Plusz

Maradona énekel

2020.11.27. 09:05
Ajánlom
Elhunyt „az isteni Diego”, aki iránt egyenesen vallásos rajongással viseltetnek Argentínában. Híres-hírhedt góljával, legendájának eredetével és egy róla szóló dallal emlékezünk rá, amelyet maga is elénekelt rajongói előtt.

Gyászol Argentina, gyászol Nápoly, és világszerte gyászolnak Diego Armando Maradona rajongói. November 25-én, hatvanéves korában elhunyt a 20. század futball-legendája. Emlékére az argentin elnök, Alberto Fernández háromnapos gyászt rendelt el az országban, a tévériporterek élő adásban sírták el magukat, klubvárosa, Nápoly pedig így üzent: „Jobban szeretünk, mint saját gyermekeinket”.

Kilenc mentőkocsi érkezett a holtan talált futballistához, aki minden valószínűség szerint szívroham áldozata lett Tigre külvárosában, Buenos Airestől északra.

„Elveszítettem egy barátot és elveszített egy legendát – kommentálta Pelé. – Remélem, egy nap a mennyben focizhatunk együtt.”

„El Diego” sosem felejtett megmozdulása marad a pillanat, amikor az 1986-os, Anglia elleni világbajnoki negyeddöntőn fejeshez felugorva kézzel ütötte be a labdát Peter Shilton kapujába. Négy perccel később pedig újabb gólt lőtt – akkor már szabályosan. Az angolok sosem talán sosem bocsátják meg. „Egy kicsit Maradona feje és egy kicsit az Isten keze szerezte” – kommentálta később Maradona a kezes gólt.

Az Anglia elleni győzelem szimbolikus volt, s innen nézve talán az is jobban érthető, miért volt olyan bátor Maradona a szabálytalan gólt Istennek tulajdonítani.

A húszas években Argentina népességrobbanáson esett át és identitását kereste. A futball olyan terület volt, amely egybekötheti a megosztott országot. Csakhogy míg a briteknél nagy, füves pályákon fejlődött a foci, a szegénység által sújtott dél-amerikai országban a kölykök a gettók szűk utcáin, illetve az állattartásra szánt szűk udvarokban, a potrerókban rúgták először a bőrt. Ördögien ügyesen kellett cselezni, keménynek kellett lenni. Itt alapozták meg azt a játékstílust, ami aztán a brazilok és az argentinok révén elkápráztatta a világot. Egy újságíró a húszas években már megálmodta, milyen lesz az argentin focista, aki megváltja a világot – vagy legalábbis országukat: piszkos arcú, térde horzsolásokkal teli, bozontos hajú. Efféle romantikus kép élt sok szurkolóban is.

Amikor Maradona színre lépett, sokan a prófécia beteljesülését látták benne, és ő maga is előszeretettel erősítette ezt a képet.

Feketefejű – „cabecita negra” –, így nevezte magát. Hírnevén nem csorbított alkohol- és kokainbotrányainak sora. Nem volt olyan hosszú karrierje, mint Lionel Messinek, négy kiváló éve volt, küzdelmek és balsikerek is tarkították pályáját. Mégis, messiási figurává vált. A műpéniszt, amivel a drogtesztet próbálta megúszni, ellopták a Buenos Aires-i múzeumból, ahol őrizték. Ugyanitt templomot emeltek a tiszteletére.

Számos dal szól róla, több albumot kitennének. A leghíresebb talán Rodrigo Bueno slágere, a La mano de dios, amely természetesen a hírhedt gólra utal. A szöveg a futballista életéről, felemelkedéséről szól. Az a felvétel, amelyen maga Maradona énekli a dalt, szerepel Emir Kusturica 2008-as dokumentumfilmjében is. Ezzel emlékezünk rá.

Descanse en paz, Diego!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Bellini-operát énekelnek az erdő állatai egy cuki videoklipben

Az olasz bel canto-stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.
Színház

Megvan, hová költözik az SZFE a Vas utcából

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése, amelyben az új oktatási helyszíneken túl az átalakuló intézeteket is bemutatják. A három helyszínen folyó képzés megújult, modern struktúrát ígér.
Klasszikus

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Vizuál

9+1 műalkotás az amszterdami Rijksmuseumból, amit egyszer újra látni akarunk

Rembrandt, Vermeer és Avercamp festményei, több korszak fajanszkerámiái, babaházak és csendéletek sajttal, gyümölccsel. Szabadon böngészhető az amszterdami Rijksmuseum gyűjteménye az interneten. Tíz must-see műalkotást válogattunk össze az alábbi cikkben, amiket látni akarunk az újranyitás után.
Színház

Szarka Gábor az SZFE-ről: „Egészen megdöbbentő állapotokat találtunk”

Péntek este Szarka Gábor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában reagált az elmúlt napok SZFE-vel kapcsolatos híreire és vádjaira, hangsúlyozva, hogy minden intézkedés a hallgatók érdekeit szolgálja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Online rendezik meg az éves szinkronszemlét

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Szinkron Alapszervezete (SziA) ősszel rendezte volna meg a hagyományos Szinkronünnepet és a Szinkronikum Díjátadó gálát, viszont a járványhelyzet miatt az esemény elmaradt. A szervezet azonban fontosnak tartja, hogy – habár most nincs lehetőség a személyes találkozásra – díjazza a tavalyi év legjobb szinkronos alkotásait és a legkiemelkedőbb művészeket.
Plusz hír

Gyönyörű, zöld kertté alakul Párizs legendás sugárútja, a Champs-Élysées

Átalakul a francia főváros leghíresebb sugárútja, miután Anne Hidalgo polgármester zöldutat adott a zöld elképzelésnek. 2030-ra már teljesen új fényben tündökölhet a ma még brutális autóforgalommal terhelt Champs-Élysées.
Plusz hír

A franciák már tesztkoncerteket szerveznek a hangversenyélet újraindulásáért

Jóllehet a kulturális intézmények januárban még nem nyithatnak ki Franciaországban, a zenei világ képviselői tesztkoncertek szervezését tervezik annak felmérésére, hogy mekkora a vírus terjedésének kockázata a kulturális rendezvényeken. A kísérlet legfőbb célja a nyári fesztiválszezon megmentése.
Plusz képzés

A művészet értéke a vállalati világ számára

Idén tavasszal először, olyan vállalati szakemberek és magánszemélyek számára nyílik képzési lehetőség, akik keresik az egyedi, kreatív megoldásokat és ehhez nyitottan állnak a művészvilággal való együttműködésre. A 7M – a művészet értéke szponzorációs képzés során a résztvevők megismerkedhetnek hét művészeti ág világával és a bennük található lehetőségekkel. A 12 hetes kurzuson a szcéna kiváló szakemberei nemcsak betekintést nyújtanak a kulturális területekre, hanem valós kooperációs lehetőségekre is rámutatnak.
Plusz hír

Lego-musical készült a West End leghíresebb darabjából

A Broadway-színpadok után a West Endet vette célba egy amerikai előadóművész, Henry Lee, hogy megalkossa a legismertebb előadások színpadképeit. Idei első londoni kötődésű makettje pedig mi más lenne, mint a Wicked.