Plusz

Mások bejglije

2016.12.26. 08:03
Ajánlom
Bár a karácsonyi menü feltehetően nem minden magyar családnál egyforma, de talán a bejgli az, ami nagy eséllyel sehol sem hiányozhat az ünnepi asztalról. De ami nálunk a bejgli, az másoknál a puding, sőt vannak olyan országok, ahol nincs is tradicionális sütemény, mert a karácsony lényege a húsfogyasztás.

A bejgli egyébként eredetileg Szilézia vidékéről származik és osztrák közvetítéssel érkezett Magyarországra a 19. század második felében, amikor is a német divatot követve elkezdték nálunk is ünnepelni a karácsonyt. Bár ma már nem csak mákos és diós változatban készül a bejgli, de nem véletlen, hogy korábban ezt a két tölteléket használták, a dió ugyanis a rontás ellen véd, a mák pedig bőséget hoz a házhoz.

Bûche de Noël – Franciaország

A trüffelkrémes piskótatekercs, magyarul fatörzs története a 13. századig nyúlik vissza, amikor is az a szokás járta, hogy karácsony este a családok közösen égettek el egy fatörzset. A fának legalább az újév napjáig kellett égnie, így jó előre, gondosan kellett ám kiválasztani, és mivel egy ilyen fa felbecsülhetetlen érték volt akkoriban, a tűzre dobás előtt bizony feldíszítették és énekeltek neki. Ám a vaskályha megjelenésével együtt eltűntek a fatörzsek. Aztán a '40-es években egy cukrászmester visszacsempészte a fatörzset a karácsonyba, de az már nem a kandallóba, hanem az asztalra került.

Christmas puding

Christmas puding

Christmas puding – Anglia

Angliában a puding kicsit mást jelent, mint nálunk. Van sós, sőt húsos is, és nem csak remegős, kocsonyás változata ismert, hanem a kenyérből készült, inkább tészta jellegű is. A karácsonyi pudingot jó előre – általában advent első vasárnapján – készítik el, hogy december 25-ig kellő- en összeérjenek az ízek. A barna cukornak és melasznak köszönhetően sötétbarna színe van, kerül bele mindenféle aszalt gyümölcs, mazsola, szilva, áfonya, tálaláskor pedig brandyvel locsolják le és meggyújtják, illetve brandyvel összekevert vajjal is tálalják. A hagyomány úgy tartja, hogy aki tizenháromszor, tizenhárom különböző helyen eszik pudingot, arra boldog új esztendő vár.

Palacsinta – Skócia

A skótok természetesen nem esznek pudingot – ők karácsonykor palacsintát sütnek, kandírozott gyümölcsökkel, tálaláskor pedig vaníliakrémet és tejszínhabot kínálnak hozzá.

Tejberizs – Dánia

Míg nálunk a tejberizs inkább olyan „gyerekeknek való”, hétköznapi édességként van elkönyvelve, addig a dánoknál ez az ünnepi lakoma része. (Bár ez a tejberizs azért inkább rizspuding.) A különlegessége az, hogy egy mandulaszemet is elrejtenek benne, és aki megtalálja, az kap egy szerencsemalacot.

Chocolatadas – Peru

Chocolatadas – Peru

Chocolatadas – Peru

Peruban december elején indul a templomok által megszervezett csokoládéfesztivál, a Chocolatadas. Ilyenkor a közösség közösen készít süteményeket, és hatalmas üstökben főzik a forró, fűszeres csokoládét. A kedvelt karácsonyi édességük az olasz kuglóf, a panettone. A karácsonyi vacsora pedig 24-én éjfélkor készül, a fő fogás általában a sült pulyka.

Hús, hús, hús és egy kis pannettone – Argentína

Míg a dél-amerikai országokban főleg a pulyka dominál az ünnepi menüben, az argentinoknál úgy általában a hús, és lehet az marha, sertés, pulyka, de még páva is kerülhet a tányérra. A menüsor része a darált húsos pite, a steak és az egyben sütött szárnyas. Mindehhez első- sorban pezsgőt isznak, és ha maradt hely a desszertnek, ők is az olasz panettone-t fogyasztják. És ha már ennyit beszéltünk a panettonéról... Olaszországban nincs karácsony kuglóf, vagyis panettone nélkül. A kalácsféle állítólag Milánóból származik, de ma már az egész világon népszerű. A panettone tésztája nagyon könnyű és általában mazsolával, kandírozott gyümölccsel vagy csokoládéval készül.

Bûche de Noël

Bûche de Noël (Fotó/Forrás: Matt Armendariz)

Bûche de Noël receptje

Hozzávalók, a piskótához: 4 tojás, 4 ek. nádcukor, 4 ek. liszt, 2 ek. víz, késhegynyi sütőpor.

A trüffelkrémhez: 2 dl habtejszín, 200 g étcsokoládé, 1 ek. méz, 30 g narancslikőr vagy rum, whiskey, esetleg tejszín, ha a gyerekek miatt nem szeretnénk alkohollal készíteni, 40 g puha vaj, csipet só.

Díszítéshez: marcipánból levél, hóember, gomba. A trüffelkrémnél persze lehet kísérletezni, ízesíthetjük is fahéjjal, kardamommal, tonkababbal, csilivel, de készülhet kávés verzió is, ekkor egy-két teáskanálnyi instant kávét kell a forró tejszínben feloldani.

Elkészítés: A trüffelkrémhez a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd beledobjuk az apróra vágott étcsokoládét, és egyneművé keverjük. Hozzákeverjük a narancslikőrt is, végül a puha vajat és a sót is. A krémet teljesen ki kell hűteni.

A sütőt 180 °C-ra melegítjük. A piskótához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A tojáshabba óvatosan beleforgatjuk a tojássárgákat, és lassan belecsurgatjuk a vizet is. A sütőport és a lisztet összekeverjük, átszitáljuk, majd két részletben óvatosan, nagy mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba. A piskótatésztát sütőpapírral bélelt tepsin vékonyan szétterítjük, kb. 10 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor már halvány aranybarna lesz a teteje. Óvatosan lehúzzuk a piskótáról a sütőpapírt, még melegen egy konyharuhára fektetjük, és jó szorosan feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni. A kihűlt krémet elektromos habverővel kihabosítjuk.

A kihűlt piskótát kitekerjük, majd megkenjük a krém kétharmadával és szorosan feltekerjük. A tekercs egynegyedét srégen levágjuk és a tekercs oldalához illesztjük – ez lesz az ág a fatörzsön. A maradék krémmel kívülről is bevonjuk a tekercset. Nem kell simára egyengetni, akkor jó, ha olyan, mint a fa törzse.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Plusz Film

Martin Scorsese újabb dokumentumfilmet rendez Bob Dylanről

Martin Scorsese Oscar-díjas amerikai filmrendező dokumentumfilmet készít Bob Dylan legendás énekes, dalszerző, költő 1975-ös turnéjáról.
Plusz kult50

Ismerd meg a Kult50 védnökeit!

Új kategóriákkal és kategóriánként egy-egy szakmai védnökökkel jelentkezik idén a Kult50 harmadik szezonja.
Plusz hír

102 férfira 14 nő jut a hazai kultúra legtekintélyesebb alakjai között

Az MTA összeállította a kortárs magyar kultúra toplistáját. Nádas Péter, Alföldi Róbert és Fischer Iván az élen.
Plusz applikáció

Így találhatsz művészként és szakemberként könnyebben munkát

Szakmai „társkereső” oldal indult egy magyar startup céggel. A StageHive azonban nem a romantika színtere, hanem művészeket és produkciókat hoz össze egymással.