Plusz

Maradj itthon! És menj a Benczúr Kertbe!

2020.06.30. 16:20
Ajánlom
Csak egy betűnyi különbség, mégis kedvesebb, mint a „maradj otthon” felszólítás. Az európai országokban bíztatják a polgárokat, idén saját hazájuk kincseit fedezzék fel távoli utazások helyett. Budapesten, a magyar fővárosban számtalan érték várja az érdeklődőt: a Benczúr Kert például.

Hatalmas fák, madárhang, tiszta levegő, szellős, tágas tér - mindez Budapest belvárosában, a hatodik kerületben. Az egyéb – színházi, komolyzenei, stb. – programok mellett hat estén temperamentumos népzene szól a Benczúr Kertben. Fiatal, lendületes csapatokkal találkozhat a néző-hallgató. Mindegyik együttes az autentikus Kárpát-medencei népzenei hagyományból indul ki, de saját stílusvilágot teremt.

HBP_FBevent_romingo-160733.jpg

Romingo (Fotó/Forrás: Benczúr Kerti Esték)

A sort július elsején este a Branka Trió nyitja. Básits Branka Junior Prima-díjas énekesnő 2018-ban alapította meg trióját, harmadik évüket töltik együtt Wertetics Szlobodán harmonikással és Czirják Csaba jazz-gitárossal. Branka több világzenei formációval dolgozik, mostanában Boban Marković Orkestarral is koncertezik. Ám a hasznos és ihlető tapasztalatok mellett a maga útját akarja járni. Branka magyar-szerb származású zenész – mint mondja: egészen magyarnak és egészen szerbnek tartja magát – és vibráló, színes személyiség. Természetes, hogy triója a szerb és a magyar tradícióból egyaránt merít.

A Korinda Zenekar a magyar táncházmozgalom egyik fiatal csapata, ők július 15-én lépnek pódiumra. Hangzásviláguk egyéni és izgalmas, ahogy az összeállítás jól mutatja: Nádasdy Fanni énekel, Túri Luca hegedül, a „fiúk” több tradicionális hangszeren játszanak: Bozóki Tamás (furulyák, hegedű), Jávorszky Zoltán (furulyák, gardon), Csenki Zalán (koboz, furulyák, tárogató) és Várai Áron (dob, gardon, ének).

Eredeti felvételekről és az adatközlőktől tanulták a hiteles játékot, de keresik az egyedi előadásmódok lehetőségét is.

A moldvai csángó népzenén kívül foglalkoznak gyimesi, barcasági, valamint székely és román területek muzsikájával is.

APOSTOLOK_FOTO_TOLDYMIKLOS2135-160736.jpg

Apostolok (Fotó/Forrás: Benczúr Kerti Esték/Toldy Miklós)

A Zagyva Banda a hónap végén, július 29-én este hallható. Elnevezésük nem a zenéjüket jellemzi, hanem a Karancs hegységben eredő Zagyva folyóról kapták, hiszen a banda tagjai mind e vidékről származnak. Repertoárjuk felépítése nagyon is tudatos, alapját a Galga-vidék népzenéje adja, de ezen túl a Kárpát-medence magyarsága és más nemzetiségek népdalait és táncmuzsikáit dolgozza fel a hat tagú együttes. (Liska Veronika – ének, Boda Gellért – hegedű, Szabó András - brácsa, koboz, Tóth Sebestyén - cimbalom, harmonika, Mucsinyi Dániel - klarinét, furulyák, szaxofon és Boda Márton – nagybőgő.)

Nyílik az égnek ragyogó sugára/oszlik fellegek sötétes homálya”

– kezdődik a Dalinda egyik énekes verse. Reméljük, így lesz ez augusztus 20. előestéjén is, amikor a Nádasdy Fanni, Paár Julianna és Tímár Sára acappella énekhármasa lép fel a Benczúr Kertben. Népi dallamok és modern hangzás, indaszerű játékossággal megszólaltatva. Az acappella meghatározás ezúttal nem egészen igaz, hiszen a kertben a dinamikus Bazseva Zenekar társul a vokális trióhoz.

LakatosMonika_C_KlebAttila181214-042bw-160732.jpg

Lakatos Mónika (Fotó/Forrás: Benczúr Kerti Esték/Kleb Attila)

Az indián nyarat a frenetikus Lakatos Mónika nyitja szeptember másodikán. A lenyűgöző hangú és technikájú énekesnő letisztultan tolmácsolja az oláh cigány dallamokat, amelyek a jelenben is a közösség életének fontos részei. A kertben a Romengo zenészeivel és a Cigány hangok formáció énekeseivel ad elő ritmikus dalokat.

A Romengo zenéjét a kulturális gyökerek tisztelete és a megújulás egyformán jellemzi.

Használják ugyan a hagyományos hangszereket (kanna, teknő és kanál), de nem idegenkednek az új hangzásoktól sem.

HBP_GoogleD_koncz-160735.jpg

Koncz Gergely (Fotó/Forrás: Benczúr Kerti Esték)

Egy héttel később, 9-én Koncz Gergely és barátai várják a közönséget.

Az eredeti népzene megváltoztatása, feldolgozása sosem érdekelt, ma is úgy érzem, hogy nyers alakjában rejti a legtöbb erőt, és gondolkodtat el leginkább” 

– mondta egy korábbi műsora előtt a zenész, aki nemcsak hegedűn, hanem három és négyhúros brácsán is játszik. Az autentikus népzene megszólaltatására szövetkezett barátaival: Fekete Antallal, Havasréti Pállal és Liber Endrével. Beczúr-kerti estjük lemezbemutató koncertnek is beillik, a Magyarpalatka című felvétel anyagából idéznek.

Latino_Rutt-160739.jpg

Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva (Fotó/Forrás: Benczúr Kerti Esték)

Júliusban a népzene mellett a színház, a komolyzene és a filmszínház kedvelőit is várja Benczúr Kerti Esték.

Benczúr Kert mozi-sorozata filmtörténeti kurzusnak is beillik,

a színházi előadások pedig keresztmetszetet adnak a pesti teátrumi világról, érdemes tehát a színes programok váltakozására figyelni.

Támogatott tartalom

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Plusz ajánló

Már kézbe vehető a februári Fidelio Magazin

Az országszerte terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút is talál. Keresse az ismert terjesztési pontokon, vagy lapozzon bele online!
Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.