Plusz

Már négyezer éve teszünk fogadalmakat az új év kezdetén

2019.01.01. 13:25
Ajánlom
Miért éppen január elsején indítjuk az új évet, miért nem a természet rendjét követve tavasszal, vagy a téli napforduló idején? És mióta tesznek fogadalmakat az emberek ebben az időszakban?

A válaszért 4000 évvel ezelőttre kell visszatekintenünk, az ősi babilóniaiakhoz, Mezopotámiába. Náluk még a tavaszi napéjegyenlőség volt az újév kezdete, ekkor tartották az akítut, az árpavetés ünnepét, ami egy 11 napos vallási ünnep volt. Ennek során új királyt koronáztak, vagy a meglévő királynak kellett megerősítenie az istenek és a nép iránti alázatát és szolgálatkészségét.

A szertartás során a királyt bekísérték a templomba, levették róla kardját, jogarát, minden királyi jelvényét, majd az urigallu-pap pofon ütötte, meghúzta a füleit és megparancsolta neki, hogy boruljon le Marduk isten előtt, és esküdjön meg, hogy nem feledkezett meg az ő tiszteletéről, Babilon jólétéről és mindig igazságosan kormányzott.

A pap ezután megvigasztalta a királyt, majd még egyszer megütötte, ezután visszaadta a királyi jelvényeit. Ha a király könnyekre fakadt, az jó ómennek számított Babilon számára. Ezután szent nász zajlott le a király és egy papnő között. Szokás volt álkirályt is választani ekkor: egy rabszolga 11 napon keresztül uralkodott a király helyett, ennek leteltével kivégezték. Ez a szakrális király rituális, szerencsehozó meggyilkolását, feláldozását helyettesítette, ebből alakult ki a pünkösdi királyválasztás szokása. Ugyanezen ünnepségsorozat adott alkalmat arra, hogy az emberek fogadalmakat tegyenek adósságaik visszatérítésére, mellyel az isteneikkel való jó viszony megtartása volt a legfőbb céljuk.

GettyImages-985648540-131715.jpg

Balról jobbra: Gudea papkirály, Hamurabi,király, Adad viharisten, Merodach-Baladan király, nemes balbióniai asszony, (Fotó/Forrás: Getty Images)

De mióta számítjuk január elsejétől az új évet?

Még a Római Birodalom kezdetén is márciusban volt az évkezdet, amikor a természet is új erőre kapott. A hagyományos naptár is a mezőgazdasági munkák időtartamát követte, ezért a két téli hónapnak nem volt neve, ezek az időszakok ugyanis kiestek a hasznos mezőgazdasági munkavégzés ideje alól. Numa Pompilius, Róma második királya illesztette be a január (Ianuarius) hónapot az év elejére, és a február (Februarius) hónapot az év végére, amit i. e. 452-ben áthelyeztek január és március közé. Az új rendszerben január lett az év első hónapja.

A nevét azért kapta Janusról, a kezdet és vég kétarcú istenéről, mert a rómaiak hittek benne, hogy ő megvizsgálja a múltjukat és az alapján ítél a jövőjükről. Ezért fogadalmakat tettek a jövő évre, februárban pedig ezeket megtisztulási és bűnbánó ünnepekkel is megerősítették.

A két új hónap bevezetése következtében azonban megváltozott a hagyományos dátumok sora, így a consulok hivatali idejének korábbi, márciusi kezdetét is át kellett helyezni januárra, ami I. e. 153-ban történt meg. Ez azonban csak politikai szempontból számított új kezdetnek, Julius Caesar i.e. 46-os nagy naptárreformja volt az, ami a szakrális és közigazgatási évkezdetet is január elsejében határozta meg.

A középkorban aztán a keresztények december 25-re, Jézus születésének napjára tették át az újév kezdetét, majd március 25-re változtatták ezt a dátumot, mert ekkor tartották az Angyali Üdvözlet ünnepét. A XVI. században aztán XIII. Gergely pápa felülvizsgálta Caesar kalendáriumát, és visszahelyezte az évkezdés napját január 1-re. A korai kereszténység szintén a lelki önvizsgálatra használta az újévet. A metodizmus megalapítója, John Wesley anglikán lelkész 1740-ben egy teljes liturgiát állított össze az új év első éjszakájára, amikor a hívek imádkoztak, zsoltárokat énekeltek, és igyekeztek megtisztulni. A paraszti kultúrában aztán elmaradtak az újévi fogadalomtételek, de megmaradtak a pogány hitvilágból származú újévi termékenységvarázslások és jövendölések. 

(forrás: fastcompany.com, wikipédia)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Plusz Film

Martin Scorsese újabb dokumentumfilmet rendez Bob Dylanről

Martin Scorsese Oscar-díjas amerikai filmrendező dokumentumfilmet készít Bob Dylan legendás énekes, dalszerző, költő 1975-ös turnéjáról.
Plusz kult50

Ismerd meg a Kult50 védnökeit!

Új kategóriákkal és kategóriánként egy-egy szakmai védnökökkel jelentkezik idén a Kult50 harmadik szezonja.
Plusz hír

102 férfira 14 nő jut a hazai kultúra legtekintélyesebb alakjai között

Az MTA összeállította a kortárs magyar kultúra toplistáját. Nádas Péter, Alföldi Róbert és Fischer Iván az élen.
Plusz applikáció

Így találhatsz művészként és szakemberként könnyebben munkát

Szakmai „társkereső” oldal indult egy magyar startup céggel. A StageHive azonban nem a romantika színtere, hanem művészeket és produkciókat hoz össze egymással.