Plusz

Megújult külsővel tér vissza a Fidelio – Megjelent a júniusi lapszám

2021.05.25. 13:45
Ajánlom
Az újranyitással párhuzamosan ismét kézbe vehető a Fidelio programmagazin, amelynek júniusi száma az aktuális eseménynaptár mellett interjúkat, magazinos anyagokat és számos olvasóbarát újítást is tartalmaz.
FIDELIO_2106_COVER-124523.jpg

Fidelio 2021. június (Fotó/Forrás: Fidelio)


Kedves Fidelio-olvasó!

Egy programmagazin szerkesztősége számára a kulturális élet olyan, mint madárnak a levegő vagy halnak a víz: ez a mi közegünk, ebben tudjuk értelmezni magunkat, ettől vagyunk jól. Hisszük, hogy Olvasóink is azért forgatják a magazint, mert szeretnének tájékozódni a művészeti világ eseményeiről, és mert felismerték, hogy mindennapjaik szerves részét képezi egy-egy koncert-, előadás-, tárlat-, film- vagy könyvélmény.

Az elmúlt időszak új helyzet elé állította mind a művészeti szféra képviselőit, mind a kultúraszerető közönséget. Elmaradtak a találkozások, visszahúzódtunk az otthonunk védelmébe, és különféle „pótlékokkal” próbáltuk csillapítani kulturális étvágyunkat. A kivárás időszaka volt ez, és ha lehet remélni, talán mostanra kezdenek lassan beérni azok az erőfeszítések, amelyeket a járvány megfékezésére tettünk.

Óvatos újranyitás kezdődött el, amelynek egyik legkézzelfoghatóbb jele nem más, mint hogy ismét kezében tarthatja a Fidelio magazint!

Ráadásul nem is akármilyet, hiszen az elmúlt hónapokban hatalmas energiákkal készültünk arra, hogy amikor végre újra kiadhatjuk a lapot, akkor letisztult, új megjelenéssel ünnepelhessük a visszatérést. Ennek eredményét láthatják Olvasóink a következő oldalakon. Igyekeztünk még jobban kiemelni a fontos információkat, miközben átláthatóbbá tettük az oldalakat számos olvasóbarát megoldással.

Az újság tagolása nem változott, a színház rovatban foglalkozunk a prózai és zenés színház, a bábszínház, a tánc és mozdulatművészet, valamint a cirkuszi világ eseményeivel, a zene rovatban megtalálhatók a klasszikus zenei, a jazz, a folk és a világzenei programok, a vizuál rovat segít eligazodni a képzőművészeti szféra és a filmes világ újdonságai között, míg a könyvrovatban kiváló olvasnivalókat ajánlunk.

A programbontásokat és ajánlókat érdekes interjúk és magazinos cikkek kísérik, és természetesen megmaradtak régi, közkedvelt rovataink is, mint a Választék Vámos Miklós tollából vagy Fáy Miklós szubjektív ajánlói, de új hangoknak is teret adunk – a szó szoros értelmében is, hiszen elindult a Fidelio és a Líra könyv új irodalmi podcastja, a Lírástudók, Szabó T. Anna műsorvezetésével, amiről bővebben is beszámolunk a lapban.

Dédelgetünk egy idevágó gondolatot podcastunk háziasszonyától, amely így szól:

„A vers három legfontosabb funkciója, hogy megtanít figyelni, megállítja az időt, és erőt ad: nehéz pillanatainkban megmentheti az életünket…”

Hisszük, hogy ez a meglátás a kultúra egészére kiterjeszthető, ezzel a tudattal adjuk át Önnek jó szívvel a Fidelio júniusi számát.

Hasznos programkeresést és tartalmas kikapcsolódást kívánunk!

A Fidelio szerkesztősége nevében:

Várhegyi András
főszerkesztő

A Fidelio Magazin júniusi számában Őze Áron, a Bartók Kamaraszínház igazgatója mesél újraválasztása apropóján a dunaújvárosi színház jövőbeni terveiről. A szabadtéri színházaknak jelentős szerepük van a hazai kulturális turizmusban – erről is beszélt lapunknak Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke. Batta András zenetörténész a készülő Magyar Zene Háza kapcsán árult el részleteket, Nagy Dénes filmrendezőt pedig első egész estés játékfilmje, a Természetes fény kapcsán kérdeztük.

A koronavírus-járvány még mindig tart, de a kulturális újranyitásban végre megcsillant némi fény az alagút végén. Ennek örömére elismert művészeket kértünk fel, hogy ajánljanak a Fidelio olvasóinak egy olyan művészeti alkotást, amely gyógyírt jelenthet a pandémiában megfáradt léleknek, és mindenkor erőt adhat. A rövid ajánlások a lap 10-11. oldalán olvashatók.

Vámos Miklóstól ebben a hónapban is megtudhatjuk, mit érdemes elolvasnunk. Az író ezúttal Barack Obama: Egy ígéret földje című elnöki memoárjának első részével foglalkozik, amely a HVG Könyvek kiadásában jelent meg. Gondolatai mellett a kiadó felelős szerkesztője, Dufka Hajnalka kommentárja olvasható.

Az aktuális számban is megtaláljuk Fáy Miklós rovatát, amelyben a kritikus ezúttal többek között a Magyar Nemzeti Galéria Vágyott szépség című kiállításával, az Athenaeum Kiadó Dekameron-projekt című kötetével és Michael Volle közelgő dalestjével foglalkozik. A Revizor kritikai portál rovatában Szabó T. Anna Szabadulógyakorlat című kötetéről olvasható kritikaszemelvény.

Lapozzon bele a Fidelio Magazinba online!


Fidelio Magazin 2021. június 

A 2021. júniusi szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra bolthálózatában.

A magazin borítóján az Ördögkatlan Fesztivál plakátja látható, a hátsó oldalon pedig a Szabadtéri Színházak Szövetségének plakátja.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.
Plusz ajánló

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.
Plusz hír

31. alkalommal várja a közönséget a Művészetek Völgye

Július 22. és 31. között több mint 2000 programmal csalogat a Balaton-felvidékre a Művészetek Völgye. Nagyszínpados koncertek, mesés panoráma, színház, újcirkusz, kortárs irodalom, izgalmas produkciók, beszélgetések, workshopok, kiállítások várnak idén is mindenkit.
Plusz hír

Május 10-én indul a Magyar Zene Háza szabadtéri szezonja

Feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada. Az ingyenes programok során DJ-szettek, kezdőket is váró táncházak, filmvetítések, valamint családi programok fogadják a látogatókat.
Plusz ajánló

Magyar kortárs művészeti fesztivált tartanak New Yorkban

A május 23. és 29. között megrendezett II. Hungary L!ve Festivalon a legnevesebb hazai független társulatok képviseltetik magukat.