Plusz

Megújult külsővel tér vissza a Fidelio – Megjelent a júniusi lapszám

2021.05.25. 13:45
Ajánlom
Az újranyitással párhuzamosan ismét kézbe vehető a Fidelio programmagazin, amelynek júniusi száma az aktuális eseménynaptár mellett interjúkat, magazinos anyagokat és számos olvasóbarát újítást is tartalmaz.
FIDELIO_2106_COVER-124523.jpg

Fidelio 2021. június (Fotó/Forrás: Fidelio)


Kedves Fidelio-olvasó!

Egy programmagazin szerkesztősége számára a kulturális élet olyan, mint madárnak a levegő vagy halnak a víz: ez a mi közegünk, ebben tudjuk értelmezni magunkat, ettől vagyunk jól. Hisszük, hogy Olvasóink is azért forgatják a magazint, mert szeretnének tájékozódni a művészeti világ eseményeiről, és mert felismerték, hogy mindennapjaik szerves részét képezi egy-egy koncert-, előadás-, tárlat-, film- vagy könyvélmény.

Az elmúlt időszak új helyzet elé állította mind a művészeti szféra képviselőit, mind a kultúraszerető közönséget. Elmaradtak a találkozások, visszahúzódtunk az otthonunk védelmébe, és különféle „pótlékokkal” próbáltuk csillapítani kulturális étvágyunkat. A kivárás időszaka volt ez, és ha lehet remélni, talán mostanra kezdenek lassan beérni azok az erőfeszítések, amelyeket a járvány megfékezésére tettünk.

Óvatos újranyitás kezdődött el, amelynek egyik legkézzelfoghatóbb jele nem más, mint hogy ismét kezében tarthatja a Fidelio magazint!

Ráadásul nem is akármilyet, hiszen az elmúlt hónapokban hatalmas energiákkal készültünk arra, hogy amikor végre újra kiadhatjuk a lapot, akkor letisztult, új megjelenéssel ünnepelhessük a visszatérést. Ennek eredményét láthatják Olvasóink a következő oldalakon. Igyekeztünk még jobban kiemelni a fontos információkat, miközben átláthatóbbá tettük az oldalakat számos olvasóbarát megoldással.

Az újság tagolása nem változott, a színház rovatban foglalkozunk a prózai és zenés színház, a bábszínház, a tánc és mozdulatművészet, valamint a cirkuszi világ eseményeivel, a zene rovatban megtalálhatók a klasszikus zenei, a jazz, a folk és a világzenei programok, a vizuál rovat segít eligazodni a képzőművészeti szféra és a filmes világ újdonságai között, míg a könyvrovatban kiváló olvasnivalókat ajánlunk.

A programbontásokat és ajánlókat érdekes interjúk és magazinos cikkek kísérik, és természetesen megmaradtak régi, közkedvelt rovataink is, mint a Választék Vámos Miklós tollából vagy Fáy Miklós szubjektív ajánlói, de új hangoknak is teret adunk – a szó szoros értelmében is, hiszen elindult a Fidelio és a Líra könyv új irodalmi podcastja, a Lírástudók, Szabó T. Anna műsorvezetésével, amiről bővebben is beszámolunk a lapban.

Dédelgetünk egy idevágó gondolatot podcastunk háziasszonyától, amely így szól:

„A vers három legfontosabb funkciója, hogy megtanít figyelni, megállítja az időt, és erőt ad: nehéz pillanatainkban megmentheti az életünket…”

Hisszük, hogy ez a meglátás a kultúra egészére kiterjeszthető, ezzel a tudattal adjuk át Önnek jó szívvel a Fidelio júniusi számát.

Hasznos programkeresést és tartalmas kikapcsolódást kívánunk!

A Fidelio szerkesztősége nevében:

Várhegyi András
főszerkesztő

A Fidelio Magazin júniusi számában Őze Áron, a Bartók Kamaraszínház igazgatója mesél újraválasztása apropóján a dunaújvárosi színház jövőbeni terveiről. A szabadtéri színházaknak jelentős szerepük van a hazai kulturális turizmusban – erről is beszélt lapunknak Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke. Batta András zenetörténész a készülő Magyar Zene Háza kapcsán árult el részleteket, Nagy Dénes filmrendezőt pedig első egész estés játékfilmje, a Természetes fény kapcsán kérdeztük.

A koronavírus-járvány még mindig tart, de a kulturális újranyitásban végre megcsillant némi fény az alagút végén. Ennek örömére elismert művészeket kértünk fel, hogy ajánljanak a Fidelio olvasóinak egy olyan művészeti alkotást, amely gyógyírt jelenthet a pandémiában megfáradt léleknek, és mindenkor erőt adhat. A rövid ajánlások a lap 10-11. oldalán olvashatók.

Vámos Miklóstól ebben a hónapban is megtudhatjuk, mit érdemes elolvasnunk. Az író ezúttal Barack Obama: Egy ígéret földje című elnöki memoárjának első részével foglalkozik, amely a HVG Könyvek kiadásában jelent meg. Gondolatai mellett a kiadó felelős szerkesztője, Dufka Hajnalka kommentárja olvasható.

Az aktuális számban is megtaláljuk Fáy Miklós rovatát, amelyben a kritikus ezúttal többek között a Magyar Nemzeti Galéria Vágyott szépség című kiállításával, az Athenaeum Kiadó Dekameron-projekt című kötetével és Michael Volle közelgő dalestjével foglalkozik. A Revizor kritikai portál rovatában Szabó T. Anna Szabadulógyakorlat című kötetéről olvasható kritikaszemelvény.

Lapozzon bele a Fidelio Magazinba online!


Fidelio Magazin 2021. június 

A 2021. júniusi szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra bolthálózatában.

A magazin borítóján az Ördögkatlan Fesztivál plakátja látható, a hátsó oldalon pedig a Szabadtéri Színházak Szövetségének plakátja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Plusz ajánló

Hommage a Széchényi Ferenc - Összművészeti fesztivál a Nemzeti Múzeumban

Összművészeti fesztivállal tiszteleg alapítója, Széchényi Ferenc előtt a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol koncert, tárlatvezetések és egyéb programok várják az érdeklődőket június 18-19-én.
Plusz ajánló

Igazi kulturális koktélt kínál a „kultúrára szomjazóknak” a Várkert Bazár

Frissítő és tartalmas kikapcsolódást ígér az idei nyári szezonban a Várkert Bazár, amely ezúttal is műfaji sokszínűségre törekedett a programok kialakításánál. A Múzeumok Éjszakája mellett a szervezők irodalmi barangolásokkal, koncertekkel, kortárs táncelőadásokkal , kertmozival, sőt szabadtéri jógával is készülnek.
Plusz ajánló

Családi kikapcsolódás a szabad ég alatt

Jenő az élet apró örömeinek ünnepére invitál. Szeláví! néven új kisfesztivál indul Pilisborosjenő határában június 18-20. között a slow turizmus, az ökotudatosság és az összművészetiség jegyében.
Plusz hír

Berkesi Gábor, Grecsó Krisztián és Kalmár Magda a XIII. kerület új díszpolgárai

Június elsején ünnepli születésnapját a XIII. kerület, miután ezen a napon vált 1938-ban önálló közigazgatási egységgé. Minden évben a születésnap egyik ünnepi eseménye a díszpolgárrá avatás, melyet idén az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban rendeztek meg. Dr. Tóth József polgármester díszpolgári címet adományozott Berkesi Gábornak, Grecsó Krisztiánnak és Kalmár Magdának. Mind a hárman kötődnek a XIII. kerülethez és munkásságukkal hozzájárultak a kerület fejlődéséhez, valamint erősítették annak hírnevét.