Plusz

Már kézbe vehető a februári Fidelio Magazin

2022.01.25. 12:10
Ajánlom
Az országszerte terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút is talál. Keresse az ismert terjesztési pontokon, vagy lapozzon bele online!

Kedves Olvasók!

„Ha a színpadon megjelenik egy pisztoly, annak előbb-utóbb el kell sülnie” – ezt a gondolatot Csehovnak szokás tulajdonítani, a lényege pedig annyi, hogy dramaturgiai fiaskó lenne nem eldörrenteni egy előadásban felbukkanó fegyvert. Nincs talán még egy olyan fontos kellék, mint ami a másik szereplő életének kioltására alkalmas, legyen szó puskáról, tőrről vagy méregről. A színészeknek fontos segítséget nyújthat egy-egy színpadi tárgy a szerepformálásban vagy a jelenetek felépítésében, továbblendítésében. Hogy pontosan milyen módon, arról négy művész, Botos Éva és Csiby Gergely színművészek, Fodor Gabriella operaénekes és Kis Hajni filmrendező vallott nekünk a magazinban.

Ebben a hónapban is számos olvasmányos tartalommal gazdagítjuk az aktuális programbontásokat. A hírek, ajánlók és magazinos anyagok mellett több interjút is találnak a lapban. Beszélgetés olvasható a zenés színház doyenjével, a 90. születésnapját ünneplő Szinetár Miklóssal, Radnóti Zsuzsa dramaturggal, aki nemrégiben gyűjteményes kötettel jelentkezett, Both Miklóssal, a Hagyományok Háza új igazgatójával, Tasnádi István íróval, Vashegyi György karmesterrel, Esterházy Marcell képzőművésszel, az első kötetes Konrád Józseffel, valamint a Legjobb tudomásom szerint című film rendezőpárosával, Lőrincz Nándorral és Nagy Bálinttal.

Ideje hát, hogy elsüljön az a bizonyos fegyver – ám ez esetben csupán egy startpisztoly.

3… 2… 1… induljon a böngészés!

Várhegyi András
főszerkesztő

Megtalálja a lapban a fővárosi és számos vidéki színház műsorát, koncerteket, kiállításokat, filmeket és könyveket ajánlunk figyelmébe. Fáy Miklós zenekritikus többek között Fajó János Vizuális játékok című kiállításával foglalkozik, amely a Deák Erika Galériában nyit 2022. január 28-án.

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes olvasni.

Ezúttal Jonathan Franzen új regényét, a Keresztutakat ajánlja. Az alkotó kapcsán megjegyzi: „képes rá, hogy a kontinens méretű ország egészét megjelenítse egy-egy alkotásában.” Gondolataira a 21. Század Kiadó vezetője, Bárdos András reagál.

Az aktuális szám ide kattintva lapozható át:

>>> FIDELIO MAGAZIN 2022. FEBRUÁR <<<

FIDELIO_2202_COVER-103604.jpg

Fidelio Magazin 2022. február (Fotó/Forrás: Fidelio)

A 2022. februári szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra bolthálózatában.

A magazin borítóján az Art-Színtér kreatívja látható, a hátsó oldalon pedig a Kreatív Európa hirdetése.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Rosmarie Trapp, akinek családjáról A muzsika hangjának szereplőit mintázták

Georg von Trapp és Maria von Trapp lányát 93 éves korában, egy morrisville-i idősotthonban érte a halál – tájékoztatta a sajtót a család.
Plusz ajánló

A való világ aprócska mása: hétvégi város- és vasútmodell kiállítás Pestújhelyen

Kicsit a legóról, de sokkal inkább a modellezés szerelmeseiről szól az a bemutató, amely három napig, május 20. és 22. között várja az érdeklődőket a Pestújhelyi Közösségi Házban, az 1-es Villamos Klub szervezésében.
Plusz hír

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.