Plusz

Már kézbe vehető a februári Fidelio Magazin

2022.01.25. 12:10
Ajánlom
Az országszerte terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút is talál. Keresse az ismert terjesztési pontokon, vagy lapozzon bele online!

Kedves Olvasók!

„Ha a színpadon megjelenik egy pisztoly, annak előbb-utóbb el kell sülnie” – ezt a gondolatot Csehovnak szokás tulajdonítani, a lényege pedig annyi, hogy dramaturgiai fiaskó lenne nem eldörrenteni egy előadásban felbukkanó fegyvert. Nincs talán még egy olyan fontos kellék, mint ami a másik szereplő életének kioltására alkalmas, legyen szó puskáról, tőrről vagy méregről. A színészeknek fontos segítséget nyújthat egy-egy színpadi tárgy a szerepformálásban vagy a jelenetek felépítésében, továbblendítésében. Hogy pontosan milyen módon, arról négy művész, Botos Éva és Csiby Gergely színművészek, Fodor Gabriella operaénekes és Kis Hajni filmrendező vallott nekünk a magazinban.

Ebben a hónapban is számos olvasmányos tartalommal gazdagítjuk az aktuális programbontásokat. A hírek, ajánlók és magazinos anyagok mellett több interjút is találnak a lapban. Beszélgetés olvasható a zenés színház doyenjével, a 90. születésnapját ünneplő Szinetár Miklóssal, Radnóti Zsuzsa dramaturggal, aki nemrégiben gyűjteményes kötettel jelentkezett, Both Miklóssal, a Hagyományok Háza új igazgatójával, Tasnádi István íróval, Vashegyi György karmesterrel, Esterházy Marcell képzőművésszel, az első kötetes Konrád Józseffel, valamint a Legjobb tudomásom szerint című film rendezőpárosával, Lőrincz Nándorral és Nagy Bálinttal.

Ideje hát, hogy elsüljön az a bizonyos fegyver – ám ez esetben csupán egy startpisztoly.

3… 2… 1… induljon a böngészés!

Várhegyi András
főszerkesztő

Megtalálja a lapban a fővárosi és számos vidéki színház műsorát, koncerteket, kiállításokat, filmeket és könyveket ajánlunk figyelmébe. Fáy Miklós zenekritikus többek között Fajó János Vizuális játékok című kiállításával foglalkozik, amely a Deák Erika Galériában nyit 2022. január 28-án.

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes olvasni.

Ezúttal Jonathan Franzen új regényét, a Keresztutakat ajánlja. Az alkotó kapcsán megjegyzi: „képes rá, hogy a kontinens méretű ország egészét megjelenítse egy-egy alkotásában.” Gondolataira a 21. Század Kiadó vezetője, Bárdos András reagál.

Az aktuális szám ide kattintva lapozható át:

>>> FIDELIO MAGAZIN 2022. FEBRUÁR <<<

FIDELIO_2202_COVER-103604.jpg

Fidelio Magazin 2022. február (Fotó/Forrás: Fidelio)

A 2022. februári szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra bolthálózatában.

A magazin borítóján az Art-Színtér kreatívja látható, a hátsó oldalon pedig a Kreatív Európa hirdetése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.
Plusz hír

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Plusz ajánló

30 éves a Nemzeti Kulturális Alap – kulturális programokkal vár az NKA

A Budapest szívében, a Benczúr Házban tartott háromnapos rendezvény az Alap által támogatott művészeti értékeket mutatja be 2023. szeptember 29. és október 1. között.
Plusz ajánló

Őszi kulturális élmények a Klebelsberg Kastélyban – Irodalom, zene, film és izgalmas beszélgetések varázslatos környezetben

A néhány éve helyreállított épületegyüttes ma szállodaként, valamint kiemelt rendezvényközpontként üzemel. A kastély szalonja pedig rangos kulturális programoknak ad helyet.
Plusz ajánló

Remek művészek vallanak saját életükről egy új stand up sorozatban 

Az Egy életem elnevezésű önéletrajzi stand up sorozat első estjén, szeptember 30-án Grecsó Krisztián író áll színpadra, őt követi majd Szinetár Dóra színész-, énekesnő, valamint Mucsi Zoltán színművész.