Plusz

Megújult külsővel tér vissza a Fidelio – Megjelent a júniusi lapszám

2021.05.25. 13:45
Ajánlom
Az újranyitással párhuzamosan ismét kézbe vehető a Fidelio programmagazin, amelynek júniusi száma az aktuális eseménynaptár mellett interjúkat, magazinos anyagokat és számos olvasóbarát újítást is tartalmaz.
FIDELIO_2106_COVER-124523.jpg

Fidelio 2021. június (Fotó/Forrás: Fidelio)


Kedves Fidelio-olvasó!

Egy programmagazin szerkesztősége számára a kulturális élet olyan, mint madárnak a levegő vagy halnak a víz: ez a mi közegünk, ebben tudjuk értelmezni magunkat, ettől vagyunk jól. Hisszük, hogy Olvasóink is azért forgatják a magazint, mert szeretnének tájékozódni a művészeti világ eseményeiről, és mert felismerték, hogy mindennapjaik szerves részét képezi egy-egy koncert-, előadás-, tárlat-, film- vagy könyvélmény.

Az elmúlt időszak új helyzet elé állította mind a művészeti szféra képviselőit, mind a kultúraszerető közönséget. Elmaradtak a találkozások, visszahúzódtunk az otthonunk védelmébe, és különféle „pótlékokkal” próbáltuk csillapítani kulturális étvágyunkat. A kivárás időszaka volt ez, és ha lehet remélni, talán mostanra kezdenek lassan beérni azok az erőfeszítések, amelyeket a járvány megfékezésére tettünk.

Óvatos újranyitás kezdődött el, amelynek egyik legkézzelfoghatóbb jele nem más, mint hogy ismét kezében tarthatja a Fidelio magazint!

Ráadásul nem is akármilyet, hiszen az elmúlt hónapokban hatalmas energiákkal készültünk arra, hogy amikor végre újra kiadhatjuk a lapot, akkor letisztult, új megjelenéssel ünnepelhessük a visszatérést. Ennek eredményét láthatják Olvasóink a következő oldalakon. Igyekeztünk még jobban kiemelni a fontos információkat, miközben átláthatóbbá tettük az oldalakat számos olvasóbarát megoldással.

Az újság tagolása nem változott, a színház rovatban foglalkozunk a prózai és zenés színház, a bábszínház, a tánc és mozdulatművészet, valamint a cirkuszi világ eseményeivel, a zene rovatban megtalálhatók a klasszikus zenei, a jazz, a folk és a világzenei programok, a vizuál rovat segít eligazodni a képzőművészeti szféra és a filmes világ újdonságai között, míg a könyvrovatban kiváló olvasnivalókat ajánlunk.

A programbontásokat és ajánlókat érdekes interjúk és magazinos cikkek kísérik, és természetesen megmaradtak régi, közkedvelt rovataink is, mint a Választék Vámos Miklós tollából vagy Fáy Miklós szubjektív ajánlói, de új hangoknak is teret adunk – a szó szoros értelmében is, hiszen elindult a Fidelio és a Líra könyv új irodalmi podcastja, a Lírástudók, Szabó T. Anna műsorvezetésével, amiről bővebben is beszámolunk a lapban.

Dédelgetünk egy idevágó gondolatot podcastunk háziasszonyától, amely így szól:

„A vers három legfontosabb funkciója, hogy megtanít figyelni, megállítja az időt, és erőt ad: nehéz pillanatainkban megmentheti az életünket…”

Hisszük, hogy ez a meglátás a kultúra egészére kiterjeszthető, ezzel a tudattal adjuk át Önnek jó szívvel a Fidelio júniusi számát.

Hasznos programkeresést és tartalmas kikapcsolódást kívánunk!

A Fidelio szerkesztősége nevében:

Várhegyi András
főszerkesztő

A Fidelio Magazin júniusi számában Őze Áron, a Bartók Kamaraszínház igazgatója mesél újraválasztása apropóján a dunaújvárosi színház jövőbeni terveiről. A szabadtéri színházaknak jelentős szerepük van a hazai kulturális turizmusban – erről is beszélt lapunknak Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke. Batta András zenetörténész a készülő Magyar Zene Háza kapcsán árult el részleteket, Nagy Dénes filmrendezőt pedig első egész estés játékfilmje, a Természetes fény kapcsán kérdeztük.

A koronavírus-járvány még mindig tart, de a kulturális újranyitásban végre megcsillant némi fény az alagút végén. Ennek örömére elismert művészeket kértünk fel, hogy ajánljanak a Fidelio olvasóinak egy olyan művészeti alkotást, amely gyógyírt jelenthet a pandémiában megfáradt léleknek, és mindenkor erőt adhat. A rövid ajánlások a lap 10-11. oldalán olvashatók.

Vámos Miklóstól ebben a hónapban is megtudhatjuk, mit érdemes elolvasnunk. Az író ezúttal Barack Obama: Egy ígéret földje című elnöki memoárjának első részével foglalkozik, amely a HVG Könyvek kiadásában jelent meg. Gondolatai mellett a kiadó felelős szerkesztője, Dufka Hajnalka kommentárja olvasható.

Az aktuális számban is megtaláljuk Fáy Miklós rovatát, amelyben a kritikus ezúttal többek között a Magyar Nemzeti Galéria Vágyott szépség című kiállításával, az Athenaeum Kiadó Dekameron-projekt című kötetével és Michael Volle közelgő dalestjével foglalkozik. A Revizor kritikai portál rovatában Szabó T. Anna Szabadulógyakorlat című kötetéről olvasható kritikaszemelvény.

Lapozzon bele a Fidelio Magazinba online!


Fidelio Magazin 2021. június 

A 2021. júniusi szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra bolthálózatában.

A magazin borítóján az Ördögkatlan Fesztivál plakátja látható, a hátsó oldalon pedig a Szabadtéri Színházak Szövetségének plakátja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Színház

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.
Klasszikus

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Jazz/World

A hangok határtalansága – beszélgetés Snétberger Ferenccel

Különleges élménnyel gazdagodtak azok, akik jegyet váltottak április 28-ára az Erkel Színházba, ahol Snétberger Ferenc a kiváló svéd bőgős, Anders Jormin társaságában, a JazzFest Budapest fellépőjeként zenélt a nagyérdeműnek. Az interjút a Berlinben élő gitárművésszel budapesti koncertje előtt pár nappal készítettük.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.
Plusz ajánló

Közel háromezer programmal várja a közönséget a Művészetek Völgye

A július 19. és 28. között, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend helyszínein megvalósuló fesztivál ezúttal is számos újdonsággal készül, köztük új helyszínekkel, fenntarthatósági és művészeti programokkal és saját színdarabbal.
Plusz ajánló

Megújulásának tizedik évfordulóját izgalmas programsorozattal ünnepli a Várkert Bazár

Könnyűzenei, kulturális és családi programokat felvonultató fesztivállal, a VárkertFeszttel ünneplik az idén 10 éve megújult Várkert Bazár jubileumi évadát, május 31-től június 2-ig.
Plusz hír

Zsoldos Dávid marad a Magyar Zenei Tanács elnöke

A kulturális szakembert a tagok egyhangú döntéssel választották újra a zenei élet szereplőit összefogó ernyőszervezet vezetőjévé.