Plusz

Meglátni a világot

2010.11.26. 15:20
Ajánlom
„Hervét ma az építészeti fotó legeredetibb és legfontosabb képviselőjeként tartják számon, azonban munkássága során számos más téma is végigkísérte pályáját: felkeltették érdeklődését az utca apró, jelentéktelen részletei, és érzékenyen ragadta meg az ember és élettere kapcsolatát is.

Kortársaitól eltérően kerülte az anekdotikus életképeket, fotói szigorú kompozíciójuk mellett is mélyen humánus üzenetet hordoznak. Eszközül a geometrikus felépítésű, szigorú kompozíciót választotta, mely felé Mondrian művészete és a konstruktivisták vezették" - írják a Szépművészeti Múzeum honlapján.

Január 23-ig látogatható a Hervé-kiállítás, mely elsősorban a művész építészeti fotóira fókuszál, de azt gondolom, hogy életművének lekicsinyített verzióját is kézhez kapjuk. Magyarországról indult, aztán Párizsban telepedett le, de megbízást kapott a Közel-Keleten, Indiában és Amerikában is, nyaralásai során pedig több ezer felvételt készített Franciaországban és Olaszországban.

Lucien Hervé fotóit megkedveltem. Slussz, passz. Elkalauzolt a világ fekete-fehér oldalára s megmutatta, hogy az is különleges lehet, amit mindennaposnak látok. Egészen biztos, hogy mindenki mást lát bele a képeibe, de én bizonyossággal állíthatom, hogy bennem sikerült előcsalogatnia azt a kissé elhanyagolt képességem, amivel a túlontúl megszokottban is meglátom a különlegeset.

Az egyszerű zsenialitást hirdetik például azok a képei, amelyeket otthonában készített és amelyeken leginkább megmutatkozik, hogy a fény játéka milyen különlegessé teheti akár az ágyunkat is, az összegyűrt lepedővel és a reggeli napsütéssel. Ugyanezt a különlegességet látta meg akkor is, amikor az Eiffel tornyot egy egészen új nézőpontból fényképezte, vagy amikor csak kitekintett az ablakán és megörökítette a bicikliseket, amint szinte egybeolvadnak a hajnali árnyékokkal.

Ha valaki szereti az egyedülállót és különlegeset keresni, akkor Hervé képeiben egészen biztosan megtalálja. Amennyiben arra kérnének, hogy fogalmazzam meg, milyen is a művészete, azt mondanám, hogy ő az a fotós, aki meglátja a megszokott szokatlant. Aki meglátja, hogy a spalettákon átszűrődő fény, a bicikli árnyéka, a hajnali alakok éppolyan zseniálisak, mint az Eiffel torony vagy a kedvenc párizsi utcánk.

Egyik képsorozata a Párizs az ablakomból címet viseli, s azt hiszem, tényleg képes volt egész Párizst felfedezni az ablakából. Ez a képessége különösen akkor vált javára, amikor betegsége már lakásához kötötte, s újra „meglátta" nemcsak a várost, de az egész világot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Tánc

Mi a hosszú élet titka? – Egy 100 éves balettmester válaszolt

Henry Danton korát meghazudtoló szellemi-fizikai állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a mai napig balettot oktat, a tanulók pedig isszák a szavait, lesik a mozdulatait.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz portré

Aranyásó volt, majd Edison és Bell munkatársa lett Puskás Tivadar

Jó szervezőkészségű, kiváló műszaki-gazdasági szakember, nagy kísérletező volt, aki ismerte korának technikai lehetőségeit, és ki is használta őket. A telefonhírmondóval alkotott igazán újat, neve e találmánya révén vált Európa-szerte ismertté. 1844. szeptember 17-én született Puskás Tivadar. 
Plusz ajánló

Ha süt, ha esik – 5 éves az óbudai Esernyős

A közösségi tér programjai fél évtizede színesítik a III. kerület kulturális kínálatát. A jubileumra születésnapi héttel várják a közönséget, melyben helyet kap az Esernyős profilját meghatározó képzőművészet, irodalom, zene és film, valamint egy különleges épületfelfedező séta is.
Plusz hír

Elhunyt Gallai Péter, a Piramis billentyűse

A billentyűs, énekes, dalszerző 65 éves korában, hétfőre virradóra halt meg. A Piramis szeptember 21-én a Várkert Bazárban ad koncertet, amelyen megemlékeznek Gallai Péterről.
Plusz ajánló

Upcycling - Bőrhulladék-hasznosító Maminvent workshop

A MAMINVENT megálmodója Kopócs Éva az újrahasznosított alapanyagokból készült design termékek úttörőjének számít hazánkban.
Plusz hír

A Fidelio is csatlakozott az Art is Business Díjhoz

A hazai nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások, valamint mecénások elismerésére létrehozott díj annak érdekében jött létre, hogy megmutassa, kik azok, akik a kulturális intézményeket, projekteket és művészeket támogatják. A Fidelio egyedi módon kapcsolódik a kezdeményezéshez.