Plusz

Megújult külsővel tér vissza a Fidelio – Megjelent a júniusi lapszám

2021.05.25. 13:45
Ajánlom
Az újranyitással párhuzamosan ismét kézbe vehető a Fidelio programmagazin, amelynek júniusi száma az aktuális eseménynaptár mellett interjúkat, magazinos anyagokat és számos olvasóbarát újítást is tartalmaz.
FIDELIO_2106_COVER-124523.jpg

Fidelio 2021. június (Fotó/Forrás: Fidelio)


Kedves Fidelio-olvasó!

Egy programmagazin szerkesztősége számára a kulturális élet olyan, mint madárnak a levegő vagy halnak a víz: ez a mi közegünk, ebben tudjuk értelmezni magunkat, ettől vagyunk jól. Hisszük, hogy Olvasóink is azért forgatják a magazint, mert szeretnének tájékozódni a művészeti világ eseményeiről, és mert felismerték, hogy mindennapjaik szerves részét képezi egy-egy koncert-, előadás-, tárlat-, film- vagy könyvélmény.

Az elmúlt időszak új helyzet elé állította mind a művészeti szféra képviselőit, mind a kultúraszerető közönséget. Elmaradtak a találkozások, visszahúzódtunk az otthonunk védelmébe, és különféle „pótlékokkal” próbáltuk csillapítani kulturális étvágyunkat. A kivárás időszaka volt ez, és ha lehet remélni, talán mostanra kezdenek lassan beérni azok az erőfeszítések, amelyeket a járvány megfékezésére tettünk.

Óvatos újranyitás kezdődött el, amelynek egyik legkézzelfoghatóbb jele nem más, mint hogy ismét kezében tarthatja a Fidelio magazint!

Ráadásul nem is akármilyet, hiszen az elmúlt hónapokban hatalmas energiákkal készültünk arra, hogy amikor végre újra kiadhatjuk a lapot, akkor letisztult, új megjelenéssel ünnepelhessük a visszatérést. Ennek eredményét láthatják Olvasóink a következő oldalakon. Igyekeztünk még jobban kiemelni a fontos információkat, miközben átláthatóbbá tettük az oldalakat számos olvasóbarát megoldással.

Az újság tagolása nem változott, a színház rovatban foglalkozunk a prózai és zenés színház, a bábszínház, a tánc és mozdulatművészet, valamint a cirkuszi világ eseményeivel, a zene rovatban megtalálhatók a klasszikus zenei, a jazz, a folk és a világzenei programok, a vizuál rovat segít eligazodni a képzőművészeti szféra és a filmes világ újdonságai között, míg a könyvrovatban kiváló olvasnivalókat ajánlunk.

A programbontásokat és ajánlókat érdekes interjúk és magazinos cikkek kísérik, és természetesen megmaradtak régi, közkedvelt rovataink is, mint a Választék Vámos Miklós tollából vagy Fáy Miklós szubjektív ajánlói, de új hangoknak is teret adunk – a szó szoros értelmében is, hiszen elindult a Fidelio és a Líra könyv új irodalmi podcastja, a Lírástudók, Szabó T. Anna műsorvezetésével, amiről bővebben is beszámolunk a lapban.

Dédelgetünk egy idevágó gondolatot podcastunk háziasszonyától, amely így szól:

„A vers három legfontosabb funkciója, hogy megtanít figyelni, megállítja az időt, és erőt ad: nehéz pillanatainkban megmentheti az életünket…”

Hisszük, hogy ez a meglátás a kultúra egészére kiterjeszthető, ezzel a tudattal adjuk át Önnek jó szívvel a Fidelio júniusi számát.

Hasznos programkeresést és tartalmas kikapcsolódást kívánunk!

A Fidelio szerkesztősége nevében:

Várhegyi András
főszerkesztő

A Fidelio Magazin júniusi számában Őze Áron, a Bartók Kamaraszínház igazgatója mesél újraválasztása apropóján a dunaújvárosi színház jövőbeni terveiről. A szabadtéri színházaknak jelentős szerepük van a hazai kulturális turizmusban – erről is beszélt lapunknak Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke. Batta András zenetörténész a készülő Magyar Zene Háza kapcsán árult el részleteket, Nagy Dénes filmrendezőt pedig első egész estés játékfilmje, a Természetes fény kapcsán kérdeztük.

A koronavírus-járvány még mindig tart, de a kulturális újranyitásban végre megcsillant némi fény az alagút végén. Ennek örömére elismert művészeket kértünk fel, hogy ajánljanak a Fidelio olvasóinak egy olyan művészeti alkotást, amely gyógyírt jelenthet a pandémiában megfáradt léleknek, és mindenkor erőt adhat. A rövid ajánlások a lap 10-11. oldalán olvashatók.

Vámos Miklóstól ebben a hónapban is megtudhatjuk, mit érdemes elolvasnunk. Az író ezúttal Barack Obama: Egy ígéret földje című elnöki memoárjának első részével foglalkozik, amely a HVG Könyvek kiadásában jelent meg. Gondolatai mellett a kiadó felelős szerkesztője, Dufka Hajnalka kommentárja olvasható.

Az aktuális számban is megtaláljuk Fáy Miklós rovatát, amelyben a kritikus ezúttal többek között a Magyar Nemzeti Galéria Vágyott szépség című kiállításával, az Athenaeum Kiadó Dekameron-projekt című kötetével és Michael Volle közelgő dalestjével foglalkozik. A Revizor kritikai portál rovatában Szabó T. Anna Szabadulógyakorlat című kötetéről olvasható kritikaszemelvény.

Lapozzon bele a Fidelio Magazinba online!


Fidelio Magazin 2021. június 

A 2021. júniusi szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra bolthálózatában.

A magazin borítóján az Ördögkatlan Fesztivál plakátja látható, a hátsó oldalon pedig a Szabadtéri Színházak Szövetségének plakátja.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Könyv

Négy nap a kortárs magyar irodalom bűvöletében – jön a 94. Ünnepi Könyvhét

Könyvbemutatók, dedikálások, beszélgetések, koncertek és egyéb programok várják a közönséget június 8. és 11. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzón.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Színház

„Ez a gondolkodás színháza” – Alföldi Róbert Az orvos című thrillert állítja színpadra az Átriumban

Milyen az, amikor fontos társadalmi kérdésekről valódi és érdemi vita folyik? Ezt a helyzetet mutatja meg egy drámai helyzet kapcsán Robert Icke thrillerje, amit Alföldi Róbert rendezésében tűz műsorra az Átrium.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Plusz hír

Kováts Adél színművész és Sumonyi Papp Zoltán költő, író is a XIII. kerület díszpolgára lett

85 éves a XIII. kerület. Ebből az alkalomból Dr. Tóth József polgármester díszpolgári címet adományozott Kováts Adél Kossuth-díjas színművésznek, Dr. Simonyi András diplomatának és Sumonyi Papp Zoltán József Attila-díjas költőnek, írónak.
Plusz ajánló

Antal-napi vigasság a Gödöllői Királyi Kastélyban

Idén különleges családi nappal várja látogatóit a Gödöllői Királyi Kastély június 18-án, amely az építtetőnek Grassalkovich I. Antalnak állít emléket. Az egésznapos programban többek között meseelőadás, koncertek, épülettörténeti séta és múzeumpedagógiai foglalkozások is szerepelnek.
Plusz hír

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.
Plusz hír

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.