Plusz

Magyarországról szeretettel

2014.12.15. 06:58
Ajánlom
Idén immár hetedik alkalommal rendezi meg Mága Zoltán hagyományos újévi koncertjét. Az esemény kapcsán a hegedűművésszel beszélgettünk.

- Már a harmadik száz állomásos koncertkörútját hirdette meg, és számos karitatív tevékenységet végez. Hogy tudja összefűzni sokrétű tevékenységét?

- Életem minden egyes mozzanatát úgy tervezem meg, hogy az valahogy összekapcsolódjon, egymásba fonódjon, és segítse, előmozdítsa a másik folyamatot. Így van ez a munkámban és a magánéletemben is. Feladatomnak, küldetésemnek tekintem, hogy segítsek a rászorulókon, a bajba jutott embertársaimon, azokon, akik boldogulni szeretnének. A 100 templomi koncertem, a Hegedűvarázs missziósorozatom, és a mostani, Hegedűvel a világ körül címmel hirdetett koncertkörutam is bizonyos szempontból egybekapcsolódik. Addig, amíg a templomokban tartott koncertjeimmel közösségeket, embereket, vagy bizonyos célokat segítettem, a Hegedűvarázzsal a Kárpát-medencében próbáltam népszerűsíteni és hirdetni a magyar zenei kultúránkat, ápolva szellemi örökségünket, kincsünket. Világkörüli turném ugyanezt a célt szolgálja, de már globálisan: a világ minden részére elvinni népem és nemzetem szeretetét, hirdetni hazám kulturális kincseit, szellemi gazdagságát. Ez sok munkával, rengeteg idővel és persze energia-befektetéssel jár. De tudom, fontos és nemes célt szolgálok. Az emberek szeretete, mosolya is erre inspirál, és erőt ad.

- Világkörüli turnéja miben tekinthető másnak, mint a korábbi koncertkörútjai?

- Zenészként már sokadszorra járom körbe a világot, de most egy konkrét cél érdekében: a legnagyobb zenei színpadokon, koncerttermekben szeretném népszerűsíteni az egyetemes magyar zenei kultúrát. Olyan helyeken léphetek színpadra, ahol csak kivételes alkalmakkor, és a legkiválóbb művészeknek adatik meg. Hatalmas sikerrel adtam koncertet a zene templomának is nevezett New York-i Carnegie Hallban, ahol már az első szám után is állva, zúgó vastapssal fogadta produkciómat a közönség. Nagy megtiszteltetés, és jelentős állomás volt az életemben ez a koncert, mert itt nem a népszerűség, hanem a tudás, a hangszer mesterfokú kezelése számít. Az amerikai zeneértő közönség pillanatok alatt szívébe fogadott, és már most felkértek arra, jövőre két újabb műsort is adjak a Carnegie Hallban. Hasonló szeretetet és tiszteletet kaptam Torontóban, Los Angelesben, Szöulban, és a világ más távoli földrészeinek városaiban is, így mondhatom, bár világkörüli turném első felénél járok, már most hatalmas sikert és népszerűséget, dicsőséget hozott hazámnak. Amerika legnagyobb sajtótermékei is beszámoltak a koncertemről, és a zenekritikusok is elismerően nyilatkoztak a magyar zenei kultúrát bemutató koncertemről. Mindezek között kiemelkedőnek nevezném a The Huffington Post kritikusának elemzését és a koncertről tudósító újságíró beszámolóját. Amerika közönsége megszeretett, és már várom, hogy újra visszatérjek, mivel a Carnegie Hall jövőre két újabb koncertet is szeretne rendezni velem.

- A népszerűsége most még tovább emelkedhet a tengerentúlon, mert az USA legnagyobb televízió-társasága egy önálló show-műsort készített Önnel.

- A már teljesített száz állomásos koncertsorozataim és a Kárpát-medence legnagyobb újév köszöntő rendezvényének tartott Budapesti Újévi Koncertem híre a televízió-közvetítések és a személyes élménybeszámolók révén eljutott az Egyesült Államokba, és erre felfigyelt fel a PBS (Public Broadcasting Service) is.  A televízió-társaság, amely egyedüli kulturális, közszolgálati szerepet lát el az amerikai médiapiacon, úgy döntött, szeretné népszerűsíteni a kontinensén rendezvényemet. A több mint 110 millió televíziónézővel és 38 millió internetes követővel büszkélkedő társaság a Budapesti Újévi Koncertem hangulatát és színvonalát idézve a budapesti Vigadó épületében rögzített egy önálló show-műsort. A Zoltán Mága: From Budapest with Love című műsorban, kifejezett kérésemre, lehetőség nyílt arra, hogy rövid reklámfilmben több magyarországi várost, és a legszebb helyeinket, épületeinket is bemutassuk. Meggyőződésem, mindez nagymértékben hozzájárul hazánk népszerűsítéséhez, az idegenforgalom fellendítéséhez, erősítve jó hírnevünket, gazdaságunkat. Úgy vélem, ez egy újabb misszió, egy újabb küldetés részemről, amely egybekapcsolódik a Föld valamennyi kontinensét érintő világkörüli missziósorozatommal. Ugyanakkor hazámat és kultúránkat népszerűsíteni nem csak kihívás, hanem felelősség is. Méltó módon és színvonalon kell tudnom képviselni országomat, és ugyanezt kell tennem akkor is, ha Magyarországon, vagy a Kárpát-medencében élő embertársaim előtt teljesítem önkéntes kulturális missziómat. Bízom abban, ez a lehetőség nagymértékben hozzájárul az országimázs formálásához is. Őszintén hiszem, hogy a művészet fontos, és rendkívül értékes kincsünk, mert hatalmas erőket képes megmozgatni, ha szükséges. A műsort majd 2015. március 15-től láthatják a PBS nézői a tengerentúlon.

- Közeledik az év vége, folytatódik-e a hagyomány, számíthat-e a közönség arra, hogy együtt köszöntsék az új esztendőt a Szeretet hegedűsével?

- Természetesen. Ígéretet tettem arra 2009-ben, amikor az első újévi koncertemet tartottam, hogyha a második koncertemet is telt ház előtt tudom megrendezni, akkor 70 éven keresztül minden év első estéjén velem ünnepelhetnek. A mostani lesz a hetedik. Tíz százaléknál tartok. Rengeteg inspiráció és erő van bennem. Szeretett közönségemnek most újabb meglepetéssel készülök: ezúttal világszínpaddá varázsolom a Papp László Sportarénát, hogy az öt kontinens világhírű előadóművészeivel egy grandiózus show-műsor keretében kápráztassam el vendégeimet. A VII. Budapesti Újévi Koncert színpadán köszönthetjük korunk egyik legnagyobb hegedűművészét, Zakhar Bront; valamint a lírai tenor szerepek világhírű előadóját, Saimir Pirgut. és sztárvendégeként lép színpadra majd Valentina Nafornita nemzetközi hírű szoprán is. Természetesen most is lesznek meglepetések, fantasztikus látványvilág, és a közös koccintás sem marad el, a közönség között pedig egy vadonatúj személyautót sorsolunk ki. Közönségem, rajongóim már várják a koncertet, év közben több százan vásároltak jegyeket, és külföldről idén is közel ezren érkeznek, akik már év elején eldöntötték, újra Budapesten, az Aréna 13 ezer fős közönségével szeretnék köszönteni az új esztendőt. A hagyomány így tehát folyatódik: öt kontinens világhírű előadóival hirdetjük Budapestről, hogy a Zene és a szeretet határtalan.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Plusz Kőfeszt

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Ami a nyárból még hátra van: megjelent a Fidelio augusztusi száma!

Augusztusra is segítünk változatos programokkal megtölteni a nyarat. Ingyenes programmagazinunk legújabb számát megtalálod az ismert terjesztési pontokon!
Plusz hír

Jankovics Marcell ihlette grafikával készült számítógépes játék a magyar népmesékből

A Behind the Beyond nevű videójáték a magyar népmesékből inspirálódva kínál izgalmas kikapcsolódást a játékosoknak, miközben megismertet a magyar folklór jellemző elemeivel.
Plusz ajánló

Gödör Camp fesztivállal jön az újranyíló Gödör

Sajtótájékoztatóval egybekötött épületbejárást tartott a szeptemberben újranyíló Gödör Klub, új nevén Gödör Underground. Az őszi klubnyitást megelőző nyári, hatnapos, Balaton-felvidéki fesztiváljuk, a Gödör Camp programját is ismertették.