Plusz

Magyarországról szeretettel

2014.12.15. 06:58
Ajánlom
Idén immár hetedik alkalommal rendezi meg Mága Zoltán hagyományos újévi koncertjét. Az esemény kapcsán a hegedűművésszel beszélgettünk.

- Már a harmadik száz állomásos koncertkörútját hirdette meg, és számos karitatív tevékenységet végez. Hogy tudja összefűzni sokrétű tevékenységét?

- Életem minden egyes mozzanatát úgy tervezem meg, hogy az valahogy összekapcsolódjon, egymásba fonódjon, és segítse, előmozdítsa a másik folyamatot. Így van ez a munkámban és a magánéletemben is. Feladatomnak, küldetésemnek tekintem, hogy segítsek a rászorulókon, a bajba jutott embertársaimon, azokon, akik boldogulni szeretnének. A 100 templomi koncertem, a Hegedűvarázs missziósorozatom, és a mostani, Hegedűvel a világ körül címmel hirdetett koncertkörutam is bizonyos szempontból egybekapcsolódik. Addig, amíg a templomokban tartott koncertjeimmel közösségeket, embereket, vagy bizonyos célokat segítettem, a Hegedűvarázzsal a Kárpát-medencében próbáltam népszerűsíteni és hirdetni a magyar zenei kultúránkat, ápolva szellemi örökségünket, kincsünket. Világkörüli turném ugyanezt a célt szolgálja, de már globálisan: a világ minden részére elvinni népem és nemzetem szeretetét, hirdetni hazám kulturális kincseit, szellemi gazdagságát. Ez sok munkával, rengeteg idővel és persze energia-befektetéssel jár. De tudom, fontos és nemes célt szolgálok. Az emberek szeretete, mosolya is erre inspirál, és erőt ad.

- Világkörüli turnéja miben tekinthető másnak, mint a korábbi koncertkörútjai?

- Zenészként már sokadszorra járom körbe a világot, de most egy konkrét cél érdekében: a legnagyobb zenei színpadokon, koncerttermekben szeretném népszerűsíteni az egyetemes magyar zenei kultúrát. Olyan helyeken léphetek színpadra, ahol csak kivételes alkalmakkor, és a legkiválóbb művészeknek adatik meg. Hatalmas sikerrel adtam koncertet a zene templomának is nevezett New York-i Carnegie Hallban, ahol már az első szám után is állva, zúgó vastapssal fogadta produkciómat a közönség. Nagy megtiszteltetés, és jelentős állomás volt az életemben ez a koncert, mert itt nem a népszerűség, hanem a tudás, a hangszer mesterfokú kezelése számít. Az amerikai zeneértő közönség pillanatok alatt szívébe fogadott, és már most felkértek arra, jövőre két újabb műsort is adjak a Carnegie Hallban. Hasonló szeretetet és tiszteletet kaptam Torontóban, Los Angelesben, Szöulban, és a világ más távoli földrészeinek városaiban is, így mondhatom, bár világkörüli turném első felénél járok, már most hatalmas sikert és népszerűséget, dicsőséget hozott hazámnak. Amerika legnagyobb sajtótermékei is beszámoltak a koncertemről, és a zenekritikusok is elismerően nyilatkoztak a magyar zenei kultúrát bemutató koncertemről. Mindezek között kiemelkedőnek nevezném a The Huffington Post kritikusának elemzését és a koncertről tudósító újságíró beszámolóját. Amerika közönsége megszeretett, és már várom, hogy újra visszatérjek, mivel a Carnegie Hall jövőre két újabb koncertet is szeretne rendezni velem.

- A népszerűsége most még tovább emelkedhet a tengerentúlon, mert az USA legnagyobb televízió-társasága egy önálló show-műsort készített Önnel.

- A már teljesített száz állomásos koncertsorozataim és a Kárpát-medence legnagyobb újév köszöntő rendezvényének tartott Budapesti Újévi Koncertem híre a televízió-közvetítések és a személyes élménybeszámolók révén eljutott az Egyesült Államokba, és erre felfigyelt fel a PBS (Public Broadcasting Service) is.  A televízió-társaság, amely egyedüli kulturális, közszolgálati szerepet lát el az amerikai médiapiacon, úgy döntött, szeretné népszerűsíteni a kontinensén rendezvényemet. A több mint 110 millió televíziónézővel és 38 millió internetes követővel büszkélkedő társaság a Budapesti Újévi Koncertem hangulatát és színvonalát idézve a budapesti Vigadó épületében rögzített egy önálló show-műsort. A Zoltán Mága: From Budapest with Love című műsorban, kifejezett kérésemre, lehetőség nyílt arra, hogy rövid reklámfilmben több magyarországi várost, és a legszebb helyeinket, épületeinket is bemutassuk. Meggyőződésem, mindez nagymértékben hozzájárul hazánk népszerűsítéséhez, az idegenforgalom fellendítéséhez, erősítve jó hírnevünket, gazdaságunkat. Úgy vélem, ez egy újabb misszió, egy újabb küldetés részemről, amely egybekapcsolódik a Föld valamennyi kontinensét érintő világkörüli missziósorozatommal. Ugyanakkor hazámat és kultúránkat népszerűsíteni nem csak kihívás, hanem felelősség is. Méltó módon és színvonalon kell tudnom képviselni országomat, és ugyanezt kell tennem akkor is, ha Magyarországon, vagy a Kárpát-medencében élő embertársaim előtt teljesítem önkéntes kulturális missziómat. Bízom abban, ez a lehetőség nagymértékben hozzájárul az országimázs formálásához is. Őszintén hiszem, hogy a művészet fontos, és rendkívül értékes kincsünk, mert hatalmas erőket képes megmozgatni, ha szükséges. A műsort majd 2015. március 15-től láthatják a PBS nézői a tengerentúlon.

- Közeledik az év vége, folytatódik-e a hagyomány, számíthat-e a közönség arra, hogy együtt köszöntsék az új esztendőt a Szeretet hegedűsével?

- Természetesen. Ígéretet tettem arra 2009-ben, amikor az első újévi koncertemet tartottam, hogyha a második koncertemet is telt ház előtt tudom megrendezni, akkor 70 éven keresztül minden év első estéjén velem ünnepelhetnek. A mostani lesz a hetedik. Tíz százaléknál tartok. Rengeteg inspiráció és erő van bennem. Szeretett közönségemnek most újabb meglepetéssel készülök: ezúttal világszínpaddá varázsolom a Papp László Sportarénát, hogy az öt kontinens világhírű előadóművészeivel egy grandiózus show-műsor keretében kápráztassam el vendégeimet. A VII. Budapesti Újévi Koncert színpadán köszönthetjük korunk egyik legnagyobb hegedűművészét, Zakhar Bront; valamint a lírai tenor szerepek világhírű előadóját, Saimir Pirgut. és sztárvendégeként lép színpadra majd Valentina Nafornita nemzetközi hírű szoprán is. Természetesen most is lesznek meglepetések, fantasztikus látványvilág, és a közös koccintás sem marad el, a közönség között pedig egy vadonatúj személyautót sorsolunk ki. Közönségem, rajongóim már várják a koncertet, év közben több százan vásároltak jegyeket, és külföldről idén is közel ezren érkeznek, akik már év elején eldöntötték, újra Budapesten, az Aréna 13 ezer fős közönségével szeretnék köszönteni az új esztendőt. A hagyomány így tehát folyatódik: öt kontinens világhírű előadóival hirdetjük Budapestről, hogy a Zene és a szeretet határtalan.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.