Plusz

Maradona énekel

2020.11.27. 09:05
Ajánlom
Elhunyt „az isteni Diego”, aki iránt egyenesen vallásos rajongással viseltetnek Argentínában. Híres-hírhedt góljával, legendájának eredetével és egy róla szóló dallal emlékezünk rá, amelyet maga is elénekelt rajongói előtt.

Gyászol Argentina, gyászol Nápoly, és világszerte gyászolnak Diego Armando Maradona rajongói. November 25-én, hatvanéves korában elhunyt a 20. század futball-legendája. Emlékére az argentin elnök, Alberto Fernández háromnapos gyászt rendelt el az országban, a tévériporterek élő adásban sírták el magukat, klubvárosa, Nápoly pedig így üzent: „Jobban szeretünk, mint saját gyermekeinket”.

Kilenc mentőkocsi érkezett a holtan talált futballistához, aki minden valószínűség szerint szívroham áldozata lett Tigre külvárosában, Buenos Airestől északra.

„Elveszítettem egy barátot és elveszített egy legendát – kommentálta Pelé. – Remélem, egy nap a mennyben focizhatunk együtt.”

„El Diego” sosem felejtett megmozdulása marad a pillanat, amikor az 1986-os, Anglia elleni világbajnoki negyeddöntőn fejeshez felugorva kézzel ütötte be a labdát Peter Shilton kapujába. Négy perccel később pedig újabb gólt lőtt – akkor már szabályosan. Az angolok sosem talán sosem bocsátják meg. „Egy kicsit Maradona feje és egy kicsit az Isten keze szerezte” – kommentálta később Maradona a kezes gólt.

Az Anglia elleni győzelem szimbolikus volt, s innen nézve talán az is jobban érthető, miért volt olyan bátor Maradona a szabálytalan gólt Istennek tulajdonítani.

A húszas években Argentina népességrobbanáson esett át és identitását kereste. A futball olyan terület volt, amely egybekötheti a megosztott országot. Csakhogy míg a briteknél nagy, füves pályákon fejlődött a foci, a szegénység által sújtott dél-amerikai országban a kölykök a gettók szűk utcáin, illetve az állattartásra szánt szűk udvarokban, a potrerókban rúgták először a bőrt. Ördögien ügyesen kellett cselezni, keménynek kellett lenni. Itt alapozták meg azt a játékstílust, ami aztán a brazilok és az argentinok révén elkápráztatta a világot. Egy újságíró a húszas években már megálmodta, milyen lesz az argentin focista, aki megváltja a világot – vagy legalábbis országukat: piszkos arcú, térde horzsolásokkal teli, bozontos hajú. Efféle romantikus kép élt sok szurkolóban is.

Amikor Maradona színre lépett, sokan a prófécia beteljesülését látták benne, és ő maga is előszeretettel erősítette ezt a képet.

Feketefejű – „cabecita negra” –, így nevezte magát. Hírnevén nem csorbított alkohol- és kokainbotrányainak sora. Nem volt olyan hosszú karrierje, mint Lionel Messinek, négy kiváló éve volt, küzdelmek és balsikerek is tarkították pályáját. Mégis, messiási figurává vált. A műpéniszt, amivel a drogtesztet próbálta megúszni, ellopták a Buenos Aires-i múzeumból, ahol őrizték. Ugyanitt templomot emeltek a tiszteletére.

Számos dal szól róla, több albumot kitennének. A leghíresebb talán Rodrigo Bueno slágere, a La mano de dios, amely természetesen a hírhedt gólra utal. A szöveg a futballista életéről, felemelkedéséről szól. Az a felvétel, amelyen maga Maradona énekli a dalt, szerepel Emir Kusturica 2008-as dokumentumfilmjében is. Ezzel emlékezünk rá.

Descanse en paz, Diego!

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Klasszikus

A magyar zenetanárnő, aki generációkat tanított meg szorongás nélkül hegedülni

Havas Kató a saját bőrén tapasztalta meg, milyen káros hatással van egy muzsikusra a szorongás, a megfelelési kényszer és a lámpaláz. Egy balatoni cigányprímás, egy amerikai találkozás és egy majdnem félbeszakadt karrier hatására dolgozta ki hegedűoktatási módszerét, amelynek központi jelszava volt a természetesség, a könnyedség és a belülről fakadó elegancia.
Vizuál

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Plusz ajánló

Hommage a Széchényi Ferenc - Összművészeti fesztivál a Nemzeti Múzeumban

Összművészeti fesztivállal tiszteleg alapítója, Széchényi Ferenc előtt a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol koncert, tárlatvezetések és egyéb programok várják az érdeklődőket június 18-19-én.
Plusz ajánló

Igazi kulturális koktélt kínál a „kultúrára szomjazóknak” a Várkert Bazár

Frissítő és tartalmas kikapcsolódást ígér az idei nyári szezonban a Várkert Bazár, amely ezúttal is műfaji sokszínűségre törekedett a programok kialakításánál. A Múzeumok Éjszakája mellett a szervezők irodalmi barangolásokkal, koncertekkel, kortárs táncelőadásokkal , kertmozival, sőt szabadtéri jógával is készülnek.
Plusz ajánló

Családi kikapcsolódás a szabad ég alatt

Jenő az élet apró örömeinek ünnepére invitál. Szeláví! néven új kisfesztivál indul Pilisborosjenő határában június 18-20. között a slow turizmus, az ökotudatosság és az összművészetiség jegyében.
Plusz hír

Berkesi Gábor, Grecsó Krisztián és Kalmár Magda a XIII. kerület új díszpolgárai

Június elsején ünnepli születésnapját a XIII. kerület, miután ezen a napon vált 1938-ban önálló közigazgatási egységgé. Minden évben a születésnap egyik ünnepi eseménye a díszpolgárrá avatás, melyet idén az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban rendeztek meg. Dr. Tóth József polgármester díszpolgári címet adományozott Berkesi Gábornak, Grecsó Krisztiánnak és Kalmár Magdának. Mind a hárman kötődnek a XIII. kerülethez és munkásságukkal hozzájárultak a kerület fejlődéséhez, valamint erősítették annak hírnevét.