Plusz

Márta István: "Ünneppé varázsolni a hétköznapokat"

2012.12.11. 15:24
Ajánlom
Az idén elkészült Zsolnay Kulturális Negyed (ZSÖK) vezetőjét a kulturális komplexum eddigi eredményeiről és terveiről kérdeztük.

- Február elseje óta vezeti a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-t, illetve az ezen belül működő Zsolnay Kulturális Negyedet. Hogyan tudná röviden bemutatni ezt az intézményegyüttest?

- A puszta számadatok arról szólnak, hogy a Zsolnay Kulturális Negyed az Európa Kulturális Fővárosa Pécs2010 projekt részeként épült fel 11 milliárd forintból, aminek 84,5 százalékát az Európai Unió finanszírozta. Cserébe tíz éven át garantálni kellett a magyar kormánynak és Pécs városának a szakszerű, magas színvonalú működtetését. Nem kis feladat, hiszen öt hektáros, zárt és nyitott területről van szó, ahol művészeti, oktatási a kreatív ipart megjelenítő tevékenység folyik. A Negyed park része, ahol egyébként egy kis sportpálya és három játszótér is található 9-től éjjel 1 óráig bárkinek, ingyenesen látogatható - ez utóbbit külön szeretném hangsúlyozni!

- A teljesség igénye nélkül: mi minden található a Zsolnay Kulturális Negyedben?

- Első helyen említem az unikális kiállításokat, amik nem is létezhetnének máshol, mint itt, hiszen a Zsolnay-örökséget jelenítik meg. Ezek a 600 darabos, világcsoda Gyugyi László Gyűjtemény, az 1100 darabos Rózsaszín Kiállítás és a Család- és Gyártörténeti Kiállítás. A múlt mellett azonban nagyon hangsúlyos szerepe van a Negyeden belül a kortárs művészetnek, amihez remek lehetőség az új, 1100 négyzetméteres Pécsi M21 Galéria. Tavasszal nyílt a Planetárium, ami folyamatos siker, hiszen 45 fős befogadóképessége ellenére már több mint 15 ezer látogatója volt. Fontos a Boltok utcája, ahol a kézművességekre alapulva helyi és környékbéli termékeket lehet vásárolni, és 2013 tavaszán nyílik meg a 800 négyzetméteres látvány-kesztyűmanufaktúra. Szintén kiemelt jelentőséggel bír, hogy olyan művészeti-oktatási tevékenységhez kapcsolódó bérlőink vannak, mint a Pécsi Tudományegyetem és a Bóbita Bábszínház.

- Nagyjából egy évad telt el a vezetése alatt. Mit sikerült megvalósítania?

- Olyan sorozatos attrakciókkal, látványosságokkal szerettünk volna előrukkolni, amik minőségi, kulturális-közösségi eseményekké tudnak válni, és vonzóak a pécsi és az ide látogató érdeklődőknek. Hadd áruljak el megint néhány számot: 2012-ben 1370 különböző esemény történt a Zsolnay Kulturális Negyedben, ami 241 ezer nézőt hozott, közülük durván 200 ezer volt a fizető. Mindenképp kiemelném az április végi I. Zsolnay Kulturális Fesztivált (a fesztiválról szóló beszámolóinkat erre a linkre kattintva érhetik el), ahol olyan fellépőink voltak, mint a budapesti Katona József Színház, Palya Bea, Lajkó Félix, az Amadinda ütőegyüttes, a Beregszászi Illyés Gyula Színház, a portugál Madredeus együttes, és ekkor alapítottuk meg a Zsolnay Színházat is, amely elsőre Tasnádi István egyik darabját mutatta be. Augusztus végén került sor az I. Szamárfül Fesztiválra, amivel a gyerekekre fókuszáltunk, és az idei évtől mi rendeztük a nagy hagyományú Örökség Fesztivált, valamint annak keretében a Pécsi Napokat és a XVI. Bordal Fesztivált.

- Mindez elég jó alapnak tűnik a jövőre nézve. Mik szerepelnek a tarsolyában a terveket tekintve?

- A fesztiválok természetesen folytatódnak, sőt, most a tél folyamán még bővülnek is eggyel. Februárban jön a Jégvirág Fesztivál: a kultúra mellett sok gasztronómiai meglepetéssel, és két hónapra egy műjégpályával is csalogatjuk a közönséget. Tavasszal nyílik a Világörökségi helyszíneket kiegészítő Középkori Egyetem, szintén a mi kezelésünkben, ez is egy nagy és szép feladat. És tervezzük Zsolnay-ösztöndíjak kiosztását is a képzőművészet, az irodalom és a zene területén.

Egy kicsit általánosságban szólva: mivel az idei év júniusától a pécsi közművelődés ellátása is a mi feladatkörünkbe tartozik, különösen fontosnak érzem, hogy egyrészt az úgy nevezett populáris és magas kultúra is helyet kapjon, megfelelő arányban. Mivel mi magunk is számítunk a fiatalokra, a jövő közönségére, az ő oktatásuk, közművelődéssel elérhető nevelésük is itt történjen, ráadásul, ha lehet, újszerűen, nem a megszokott sémák szerint. Erre megvan az infrastruktúránk, a termeink, úgyhogy lelkes és bizakodó vagyok e téren is.

- Hogyan őrizhető meg a Zsolnay Negyed népszerűsége a folyamatosan bizonytalan gazdasági tényezők függvényében?

- Az biztos, hogy az élet, a gyakorlati működés sok olyasmit felülírt, amit valaha az íróasztal mellett kitaláltak. Ez óhatatlanul együtt jár különféle változásokkal, akár a szervezeti struktúrát, akár a fő prioritásokat, erővonalakat tekintve. Nagyon fontos, hogy stabilizáljuk pénzügyi helyzetünket, ami roppant nehéz, hiszen az emberek vásárlóereje az ismert okok miatt egyre inkább csökken. De miután a minőségből nem akarunk engedni, meg kell találjuk azokat a hirdetési-marketing formákat, amivel becsábítjuk a közönséget a Zsolnay Kulturális Negyedbe. Bízunk benne rendületlenül, hogy a sokszor nehéz hétköznapokat is ünneppé tudjuk varázsolni a kultúra segítségével!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Jazz/World

Zeneművet írt a „napalmos lánynak”, most végre élőben is előadhatta neki

1972-ben járta be a világot a vietnámi háború legsokkolóbb fotója, amin gyerekek menekülnek a bombázás elől. Tiszteletükre Hannibal Lokumbe még 1973-ban szvitet komponált, amit most élőben is előadhatott a képen meztelenül szereplő lánynak, Kim Phuc Phan Thi-nek.
Klasszikus

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Vizuál

Megfilmesítik a Mester és Margaritát

Bulgakov regényének mozis változatát A nagy Gatsby-t is rendező Baz Luhrmann forgatja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz videoklip

Közös klipben énekel együtt Koncz Zsuzsa és Kulka János

Advent harmadik vasárnapján a Szeretni valakit valamiért című Republic-számmal lepték meg rajongóikat.
Plusz queen

Freddie Mercury hangja a zenekar nélkül – Ugye, hogy nincs párja?

A We Are The Champions énekszólamát hallgatni a zenekar nélkül is élmény. Hallgasd meg Te is!
Plusz advent

Egy kisfiú karácsonyi meglepetése a Müpa ünnepi kisfilmjében

A maradandó élményeknél aligha létezik szebb ajándék – vallja a Müpa, amely az ünnepi készülődés magával ragadó mozzanatain túl a kulisszák mögé is bepillantást enged karácsonyi kisfilmjében.
Plusz videó

Így készült a Partitúra szombathelyi adása

Szombathely felfedezésével ért véget a Partitúra legutóbbi évada. Werkvideó-sorozatunk utolsó darabjában Szent Márton szülővárosába kísértük el Miklósa Erika és Batta András országjáró műsorát, hogy megmutassuk a forgatás ellesett pillanatait.
Plusz advent

Javában tart az Advent Óbudán

E heti karácsonyi ajánlónkban december 11-17-i hétre kínálunk programot kicsiknek és nagyoknak egyaránt.