Plusz

Még a trágya is lehet szép, ha azt hisszük, művészet

2016.10.01. 12:22
Ajánlom
Ha egy halom trágyát mutatnának meg önnek azzal a megjegyzéssel, hogy amit éppen lát, az egy komoly művészeti alkotás, akkor kevésbé undorodna? Valószínűleg ez lenne a helyzet, legalábbis egy nemrég megjelent kutatás ezt támasztja alá. Az observer.com cikke.

A témával már kétszáz éve is foglalkoztak behatóbban, méghozzá Immanuel Kant filozófus. Most a rotterdami egyetem kutatói kezdték újra vizsgálni a feltevést; meg szerették volna tudni, hogyan változnak az érzelmi válaszok abban az esetben, ha a vizsgált személynek azt mondják, hogy amit éppen néz, az művészet. Az eredmények azt mutatták, hogy az agy sokkal erőteljesebb választ ad, ha az alany azt hiszi, hogy egy „valódi” dolgot néz, mint amikor azt gondolja, hogy amit lát, az művészet. Ezután a résztvevőknek azonos képeket mutattak, de valakinek azt mondták, hogy a kép egy valós dolgot ábrázol, míg másoknak azt, hogy a kép művészeti alkotás, majd megkérték őket, hogy értékeljék a látottakat vonzerejük alapján. Azok a képek, amiket művészeti alkotásként definiáltak, magasabb pontot kaptak, mint azok, amelyek a „valós” címkét kapták.

Joseph Kosuth, One and Three Chairs (1965)

Joseph Kosuth, One and Three Chairs (1965) (Fotó/Forrás: wikipedia)

Kant 1790 publikálta harmadik nagy művét, Az ítélőerő kritikáját (Kritik der Urteilskraft), amelyben kifejti, hogy az egyénnek érzelmi távolságtartásra van szüksége ahhoz, hogy ítéletet tudjon mondani egy-egy művészeti alkotásról. Most az Erasmus Egyetem kutatója, Noah van Dongen azt állítja, hogy Kant teóriájának tudományos – neurológiai - alapja lehet, és „a művészet segítségünkre lehet, hogy megértsük az agyunk, érzelmeink és talán érzékelésünk, észlelésünk működését is.”

Marcel Duchamp, Fountain, 1917

Marcel Duchamp, Fountain, 1917 (Fotó/Forrás: wikipedia)

„Amikor azt gondoljunk, hogy valami »valóságossal« van dolgunk, agyunk érzelmi reakciója idegi szinten alárendelődik” - állítja van Dongen. „Ez feltehetően azért van, mert »eltávolítjuk magunkat« a látott képtől, hogy alaposabban meg tudjuk figyelni az alakját, színét, kompozícióját, ahelyett, hogy csak a tartalmára koncentrálnánk.”

Van Dongen mellett pár tréfás kedvű embert is érdekelt az ítélőerő és a művészet illetve a valóság összefüggései, vagyis az, hogy hogyan befolyásolja a kontextus az emberek reakcióját, amikor pl. a San Francisco-i Art Museumban valamilyen hétköznapi tárgyat látnak. TJ Khayatan májusban meglátogatta barátaival a frissen megnyitott múzeumot, és eléggé ledöbbentek pár kiállított szobor láttán. „Rábukkantunk pár kitömött állatra valamilyen szürke lepedőn, és azt kérdeztük magunktól, hogy ez vajon valóban tetszik az embereknek.”

Khayatan aztán eldöntötte, hogy csinál egy tesztet: elhelyezte a napszemüvegét a padlón egy plakát alá, és figyelni kezdte az elhaladó látogatókat, akik szinte rögtön körülállták a szemüveget, mintha az is egy kiállítási tárgy lenne – páran még fotózták is. Persze olyan is akad, hogy valaki nem veszi észre egy műalkotásban a művészi értéket, mint ahogyan az a dél-olaszországi Sapri kultúrházában történt. Ha érdekli az eset, itt olvashat róla bővebben>>>

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz művészet

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Plusz nyár

A júliusi Fidelio már a polcokon van

Az ingyenes programmagazinban a júliusi eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Dragomán György íróval és Szabó Balázs zenésszel. Lapozzon bele online!
Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.