Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

2021.03.02. 11:45
Ajánlom
Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.

Idén ünnepelné 41. évfordulóját a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amely „a város egyik legrangosabb kulturális eseménye, amely minden évben a fővárosi önkormányzat és az állam közös munkájának gyümölcse” – mondta Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes kedden. Idén a járvány mellett újabb nehézséggel kell szembenézni, a kormány ugyanis kivonult a közös szervezésből – tette hozzá. – „A főváros azonban ragaszkodik hozzá, hogy ez a nagy hagyományokkal rendelkező kulturális esemény továbbra is meglegyen.”

Idén a főváros a Budapest Brand Zrt.-vel rendezi meg a BTF-et. „A kultúra, a művészet túl tudja élni az ország politikai vezetésének változásait, az elmúlt négy évtizedben egyetlen kormány sem merte megtenni, hogy Budapest vezető kulturális rendezvényét nem támogatja” – szögezte le Gy. Németh.

Gy. Németh elmondása szerint kormány jelenleg „elvesz a fővárostól”, az elvonások és a bevételek csökkenése a kilenc évvel ezelőtti szintre viszik a költségvetést.

Példát is hozott: 2021-ben 139 milliárd forint iparűzésiadó-bevétellel számolnak, ami 35 milliárddal kevesebb a tavalyinál, szolidaritási adó formájában pedig még további 35,4 milliárd forintot fizet be a főváros az államkasszába, ehhez jön a turisztikai ágazat leállása miatt bekövetkező forrásvesztés.

Faix Csaba, a Budapest Brand Zrt. ügyvezetője emlékeztetett rá, hogy a BTF világszínvonalú esemény volt, és találkozási pont volt a Magyarországról elvándorolt művészek és a közönség számára. „Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nemcsak azért lesz különleges, mert online rendezzük meg, hanem azért is, mert ingyenesen elérhető mindenki számára.”

Az online forma miatt előtérbe kerülnek a vizuális tartalmak. Minden nap lesz egy highlight esemény, amely méltó módon merít a BTF több mint negyven éves tradíciójából, emellett mai, aktuális kísérőrendezvényekkel találkozhat a közönség. A BTF egyfajta virtuális retrospektív programot kínál az elmúlt évtizedekből, vegyítve ezeket a friss rendezvényekkel

A fesztiválra április 9-18. között kerül sor. A pontos programot későbbre ígérik.

Az Én Budapestem oldaláról kiderül, hogy a szervezők az elmúlt évek legjobb előadásaiból is válogatnak, amelyeket online követhet majd a nagyérdemű.

Február 19-én a Népszava írt róla, hogy a kormány nem finanszírozza tovább a BTF-et, és létrejön a Bartók Tavasz. A két felet ebben a cikkben szólaltattuk meg.

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Kapcsolódó

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Színház

Némafilmek színházi köntösben

Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.
Plusz hír

Meghirdették a Magyar Zene Háza első félévi programjait

A legkülönbözőbb műfajokkal, hazai és külföldi előadókkal várja a közönséget a januárban megnyíló Magyar Zene Háza, amely a tervek szerint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek kínál programokat.
Plusz hír

Elhalasztják a Grammy-díjak 2022-es átadóját

A szervezők közleménye szerint az omikron variáns növekvő esetszámai miatt nem tartják biztonságosnak a díjátadó január 31-i időpontját.