Plusz

Mások bejglije

2016.12.26. 08:03
Ajánlom
Bár a karácsonyi menü feltehetően nem minden magyar családnál egyforma, de talán a bejgli az, ami nagy eséllyel sehol sem hiányozhat az ünnepi asztalról. De ami nálunk a bejgli, az másoknál a puding, sőt vannak olyan országok, ahol nincs is tradicionális sütemény, mert a karácsony lényege a húsfogyasztás.

A bejgli egyébként eredetileg Szilézia vidékéről származik és osztrák közvetítéssel érkezett Magyarországra a 19. század második felében, amikor is a német divatot követve elkezdték nálunk is ünnepelni a karácsonyt. Bár ma már nem csak mákos és diós változatban készül a bejgli, de nem véletlen, hogy korábban ezt a két tölteléket használták, a dió ugyanis a rontás ellen véd, a mák pedig bőséget hoz a házhoz.

Bûche de Noël – Franciaország

A trüffelkrémes piskótatekercs, magyarul fatörzs története a 13. századig nyúlik vissza, amikor is az a szokás járta, hogy karácsony este a családok közösen égettek el egy fatörzset. A fának legalább az újév napjáig kellett égnie, így jó előre, gondosan kellett ám kiválasztani, és mivel egy ilyen fa felbecsülhetetlen érték volt akkoriban, a tűzre dobás előtt bizony feldíszítették és énekeltek neki. Ám a vaskályha megjelenésével együtt eltűntek a fatörzsek. Aztán a '40-es években egy cukrászmester visszacsempészte a fatörzset a karácsonyba, de az már nem a kandallóba, hanem az asztalra került.

Christmas puding

Christmas puding

Christmas puding – Anglia

Angliában a puding kicsit mást jelent, mint nálunk. Van sós, sőt húsos is, és nem csak remegős, kocsonyás változata ismert, hanem a kenyérből készült, inkább tészta jellegű is. A karácsonyi pudingot jó előre – általában advent első vasárnapján – készítik el, hogy december 25-ig kellő- en összeérjenek az ízek. A barna cukornak és melasznak köszönhetően sötétbarna színe van, kerül bele mindenféle aszalt gyümölcs, mazsola, szilva, áfonya, tálaláskor pedig brandyvel locsolják le és meggyújtják, illetve brandyvel összekevert vajjal is tálalják. A hagyomány úgy tartja, hogy aki tizenháromszor, tizenhárom különböző helyen eszik pudingot, arra boldog új esztendő vár.

Palacsinta – Skócia

A skótok természetesen nem esznek pudingot – ők karácsonykor palacsintát sütnek, kandírozott gyümölcsökkel, tálaláskor pedig vaníliakrémet és tejszínhabot kínálnak hozzá.

Tejberizs – Dánia

Míg nálunk a tejberizs inkább olyan „gyerekeknek való”, hétköznapi édességként van elkönyvelve, addig a dánoknál ez az ünnepi lakoma része. (Bár ez a tejberizs azért inkább rizspuding.) A különlegessége az, hogy egy mandulaszemet is elrejtenek benne, és aki megtalálja, az kap egy szerencsemalacot.

Chocolatadas – Peru

Chocolatadas – Peru

Chocolatadas – Peru

Peruban december elején indul a templomok által megszervezett csokoládéfesztivál, a Chocolatadas. Ilyenkor a közösség közösen készít süteményeket, és hatalmas üstökben főzik a forró, fűszeres csokoládét. A kedvelt karácsonyi édességük az olasz kuglóf, a panettone. A karácsonyi vacsora pedig 24-én éjfélkor készül, a fő fogás általában a sült pulyka.

Hús, hús, hús és egy kis pannettone – Argentína

Míg a dél-amerikai országokban főleg a pulyka dominál az ünnepi menüben, az argentinoknál úgy általában a hús, és lehet az marha, sertés, pulyka, de még páva is kerülhet a tányérra. A menüsor része a darált húsos pite, a steak és az egyben sütött szárnyas. Mindehhez első- sorban pezsgőt isznak, és ha maradt hely a desszertnek, ők is az olasz panettone-t fogyasztják. És ha már ennyit beszéltünk a panettonéról... Olaszországban nincs karácsony kuglóf, vagyis panettone nélkül. A kalácsféle állítólag Milánóból származik, de ma már az egész világon népszerű. A panettone tésztája nagyon könnyű és általában mazsolával, kandírozott gyümölccsel vagy csokoládéval készül.

Bûche de Noël

Bûche de Noël (Fotó/Forrás: Matt Armendariz)

Bûche de Noël receptje

Hozzávalók, a piskótához: 4 tojás, 4 ek. nádcukor, 4 ek. liszt, 2 ek. víz, késhegynyi sütőpor.

A trüffelkrémhez: 2 dl habtejszín, 200 g étcsokoládé, 1 ek. méz, 30 g narancslikőr vagy rum, whiskey, esetleg tejszín, ha a gyerekek miatt nem szeretnénk alkohollal készíteni, 40 g puha vaj, csipet só.

Díszítéshez: marcipánból levél, hóember, gomba. A trüffelkrémnél persze lehet kísérletezni, ízesíthetjük is fahéjjal, kardamommal, tonkababbal, csilivel, de készülhet kávés verzió is, ekkor egy-két teáskanálnyi instant kávét kell a forró tejszínben feloldani.

Elkészítés: A trüffelkrémhez a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd beledobjuk az apróra vágott étcsokoládét, és egyneművé keverjük. Hozzákeverjük a narancslikőrt is, végül a puha vajat és a sót is. A krémet teljesen ki kell hűteni.

A sütőt 180 °C-ra melegítjük. A piskótához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A tojáshabba óvatosan beleforgatjuk a tojássárgákat, és lassan belecsurgatjuk a vizet is. A sütőport és a lisztet összekeverjük, átszitáljuk, majd két részletben óvatosan, nagy mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba. A piskótatésztát sütőpapírral bélelt tepsin vékonyan szétterítjük, kb. 10 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor már halvány aranybarna lesz a teteje. Óvatosan lehúzzuk a piskótáról a sütőpapírt, még melegen egy konyharuhára fektetjük, és jó szorosan feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni. A kihűlt krémet elektromos habverővel kihabosítjuk.

A kihűlt piskótát kitekerjük, majd megkenjük a krém kétharmadával és szorosan feltekerjük. A tekercs egynegyedét srégen levágjuk és a tekercs oldalához illesztjük – ez lesz az ág a fatörzsön. A maradék krémmel kívülről is bevonjuk a tekercset. Nem kell simára egyengetni, akkor jó, ha olyan, mint a fa törzse.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Klasszikus

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Jazz/World

Két kvartettel áll színpadra az etno-jazz királya a Magyar Kultúra Napján

A Dresch-univerzum két meghatározó felállása hallható egy este a Fonó Online közvetítésében. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle.
Könyv

Mészöly-centenáriummal indul a Várkert Irodalom sorozata

Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Plusz galéria

Két ember, akik a világ legmagasabb fáit fényképezik, hogy unokáik is láthassák őket

Az egyre nagyobb mértékben végrehajtott erdőirtások miatt veszélyben vannak a világ legmagasabb fái. Steven Pearce és Jennifer Sanger elhatározták, hogy lefényképezik őket, hátha észbe kapnak az erdőirtók: hatalmas értéket készülnek elpusztítani.
Plusz hír

Bach és Händel művei szólnak az oltóközponttá alakított Salisbury Székesegyházban

Ideiglenes oltóközpont lett a 800 éves délnyugat-angliai Salisbury Katedrálisból. Az orvosok dolgoznak és orgonazene szól, miközben a 80 év felettiek megkapják a koronavírus elleni Pfizer/BioNTech vakcinát.
Plusz hír

Online rendezik meg az éves szinkronszemlét

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Szinkron Alapszervezete (SziA) ősszel rendezte volna meg a hagyományos Szinkronünnepet és a Szinkronikum Díjátadó gálát, viszont a járványhelyzet miatt az esemény elmaradt. A szervezet azonban fontosnak tartja, hogy – habár most nincs lehetőség a személyes találkozásra – díjazza a tavalyi év legjobb szinkronos alkotásait és a legkiemelkedőbb művészeket.
Plusz hír

Gyönyörű, zöld kertté alakul Párizs legendás sugárútja, a Champs-Élysées

Átalakul a francia főváros leghíresebb sugárútja, miután Anne Hidalgo polgármester zöldutat adott a zöld elképzelésnek. 2030-ra már teljesen új fényben tündökölhet a ma még brutális autóforgalommal terhelt Champs-Élysées.