Plusz

Maradj itthon! És menj a Benczúr Kertbe!

2020.06.30. 16:20
Ajánlom
Csak egy betűnyi különbség, mégis kedvesebb, mint a „maradj otthon” felszólítás. Az európai országokban bíztatják a polgárokat, idén saját hazájuk kincseit fedezzék fel távoli utazások helyett. Budapesten, a magyar fővárosban számtalan érték várja az érdeklődőt: a Benczúr Kert például.

Hatalmas fák, madárhang, tiszta levegő, szellős, tágas tér - mindez Budapest belvárosában, a hatodik kerületben. Az egyéb – színházi, komolyzenei, stb. – programok mellett hat estén temperamentumos népzene szól a Benczúr Kertben. Fiatal, lendületes csapatokkal találkozhat a néző-hallgató. Mindegyik együttes az autentikus Kárpát-medencei népzenei hagyományból indul ki, de saját stílusvilágot teremt.

HBP_FBevent_romingo-160733.jpg

Romingo (Fotó/Forrás: Benczúr Kerti Esték)

A sort július elsején este a Branka Trió nyitja. Básits Branka Junior Prima-díjas énekesnő 2018-ban alapította meg trióját, harmadik évüket töltik együtt Wertetics Szlobodán harmonikással és Czirják Csaba jazz-gitárossal. Branka több világzenei formációval dolgozik, mostanában Boban Marković Orkestarral is koncertezik. Ám a hasznos és ihlető tapasztalatok mellett a maga útját akarja járni. Branka magyar-szerb származású zenész – mint mondja: egészen magyarnak és egészen szerbnek tartja magát – és vibráló, színes személyiség. Természetes, hogy triója a szerb és a magyar tradícióból egyaránt merít.

A Korinda Zenekar a magyar táncházmozgalom egyik fiatal csapata, ők július 15-én lépnek pódiumra. Hangzásviláguk egyéni és izgalmas, ahogy az összeállítás jól mutatja: Nádasdy Fanni énekel, Túri Luca hegedül, a „fiúk” több tradicionális hangszeren játszanak: Bozóki Tamás (furulyák, hegedű), Jávorszky Zoltán (furulyák, gardon), Csenki Zalán (koboz, furulyák, tárogató) és Várai Áron (dob, gardon, ének).

Eredeti felvételekről és az adatközlőktől tanulták a hiteles játékot, de keresik az egyedi előadásmódok lehetőségét is.

A moldvai csángó népzenén kívül foglalkoznak gyimesi, barcasági, valamint székely és román területek muzsikájával is.

APOSTOLOK_FOTO_TOLDYMIKLOS2135-160736.jpg

Apostolok (Fotó/Forrás: Benczúr Kerti Esték/Toldy Miklós)

A Zagyva Banda a hónap végén, július 29-én este hallható. Elnevezésük nem a zenéjüket jellemzi, hanem a Karancs hegységben eredő Zagyva folyóról kapták, hiszen a banda tagjai mind e vidékről származnak. Repertoárjuk felépítése nagyon is tudatos, alapját a Galga-vidék népzenéje adja, de ezen túl a Kárpát-medence magyarsága és más nemzetiségek népdalait és táncmuzsikáit dolgozza fel a hat tagú együttes. (Liska Veronika – ének, Boda Gellért – hegedű, Szabó András - brácsa, koboz, Tóth Sebestyén - cimbalom, harmonika, Mucsinyi Dániel - klarinét, furulyák, szaxofon és Boda Márton – nagybőgő.)

Nyílik az égnek ragyogó sugára/oszlik fellegek sötétes homálya”

– kezdődik a Dalinda egyik énekes verse. Reméljük, így lesz ez augusztus 20. előestéjén is, amikor a Nádasdy Fanni, Paár Julianna és Tímár Sára acappella énekhármasa lép fel a Benczúr Kertben. Népi dallamok és modern hangzás, indaszerű játékossággal megszólaltatva. Az acappella meghatározás ezúttal nem egészen igaz, hiszen a kertben a dinamikus Bazseva Zenekar társul a vokális trióhoz.

LakatosMonika_C_KlebAttila181214-042bw-160732.jpg

Lakatos Mónika (Fotó/Forrás: Benczúr Kerti Esték/Kleb Attila)

Az indián nyarat a frenetikus Lakatos Mónika nyitja szeptember másodikán. A lenyűgöző hangú és technikájú énekesnő letisztultan tolmácsolja az oláh cigány dallamokat, amelyek a jelenben is a közösség életének fontos részei. A kertben a Romengo zenészeivel és a Cigány hangok formáció énekeseivel ad elő ritmikus dalokat.

A Romengo zenéjét a kulturális gyökerek tisztelete és a megújulás egyformán jellemzi.

Használják ugyan a hagyományos hangszereket (kanna, teknő és kanál), de nem idegenkednek az új hangzásoktól sem.

HBP_GoogleD_koncz-160735.jpg

Koncz Gergely (Fotó/Forrás: Benczúr Kerti Esték)

Egy héttel később, 9-én Koncz Gergely és barátai várják a közönséget.

Az eredeti népzene megváltoztatása, feldolgozása sosem érdekelt, ma is úgy érzem, hogy nyers alakjában rejti a legtöbb erőt, és gondolkodtat el leginkább” 

– mondta egy korábbi műsora előtt a zenész, aki nemcsak hegedűn, hanem három és négyhúros brácsán is játszik. Az autentikus népzene megszólaltatására szövetkezett barátaival: Fekete Antallal, Havasréti Pállal és Liber Endrével. Beczúr-kerti estjük lemezbemutató koncertnek is beillik, a Magyarpalatka című felvétel anyagából idéznek.

Latino_Rutt-160739.jpg

Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva (Fotó/Forrás: Benczúr Kerti Esték)

Júliusban a népzene mellett a színház, a komolyzene és a filmszínház kedvelőit is várja Benczúr Kerti Esték.

Benczúr Kert mozi-sorozata filmtörténeti kurzusnak is beillik,

a színházi előadások pedig keresztmetszetet adnak a pesti teátrumi világról, érdemes tehát a színes programok váltakozására figyelni.

Támogatott tartalom

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Mi jár a fejedben? – indul a Rózsavölgyi Szalon online műsora

Szombat esténként online beszélgetésekkel jelentkezik a Rózsavölgyi Szalon, Mi jár a fejedben? címmel. Csiby Gergely és Józan László a november 21-i adásban Zimányi Zsófiával, a Rózsavölgyi Szalon alapítójával, művészeti vezetőjével, a Pro Urbe Budapest kitüntetettjével, Pokorny Lia és Ágoston Péter színművésszel és Pájer Alma Virág bábszínésszel beszélgetnek.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Hiába van rendezvénytilalom, az előadóművészeknek most is fizetniük kell a KATA-t

A Music Hungary Szövetség a pénzügyminiszterhez fordult, kérve, hogy a rendezvénytilalom idején a KATA-s előadóművészek is mentesüljenek a tételes adófizetési kötelezettség alól.
Plusz ajánló

Advent Szentendrén – online programokkal is készülnek idén

A Szentendrei Kulturális Központ idén rendhagyó módon szervezi meg az Advent Szentendrén programsorozatot 2020. november 28. és 2021. január 10. között.
Plusz magazin

KÉP-regény: 10 000 hosszúlépés

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak sztoriját – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a napokban elhunyt Benkő Lászlóról hoz egy kedves történetet.
Plusz lemezajánló

Szabadnak születtél – Megérkezett Koncz Zsuzsa új stúdióalbuma

Piros-fehér szalag a borítón, a lemezen egy duett Kulka Jánossal, egy régebbi Fonográf-dal és új szerzemények. Koncz Zsuzsa negyvenkettedik lemeze különleges időben fogant.
Plusz hír

Átadták az idei Pro Urbe Budapest kitüntetéseket

Budapest egyesítésének 147. évfordulója alkalmából átadták a fővárosi elismerő címeket. A Pro Urbe Budapest díjat minden évben hat embernek ítéli oda a Fővárosi Önkormányzat kimagasló értékteremtő és közösségalakító tevékenységéért.