az évtizedekben tomboló szélsőséges eszmék egyike sem nyerte meg magának.

Hite szembeállította a Horthy-rendszer irredenta tendenciáival, a magyar római katolikus egyházon belül széles körben elterjedt antiszemita nézetekkel és az Európában és Magyarországon létrejött totalitárius rendszerekkel. Mivel távol tartotta magát a politikától, így nem sorolható a nácizmus, a holokauszt vagy a sztálinizmus harcos ellenállóinak táborába sem. A nyilasok hatalomátvételekor a herceg, aki a nácik kezdettől ellenségnek tartottak, pénzzel segítette a magyarországi zsidómentést. Budai rezidenciájára befogadta a zsidók megmentésében aktív szerepet vállaló svéd és svájci nagykövetséget, az Irgalmas rendi nővérek zárdájában az ő hozzájárulásával körülbelül 120 üldözött gyermek és felnőtt élte túl a holokausztot. Ekkor, a nyilas uralom idején nyújtott menedéket későbbi feleségének és családjának a Tárnok utcai pincében.

1946. február 20-án a legnagyobb titokban jegyezte el Ottrubay Melindát, majd augusztusban meg is házasodtak. A káprázatos táncművésznő az előző évben érdemelte ki a prima balerina assoluta címet, és bár férje operakedvelő volt, és nem kérte tőle, hogy válasszon a szerelem és a színpad között, A denevér című előadással visszavonult. A pár a Balatonhoz ment nászútra.

Ritka fotók

Kapcsolódó

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.

Habár Esterházy Pálnak az utókor számos bűnt jogtalanul rótt fel.

Legnagyobb „vétke”, hogy anakronisztikus figura volt, aki hiába hozott morálisan helyes döntéseket, nem számolt a történelmi valóságokkal, így sok helyzetből vesztesként került ki.

Elmehettek volna az országból, de a herceg úgy vélte, „itt van dolga.” A világháborút követően elveszítette magyarországi örökségét és birtokait, a Mindszenty bíboros elleni perben pedig olyan ügybe keverték – összeesküvésben való részvétellel és devizavétséggel vádolták –, amelyhez semmi köze nem volt: saját naivitásának áldozata lett. Tizenöt év fegyházbüntetés után kalandos úton szöktették meg az országból 1956-ban. Feleségével Zürichben telepedtek le, onnan irányították a burgenlandi birtokokat, amelyek többször váltak az osztrák belpolitikai játszmák eszközévé. Esterházy V. Pál 1989. május 25-én bekövetkezett haláláig soha nem térhetett vissza Magyarországra.

Fidelio_FurstFurstin1967SW-230524.bmp

Esterházy Pál és Ottrubay Melinda 1967-ben (Fotó/Forrás: Esterhazy Privatstiftung)

Özvegye a kilencvenes években hozta létre a vagyonkezelő magánalapítványt (Privatstiftung), amely a hatalmas Esterházy-örökség megőrzése mellett mecénási feladatokat is végez. Esterházy Pál életében kora egyik legnagyobb mecénása volt, legyen szó orvoslásról, képzőművészetről vagy zenéről. Az ő megrendelésére készült el Eszterházán a Haydn-dombormű és Kismartonban Haydn síremléke.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Zöldhullám

Mentsük meg a méheket és teremtsünk méhbarát környezetet

"A méhes nem egyéb, mint a kinyilatkoztatás alkalmazása" - írta Hamvas Béla, de már Berzsenyi Dániel számára is a méhes zsongása és hangulata volt az éber alvás, a nappali álmodozások helye, ahol meditált, ahol verseket írt.
Plusz felmérés

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Plusz magazin

KÉP-regény: A piros lámpa zöldre vált

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Amszterdam egyik látványosságáról lesz szó, ami hamarosan teljesen megújul, mégpedig a környezettudatosság jegyében.
Plusz ajánló

Ingyenes online koncertet ad Gerendás Péter

Április 13-án ünnepli 65. születésnapját a Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, elődadóművész, aki folytatva „Önök kérték” sorozatát, újra ingyenes koncertet ad.
Plusz hír

Tom Jones mellett kizárólag hazai művészek lépnek színpadra az idei VeszprémFesten

Az eredetileg meghirdetetthez képest később, augusztus közepén rendezik meg az idei fesztivált.