Plusz

Mások bejglije

2016.12.26. 08:03
Ajánlom
Bár a karácsonyi menü feltehetően nem minden magyar családnál egyforma, de talán a bejgli az, ami nagy eséllyel sehol sem hiányozhat az ünnepi asztalról. De ami nálunk a bejgli, az másoknál a puding, sőt vannak olyan országok, ahol nincs is tradicionális sütemény, mert a karácsony lényege a húsfogyasztás.

A bejgli egyébként eredetileg Szilézia vidékéről származik és osztrák közvetítéssel érkezett Magyarországra a 19. század második felében, amikor is a német divatot követve elkezdték nálunk is ünnepelni a karácsonyt. Bár ma már nem csak mákos és diós változatban készül a bejgli, de nem véletlen, hogy korábban ezt a két tölteléket használták, a dió ugyanis a rontás ellen véd, a mák pedig bőséget hoz a házhoz.

Bûche de Noël – Franciaország

A trüffelkrémes piskótatekercs, magyarul fatörzs története a 13. századig nyúlik vissza, amikor is az a szokás járta, hogy karácsony este a családok közösen égettek el egy fatörzset. A fának legalább az újév napjáig kellett égnie, így jó előre, gondosan kellett ám kiválasztani, és mivel egy ilyen fa felbecsülhetetlen érték volt akkoriban, a tűzre dobás előtt bizony feldíszítették és énekeltek neki. Ám a vaskályha megjelenésével együtt eltűntek a fatörzsek. Aztán a '40-es években egy cukrászmester visszacsempészte a fatörzset a karácsonyba, de az már nem a kandallóba, hanem az asztalra került.

Christmas puding

Christmas puding

Christmas puding – Anglia

Angliában a puding kicsit mást jelent, mint nálunk. Van sós, sőt húsos is, és nem csak remegős, kocsonyás változata ismert, hanem a kenyérből készült, inkább tészta jellegű is. A karácsonyi pudingot jó előre – általában advent első vasárnapján – készítik el, hogy december 25-ig kellő- en összeérjenek az ízek. A barna cukornak és melasznak köszönhetően sötétbarna színe van, kerül bele mindenféle aszalt gyümölcs, mazsola, szilva, áfonya, tálaláskor pedig brandyvel locsolják le és meggyújtják, illetve brandyvel összekevert vajjal is tálalják. A hagyomány úgy tartja, hogy aki tizenháromszor, tizenhárom különböző helyen eszik pudingot, arra boldog új esztendő vár.

Palacsinta – Skócia

A skótok természetesen nem esznek pudingot – ők karácsonykor palacsintát sütnek, kandírozott gyümölcsökkel, tálaláskor pedig vaníliakrémet és tejszínhabot kínálnak hozzá.

Tejberizs – Dánia

Míg nálunk a tejberizs inkább olyan „gyerekeknek való”, hétköznapi édességként van elkönyvelve, addig a dánoknál ez az ünnepi lakoma része. (Bár ez a tejberizs azért inkább rizspuding.) A különlegessége az, hogy egy mandulaszemet is elrejtenek benne, és aki megtalálja, az kap egy szerencsemalacot.

Chocolatadas – Peru

Chocolatadas – Peru

Chocolatadas – Peru

Peruban december elején indul a templomok által megszervezett csokoládéfesztivál, a Chocolatadas. Ilyenkor a közösség közösen készít süteményeket, és hatalmas üstökben főzik a forró, fűszeres csokoládét. A kedvelt karácsonyi édességük az olasz kuglóf, a panettone. A karácsonyi vacsora pedig 24-én éjfélkor készül, a fő fogás általában a sült pulyka.

Hús, hús, hús és egy kis pannettone – Argentína

Míg a dél-amerikai országokban főleg a pulyka dominál az ünnepi menüben, az argentinoknál úgy általában a hús, és lehet az marha, sertés, pulyka, de még páva is kerülhet a tányérra. A menüsor része a darált húsos pite, a steak és az egyben sütött szárnyas. Mindehhez első- sorban pezsgőt isznak, és ha maradt hely a desszertnek, ők is az olasz panettone-t fogyasztják. És ha már ennyit beszéltünk a panettonéról... Olaszországban nincs karácsony kuglóf, vagyis panettone nélkül. A kalácsféle állítólag Milánóból származik, de ma már az egész világon népszerű. A panettone tésztája nagyon könnyű és általában mazsolával, kandírozott gyümölccsel vagy csokoládéval készül.

Bûche de Noël

Bûche de Noël (Fotó/Forrás: Matt Armendariz)

Bûche de Noël receptje

Hozzávalók, a piskótához: 4 tojás, 4 ek. nádcukor, 4 ek. liszt, 2 ek. víz, késhegynyi sütőpor.

A trüffelkrémhez: 2 dl habtejszín, 200 g étcsokoládé, 1 ek. méz, 30 g narancslikőr vagy rum, whiskey, esetleg tejszín, ha a gyerekek miatt nem szeretnénk alkohollal készíteni, 40 g puha vaj, csipet só.

Díszítéshez: marcipánból levél, hóember, gomba. A trüffelkrémnél persze lehet kísérletezni, ízesíthetjük is fahéjjal, kardamommal, tonkababbal, csilivel, de készülhet kávés verzió is, ekkor egy-két teáskanálnyi instant kávét kell a forró tejszínben feloldani.

Elkészítés: A trüffelkrémhez a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd beledobjuk az apróra vágott étcsokoládét, és egyneművé keverjük. Hozzákeverjük a narancslikőrt is, végül a puha vajat és a sót is. A krémet teljesen ki kell hűteni.

A sütőt 180 °C-ra melegítjük. A piskótához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A tojáshabba óvatosan beleforgatjuk a tojássárgákat, és lassan belecsurgatjuk a vizet is. A sütőport és a lisztet összekeverjük, átszitáljuk, majd két részletben óvatosan, nagy mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba. A piskótatésztát sütőpapírral bélelt tepsin vékonyan szétterítjük, kb. 10 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor már halvány aranybarna lesz a teteje. Óvatosan lehúzzuk a piskótáról a sütőpapírt, még melegen egy konyharuhára fektetjük, és jó szorosan feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni. A kihűlt krémet elektromos habverővel kihabosítjuk.

A kihűlt piskótát kitekerjük, majd megkenjük a krém kétharmadával és szorosan feltekerjük. A tekercs egynegyedét srégen levágjuk és a tekercs oldalához illesztjük – ez lesz az ág a fatörzsön. A maradék krémmel kívülről is bevonjuk a tekercset. Nem kell simára egyengetni, akkor jó, ha olyan, mint a fa törzse.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Könyv

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Bolondítsd az áprilist az új Fidelióval!

Az ingyenes programmagazin áprilisi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálod Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Mohácsi Jánossal, Béres Attilával és Dobozy Borbálával. Lapozz bele online!
Plusz kotta

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Plusz hiphop

Erre a zenére érik a legfinomabb sajt

Bársonyosabb és nagyobb lyukú az az ementali sajt, amelyet folyamatosan zenén érlelnek, svájci kutatók szerint a hiphop ebből a szempontból hatékonyabb, mint Mozart zenéje.
Plusz hang

Kiderült, hogy a hanghullámoknak is van tömegük

Eddig a fizika egyik alapvetése volt, hogy a hangnak nincs tömege, de kiderült, hogy van, és hat rá a gravitáció is.
Plusz kossuth-díj

Törőcsik Mari Kossuth Nagydíjat kapott

Március 15. alkalmából Áder János kiosztotta a Kossuth-díjakat. Íme a lista.