Plusz

Maradj itthon! És menj a Benczúr Kertbe!

2020.06.30. 16:20
Ajánlom
Csak egy betűnyi különbség, mégis kedvesebb, mint a „maradj otthon” felszólítás. Az európai országokban bíztatják a polgárokat, idén saját hazájuk kincseit fedezzék fel távoli utazások helyett. Budapesten, a magyar fővárosban számtalan érték várja az érdeklődőt: a Benczúr Kert például.

Hatalmas fák, madárhang, tiszta levegő, szellős, tágas tér - mindez Budapest belvárosában, a hatodik kerületben. Az egyéb – színházi, komolyzenei, stb. – programok mellett hat estén temperamentumos népzene szól a Benczúr Kertben. Fiatal, lendületes csapatokkal találkozhat a néző-hallgató. Mindegyik együttes az autentikus Kárpát-medencei népzenei hagyományból indul ki, de saját stílusvilágot teremt.

HBP_FBevent_romingo-160733.jpg

Romingo (Fotó/Forrás: Benczúr Kerti Esték)

A sort július elsején este a Branka Trió nyitja. Básits Branka Junior Prima-díjas énekesnő 2018-ban alapította meg trióját, harmadik évüket töltik együtt Wertetics Szlobodán harmonikással és Czirják Csaba jazz-gitárossal. Branka több világzenei formációval dolgozik, mostanában Boban Marković Orkestarral is koncertezik. Ám a hasznos és ihlető tapasztalatok mellett a maga útját akarja járni. Branka magyar-szerb származású zenész – mint mondja: egészen magyarnak és egészen szerbnek tartja magát – és vibráló, színes személyiség. Természetes, hogy triója a szerb és a magyar tradícióból egyaránt merít.

A Korinda Zenekar a magyar táncházmozgalom egyik fiatal csapata, ők július 15-én lépnek pódiumra. Hangzásviláguk egyéni és izgalmas, ahogy az összeállítás jól mutatja: Nádasdy Fanni énekel, Túri Luca hegedül, a „fiúk” több tradicionális hangszeren játszanak: Bozóki Tamás (furulyák, hegedű), Jávorszky Zoltán (furulyák, gardon), Csenki Zalán (koboz, furulyák, tárogató) és Várai Áron (dob, gardon, ének).

Eredeti felvételekről és az adatközlőktől tanulták a hiteles játékot, de keresik az egyedi előadásmódok lehetőségét is.

A moldvai csángó népzenén kívül foglalkoznak gyimesi, barcasági, valamint székely és román területek muzsikájával is.

APOSTOLOK_FOTO_TOLDYMIKLOS2135-160736.jpg

Apostolok (Fotó/Forrás: Benczúr Kerti Esték/Toldy Miklós)

A Zagyva Banda a hónap végén, július 29-én este hallható. Elnevezésük nem a zenéjüket jellemzi, hanem a Karancs hegységben eredő Zagyva folyóról kapták, hiszen a banda tagjai mind e vidékről származnak. Repertoárjuk felépítése nagyon is tudatos, alapját a Galga-vidék népzenéje adja, de ezen túl a Kárpát-medence magyarsága és más nemzetiségek népdalait és táncmuzsikáit dolgozza fel a hat tagú együttes. (Liska Veronika – ének, Boda Gellért – hegedű, Szabó András - brácsa, koboz, Tóth Sebestyén - cimbalom, harmonika, Mucsinyi Dániel - klarinét, furulyák, szaxofon és Boda Márton – nagybőgő.)

Nyílik az égnek ragyogó sugára/oszlik fellegek sötétes homálya”

– kezdődik a Dalinda egyik énekes verse. Reméljük, így lesz ez augusztus 20. előestéjén is, amikor a Nádasdy Fanni, Paár Julianna és Tímár Sára acappella énekhármasa lép fel a Benczúr Kertben. Népi dallamok és modern hangzás, indaszerű játékossággal megszólaltatva. Az acappella meghatározás ezúttal nem egészen igaz, hiszen a kertben a dinamikus Bazseva Zenekar társul a vokális trióhoz.

LakatosMonika_C_KlebAttila181214-042bw-160732.jpg

Lakatos Mónika (Fotó/Forrás: Benczúr Kerti Esték/Kleb Attila)

Az indián nyarat a frenetikus Lakatos Mónika nyitja szeptember másodikán. A lenyűgöző hangú és technikájú énekesnő letisztultan tolmácsolja az oláh cigány dallamokat, amelyek a jelenben is a közösség életének fontos részei. A kertben a Romengo zenészeivel és a Cigány hangok formáció énekeseivel ad elő ritmikus dalokat.

A Romengo zenéjét a kulturális gyökerek tisztelete és a megújulás egyformán jellemzi.

Használják ugyan a hagyományos hangszereket (kanna, teknő és kanál), de nem idegenkednek az új hangzásoktól sem.

HBP_GoogleD_koncz-160735.jpg

Koncz Gergely (Fotó/Forrás: Benczúr Kerti Esték)

Egy héttel később, 9-én Koncz Gergely és barátai várják a közönséget.

Az eredeti népzene megváltoztatása, feldolgozása sosem érdekelt, ma is úgy érzem, hogy nyers alakjában rejti a legtöbb erőt, és gondolkodtat el leginkább” 

– mondta egy korábbi műsora előtt a zenész, aki nemcsak hegedűn, hanem három és négyhúros brácsán is játszik. Az autentikus népzene megszólaltatására szövetkezett barátaival: Fekete Antallal, Havasréti Pállal és Liber Endrével. Beczúr-kerti estjük lemezbemutató koncertnek is beillik, a Magyarpalatka című felvétel anyagából idéznek.

Latino_Rutt-160739.jpg

Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva (Fotó/Forrás: Benczúr Kerti Esték)

Júliusban a népzene mellett a színház, a komolyzene és a filmszínház kedvelőit is várja Benczúr Kerti Esték.

Benczúr Kert mozi-sorozata filmtörténeti kurzusnak is beillik,

a színházi előadások pedig keresztmetszetet adnak a pesti teátrumi világról, érdemes tehát a színes programok váltakozására figyelni.

Támogatott tartalom

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs Pilinszky-estje és Budapest Bár koncert is lesz a Balaton-parton

Idén is közel hozza a Balaton-parton nyaraló közönséghez a kultúrát a Kultkikötő.
Plusz hír

Élménydús esték a Városmajorban

A rövidített évad ellenére minden eddiginél tartalmasabb nyári színházi évadra készül a Városmajori Szabadtéri Színpad: tíz hét alatt közel ötven színházi előadás és program közül válogathat a közönség.
Plusz interjú

A világ színpadait ostromolja Babé Sila

Babé Silának, azaz Stahl Barbarának sikerült az, amire sokan vágynak itthon: az énekes-dalszerző nevét egyre többen ismerik külföldön is. New York, London, Berlin és Budapest között ingázik évek óta. Nemrég leigazolta a Milky Chance német menedzsmentje, legutóbbi dala, a Hole már átlépte a kétszázezres lejátszást a Spotify-on.
Plusz ajánló

Maradj itthon! És menj a Benczúr Kertbe!

Csak egy betűnyi különbség, mégis kedvesebb, mint a „maradj otthon” felszólítás. Az európai országokban bíztatják a polgárokat, idén saját hazájuk kincseit fedezzék fel távoli utazások helyett. Budapesten, a magyar fővárosban számtalan érték várja az érdeklődőt: a Benczúr Kert például.
Plusz ajánló

Balkáni világzene, bestsellerek magyar fordításban és kortárs előadóművészet: magyar kulturális projekteket is támogat az Európai Unió

Hét év, közel 5,5 millió euró támogatás száznál is több magyar kulturális szervezetnek: ez a Kreatív Európa program Kultúra alprogramja számokban.