Plusz

Meglátni a világot

2010.11.26. 15:20
Ajánlom
„Hervét ma az építészeti fotó legeredetibb és legfontosabb képviselőjeként tartják számon, azonban munkássága során számos más téma is végigkísérte pályáját: felkeltették érdeklődését az utca apró, jelentéktelen részletei, és érzékenyen ragadta meg az ember és élettere kapcsolatát is.

Kortársaitól eltérően kerülte az anekdotikus életképeket, fotói szigorú kompozíciójuk mellett is mélyen humánus üzenetet hordoznak. Eszközül a geometrikus felépítésű, szigorú kompozíciót választotta, mely felé Mondrian művészete és a konstruktivisták vezették" - írják a Szépművészeti Múzeum honlapján.

Január 23-ig látogatható a Hervé-kiállítás, mely elsősorban a művész építészeti fotóira fókuszál, de azt gondolom, hogy életművének lekicsinyített verzióját is kézhez kapjuk. Magyarországról indult, aztán Párizsban telepedett le, de megbízást kapott a Közel-Keleten, Indiában és Amerikában is, nyaralásai során pedig több ezer felvételt készített Franciaországban és Olaszországban.

Lucien Hervé fotóit megkedveltem. Slussz, passz. Elkalauzolt a világ fekete-fehér oldalára s megmutatta, hogy az is különleges lehet, amit mindennaposnak látok. Egészen biztos, hogy mindenki mást lát bele a képeibe, de én bizonyossággal állíthatom, hogy bennem sikerült előcsalogatnia azt a kissé elhanyagolt képességem, amivel a túlontúl megszokottban is meglátom a különlegeset.

Az egyszerű zsenialitást hirdetik például azok a képei, amelyeket otthonában készített és amelyeken leginkább megmutatkozik, hogy a fény játéka milyen különlegessé teheti akár az ágyunkat is, az összegyűrt lepedővel és a reggeli napsütéssel. Ugyanezt a különlegességet látta meg akkor is, amikor az Eiffel tornyot egy egészen új nézőpontból fényképezte, vagy amikor csak kitekintett az ablakán és megörökítette a bicikliseket, amint szinte egybeolvadnak a hajnali árnyékokkal.

Ha valaki szereti az egyedülállót és különlegeset keresni, akkor Hervé képeiben egészen biztosan megtalálja. Amennyiben arra kérnének, hogy fogalmazzam meg, milyen is a művészete, azt mondanám, hogy ő az a fotós, aki meglátja a megszokott szokatlant. Aki meglátja, hogy a spalettákon átszűrődő fény, a bicikli árnyéka, a hajnali alakok éppolyan zseniálisak, mint az Eiffel torony vagy a kedvenc párizsi utcánk.

Egyik képsorozata a Párizs az ablakomból címet viseli, s azt hiszem, tényleg képes volt egész Párizst felfedezni az ablakából. Ez a képessége különösen akkor vált javára, amikor betegsége már lakásához kötötte, s újra „meglátta" nemcsak a várost, de az egész világot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Tánc

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

Van-e élet a főtt sonkán túl?

A húsvéti menü az egyik legmasszívabb gasztronómiai hagyományunk, tízből tizenegy asztalon ugyanazok a tételek sorakoznak. De vajon van-e élet a főtt sonka-főtt tojás-kalács triászon túl? Segal Viktor csúcsséftől azt is megtudjuk, hogyan vásároljunk sonkát húsvétra, ha biztosra akarunk menni.
Plusz ajánló

Fidelio Klasszik: Hogyan jelenik meg a humor a klezmerben?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adásában ez is kiderül. Április 20-án a 92.1-en interjú hallható Csadi Zoltánnal, Kovács Adriennel, Masa Tamással a Sabbathsong Klezmer Band vezetőjével, és Perjés Jánossal.
Plusz ajánló

Nyitott Ház – Május 18-án a Pesti Vigadóban

Hagyományok és modernkori igények, amelyeket a művészet és a kultúra kapcsol össze: koncertek, előadások, workshopok designerekkel felnőtteknek és kézművesfoglalkozások kicsiknek, idegenvezetések, kiállítások – ingyenes programok május 18-án egész nap a Pesti Vigadóban.
Plusz ajánló

A hosszú élet titka is kiolvasható a májusi Fidelióból

Az ingyenes programmagazin májusi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálod Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Udvaros Dorottyával, Volf Katalinnal, Konrád Györggyel és Krusovszky Dénessel. Lapozz bele online!
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.