Plusz

Meglátni a világot

2010.11.26. 15:20
Ajánlom
„Hervét ma az építészeti fotó legeredetibb és legfontosabb képviselőjeként tartják számon, azonban munkássága során számos más téma is végigkísérte pályáját: felkeltették érdeklődését az utca apró, jelentéktelen részletei, és érzékenyen ragadta meg az ember és élettere kapcsolatát is.

Kortársaitól eltérően kerülte az anekdotikus életképeket, fotói szigorú kompozíciójuk mellett is mélyen humánus üzenetet hordoznak. Eszközül a geometrikus felépítésű, szigorú kompozíciót választotta, mely felé Mondrian művészete és a konstruktivisták vezették" - írják a Szépművészeti Múzeum honlapján.

Január 23-ig látogatható a Hervé-kiállítás, mely elsősorban a művész építészeti fotóira fókuszál, de azt gondolom, hogy életművének lekicsinyített verzióját is kézhez kapjuk. Magyarországról indult, aztán Párizsban telepedett le, de megbízást kapott a Közel-Keleten, Indiában és Amerikában is, nyaralásai során pedig több ezer felvételt készített Franciaországban és Olaszországban.

Lucien Hervé fotóit megkedveltem. Slussz, passz. Elkalauzolt a világ fekete-fehér oldalára s megmutatta, hogy az is különleges lehet, amit mindennaposnak látok. Egészen biztos, hogy mindenki mást lát bele a képeibe, de én bizonyossággal állíthatom, hogy bennem sikerült előcsalogatnia azt a kissé elhanyagolt képességem, amivel a túlontúl megszokottban is meglátom a különlegeset.

Az egyszerű zsenialitást hirdetik például azok a képei, amelyeket otthonában készített és amelyeken leginkább megmutatkozik, hogy a fény játéka milyen különlegessé teheti akár az ágyunkat is, az összegyűrt lepedővel és a reggeli napsütéssel. Ugyanezt a különlegességet látta meg akkor is, amikor az Eiffel tornyot egy egészen új nézőpontból fényképezte, vagy amikor csak kitekintett az ablakán és megörökítette a bicikliseket, amint szinte egybeolvadnak a hajnali árnyékokkal.

Ha valaki szereti az egyedülállót és különlegeset keresni, akkor Hervé képeiben egészen biztosan megtalálja. Amennyiben arra kérnének, hogy fogalmazzam meg, milyen is a művészete, azt mondanám, hogy ő az a fotós, aki meglátja a megszokott szokatlant. Aki meglátja, hogy a spalettákon átszűrődő fény, a bicikli árnyéka, a hajnali alakok éppolyan zseniálisak, mint az Eiffel torony vagy a kedvenc párizsi utcánk.

Egyik képsorozata a Párizs az ablakomból címet viseli, s azt hiszem, tényleg képes volt egész Párizst felfedezni az ablakából. Ez a képessége különösen akkor vált javára, amikor betegsége már lakásához kötötte, s újra „meglátta" nemcsak a várost, de az egész világot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz Anna-bál

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Plusz nka

25 év, 25 nap – Változatos programokkal ünnepli negyedszázados fennállását az NKA

A széles merítésű eseménysorozaton a Nemzeti Kulturális Alap valamennyi kollégiuma önálló programmal jelentkezik szeptember 23. és október 17. között. Mutatjuk a teljes kínálatot!
Plusz hír

Orvosi szöveget találtak egy 2000 éves papiruszon, és végre tudjuk, mi áll rajta

Egy eddig ismeretlen ókori orvosi szöveget tartalmaz a Bázeli Egyetem kétezer éves papirusza, amely a 16. század óta okoz fejtörést a kutatóknak.
Plusz fesztivál

Pénteken nyílik a Művészetek Völgye!

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye, a fesztiválon több mint 1500 program várja az érdeklődőket július 29-ig Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!