Plusz

Melegen ajánljuk!

2015.12.24. 09:18
Ajánlom
A téli ünnepek táján általában sokat teázunk, és esténként forralt bort is szívesen szürcsölgetünk. De ezeken kívül még több olyan téli alkoholos ital létezik, amelynek gazdag kultúrtörténete és régi hagyománya van.

A svéd glögg

Ha máshol nem, az Ikea gasztrorészlegének polcain már belefuthattunk ebbe a furcsa nevű italba, amely Skandináviában a karácsonyi időszakban népszerű. Svédországból eredeztethető, valaha egy egyszerű forralt bor volt, és az első receptet 1880-ra datálják. Régen ugyanannyi vizet adtak hozzá, mint amennyi bort, de az idők során a glögg erősebb itallá vált. Az alapja azért egy magasabb alkoholtartalmú ital, mert a cukor karamellizálásakor sok szesz elég, így mi is adhatunk a melegített borhoz például pálinkát, vodkát, whiskeyt, esetleg rumot. Ezek után jöhet egy kis cukor, kardamom, fahéj, szegfűszeg és narancshéj, leszűrés után pedig tehetünk bele mazsolát és hámozott mandulát is. A skandinávok sokszor gyömbéres keksszel isszák. Ha cukrot karamellizálunk rá, tegyünk az edény fölé egy szűrőt, arra a cukrot, és gyújtsuk meg. A cukor szépen belecsorog a glöggünkbe. Alkohol helyett használhatunk gyümölcsleveket is, leginkább a feketeribizlilé ajánlott.

Glögg (Sweden.se)

Glögg (Sweden.se) (Fotó/Forrás: Sweden.se)

Az angol puncs

A puncsról a rózsaszínű fagylalton kívül eszünkbe juthat még – főleg a hideg téli estéken – a legtöbbször teával és narancslével hígított forró alkoholos ital. A szó szanszkrit eredetű, jelentése öt, ami a hozzávalóira utal: alkohol, víz, cukor, fűszer és valamely citrusféle. A puncsra tengerészek találtak rá a 17. században, majd az Indiában lelt italt angolosították. Mint ahogy ezeknek az alkohol alapú forró italoknak a többsége, ez is a matrózok időszakára vezethető vissza, hiszen az alkohol a járványos időszakokban és főleg a kilátástalan hajóutakon fertőtlenített, és jobb kedvet is csinált. Ünnepi jellegét főként a karácsonyi fűszerek (fahéj, szegfűszeg) adják. Eredeti alapja a rum, de ehhez adhatunk még pezsgőt, almabort, vörös- vagy fehérbort is. A nálunk elterjedt változathoz fekete teát és narancslevet is öntenek, utóbbi adja meg a különleges citrusos jelleget. Az első ismert írott utalás a puncsra a New York Times 1908-as számában található.

tea

tea

Az „itáliai” forralt bor

A leghagyományosabb magyar karácsonyi, illetve téli ital a forralt bor. Hozzávalói a narancskarikák (de csak kevés ideig, nehogy keserű legyen tőle az italunk), sok fahéj, szegfűszeg, reszelt szerecsendió, kevés szegfűbors. A vörösborhoz víz és cukor ízlés szerint adható. A forralt bort általában az alsó polcos italokból készítjük, noha érdemes lenne ahhoz is minőségi bort használni. Ez az ital először a 2. századi Rómában bukkant fel, majd a kereskedelem révén eljutott egész Európába. Egykor arra (is) szolgált, hogy a már romlásnak indult, savanyúbb bort fel lehetett ezzel az eljárással és egy kis nádcukorral javítani. Az autentikusabb recept szerint először a vizet forraljuk fel a fűszerekkel, amíg azok aromái kioldódnak, majd csak ezután tegyük hozzá a bort és a cukrot, és csak a forráspontig melegítsük, ne tovább. Ropogós keksszel a legjobb. Népszerűségét segítette, hogy Charles Dickens több írásában is megemlíti.

fahéj

fahéj

Az országokat egybeölelő grog

A grog eredeti jelentésében minden olyan italt jelölt, amely alkoholos. Mikor Kolumbusz Kristóf révén elterjedt a cukornád a gyarmatokon, rájöttek, hogy ebből rumot is lehet készíteni, a tengerészek pedig a hamar poshadó vízhez keverték fertőtlenítés céljából. És persze azért is, mert ízlett nekik. A skorbutveszély miatt citrom-, illetve lime-levet is tettek a rumhoz, így jött létre a grog. Bár az eredeti a tengerészek receptje, mára több elfogadott formája létezik, a víz és a rum mellé adhatunk grapefruit- vagy ananászlevet, és egy kis mézzel és fahéjjal ízesíthetjük. A szó eredete Vernon tábornokhoz köthető, akit kabátja miatt a matrózok Old Grognak csúfoltak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Színház

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Mutatjuk, mit tartogat az október – megjelent a Fidelio új száma

Az ingyenes programmagazin októberi számában az aktuális eseménynaptár mellett interjút talál többek között Orosz Ákos színművésszel, Cuhorka Emese táncművésszel, Edin Karamazov lantművésszel és Tóth Barnabás filmrendezővel. Lapozzon bele online!
Plusz ajánló

Neked mi jut eszedbe Olaszországról?

Opera, Boticelli, pasta – de vajon van-e olyan, hogy olasz kultúra? Az Európai Hidakon idén repülőjegy nélkül repülünk Olaszországba. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Plusz portré

Aranyásó volt, majd Edison és Bell munkatársa lett Puskás Tivadar

Jó szervezőkészségű, kiváló műszaki-gazdasági szakember, nagy kísérletező volt, aki ismerte korának technikai lehetőségeit, és ki is használta őket. A telefonhírmondóval alkotott igazán újat, neve e találmánya révén vált Európa-szerte ismertté. 1844. szeptember 17-én született Puskás Tivadar. 
Plusz ajánló

Ha süt, ha esik – 5 éves az óbudai Esernyős

A közösségi tér programjai fél évtizede színesítik a III. kerület kulturális kínálatát. A jubileumra születésnapi héttel várják a közönséget, melyben helyet kap az Esernyős profilját meghatározó képzőművészet, irodalom, zene és film, valamint egy különleges épületfelfedező séta is.
Plusz hír

Elhunyt Gallai Péter, a Piramis billentyűse

A billentyűs, énekes, dalszerző 65 éves korában, hétfőre virradóra halt meg. A Piramis szeptember 21-én a Várkert Bazárban ad koncertet, amelyen megemlékeznek Gallai Péterről.