Plusz

Maradj itthon! És menj a Benczúr Kertbe!

2020.06.30. 16:20
Ajánlom
Csak egy betűnyi különbség, mégis kedvesebb, mint a „maradj otthon” felszólítás. Az európai országokban bíztatják a polgárokat, idén saját hazájuk kincseit fedezzék fel távoli utazások helyett. Budapesten, a magyar fővárosban számtalan érték várja az érdeklődőt: a Benczúr Kert például.

Hatalmas fák, madárhang, tiszta levegő, szellős, tágas tér - mindez Budapest belvárosában, a hatodik kerületben. Az egyéb – színházi, komolyzenei, stb. – programok mellett hat estén temperamentumos népzene szól a Benczúr Kertben. Fiatal, lendületes csapatokkal találkozhat a néző-hallgató. Mindegyik együttes az autentikus Kárpát-medencei népzenei hagyományból indul ki, de saját stílusvilágot teremt.

HBP_FBevent_romingo-160733.jpg

Romingo (Fotó/Forrás: Benczúr Kerti Esték)

A sort július elsején este a Branka Trió nyitja. Básits Branka Junior Prima-díjas énekesnő 2018-ban alapította meg trióját, harmadik évüket töltik együtt Wertetics Szlobodán harmonikással és Czirják Csaba jazz-gitárossal. Branka több világzenei formációval dolgozik, mostanában Boban Marković Orkestarral is koncertezik. Ám a hasznos és ihlető tapasztalatok mellett a maga útját akarja járni. Branka magyar-szerb származású zenész – mint mondja: egészen magyarnak és egészen szerbnek tartja magát – és vibráló, színes személyiség. Természetes, hogy triója a szerb és a magyar tradícióból egyaránt merít.

A Korinda Zenekar a magyar táncházmozgalom egyik fiatal csapata, ők július 15-én lépnek pódiumra. Hangzásviláguk egyéni és izgalmas, ahogy az összeállítás jól mutatja: Nádasdy Fanni énekel, Túri Luca hegedül, a „fiúk” több tradicionális hangszeren játszanak: Bozóki Tamás (furulyák, hegedű), Jávorszky Zoltán (furulyák, gardon), Csenki Zalán (koboz, furulyák, tárogató) és Várai Áron (dob, gardon, ének).

Eredeti felvételekről és az adatközlőktől tanulták a hiteles játékot, de keresik az egyedi előadásmódok lehetőségét is.

A moldvai csángó népzenén kívül foglalkoznak gyimesi, barcasági, valamint székely és román területek muzsikájával is.

APOSTOLOK_FOTO_TOLDYMIKLOS2135-160736.jpg

Apostolok (Fotó/Forrás: Benczúr Kerti Esték/Toldy Miklós)

A Zagyva Banda a hónap végén, július 29-én este hallható. Elnevezésük nem a zenéjüket jellemzi, hanem a Karancs hegységben eredő Zagyva folyóról kapták, hiszen a banda tagjai mind e vidékről származnak. Repertoárjuk felépítése nagyon is tudatos, alapját a Galga-vidék népzenéje adja, de ezen túl a Kárpát-medence magyarsága és más nemzetiségek népdalait és táncmuzsikáit dolgozza fel a hat tagú együttes. (Liska Veronika – ének, Boda Gellért – hegedű, Szabó András - brácsa, koboz, Tóth Sebestyén - cimbalom, harmonika, Mucsinyi Dániel - klarinét, furulyák, szaxofon és Boda Márton – nagybőgő.)

Nyílik az égnek ragyogó sugára/oszlik fellegek sötétes homálya”

– kezdődik a Dalinda egyik énekes verse. Reméljük, így lesz ez augusztus 20. előestéjén is, amikor a Nádasdy Fanni, Paár Julianna és Tímár Sára acappella énekhármasa lép fel a Benczúr Kertben. Népi dallamok és modern hangzás, indaszerű játékossággal megszólaltatva. Az acappella meghatározás ezúttal nem egészen igaz, hiszen a kertben a dinamikus Bazseva Zenekar társul a vokális trióhoz.

LakatosMonika_C_KlebAttila181214-042bw-160732.jpg

Lakatos Mónika (Fotó/Forrás: Benczúr Kerti Esték/Kleb Attila)

Az indián nyarat a frenetikus Lakatos Mónika nyitja szeptember másodikán. A lenyűgöző hangú és technikájú énekesnő letisztultan tolmácsolja az oláh cigány dallamokat, amelyek a jelenben is a közösség életének fontos részei. A kertben a Romengo zenészeivel és a Cigány hangok formáció énekeseivel ad elő ritmikus dalokat.

A Romengo zenéjét a kulturális gyökerek tisztelete és a megújulás egyformán jellemzi.

Használják ugyan a hagyományos hangszereket (kanna, teknő és kanál), de nem idegenkednek az új hangzásoktól sem.

HBP_GoogleD_koncz-160735.jpg

Koncz Gergely (Fotó/Forrás: Benczúr Kerti Esték)

Egy héttel később, 9-én Koncz Gergely és barátai várják a közönséget.

Az eredeti népzene megváltoztatása, feldolgozása sosem érdekelt, ma is úgy érzem, hogy nyers alakjában rejti a legtöbb erőt, és gondolkodtat el leginkább” 

– mondta egy korábbi műsora előtt a zenész, aki nemcsak hegedűn, hanem három és négyhúros brácsán is játszik. Az autentikus népzene megszólaltatására szövetkezett barátaival: Fekete Antallal, Havasréti Pállal és Liber Endrével. Beczúr-kerti estjük lemezbemutató koncertnek is beillik, a Magyarpalatka című felvétel anyagából idéznek.

Latino_Rutt-160739.jpg

Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva (Fotó/Forrás: Benczúr Kerti Esték)

Júliusban a népzene mellett a színház, a komolyzene és a filmszínház kedvelőit is várja Benczúr Kerti Esték.

Benczúr Kert mozi-sorozata filmtörténeti kurzusnak is beillik,

a színházi előadások pedig keresztmetszetet adnak a pesti teátrumi világról, érdemes tehát a színes programok váltakozására figyelni.

Támogatott tartalom

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Zenés színház

Sába a mikrofon előtt

Lemezfelvétel készült Goldmark Károly legismertebb operájából, a Sába királynőjéből, az Eiffel Műhelyház Fricsay stúdiójában. A munkáról és az új helyszínről Csurgó Tamás zenei rendezőt, Kondás Ferenc hangmérnököt, valamint Gál Erika operaénekest, Sába megformálóját kérdeztük.
Könyv

Elhalasztják az Ünnepi Könyvhetet

A 92. Ünnepi Könyvhetet a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése döntése alapján 2021. szeptember 2. és 5. között rendezik meg - a tervek szerint a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén.
Vizuál

Különös szerelmi történetet mutat be Kocsis Ágnes új filmje

Május 27-én mutatják be Kocsis Ágnes Éden című, magyar-román-belga koprodukcióban készült új játékfilmjét, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern világgal jár, ezért teljes elszigeteltségben él.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Augusztusra módosult a Fishing on Orfű dátuma

A szervezők úgy határoztak, hogy az eredeti júniusi dátum helyett, az előre meghirdetett pótdátumon, azaz augusztus 25. és 28. között tartják meg a Fishing on Orfű fesztivált, mely tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt - adták hírül az esemény hivatalos honlapján.
Plusz hír

Idén sem rendezik meg a Sziget Fesztivált

A Volt Fesztivál és Balaton Sound mellett, Magyarország legnagyobb könnyűzenei fesztiválja a Sziget is elmarad.
Plusz ajánló

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Plusz hír

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.
Plusz hír

Újra lesz Gödör klub

A koncert.hu hírei szerint szeptemberben elindulhat a klubélet a legendás Gödör klub új helyszínén Budapesten, a Király utca 50. szám alatt. A klub kávézója is mielőbbi nyitást tervez.