Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

2021.03.02. 11:45
Ajánlom
Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.

Idén ünnepelné 41. évfordulóját a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amely „a város egyik legrangosabb kulturális eseménye, amely minden évben a fővárosi önkormányzat és az állam közös munkájának gyümölcse” – mondta Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes kedden. Idén a járvány mellett újabb nehézséggel kell szembenézni, a kormány ugyanis kivonult a közös szervezésből – tette hozzá. – „A főváros azonban ragaszkodik hozzá, hogy ez a nagy hagyományokkal rendelkező kulturális esemény továbbra is meglegyen.”

Idén a főváros a Budapest Brand Zrt.-vel rendezi meg a BTF-et. „A kultúra, a művészet túl tudja élni az ország politikai vezetésének változásait, az elmúlt négy évtizedben egyetlen kormány sem merte megtenni, hogy Budapest vezető kulturális rendezvényét nem támogatja” – szögezte le Gy. Németh.

Gy. Németh elmondása szerint kormány jelenleg „elvesz a fővárostól”, az elvonások és a bevételek csökkenése a kilenc évvel ezelőtti szintre viszik a költségvetést.

Példát is hozott: 2021-ben 139 milliárd forint iparűzésiadó-bevétellel számolnak, ami 35 milliárddal kevesebb a tavalyinál, szolidaritási adó formájában pedig még további 35,4 milliárd forintot fizet be a főváros az államkasszába, ehhez jön a turisztikai ágazat leállása miatt bekövetkező forrásvesztés.

Faix Csaba, a Budapest Brand Zrt. ügyvezetője emlékeztetett rá, hogy a BTF világszínvonalú esemény volt, és találkozási pont volt a Magyarországról elvándorolt művészek és a közönség számára. „Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nemcsak azért lesz különleges, mert online rendezzük meg, hanem azért is, mert ingyenesen elérhető mindenki számára.”

Az online forma miatt előtérbe kerülnek a vizuális tartalmak. Minden nap lesz egy highlight esemény, amely méltó módon merít a BTF több mint negyven éves tradíciójából, emellett mai, aktuális kísérőrendezvényekkel találkozhat a közönség. A BTF egyfajta virtuális retrospektív programot kínál az elmúlt évtizedekből, vegyítve ezeket a friss rendezvényekkel

A fesztiválra április 9-18. között kerül sor. A pontos programot későbbre ígérik.

Az Én Budapestem oldaláról kiderül, hogy a szervezők az elmúlt évek legjobb előadásaiból is válogatnak, amelyeket online követhet majd a nagyérdemű.

Február 19-én a Népszava írt róla, hogy a kormány nem finanszírozza tovább a BTF-et, és létrejön a Bartók Tavasz. A két felet ebben a cikkben szólaltattuk meg.

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Kapcsolódó

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Zöldhullám

Mentsük meg a méheket és teremtsünk méhbarát környezetet

"A méhes nem egyéb, mint a kinyilatkoztatás alkalmazása" - írta Hamvas Béla, de már Berzsenyi Dániel számára is a méhes zsongása és hangulata volt az éber alvás, a nappali álmodozások helye, ahol meditált, ahol verseket írt.
Plusz felmérés

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Plusz magazin

KÉP-regény: A piros lámpa zöldre vált

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Amszterdam egyik látványosságáról lesz szó, ami hamarosan teljesen megújul, mégpedig a környezettudatosság jegyében.
Plusz ajánló

Ingyenes online koncertet ad Gerendás Péter

Április 13-án ünnepli 65. születésnapját a Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, elődadóművész, aki folytatva „Önök kérték” sorozatát, újra ingyenes koncertet ad.
Plusz hír

Tom Jones mellett kizárólag hazai művészek lépnek színpadra az idei VeszprémFesten

Az eredetileg meghirdetetthez képest később, augusztus közepén rendezik meg az idei fesztivált.