Plusz

Már a 17. században is ettek madártejet

2018.03.27. 16:17
Ajánlom
A sokak által magyar specialitásnak tartott madártej első változata valójában egy 1651-ben kiadott francia szakácskönyvben bukkant fel először, hogy aztán az egész világon elterjedjen.

Az angolul elég szemléletesen floating islands, vagyis lebegő/úszó szigetek néven ismert desszert vaníliasodóból és a tetején úszó habdarabokból áll. Ezt az angol cikk szerint égetett cukorral szórják meg, ami a magyar verzióból kimarad.

A desszerttörténelem francia alapjait lefektető és az első francia szakácskönyvet megíró François-Pierre de la Varenne már említést tesz 1651-es, Les Cuisinier François című könyvében egy oeufs à la neige vagyis "tojások hóban" elnevezésű édességről. 

Ebből a verzióból még hiányzik a vaníliasodó.

A tojásfehérjehalmokra tojássárgáját tettek, megszórták cukorral és megsütötték. (A tojások a hóban 2017-ben ismét divatba jött az Instagram-felhasználók körében. Különféle változatairól készült fotók árasztották el az oldalt tavaly nyáron. Az alábbi például egy sós verzió.)

Később ezt a tojássárgájából készült öntetet váltotta ki a sodó, amivel elérte végleges formáját a ma már klasszikusnak számító desszert.  A 19. századi Anglia egyik legtöbbet forgatott szakácskönyvében, az 1861-es  Ms. Beeton's Book of Household Management a tojások hóban recepthez a szerzőIsabella Beeton ezt a megjegyzést fűzte:

Igen kellemes fogás vacsorára!"

A portugálok farófias-nak, nevezik, mi, magyarok pedig madártejnek hívjuk. A mindmegette.hu szerint Romániában is madártej a madártej, míg 

az osztrákok kicsit specifikusabbak voltak: ott kanáritejnek (Kanarimilch) hívják.

[PINTEREST] 5ab9fdfde98e1

A furcsa elnevezés eredetével kapcsolatban több online fórumon is harcok dúlnak. A Nyelv és tudomány szerint

az eleinte egy képzeletbeli, nem létező ételt jelölő kifejezést 1834-ben kapcsolták össze a mai jelentésével.

A szófordulat egyébként számos ország nyelvében megjelenik és többféle ételre is használják, a lengyeleknél és az oroszoknál például egy csokoládéba mártott, tojásos szelet, illetve később torta elnevezése lett.

Az angolszász úszó szigetek elnevezés 1902-ben bukkant fel az addigi havas tojásokra szintén egy francia szakács, Auguste Escoffier receptjében. Ebben a változatban 

a tojáshabot egy babapiskótaszerű süteményre cserélte, amit cseresznyelikőrbe áztatott és baracklekvárral kent meg.

Végül az egészet sodóban úszva tálalta. A babapiskóta aztán a történelem viharaiban elsülyedt, helyét a tojáshab vette át, az elnevezés azonban maradt. 

Az eredeti angol cikk megjegyzi, hogy a retró édességet ma már nehéz megtalálni az éttermek kínálatában. Szerencsére itthon nem akadozik az ellátás, gondok talán csak a modernizálási kísérletekkel lehetnek.

(via Atlas Obscura)

Gasztro a Fidelión? Igen!

Idén tavasszal új rovattal bővült a Fidelio, amelyből azt is megtudhatja, hová érdemes beülni színház előtt és után. Gasztro témájú cikkeinket megtalálja ingyenes nyomtatott magazinunkban, valamint a Fidelio.hu-n!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Vizuál

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Vizuál

Ingyen nézhetőek a Cirko filmjei online

A négyzet, a Táncterápia, a Férfiak fecskében, vagy személyes kedvencünk, a Tű, cérna, szerelem is bekerültek a Cirko Film új online videotékájába, ahol március 30-ig az is kényelmesen mozizhat, aki valami miatt nem jut el a moziba.
Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Klasszikus

Lépjen fel a Google-re, és komponáljon valamit Bach stílusában

Bach születésénak 334. évfordulóján a Google mesterséges intelligenciája egysoros zeneművet komponál az Ön dallamából is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy egész évadon át jelen lesz Izraelben a magyar kultúra

Az első alkalommal megrendezésre kerülő Izraeli Magyar Kulturális Évad március 15. és október 23. között több mint 50 programmal kínál ízelítőt a magyar kultúra sokszínűségéből.
Plusz hír

Száz művész pályázhat 200 ezer forintra az MMA-nál

A Magyar Művészeti Akadémia ismét három évre szóló, havi bruttó 200 ezer forint összegű művészeti ösztöndíj elnyerésére hirdet pályázatot száz fő részére, a 2019-2022 közötti időszakra.
Plusz ajánló

Bolondítsd az áprilist az új Fidelióval!

Az ingyenes programmagazin áprilisi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálod Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Mohácsi Jánossal, Béres Attilával és Dobozy Borbálával. Lapozz bele online!
Plusz kotta

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Plusz hiphop

Erre a zenére érik a legfinomabb sajt

Bársonyosabb és nagyobb lyukú az az ementali sajt, amelyet folyamatosan zenén érlelnek, svájci kutatók szerint a hiphop ebből a szempontból hatékonyabb, mint Mozart zenéje.