Plusz

Maradona énekel

2020.11.27. 09:05
Ajánlom
Elhunyt „az isteni Diego”, aki iránt egyenesen vallásos rajongással viseltetnek Argentínában. Híres-hírhedt góljával, legendájának eredetével és egy róla szóló dallal emlékezünk rá, amelyet maga is elénekelt rajongói előtt.

Gyászol Argentina, gyászol Nápoly, és világszerte gyászolnak Diego Armando Maradona rajongói. November 25-én, hatvanéves korában elhunyt a 20. század futball-legendája. Emlékére az argentin elnök, Alberto Fernández háromnapos gyászt rendelt el az országban, a tévériporterek élő adásban sírták el magukat, klubvárosa, Nápoly pedig így üzent: „Jobban szeretünk, mint saját gyermekeinket”.

Kilenc mentőkocsi érkezett a holtan talált futballistához, aki minden valószínűség szerint szívroham áldozata lett Tigre külvárosában, Buenos Airestől északra.

„Elveszítettem egy barátot és elveszített egy legendát – kommentálta Pelé. – Remélem, egy nap a mennyben focizhatunk együtt.”

„El Diego” sosem felejtett megmozdulása marad a pillanat, amikor az 1986-os, Anglia elleni világbajnoki negyeddöntőn fejeshez felugorva kézzel ütötte be a labdát Peter Shilton kapujába. Négy perccel később pedig újabb gólt lőtt – akkor már szabályosan. Az angolok sosem talán sosem bocsátják meg. „Egy kicsit Maradona feje és egy kicsit az Isten keze szerezte” – kommentálta később Maradona a kezes gólt.

Az Anglia elleni győzelem szimbolikus volt, s innen nézve talán az is jobban érthető, miért volt olyan bátor Maradona a szabálytalan gólt Istennek tulajdonítani.

A húszas években Argentina népességrobbanáson esett át és identitását kereste. A futball olyan terület volt, amely egybekötheti a megosztott országot. Csakhogy míg a briteknél nagy, füves pályákon fejlődött a foci, a szegénység által sújtott dél-amerikai országban a kölykök a gettók szűk utcáin, illetve az állattartásra szánt szűk udvarokban, a potrerókban rúgták először a bőrt. Ördögien ügyesen kellett cselezni, keménynek kellett lenni. Itt alapozták meg azt a játékstílust, ami aztán a brazilok és az argentinok révén elkápráztatta a világot. Egy újságíró a húszas években már megálmodta, milyen lesz az argentin focista, aki megváltja a világot – vagy legalábbis országukat: piszkos arcú, térde horzsolásokkal teli, bozontos hajú. Efféle romantikus kép élt sok szurkolóban is.

Amikor Maradona színre lépett, sokan a prófécia beteljesülését látták benne, és ő maga is előszeretettel erősítette ezt a képet.

Feketefejű – „cabecita negra” –, így nevezte magát. Hírnevén nem csorbított alkohol- és kokainbotrányainak sora. Nem volt olyan hosszú karrierje, mint Lionel Messinek, négy kiváló éve volt, küzdelmek és balsikerek is tarkították pályáját. Mégis, messiási figurává vált. A műpéniszt, amivel a drogtesztet próbálta megúszni, ellopták a Buenos Aires-i múzeumból, ahol őrizték. Ugyanitt templomot emeltek a tiszteletére.

Számos dal szól róla, több albumot kitennének. A leghíresebb talán Rodrigo Bueno slágere, a La mano de dios, amely természetesen a hírhedt gólra utal. A szöveg a futballista életéről, felemelkedéséről szól. Az a felvétel, amelyen maga Maradona énekli a dalt, szerepel Emir Kusturica 2008-as dokumentumfilmjében is. Ezzel emlékezünk rá.

Descanse en paz, Diego!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Klasszikus

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Vizuál

Varázslatos bábanimáció érkezik a mozikba karácsonykor

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábanimáció olyan örökzöldekhez hasonlítható, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Cikkünkben elérhető a film első hivatalos előzetese. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Visszakerült a kereszt a Notre-Dame csúcsára

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára december 6-án került vissza a kereszt.
Plusz hír

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Plusz magazin

Mit keresett James Bond zsebében a Müpa egykori igazgatója?

A legnagyobb szakmai elismerésnél is többet érnek azok a történetek, amelyek túlélnek minket, és amelyek olykor-olykor akár több száz kilométert is beutaznak. A Müpa egykori igazgatójára, a november 25-én tizenegy éve elhunyt Kiss Imrére emlékezünk. 
Plusz ajánló

Összművészeti divatbemutatót tart a XV. kerületben a Romani Design

A világ első roma divatstúdiója a 27. Anno Művészeti Hónap keretei közt mutatja be egyedi tervezésű ruháit, ékszereit és kiegészítőit. A programot a Varga Helena Band élőzenével kíséri. 
Plusz ajánló

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.