Plusz

Megalkotható "a tökéletes dallam"?

2012.06.25. 09:00
Ajánlom
A természetes kiválasztódás darwini elmélete és egy internetes oldal felhasználói által ihletett különleges számítógépes program segítségével megalkotható „a tökéletes dallam” – legalábbis brit kutatók szerint.

A londoni Imperial College tudósai, akiknek tanulmányát hétfőn tették közzé az Egyesült Államokban, úgy vélik, hogy felfedeztek a harangjátéktól az egyszerű sípszókig véletlen zenei hangokon alapuló komponálási módot. A Darwin Tunes nevű program 8 másodperces zeneműveket produkált, amelyeket 7 ezer önkéntes hallgatott meg egy külön internetes oldalon az elviselhetetlentől az imádomig terjedő tetszési skálán minősítve a hallottakat.

A Darwin Tunes ezután elegyítette a tíz legnépszerűbb hangcsoportot, majd összekeverte a zenei elemeket és húsz új darabot kreált. Az eredmény azt mutatta, hogy az így alkotott legnépszerűbb zeneművek a modern dalokban meglévő akkordokból és ritmusfajtákból állnak - írják a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című amerikai akadémiai folyóirat június 18-i számában megjelent tanulmány szerzői.

Armand Leroi, az Imperial College biológia professzora, a tanulmány társszerzője szerint "mindenki azt gondolja, hogy a zene zseniális zeneszerzők által megteremtett hagyományok terméke, márpedig a könnyűzene fejlődésének valódi hajtóereje a hallgatók általi kiválasztás lehet". Valahányszor valaki inkább egy bizonyos zeneszámot hallgat, nem pedig másikat, kiválaszt, ami Leroi szerint "kreatív cselekedet".

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!
Plusz gasztro

Hé, Bubu, mi van a piknikkosaradban?

Maci Laci, a népszerű mesében szereplő medve imádta a kirándulókat, főleg a piknikkosarakban megbúvó finomságok miatt. E havi gasztro-összeállításunk a nyár egyik kedvenc foglalatosságáról szól: mire figyeljünk, mit vigyünk magunkkal, és hogyan élvezzük a piknikezés minden pillanatát.
Plusz videó

Will Smith sokat tesz a magyar országimázsért

Ezúttal a Lánchíd tetején lejtett örömtáncot lejt, így búcsúzik Magyarországtól.
Plusz hír

Ritka, a zsidó háborúból származó érmére bukkantak

Nemcsak az a történelmi kor különleges, ahonnan az érme származik, hanem maga a lelet is. Egészen más felirat áll rajta, mint a korabeli pénzeken.
Plusz magazin

Egy póknak köszönhetik függetlenségüket a skótok

A skótok mitikus királyának, I. Róbertnek kalandos élete volt - a mesebeli történések pedig a halálával sem szakadtak meg.