Plusz

Meghalt Bobby Womack soul énekes

2014.06.28. 12:20
Ajánlom
A világhírű amerikai énekes, dalszerző hetven évet élt. A hírt a Rolling Stone magazin közölte az előadó kiadója, az XL Recordings képviselőjére hivatkozva.

Az énekes halálának okát nem közölték, a magazin egyik munkatársa a BBC brit hírtelevíziónak viszont azt mondta, a zenész több betegséggel is küszködött. A TMZ.com celebportál a zenész nővérét idézve arról írt, hogy Womack álmában hunyt el.

Bobby Womack 1944. március 4-én született, édesapja és édesanyja is zenész volt. Gyerekként, az 1950-es években fivérei - Curtis, Harry, Cecil és Friendly Jr. - oldalán kezdte pályafutását, előbb a Curtis, majd a Womack Brothers nevű formációban. A testvéreket a SAR Records szerződtette 1960-ban. Több gospel lemezt is kiadtak, majd Valentinosra változtatták az együttes nevét, és "világiasabb", soul és popzenei hangzással értek el sikereket. 1964-ben egy hónappal azután, hogy a Valentinos megjelentette It's All Over Now című számát, a Rolling Stones előállt a dal saját változatával, amely első lett a brit slágerlistákon. Ugyanabban az évben a SAR Records összeomlott, a Valentinos pedig feloszlott.

Az ezt követő időkben Bobby Womack gitáron több albumon is közreműködött, többek közt olyan nagyságokat kísért, mint Aretha Franklin, akinek mérföldkövet jelentő Lady Soul című lemezén játszott, de dolgozott Janis Joplinnal is. Első önálló korongja, a Fly Me to the Moon 1968-ban jelent meg, ezt sikeres R&B lemezek sora követte, többek közt az Understanding és az Across 110th Street - mindkettő 1972-ben jelent meg - vagy a Facts of Life (1973) és a Lookin' for a Love Again (1974).

Karrierje bátyja, Harry 1974-ben bekövetkezett halála miatt megrekedt, s csak 1981-ben kapott újra lendületet az If You Thing You're Lonely Now című dal révén. Az 1980-as években kábítószer-függőségével kellett megküzdenie, és bár rehabilitációra ment, később egészségi problémák egész sora alakult ki nála. Cukorbeteg lett, tüdőgyulladást kapott, bél- és prosztatarákja lett, szívproblémái voltak, és tavaly az Alzheimer-kór korai jeleit is észlelték nála. Az egyelőre nem ismert, hogy ezek közül bármelyiknek is köze volt-e a halálához.

Miután 2012-ben felépült a rákból, több mint tíz év után kiadta első lemezét, a The Bravest Man in the Universe, amely bekerült a Rolling Stone magazin év legjobb 50 albuma közé. "Többet tudsz 65 évesen, mint 25 évesen. Sokkal jobban értem most a dalokat" - mondta akkoriban a lapnak. Halála idején Womack új albumon dolgozott, a The Best Is Yet to Come munkacímet viselő lemezen a hírek szerint közreműködött Stevie Wonder, Rod Stewart és Snoop Dogg.

A zenészt 2009-ben beiktatták a Rock and Roll hírességeinek csarnokába. "Olyan izgalmas ez számomra, mint amikor láthattam, hogy Barack Obama az Amerikai Egyesült Államok elnöke lett" - mondta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz videó

Will Smith sokat tesz a magyar országimázsért

Ezúttal a Lánchíd tetején lejtett örömtáncot lejt, így búcsúzik Magyarországtól.
Plusz hír

Ritka, a zsidó háborúból származó érmére bukkantak

Nemcsak az a történelmi kor különleges, ahonnan az érme származik, hanem maga a lelet is. Egészen más felirat áll rajta, mint a korabeli pénzeken.
Plusz magazin

Egy póknak köszönhetik függetlenségüket a skótok

A skótok mitikus királyának, I. Róbertnek kalandos élete volt - a mesebeli történések pedig a halálával sem szakadtak meg.
Plusz

Jazz és a Bor Fesztivál, Petri György-est, Dés László-koncert és Molnár Ferenc sikerdarab

Jazz és a Bor Fesztivál, Petri György-est, Jónás Vera Duó, Szőke András, Dés László Nagy utazás koncertje és Molnár Ferenc sikerdarabja, A testőr. A Kultkikötő soron következő, negyedik hétvégéjén is gondoskodik a kulturális programokra szomjazó nyaralók és a Balaton-környékén élők szórakoztatásáról.
Plusz ajánló

Fáy Miklós: Irtó kínos, de várom a Mamma miát!

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. A júliusi szám tartalmából.